Hawker Hurricane Mk.I - Arma Hobby 1/72 Review - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Hawker Hurricane Mk.I - Arma Hobby 1/72 Review

Όμορφο κιτ με συνολικό επίπεδο λεπτομέρειας εξαιρετικό. Απλό engineering, άριστη σχέση ποιότητας-τιμής, ιδανικό για μία γρήγορη-ανώδυνη και ρεαλιστική κατασκευή

Hawker Hurricane Mk.I 1/72
Arma Hobby 70019 Expert set
In box review
Αλέξανδρος Μαρίνος

Ιστορία.

Το Hawker Hurricane είναι ένα μονοθέσιο βρετανικό μαχητικό της δεκαετίας του '30 και του '40 που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Hawker Aircraft Ltd. για λογαριασμό της RAF. Επισκιάστηκε στη δημόσια συνείδηση από το ρόλο του Spitfire κατά τη διάρκεια της μάχης της Βρετανίας, παρά το γεγονός ότι ήταν υπεύθυνο για το ~ 60% των απωλειών που υπέστη η Luftwaffe και συνέχισε να αγωνίζεται σε όλα τα μεγάλα θέατρα του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Ιούνιο του 1936, τέθηκε στην παραγωγή και εντάχθηκε σε μοίρα στις 25 Δεκεμβρίου 1937. Η κατασκευή και συντήρηση του αεροσκάφους διευκολύνθηκε από τη χρήση συμβατικών μεθόδων κατασκευής, οι οποίες επέτρεψαν στις μοίρες να εκτελούν πολλές μεγάλες επισκευές χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Το Ηurricane προμηθεύτηκε ταχέως πριν από το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τον Σεπτέμβριο του 1939, οπότε και η RAF είχε 18 μοίρες πλήρως εξοπλισμένες. Το αεροσκάφος χρησιοποιήθηκε κυρίως ενάντια στα πολυάριθμα και ποικίλα γερμανικά αεροσκάφη της Luftwaffe, μεταξύ των οποίων και το ικανό Messerschmitt Bf 109 σε πολλαπλά θέατρα δράσης.

Το Hurricane αναπτύχθηκε σε διάφορες εκδόσεις, όπως βομβαρδιστικό-αναχαιτιστικό, μαχητικό-βομβαρδιστικό είτε αεροσκάφος υποστήριξης εδάφους. Οι εκδόσεις που σχεδιάστηκαν για το Βασιλικό Ναυτικό ήταν ευρέως γνωστές ως Sea Hurricane, με τροποποιήσεις που επέτρεπαν την επιχειρησιακή χρήση τους από τα πλοία. Μέχρι το τέλος της παραγωγής τον Ιούλιο του 1944, 14.487 Hurricanes είχαν ολοκληρωθεί στη Βρετανία και τον Καναδά.

Το κιτ

Το κιτ της σχετικά νέας στο χώρο του μοντελισμού εταιρίας (τέλη του 2013 έκανε την εμφάνιση της) έρχεται σε ένα κουτί πλευρικού ανοίγματος και με boxart που μάλλον δεν θα περίμενε κανείς για ένα τέτοιο αεροσκάφος θρύλος. Στο εσωτερικό υπάρχουν δύο πλαίσια γκρι χρώματος και ένα με τα διάφανα μέρη με συνολικό αριθμό κομματιών τα 57, ένα πλαίσιο με p.e , μάσκες και ένα πλούσιο φύλλο χαλκομανιών και φυσικά βιβλίο έγχρωμων οδηγιών μεγέθους Α5 . Η πιστότητα της λεπτομέρειας είναι εκπληκτική (προσωπικά μου θυμίζει ποιότητα σχδόν αντίστοιχη με εκείνη της Tamiya), ειδικά το αποτέλεσμα του υφάσματος στις επιφάνειες ελέγχου και τις πλευρές των μισών της ατράκτου εντυπωσιάζει αρκετά όπως και η ντελικάτη χαραγμένη γράμμωση του. Όλες οι εξωτερικές επιφάνειες του μοντέλου έχουν μια ομαλή, ημι-ματ επιφάνεια, η οποία την καθιστά ιδανική για ένα στρώμα αστάρι πριν να ακολουθήσει το βάψιμο. Το κιτ αναπαριστά ένα late Mk.I με μεταλλικές πτέρυγες.

Κατασκευή

Η κατασκευή ξεκινά-όχι και τόσο συνηθισμένα όπως θα περίμενε κανείς- με τις εκπληκτικής λεπτομέρειας φωλέες του κύριου Σ/Π που με το σωστό χρώμα και ένα σκούρο wash θα αναδειχτούν ακόμα περισσότερο. Με την ολοκλήρωση των φωλέων έρχεται να προστεθεί το άνω μισό των πτερύγων στο μονοκόμματο κάτω μισό ολοκληρώνοντας έτσι την συναρμολόγηση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η συναρμολόγηση του κοκπιτ και εδώ οι τύποι στην Arma Hobby αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την αξιέπαινη δουλειά και προσπάθεια να το αναπαριστήσουν όσο πιο πιστά γίνεται σε αυτή την κλίμακα. Αν και το κοκπιτ είναι εξαιρετικά λεπτομερές ακόμα και ΟΟΒ, η προσθήκη των p.e θα το αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο.

