F-16D (BLOCK 52 PLUS) FIGHTING FALCON "HELLENIC AIR FORCE", 1/48 - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

F-16D (BLOCK 52 PLUS) FIGHTING FALCON "HELLENIC AIR FORCE", 1/48

Η πολύ αναμενόμενη κυκλοφορία της Hasegawa για το F-16D Block52 Plus αποκλειστικά με σήματα για HAF

F-16D (BLOCK 52 PLUS) FIGHTING FALCON "HELLENIC AIR FORCE" 1/48
Hasegawa 09803
In box review

Το Κιτ

Το κουτί του κιτ είναι αυτό, με τη γνωστή "πολυπαιγμένη" φωτογραφία του TOKUNAGA. Το μέγεθος του κουτιού είναι λίγο μεγαλύτερο από το συνηθισμένο (για 48άρια F-16 της Hasegawa) και στο πλάι γράφει "Special Version" και αυτό για να χωρέσει τα πολλά πλαίσια του κιτ. Όλα είναι συσκευασμένα σε δυο σακούλες αλλά δυστυχώς, τα διαφανή είναι "χύμα" μέσα και έχουν κάποια σημάδια.
Το κιτ περιλαμβάνει ακριβώς 175 πλαστικά κομμάτια (αρκετά απο αυτά περισσεύουν) και 16 ρητινένια + μια καρτέλα με τα σήματα Όπως είναι φυσικό, βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στην εξαιρετική σειρά των F-16C/D της Hasegawa ενώ για τον "εκσυγχρονισμό" του σε Blk52+, "δανείζεται" κάποια άλλα "παλιά" ή νέα κομμάτια που θα δείξω παρακάτω. Η μεγάλη σακούλα του κιτ, περιλαμβάνει το "απλό" F-16D της Hasegawa που είχε κυκλοφορήσει με αρχικό κωδικό V6 ως -D και 09352 ως -DJ . Τα παρακάτω κομμάτια είναι της αρχικής έκδοσης χωρίς την παραμικρή προσθήκη.

Μέχρι εδώ είναι τα κομμάτια του "απλού" -D. Τα παρακάτω κομμάτια, υπήρχαν μόνο στο -DJ (& -CJ),

Εδώ αρχίζουν τα νέα:
"Δανεικά" LANTIRN PODs απο το νέο σετ με τα σύγχρονα όπλα Α-Ε (kit HAX4808, "US Weapons - D"), σε γκρι πλαστικό και διαφανές για τα κρυσταλλα των αισθητήρων τους και μπόλικα ρητινένια για τις δεξαμενές CFT της ράχης, την "καμπούρα" (διαμέρισμα) των ηλεκτρονικών, την προέκταση του αλεξιπτώτου, κάποιες κεραίες του ASPIS και του IFF κλπ.
Δεν γνωρίζω την προέλευση τους. To θεωρώ απίθανο πάντως (μάλλον ασύμφορο) να τα έφτιαξε η Hasegawa μόνη της για το συγκεκριμένο κιτ και εκτιμώ ότι είναι "παραγγελία" από κάποια ειδική εταιρεία του χώρου, πχ. Cutting Edge, CMK κ.α.)

Χαλκομανιες

Τέλος, τα σήματα, στη γνωστή ποιότητα (και πάχος) Hasegawa, προσφέρουν πολλά προειδοποιητικά και επιλογή μόνο για 4 Ελληνικά F-16D Block52+

Εχοντας φτιάξει αρκετά F-16C/D για φίλους απο το "βασικό" κιτ της Hasegawa, θα επαναλάβω αυτό που μάλλον γνωρίζουν οι περισσότεροι, ότι πρόκειται - παρά την ηλικία του που είναι πια... αυτή ενός ενήλικα ) - για ένα εξαιρετικό κιτ, με καλή λεπτομέρεια και καλή εφαρμογή.

Στην ουσία τώρα, το συγκεκριμένο κιτ - θα το έχετε καταλάβει όσοι γνωρίζετε τα προηγούμενα F-16D της Hasegawa και είδατε τις παραπάνω φωτό- μπορεί να δώσει με τα κομμάτια που περιλαμβάνει ένα απο τα εξής:

  • F-16D Block52+ στην "απλή" του μορφή (χωρίς CFT)
  • F-16D Block52+ στην έκδοση "missionized"
  • F-16D Block50

διότι όλες οι "διαφορές" τους δίνονται ως εναλλακτικά κομμάτια (τα ρητινένια των CFT και της "καμπούρας"), "μικρή" και "μεγάλη" εισαγωγή αέραγωγού και αντίστοιχα ακροφύσια κινητήρα, διαφορετικοί τροχοί και καλύματα φωλέων συσ, προσγείωσης κλπ.

Μπορεί φυσικά να γίνει και Πολωνικό F-16D Block52+ και άλλων αεροποριών αλλά δεν νομίζω να δούμε κάποιο τέτοιο στη χώρα μας .
Παρακάτω φαίνονται κάποιες λεπτομέρειες του κιτ. Περιλαμβάνονται και οι δυο αεραγωγοί, ο φαρδύς ("big mouth") για Block50 και ο στενός για Block52/52+. αντίστοιχα δίνονται και δυο ακροφύσια/εξαγωγές κινητήρα, το ένα με ξεχωριστά τα "πέταλα" του ακροφυσίου.

