Αποκατάσταση κακής εφαρμογής σημάτων - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Αποκατάσταση κακής εφαρμογής σημάτων

Οδηγίες αντιμετόπησης κακής εφαρμογής σημάτων σε μοντέλο .

Και όμως συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες! Παρόλη την χρήση γυαλιστερού βερνικιού, παρόλη την χρήση βελτιωτικών σημάτων, παρόλη την προσοχή και την καλή μας διάθεση, τα σήματα καμία φορά αποφασίζουν να μας κάνουν την ζωή μας δύσκολη… Και μάλιστα αυτό μπορεί να συμβεί ημέρες μετά από μία επιτυχημένη εφαρμογή, ή ακόμα και μετά την εφαρμογή του τελικού ματ βερνικιού, όπως στο δικό μας παράδειγμα. Η κακοτυχία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της με διάφορους τρόπους:

• Με την μορφή μικρών φυσαλίδων αέρα ανάμεσα στο σήμα και την επιφάνεια του μοντέλου. Αυτό θα γίνει φανερό σχετικά άμεσα, αλλά συνήθως μετά την χρήση του ματ βερνικιού. Η πρώτη διορθωτική παρέμβαση είναι η χρήση μίας βελόνας με την οποία θα κάνουμε μικρές τρύπες στο σήμα εκεί που υπάρχουν οι φυσαλίδες. Στην συνέχεια με προσοχή εφαρμόζουμε βελτιωτικό σημάτων και πιέζουμε με μία μπατονέτα την επιφάνεια του σήματος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η τεχνική να διορθώσει το πρόβλημα. Αν όχι, συνεχίστε το διάβασμα :-)

• Με την εμφάνιση μίας γυαλάδας, που δεν εξαφανίζεται όσο ματ βερνίκι και αν χρησιμοποιήσουμε. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε στρώμα αέρα ανάμεσα στο σήμα και την επιφάνεια του μοντέλου, ή σε αποκόλληση του σήματος από το υποκείμενο στρώμα βερνικιού (photo1, photo2). Και στις δύο περιπτώσεις η αντικατάσταση είναι μονόδρομος, γιατί μετά από τις προσπάθειές μας, το βερνίκι έχει πιθανότατα ήδη «χτίσει» δημιουργώντας μία διαφορά τονικότητας ανάμεσα στην συγκεκριμένη περιοχή και το υπόλοιπο μοντέλο.

• Με την εμφάνιση κιτρινίλας ή ασπρίλας, σημάδι κακής ποιότητας σήματος ή του χαρτιού που τα «φιλοξενεί». Αν αυτό γίνει άμεσα αντιληπτό με την εφαρμογή των πρώτων σημάτων τότε η κατάσταση σώζεται για τα υπόλοιπα με καλό ξέπλυμα σε χλιαρό νερό πριν την τοποθέτηση. Φυσικά και εδώ το ρίσκο είναι να διπλώσει το σήμα και να καταστραφεί ολοσχερώς. Επιπλέον το πλύσιμό του, αυξάνει τν πιθανότητα για την συνεπακόλουθη εμφάνιση των πιο πάνω προβλημάτων.

Για οποιονδήποτε λοιπόν λόγο τα σήματα δεν σας ικανοποιούν, υπάρχει τρόπος αποκατάστασης, με μεγάλα περιθώρια επιτυχίας.

Βασικό εργαλείο μας είναι το σελοτέιπ χαμηλής κολλητικότητας. Το κολλάμε προσεκτικά επάνω στο σήμα που θέλουμε να αφαιρέσουμε, με προσοχή ώστε να μην ακουμπήσει καθόλου σε άλλα κοντινά σήματα. Με μία αργή αλλά σταθερή κίνηση, τραβάμε και το σήμα αποκολλάται από την επιφάνεια, μένοντας επάνω στο σελοτέιπ (photo3, photo4, photo5).

Η επιφάνεια του μοντέλου που μένει έτσι εκτεθειμένη έχει χρωματική διαφορά από το υπόλοιπο μοντέλο, λόγω των τεχνικών φθοράς που έχει υποστεί (photo6, photo7).

Αν και θα ακολουθήσουν τοπικά τεχνικές φθοράς και πάλι, καλό είναι να μειώσουμε λίγο το κοντράστ, τρίβοντας στα όρια της επιφάνειας που ήταν το σήμα με πολύ λεπτό βρεγμένο ντουκόχαρτο (1000 + βαθμών). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην εμφανιστεί το πλαστικό από κάτω (photo8, photo9, photo10).

Στην συνέχεια περνάμε ένα χέρι γυαλιστερό βερνίκι, προετοιμάζοντας την επιφάνεια για τα νέα σήματα (photo11).

Η τοποθέτησή τους γίνεται κανονικά, με όλα τα βελτιωτικά και «ζουμιά» που συνήθως χρησιμοποιούμε (photo12, photo13, photo14).

Με τον συνηθισμένο τρόπο γίνονται και οι φθορές αλλά και η εφαρμογή του τελικού ματ βερνικιού. Με λίγη προσπάθεια, το μοντέλο μας θα σταθεί αξιοπρεπώς ανάμεσα στα άλλα μας δημιουργήματα, και θα γλιτώσει την στοίβα των «σε-βαθιά-έως-μόνιμη-αποθήκευση» μοντέλων μας.

Συγγραφή και επιμέλεια κειμένου

Διονύσης Γαρδέλης
Μοιραστείτε το άρθρο
 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!