Το συναρμολογημένο πλέον πιλοτήριο τοποθετείται μεταξύ των δύο μισών ατράκτων, τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω στην κορυφή της συναρμολογημένης πτέρυγας. Αξιοσημείωτα είναι τα single piece οριζόντια και κάθετο σταθερό/πηδάλιο, αποκλείοντας έτσι την ανάγκη να συναρμολογηθεί το καθένα από πολλά κομμάτια, μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας καθώς και τον χρόνο για την εξάλειψη των ενώσεων που εμφανίζονται μετά την συναρμολόγηση! Ακόμα και εδώ η Arma Hobby εκπλήσσει και είναι σαν να μπήκε στο μυαλό του μοντελιστή!

Το σύστημα προσγείωσης (κύριο και ουραίο) και οι πόρτες των φωλέων είναι πολύ όμορφα. Με λίγη προσοχή κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, τα σκέλη θα φαίνονται φοβερά μετά από ένα σκούρο wash. Η λεπτομέρεια και η χύτευση εδώ είναι από τις καλύτερες που έχω δει.

Οι δύο τύποι έλικας που περιέχονται στο κιτ (De Havilland και Rotol) είναι μια ακόμα εκπληκτική προσθήκη που θα αυξήσει την ακρίβεια του ολοκληρωμένου μοντέλου ενώ θα δώσει και έξτρα κομμάτια για το spare box.

Τα διάφανα μέρη είναι εξαιρετικής χύτευσης με crispy λεπτομέρεια και σώστο πάχος για την κλίμακα. Παρέχονται δύο ξεχωριστές καλύπτρες δίνοντας την δυνατότητα για ανοικτό ή κλειστό κόκπιτ. Σε συνδυασμό με τις μάσκες που παρέχει το κιτ ακόμα και για τα φώτα ναυτιλίας πραγματικά η δουλειά του μοντελιστή απλουστεύεται ακόμα περισσότερο κερδίζοντας περισσότερο χρόνο.

Τέλος μετά από ένα μικρό κόψιμο από τα πλαίσια και καθάρισμα των δύο μισών της ατράκτου και των πτερύγων, μια δοκιμαστική εφαρμογή με κάνει να υποψιάζομαι πως θέματα εφαρμογής δεν θα υπάρξουν ενώ η χρήση στόκου θα είναι απο ελάχιστη έως μηδαμινή.

Χαλκομανίες

Το πολύχρωμο φύλλο decal (εκτυπωμένο από την Techmod) φαίνεται καλής ποιότητας με σωστά χρώματα και αποχρώσεις. Εκτός από εθνόσημα, παρέχονται επίσης stencils για δύο αεροσκάφη.

Παρέχονται σήματα για τις ακόλουθες εκδόσεις του Hurricane:

  • 1) Hurricane Mk.I, P3059/SD-N, 501 Squadron RAF, August 1940.
  • 2) Hurricane Mk.I, V7234/SD-A, 501 Squadron RAF, August 1940.
  • 3) Hurricane Mk.I, R4175/RF-R, 303 Polish/RAF Squadron RAF, October 1940.
  • 4) Hurricane Mk.I Trop, 284/J, 3 Squadron SAAF, Kenya 1941.

Συμπέρασμα

Όμορφο κιτ με συνολικό επίπεδο λεπτομέρειας εξαιρετικό. Απλό engineering, άριστη σχέση ποιότητας-τιμής, ιδανικό για μία γρήγορη-ανώδυνη και ρεαλιστική κατασκευή. Αν και expert set, η τιμή του είναι άκρως δελεαστική για όλα αυτά που προσφέρει ενώ για τους πιο αρχάριους μοντελιστές διατίθεται και η έκδοση junior set (p.e not included). Συνίσταται ανεπιφύλακτα, η Arma Hobby μας εκπλήσσει ευχάριστα με αυτή την κυκλοφορία της ενώ υπόσχεται ακόμα περισσότερα για μελλοντικές κυκλοφορίες!

Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Αλέξανδρος Μαρίνος

Tο δείγμα ήταν μια ευγενική προσφορά από τη Arma Hobby με σκοπό την παρουσίαση στα μέλη μας.

Τα προϊόντα της Arma Hobby θα τα βρείτε και στο HOBBY Colours

Ενημερωθείτε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού που συνεργάζεστε για την διαθεσιμότητα και τιμές. Αναφέρετε ότι το διαβάσατε στο Modelclub.gr.

Βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς κατάστημα. Αναφέρετε ότι τους βρήκατε από το Modelclub.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
 DMC Firewall is a Joomla Security extension!