Χαιρετώ για πρώτη φορά όλη την παρέα των ξύλινων του Modelclub.

Με λένε Νίκο, και είμαι φρεσκότατο μέλος του forum.
Πριν ξεκινήσω το «μικρό»

μου post, λίγα λόγια για το πώς έφθασα εδώ:
Κάπου στις αρχές Ιουνίου, έφαγα φλασιά και θυμήθηκα το περιοδικό modelling που αγόραζα στα νιάτα μου (πριν 15+ χρόνια) και είπα να μπω στο google και να ψάξω αν υπάρχει ακόμα.
Aν και ήμουν ένας όχι ιδιαίτερα φανατικός μοντελιστής, που ασχολιόταν στην χάση και στη φέξη με κανένα πλαστικό αεροπλανάκι στην 1:72, εκτιμούσα ιδιαίτερα την δουλειά που κάνανε τότε τα παιδιά στο modelling και διάβαζα σχεδόν ανελλιπώς τα τεύχη. Μετά κάτι «στράβωσε» (φανταριλίκι, δουλειά), τα ανολοκλήρωτα μοντέλα μου τα έφαγε η μαρμάγκα και το κεφάλαιο μοντελισμός έκλεισε τότε για μένα.
Στο googlαρισμα λοιπόν που έκανα, δυστυχώς δεν βρήκα τίποτα που να δείχνει ότι το περιοδικό εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ευτυχώς ανακάλυψα (πρώτο-πρώτο κιόλας στο search) το φόρουμ του Modelclub.gr
Μετά από μία σύντομη ματιά στους αεροπλανάδες και στους ελικοπτεράδες, είπα να δω λίγο και αυτούς τους «περίεργους» στην κατηγορία με τα Ξύλινα πλοία.
AYTO HTAN!!!Κόλλησα απίστευτα, με τα καταπληκτικά μοντελάκια σας και με τις προσπάθειες σας, και ενθουσιάστηκα με όλη την «φιλοσοφία» κατασκευής ενός ξύλινου πλοίου που μέχρι τότε αγνοούσα. Αποφάσισα έτσι να ξεκινήσω δειλά-δειλά και εγώ.
Ακολούθησα την συμβουλή όλων για κάποιο μικρό αρχικό μοντέλο, και έτσι κατέληξα στο «φαλαινοθηρικό»
Providence της Artesania Latina.
Mini μέγεθος, ένα μικρό καταρτάκι, υποτυπώδη πανιά και ελάχιστα σχοινιά ..... ταμάμ δηλαδή για έναν super αρχάριο σαν την αφεντιά μου. Επίσης στα συν, το γεγονός ότι όπως έβλεπα από το κουτί, η καρίνα ήθελε βάψιμο οπότε είπα ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να ξορκίσω το μεγάλο «δαίμονα» των παλιών μοντελιστικών μου χρόνων ..... τον αερογράφο!!!
Στα του κιτ .... μια χαρά μου φανήκαν τα περισσότερα. Συνάντησα ξύλα καλύτερης ποιότητας Απ'' ότι περίμενα και καλούτσικες οδηγίες (βέβαια χωρίς την «προϋπηρεσία» διαβάσματος των θεμάτων σας δεν θα γινόταν τίποτα). Μου έπεσε κάπως παράξενο που τα πηχάκια στο πέτσωμα καβαλάνε το ένα το άλλο, αλλά μάλλον τα κατάφερα καλά.
Ένα θεματάκι είχα με 2 νομείς που είχαν λάθος σχήμα και επειδή ήταν το πρώτο μου «κατασκευαστικό» στάδιο, είτε δεν τους πήρα πρέφα, είτε δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία για να τους διορθώσω. Στην συνέχεια βέβαια και με τα πετσώματα, αυτά τα «λάθη» καλύφθηκαν και δεν φαίνονται.

Στην φωτό φαίνεται η απόσταση που έχει το εξωτερικό πέτσωμα από το νομέα. Το νομέα αυτόν δεν τον έχω τρίψει σχεδόν καθόλου. Τους υπόλοιπους νομείς τους έτριψα αρκετά για να πατήσουν καλά τα πηχάκια. Αν τους έτριβα περισσότερο ώστε να πατάγανε τα πηχάκια και σε αυτόν το νομέα, τότε δεν θα έφτιαχνα το Providence, αλλά μια ινδιάνικη πιρόγα!!
Επίσης, μετά τις κλεφτές ματιές που έριξα στις τελευταίες οδηγίες για το δέσιμο των σχοινιών, μου φάνηκε ότι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα στο τι πρέπει να κάνω .... αλλά αυτό όταν έρθει η ώρα του!
Πάμε λίγο στα λαθάκια μου:- δεν πολυασχολήθηκα με το γώνιασμα των νομέων .... κακώς .... επειδή όμως το μέγεθος είναι μικρό δεν μου προέκυψε στην πορεία κανένα πρόβλημα .... φαντάζομαι ότι σε μεγαλύτερο μοντέλο θα είχα σοβαρό θέμα.
- τα εσωτερικά πηχάκια στο «κατάστρωμα» τα έβαλα χωρίς να τρίψω καθόλου τους νομείς εσωτερικά. Φαίνεται και στις φωτό ότι υπάρχει απόσταση από τους νομείς. το καλό όμως είναι ότι μόλις μπουν τα καπάκια της κερασιάς, δεν θα φαίνεται τίποτα.