Το σχέδιο πάντως δεν λέει κάτι τέτοιο (για τις άλλες εκδόσεις πλην της Block52+) και τα επιπλέον κομμάτια για τις άλλες εκδόσεις τα "μαρκάρει" ως "not used". Στα επιμέρους στάδια σημειώνονται τα σημεία που χρειάζονται κάποιες επεμβάσεις (κοψίματα κλπ.). Πάντως σίγουρα θα χρειαστούν φωτό και του πραγματικού αεροσκάφους για βοήθεια στην κατασκευή.
Για το βάψιμο υπάρχει μεγάλο σκίτσο τεσσάρων όψεων για την πανέμορφη παραλλαγή Ghost της ΠΑ. Για τα 4 χρώματα της παραλλαγής προτείνονται κωδικοί Gunze (έτοιμα χρώματα και αναμείξεις). Εξ' όσων γνωρίζω και τα 4 μαζί, υπάρχουν έτοιμα μόνο απο την X-tracolor (Hannants) και την Lifecolor. Εαν κάνω λάθος , παρακαλώ διορθώστε με.

Τα σήματα έχουν κατα την άποψη μου σωστά χρώματα. Οπως αναφέρθηκε απο κάποιο φίλο (δεν το έλεγξα ο ίδιος) ενδεχομένως να λείπουν κάποια προειδοποιητικά.
Για τη σύγκριση των χρωμάτων, παραθέτω φωτό τους πάνω σε φωτό του πραγματικού, απο το εξαιρετικό βιβλίο του φίλου Αντώνη Τσαγκαράτου, "Portrait of Gold". Η χρήση και δημοσίευση τους γίνεται με την άδειά του.

Τα ρητινένια κομμάτια έχουν καλή λεπτομέρεια, είναι πολύ καλής ποιότητας και χρειάζονται ελάχιστο καθάρισμα όπως φαίνεται στις φωτό. Γενικά μοιάζουν με του Ελληνικού F-16D Block52+ και με τον πρώτο έλεγχο που έκανα φαίνεται πως μόνο κάποιες θυρίδες (νομίζω εκτόξευσης αναλωσίμων chaff/flares) θέλουν στοκάρισμα-κλείσιμο.

Πάλι για σκοπούς σύγκρισης παραθέτω αντίστοιχες φωτό από το βιβλίο του Αντώνη

Η εφαρμογή των μεγάλων κομματιών (CFT, ράχη/spine) που είναι και το ζητούμενο, με μια πρόχειρη δοκιμή είναι πολύ καλή. Στη ράχη, η "βάση" του μηχανισμού της καλύπτρας στο πλαστικό κομμάτι πρέπει να αφαιρεθεί προσεκτικά.

Μερικά ακόμη σχόλια:
Από τα λίγα που γνωρίζω, για να φτιαχτεί σωστό κόκπιτ για Block-52+ αλλά και Block-50, το κιτ θα χρειαστεί κάποια "βοήθεια" στα αντίστοιχα κομμάτια (κάθισμα, κονσόλες, πίνακες οργάνων, HUD κλπ.)

Μερικές ακόμη λεπτομέρειες. Δίνονται και 2 πιλότοι με πολύ καλή λεπτομέρεια (σύγχρονες κάσκες κλπ.) για όσους θελήσουν να έχουν "ζωντανό" κόκπιτ (όπως ο υπογράφων

Σύγκριση παλαιών και νέων ΑΙΜ-120 που δίνει το κιτ, και λεπτομέρειες απο το LANTIRN

Η καλύπτρα είναι λεπτή, διαυγής και απόλυτα διαφανής (η πραγματική έχει μια ελαφρά "φιμέ" απόχρωση ή είναι η εντύπωση μου ) αλλά όπως προείπα , από "κουτό" πακετάρισμα της απο την εταιρεία μαζι με τα υπόλοιπα κομμάτια ("χύμα"), είναι σημαδεμένη και επειδή έχει τη γνωστή διαμήκη γραμμή απο το καλούπι, θέλει τρίψιμο και "περιποίηση" με "κρέμα και τζην". Οι προβολείς είναι ωραίοι παρά το καθάρισμα που χρειάζονται.

Με δυο λόγια, πρόκειται για ένα εξαιρετικό κιτ, η τιμή του οποίου (~54 ευρώ όπως έμαθα) κατα τη γνώμη μου είναι κανονική λαμβάνοντας υπ' όψιν το κόστος των επιπλέον κομματιών καθώς και τις τιμές στις οποίες "έπαιζε" το απλό -D στο e-bay πριν καποιο διάστημα που τα 48άρια -D ήταν ανάρπαστα. Με λίγη περιποίηση θα δώσει έναι εξαιρετικό Ελληνικό F-16D Blk50/52+. Και χωρίς περιποίηση όμως - για όσους δεν μπορούν ή βαριούνται (όπως και πάλι ο υπογράφων) θα δώσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα κατευθείαν απο το κουτί.

Συνολική Βαθμολογία: 9/10 για το κιτ και 10/10 μαζί με 1000 Χ συγχαρητήρια για την προσπάθεια του εισαγωγέα κ. Κ.Καλφάκη, να κυκλοφορήσει ένα 100% Ελληνικό θέμα απο μια εταιρεία όπως η Hasegawa σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τον ευχαριστώ επίσης για την παραχώρηση προς παρουσίαση , του μοναδικού δείγματος του κιτ που είχε ως αντιπρόσωπος και εμπνευστής του κιτ στην Ελληνική αγορά.

Επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Σταύρος Σουλής
Μοιραστείτε το άρθρο
 
Our website is protected by DMC Firewall!