F-15I IAF Ra'am 1/72 GWH Review - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

F-15I IAF Ra'am 1/72 GWH Review

Στην 1/72 η Great Wall Hobby μας παρουσιάζει το F15I στα καλύτερά του.

F-15I IAF Ra'am 1/72 
GWH (Great Wall Hobby) L7202
In box review
Νίκος Αντωνόπουλος

Λίγα λόγια για το F15I

Το F15I προέρχεται απ' ευθείας από το αντίστοιχο F15E. Όταν το 1994 οι Ισραηλινοί αποφάσισαν πως χρειάζονταν ένα νέο αεροσκάφος βομβαρδισμού, το F15E φαίνονταν ως η μόνη προφανής επιλογή. Παράγγειλαν 21 αεροσκάφη με σκοπό να κρατήσουν μάχιμα τα 20 και το ένα να μείνει ως αεροσκάφος δοκιμών νέων όπλων, ηλεκτρονικών κλπ.

Το 1995 αποφάσισαν πως χρειάζονταν άλλα 4, οπότε πλέον η δύναμη θα ήταν 24+1. Το πρώτο από τα 25 παρελήφθη τον Νοέμβριο του 1997 στια Η.Π.Α. και το πρώτο ζευγάρι έφτασε στο Ισραήλ τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Στο τελευταίο στάδιο της πτήσης παράδοσης, τα αεροσκάφη πέταξαν από την Ιταλία στο Ισραήλ χωρίς ενδιάμεσο ανεφοδιασμό.

Όμως μετά την εμπλοκή των Ισραηλινών στην παραγωγή του αεροσκάφους, πολλά άλλαξαν, πολλά προστέθηκαν και ουσιαστικά φτιάχτηκε ένας νέος τύπος του αεροσκάφους με τον χαρακτηρισμό πλέον F15I. Οι διαφορές του εστιάζονται στην δυνατότητα χρήσης Ισραηλινών ηλεκτρονικών βοηθημάτων και όπλων.  Νέο ραντάρ, flir, lantirn και πολλά άλλα ηλεκτρονικά συστήματα έκαναν τον νέο τύπο να είναι το ισχυρότερο F15 που παρήχθη και η δυνατότητά του να μεταφέρει περισσότερους από 4 τόνους καύσιμο και 11 τόνους οπλισμού σε απόσταση μεγαλύτερη των 4000 χιλιομέτρων, το έκαναν ένα πραγματικό υπερόπλο.

Μοντελιστικά.

Το F15 το έχουν κατά καιρούς τιμήσει όλες οι εταιρείες παραγωγής μοντέλων. Άλλες με μεγαλύτερη επιτυχία, άλλες με μικρότερη. Από τις πιο πρόσφατες προσπάθειες στην 1/48 αλλά και την 1/72 αυτή της G.W.H. Στην 1/72 ο κωδικός L7202 μας παρουσιάζει το F15I στα καλύτερά του. Σ' ένα πολύ όμορφο κουτί μας δίνει 7 πλαίσια με περισσότερα από 100 κομμάτια για την κατασκευή του αεροσκάφους κι άλλα 20 πλαίσια με τον οπλισμό, τις δεξαμενές και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ένα πλαίσιο έχει όλα τα διαφανή κομμάτια. Επίσης δυο τεράστιες καρτέλες με σήματα και εκατοντάδες προειδοποιητικά.

Η εφαρμογή είναι εξαίρετη και δεν θα σας ταλαιπωρήσει, η λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακά ντελικάτη και εντός κλίμακας, στόκο πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε και με λίγη υπομονή θα μπορέσετε να φτιάξετε ένα όμορφο μοντέλο. Παρά τον μεγάλο αριθμό κομματιών, το κιτ δεν προορίζετε μόνο για τους έμπειρους, αλλά οπωσδήποτε όποιος ασχοληθεί μαζί του θα πρέπει να μελετήσει την σειρά συναρμολόγησης για να μην αφήσει πίσω κομμάτια που θα έπρεπε να είχε τοποθετήσει νωρίτερα. Ωραίες εξαγωγές με εσωτερική λεπτομέρεια, διπλές εισαγωγές για να τις τοποθετήσετε σε όποια θέση επιθυμείτε, αερόφρενο με εσωτερική λεπτομέρεια και σκέλη πολύ καλά για την κλίμακα.

Μια λεπτομέρεια.  

Παρά τα εκατοντάδες σήματα, μπορούμε να φτιάξουμε μόνο ένα από τα "μάχιμα" που έγραψα παραπάνω, αυτό με τον αριθμό 241 και τους τεράστιους αετούς στα κάθετα, καθώς και το μοναδικό που κρατήθηκε για δοκιμές, αυτό με τον αριθμό 201 με το μεγάλο μπλέ πορτοκαλί σήμα της μοίρας δοκιμών. Στο δεκαπεντασέλιδο βιβλιαράκι οδηγιών θα βρείτε τον τρόπο να φτιάξετε ένα έξοχο κιτ καθώς και μεγάλα και αναλυτικά έγχρωμα σχέδια της εντυπωσιακής Ισραηλινής παραλλαγής (σε κωδικούς gunze) καθώς κι ένα αναλυτικό σχέδιο τοποθέτησης όλων των προειδοποιητικών. Τα σήματα είναι λίγο χοντρά, αλλά τοποθετούνται εύκολα, βγαίνουν γρήγορα από το χαρτί τους και είναι συμβατά με τα βελτιωτικά της gunze (αν τα χρειάζεστε).

Όταν αναζητήσετε πληροφορίες και φωτογραφίες, θα δείτε πως ενώ η παραλλαγή παρέμεινε σταθερή όσο περνούσαν τα χρόνια, αυτό που κατά καιρούς άλλαζε ήταν το χρώμα του ρύγχους. Εκεί θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε, η εταιρεία προτείνει πάντως το αρκετά σκούρο FS36271 που ναι μεν δεν είναι λάθος, αλλά μπορείτε να το κάνετε και ανοιχτότερο.

Από όπλα και φορτία υπάρχουν τα πάντα και σε επάρκεια. Δεξαμενές, python4, AIM120, GBU12, GBU38, GBU31, AGM142, AGM130 καθώς και ότι ηλεκτρονικό υπάρχει διαθέσιμο AXQ14, AAQ14, AAQ13.

Συμπέρασμα

Ένα πολύ ωραίο κίτ που με λίγη υπομονή θα μετατραπεί σε ένα όμορφο μοντέλο. Σε τιμή κάτω από 30 ευρώ, αγοράζετε ένα κιτ που αξίζει τα λεφτά του.

Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Νίκος Αντωνόπουλος

Ενημερωθείτε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού που συνεργάζεστε για την διαθεσιμότητα και τιμές. Αναφέρετε ότι το διαβάσατε στο Modelclub.gr.

Βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς κατάστημα. Αναφέρετε ότι τους βρήκατε από το Modelclub.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
 Our website is protected by DMC Firewall!