F-100F Super Sabre, 1/72 - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

F-100F Super Sabre, 1/72

Το F-100F αποτελεί την τελευταία διθέσια εκδοχή του F-100 και το μοντέλο της Trumpeter αποτελεί ουσιαστικά σμίκρυνση του αντίστοιχου της εταιρίας στην 1/32, με τον αριθμό των κομματιών να ανέρχεται σε 167, μοιρασμένα σε 6 πλαίσια.

F-100F Super Sabre 1/72
Trumpeter 01650
In box review

Το F-100F αποτελεί την τελευταία διθέσια εκδοχή του F-100, πρωτοπέταξε τον Μάρτιο του 1957 και η παραγωγή του ανήλθε σε 339 μονάδες. Ηταν το πρώτο αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε σε εξειδικευμένο ρόλο καταστολής αεράμυνας (SEAD), με αποστολή τον εντοπισμό και καταστροφή των εχθρικών συστημάτων ραντάρ και πυραύλων SAM. Τα αεροσκάφη αναπτύχθηκαν σε βάσεις στην Ταϊλάνδη το Νοέμβριο του 1965 με την 388 TFW και ανέλαβαν δράση τον επόμενο μήνα, ενώ σταδιακά πιστοποιήθηκαν για τη μεταφορά και εκτόξευση του πρώτου βλήματος anti rader AGM-45 Shrike.

To μοντέλο αποτελεί ουσιαστικά σμίκρυνση του αντίστοιχου της εταιρίας στην 1/32, με τον αριθμό των κομματιών να ανέρχεται σε 167, μοιρασμένα σε 6 πλαίσια και δύο ξεχωριστά για τα διαφανή, ενώ τα καθίσματα δίνονται συσκευασμένα και προσαρμοσμένα σε ξεχωριστά μήκη πλαστικού. Χαρακτηρίζεται από υποδειγματική χύτευση, ιδιαίτερα λεπτά κομμάτια με καθαρές γραμμές, διακριτικά χαραγμένες γραμμώσεις με σωστό βάθος, λεπτομερές εσωτερικό, ικανοποιητικές επιλογές στη διαμόρφωση του αεροσκάφους, ξεχωριστά φλαπς και σλατς και ένα μεγάλο και καλοτυπωμένο φύλλο χαλκομανιών.

Στο κόκπιτ υπάρχει δάπεδο με αντιολισθητική υφή, ενσωματωμένες κονσόλες, πίνακας οργάνων, χειριστήριο, λεπτομερή καθίσματα με ξεχωριστά προσκέφαλα, χωρίς όμως ζώνες πρόσδεσης, Head up Displays, χαλκομανίες για τον πίνακα και τις κονσόλες και διάφορες μικρολεπτομέρειες που ζωντανεύουν και προσδίδουν αληθοφάνεια στο χώρο.Το ολοκληρωμένο σύνολο προσαρμόζεται πάνω στον πλήρους μήκους αεραγωγό, στο κάτω μέρος του οποίου υπάρχει ενσωματωμένη η φωλεά του ρινιαίου τροχού, με ικανοποιητικό βάθος και ανάγλυφη λεπτομέρεια. Η καλύπτρα δίνεται σε δύο κομμάτια με δυνατότητα να κολληθεί ανοικτή ή κλειστή, χωρίς όμως την ύπαρξη μηχανισμού ανύψωσης.

Η εξαγωγή του κινητήρα αποτελείται από 4 κομμάτια, με επαρκές βάθος, ρεαλιστικό ακροφύσιο και επαρκή αναπαράσταση του μετακαυστήρα, καθώς ελάχιστα πράγματα θα είναι ορατά στην ολοκληρωμένη κατασκευή .Το χαρακτηριστικό αερόφρενο του Super Sabre προσφέρεται σε δύο εκδοχές, που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ύπαρξη ή μη φορτίων στην centerline. Οι πτέρυγες έρχονται σε δύο (άνω και κάτω) κομμάτια με ενσωματωμένη ανάγλυφη λεπτομέρεια για το κυρίως σύστημα προσγείωσης, ξεχωριστά φλαπς και σλατς, ενώ ακόμη και οι αεροφράκτες δίνονται σε πρόσθετα κομμάτια.

Οι φωλεές του κυρίως συστήματος προσγείωσης διακρίνονται από ικανοποιητικό βάθος, ανάγλυφη λεπτομέρεια που ενσωματώνεται στα δύο μισά της ατράκτου και κάποια επιπλέον πρόσθετα τμήματα, ενώ τα σκέλη, είναι ταυτόχρονα ανθεκτικά και εξαιρετικά πολύπλοκα, με πλήθος μοχλών σε λεπτά ξεχωριστά κομμάτια, ακόμη και δύο μικροσκοπικές χαλκομανίες για τα σκέλη του κυρίως συστήματος, καλοσχηματισμένους τροχούς και λεπτομερείς θυρίδες, ενώ το ιδιαίτερα ανθεκτικό σύνολο, συμβάλλει στη σταθερότητα του μοντέλου.

