Mirage IV A Strategic bomber 1/72 παρουσίαση - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Mirage IV A Strategic bomber 1/72 παρουσίαση

Μια νέα κυκλοφορία της A&A Models με στοιχεια από το παλιό κιτ της Heller

Mirage IV Α (Strategic bomber) 1/72 
A&A Models 7204
In box review
Πέτρος Τζουάνος

Λίγα λόγια για το Mirage IV

Η Γαλλία στις αρχές της  δεκαετία του ’50 αποφάσισε να προχωρήσει σε στρατηγική ανεξάρτητης πυρηνικής αποτροπής. Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ αλλών και ένα υπερχητικό βομβαρδιστικό με εμβέλεια 2000 χλμ, χωρίς ανεφοδιασμό, ικανό να μεταφέρει ένα πυρηνικό όπλο 3 τόνων. Η Sud Aviation παρουσίασε ένα Super Votour και η Nord ( Dassault) παρουσίασε το Mirage IV. Το Mirage IV ήταν μία παλαιότερη δικηνητήρια έκδοση του Mirage III, πού όμως είχε μείνει στα χαρτιά. Το αεροσκάφος μπήκε σε παραγωγή και υπηρέτησε μέχρι το 1996, όπου έκλεισε τη καριέρα του στην Armée de l'Air Française σαν στρατηγικό φωτοαναγνωριστικό.

Μοντελιστικά

Το μόνο διαθέσημο κιτ στη μικρή κλίμακα ήταν το παλιό μοντέλο της HELLER. Η A&A MODELS κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα σύγχρονο κιτ, του κατα τη γνώμη μου πολύ όμορφου γαλλικού αεροσκάφους. Κατά σύμπτωση έχω στο stash μου και το κιτ της HELLER, οι διαφορές δεν είναι πολλές και θα εξηγήσω το γιατί. 

Το σκληρό κουτί περιλαμβάνει τα 9 πλαίσια πλαστικού, ένα με τα διάφανα τμήματα και ένα photo-etched και τη καρτέλα σημάτων. Το φυλλάδιο οδηγιών είναι έγχρωμο! Οι οδηγίες βαψίματος της παραλλαγής είναι επίσης έγχρωμες και οι κωδικοί χρωμάτων Humbrol. Το κιτ σύμφωνα με τα σχέδια τριών όψεων που έχω στη κατοχή μου είναι ακριβές ως προς τις διαστάσεις του. 

Η κατασκευή ξεκινάει απο το κοκπιτ, παρόλλο που το κιτ παρέχει ζώνες πρόσδεσης για τα ΜΚ4 , εντούτοις τα εκτινασσόμενα καθίσματα δείχνουν λίγα και χρήζουν βελτίωσης ή αντικατάστασης απο τα ρητινιένα της PAVLA (Nu S72059). Οι πίνακες οργάνων έχουν ανάγλυφα τα όργανα αλλά παρέχονται και σαν decal. Οι πλαινές κονσόλες παρέχονται μόνο σαν Decal. 

Το κοκπιτ παρέχει αρκετή ανάγλυφη λεπτομέρεια που μπορεί να έρθει στην επιφάνεια με τη χρήση τεχνικών highlight & wash. Η άτρακτος έρχεται σε δύο μισά και έχει πολύ καλή χαραγμένη γράμμωση, όχι στα Ιαπωνικά standards όμως. Το κιτ της HELLER κατά τη γνώμη μου υπερέχει εδώ, όπου μπορεί να έχει φίνα υπερυψωμένη γράμμωση αλλά βρίθει πριτσινιών! 

Στην αρχή ήθελα να το επαναχαράξω το κιτ της HELLER αλλά μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ πιο ρεαλιστικό αν μπορούσα να φέρω τα πριστίνια στην επιφάνεια και να τα τονίσω. Είναι θέμα προτίμησης όμως, στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να κατασκευάσω παράλληλα και τα δύο κιτ και να συγκρίνω. Οι εισαγωγές είναι «τυφλές» δεν υπάχει συνέχεια στο εσωτερικό όπου να φαίνονται οι ανεμιστήρες των κινητήρων. Οι εξαγωγές έχουν αρκετό βάθος και καλή ανάγλυφη λεπτομέρεια. Αερόφρενα μπορούν να κολληθούν και σε ανοιχτή θέση. Σύστημα προσγείωσης είναι καλό για τη κλίμακα, κλασσικά η προσθήκη καλωδίωσης απο λεπτό σύρμα είναι αναγκαία. Οι φωλεές έχουν αρκετό βάθος και ανάγλυφη λεπτομέρεια. 

Η έκδοση που αναγράφεται στο κουτί είναι του στρατηγικού βομβαρδιστικού. Εκτός απο τη κοιλιακή πυρηνική βόμβα δινεται ακόμα και το φωτοαναγνωριστικό ατρακτίδιο με διάφανα τμήματα στις θέσεις των καμερών καθώς και δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων. Δυστυχώς, δεν παρέχεται ο πύραυλος ASMP που εξόπλισε τα Mirage IV απο το 1980 όταν βάφτηκαν με τη γριζοπράσινη παραλλαγή.

Σε photoetched δίνονται και οι εκτοξευτές φωτοβολίδων και αερόφυλλων. Αυτή η προσθήκη έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, μην τα τοποθετήσετε εάν αποφασίσετε να πάτε για το ολομεταλλικό αεροσκάφος.

Παρέχονται σήματα για ένα  ολομεταλλικό και δύο με τη γνωστή γκριζοπράσινη παραλλαγή.

Συμπέρασμα

Το κιτ είναι οπωσδήποτε βελτιωμένο σε σχάση με αυτό της HELLER σε ότι αφορά το κοκπιτ και τα χαραγμένα πάνελ. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους λάτρεις της κλίμακας και των  τζετ του ψυχρού πολέμου.

Το κιτ το αγοράσαμε απο on line κατάστημα.

Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Πέτρος Τζουάνος

Ενημερωθείτε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού που συνεργάζεστε για την διαθεσιμότητα και τιμές. Αναφέρετε ότι το διαβάσατε στο Modelclub.gr.

Βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς κατάστημα. Αναφέρετε ότι τους βρήκατε από το Modelclub.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
 DMC Firewall is a Joomla Security extension!