Η διαμόρφωση του αεροσκάφους περιλαμβάνει τις χαρακτηριστικές εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων του F-100, 4 πυραύλους Sidewinder σε 5 κομμάτια ο καθένας, μαζί με τους χαρακτηριστικούς φορείς σχήματος αντεστραμμένου Υ, εξαιρετικά λεπτομερείς φορείς TER σε δύο κομμάτια, ένα ατρακτίδιο ALQ 31 ή μία εκπαιδευτική βόμβα για την centerline, ακόμη και τις βίδες προσαρμογής για κάθε οπλικό φορτίο.Προσφέρονται δύο επιλογές για το σωλήνα pitot, τόσο σε προτεταμένη, όσο και στην ιδιαίτερη, σχεδόν υπό ορθή γωνία θέση, καθώς και δύο διαφορετικές εκδοχές του εναέριου συστήματος ανεφοδιασμού, ευθεία και λυγισμένη, ενώ την τελική εικόνα συμπληρώνει μία σκάλα επιβίβασης.

Οι χαλκομανίες είναι καλοτυπωμένες με ζωντανά χρώματα, παρέχουν όμως μόνο τα βασικά διακριτικά και serial numbers, χωρίς προειδοποιητικά . Προσφέρονται επιλογές για 3 αεροσκάφη, δύο σε ολομεταλλικό φινίρισμα της περιόδου 1957-58 και ένα wild weasel σε παραλλαγή Βιετνάμ, του 1965. Μήπως εάν ζητούσαμε και τον αντίστοιχο οπλισμό θα γινόμασταν πλεονέκτες?

Το F-100 ήταν ένα μεγάλο αεροσκάφος, με συνέπεια το ολοκληρωμένο μοντέλο να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό για την κλίμακα, με το μήκος του να φθάνει τα 24,5 εκ., το εκπέτασμα τα 16,5 εκατοστά, ενώ στο πολύ καλό τελικό αποτέλεσμα συμβάλλουν η απροβλημάτιστη εφαρμογή και τα εξαιρετικής καθαρότητας διαφανή τμήματα.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του μοντέλου το 2012, η Eduard παρουσίασε ένα ιδιαίτερα πλούσιο σετ βελτιωτικών, που αποτελείται από 3 διαφορετικές καρτέλες με περισσότερα από 230 κομμάτια που καλύπτουν κάθε τμήμα του μοντέλου. Η ποιότητα κινείται στα γνωστά υψηλά επίπεδα της εταιρίας, που χαρακτηρίζονται από ευκρίνεια στην εκτύπωση και τις λεπτομέρειες, ενώ η καινοτομία προέρχεται από τα έγχρωμα προτυπωμένα αυτοκόλητα κομμάτια.

Η πρώτη και πιο εντυπωσιακή, απαρτίζεται από τα προτυπωμένα μέρη και αφορά το πιλοτήριο. Προσφέρονται έγχρωμα αυτοκόλητα κομμάτια για τους πίνακες οργάνων και τις κονσόλες, πρόσθετα μέρη για τα καθίσματα, ενώ έχει αναπαρασταθεί ακόμη και ο τελευταίος μοχλός, με πιστότητα που μόνο έμπειροι μοντελιστές θα μπορούσαν διαφορετικά να αποδώσουν, με πολύ χρόνο και προσπάθεια. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι ζώνες πρόσδεσης που αποτελούνται από 7 κομμάτια για κάθε κάθισμα, που μαζί με τις χειρολαβές εκτίναξης δίνουν ένα ιδιαίτερα ρεαλιστικό αποτέλεσμα .

Οι δύο επόμενες καρτέλες περιέχουν τα κλασσικά φωτοχαραγμένα μέρη για την αναβάθμιση των υπόλοιπων τμημάτων του μοντέλου και είναι διάσπαρτες από κομμάτια διαφόρων μεγεθών που τα περισσότερα απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς. Μεταξύ άλλων υπάρχει ο σκελετός για την καλύπτρα, σχάρες για την εξαγωγή του κινητήρα, πρόσθετα για τα φλαπς και τα σλατς, κομμάτια και για τους δύο τύπους αερόφρενων, τον οπλισμό, τις θυρίδες και τις φωλεές του συστήματος προσγείωσης, καθώς και πρόσθετα πάνελς για διάφορα μέρη της ατράκτου, που προσδίδουν αληθοφάνεια στην όλη κατασκευή.

Οι οδηγίες υστερούν ελαφρώς σε ευκρίνεια, καθώς αποτελούν σμίκρυνση της online εκδοχής, ενώ η αρκετά υψηλή τιμή δικαιολογείται πλήρως από το αναβαθμισμένο τελικό αποτέλεσμα που προσφέρει.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα εξαιρετικό μοντέλο, με υψηλά στάνταρ, που ενσωματώνει εκπληκτική λεπτομέρεια, πολλαπλές επιλογές και μπορεί άνετα να σταθεί και χωρίς καμία παρέμβαση (out of the box). Ομως το σύνολο πραγματικά απογειώνεται με τη χρήση των βελτιωτικών της Eduard που πραγματικά αναβαθμίζουν το τελικό αποτέλεσμα σε άλλη - συλλεκτική κατηγορία. Το μοντέλο και το κιτ βελτιωτικών παραχωρήθηκαν ευγενικά από το κατάστημα Model Time, στην Serres Wings and Armor Team (S.W.A.T.) τα μέλη της οποίας πραγματοποίησαν την κριτική και παρουσίαση του μοντέλου.

Τις ευχαριστίες μας στο κατάστημα Model Time για την διαθεσιμότητα του κιτ με σκοπό να παρουσιαστεί στο ModelClub.gr.

Θωμάς Σάνδρος

Our website is protected by DMC Firewall!