- τα εξωτερικά πηχάκια τα έκοψα 4-5 χιλιοστά πιο κοντά και από τις δύο άκρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλούτσικο κενό για να κάτσει το ποδόσταμο ... θα στοκαριστούν τα σημεία αυτά.....μου φαίνεται δηλαδή ότι με το καλημέρα θα μπω στα βαθιά με το στοκάρισμα!!

- ενώ όλα πήγαιναν καλά και κολλούσα μια χαρά με την κόλα της AL, είχα την φαεινή ιδέα μια μέρα να χρησιμοποιήσω μία κόλα που βρήκα στα ΑΒ (την Pattex), σε μεγαλούτσικη συσκευασία και με βολικό μακρόστενο στόμιο. Δυστυχώς!!! Στρέβλωσε αμέσως ο διαμήκης νομέας με τα πρώτα πηχάκια. Διορθώθηκε αρκετά το πρόβλημα με κόντρα ανάποδο κόλλημα με την ίδια κόλλα, και με αρκετό τρίψιμο στο πάνω μέρος της βάρκας (προβλεπόμενο τρίψιμο από τις οδηγίες) σε σημείο που τώρα πια δεν φαίνεται σε κάποιον που δεν ξέρει το ιστορικό. Στεγνώνει αρκετά πιο γρήγορα από την αντίστοιχη της AL. Μάλλον δεν κάνει για στάδια στα οποία η κατασκευή δεν έχει "δέσει" ακόμα.
Λίγες φωτό από το «φαλαινοθηρκό» μέχρι τώρα....
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
(το «πρίξιμο» ΤΩΡΑ αρχίζει)!!!
1. Αφού έχω τελειώσει με τα τριψίματα, είμαι έτοιμος για τα στοκαρίσματα.
Εκτός από τα σημεία που εμφανώς χρειάζονται στοκάρισμα, δεν ξέρω αν θα πρέπει να στοκάρω όλη την καρίνα. Το ρωτάω γιατί μετά από κάποια πειράματα που έκανα με τον αυτόν τον στόκο...

...είδα ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά στην άγρια υφή του φυσικού ξύλου και του αρκετά λείου τριμμένου στόκου. Να το στοκάρω όλο λοιπόν ή μόνο τα σημεία που χρειάζονται? Και αν στοκάρω μόνο τα σημεία που χρειάζονται, μήπως μετά την βαφή «δείξει» αμέσως το ξύλο σε σχέση με τον στόκο?
Κάπου είχα διαβάσει ότι με το πέρασμα του σίλερ, κλείνουν οι πόροι και γίνονται ομοιόμορφες όλες οι επιφάνειες. Τόσο ομοιόμορφες που να «παντρεύουν» την αγριάδα του φυσικού ξύλου με την λεία επιφάνεια του στόκου??!!!
2. Πόσα χέρια σίλερ-τρίψιμο σίλερ, πρέπει να κάνω. Το τρίψιμο του σίλερ με τι χαρτί να το κάνω?? Με 240αρι, παραπάνω ή παρακάτω?
3. Αφού τελειώσω με το σίλερ και πριν την βαφή, πρέπει να περαστεί με κάποιο αστάρι? Τι αστάρι? Με πινέλο το αστάρι?
4. Για βάψιμο στα πλοία, τι χρησιμοποιείται? Ακρυλικά χρώματα? (...πείτε ναι, γιατί ακούω κάτι για λάδια και τρομάζω!!)
5. Μετά το βάψιμο μήπως πρέπει να περαστεί κάποιο ειδικό βερνίκι για προστασία? Αν ναι, τι προτείνετε?
6. Αφού τελειώσει το βάψιμο, όπως δείχνουν και οι οδηγίες, πρέπει να κολληθούν δύο πηχάκια στα πλαϊνά πάνω σε βαμμένο άσπρο ξύλο. Θα μπορεί να κολληθεί το καινούργιο ξύλο πάνω σε βαμμένη επιφάνεια??
7. Προτείνετε να βερνικώσω το «κατάστρωμα» ή να το αφήσω στο φυσικό του χρώμα??
8. Ποια η διαδικασία του βερνικώματος? κατευθείαν βερνικι? σκέτο? πόσα χέρια?
9. Στο «κατάστρωμα» λοιπόν, υπάρχουν δύο ειδών ξύλα. Η σκούρα κερασιά και το ανοιχτόχρωμο basswood. Σαν υφή, το basswood είναι αρκετά πορώδες ενώ η κερασιά είναι πολύ λεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έχω γράψει πάνω στην κερασιά με το μηχανικό μολύβι και μπορεί να σβηστεί απλά με την γομολάστιχα, ενώ στο basswood σβήνει μόνο με τρίψιμο από τροχάκι. Στο βερνίκωμα τους λοιπόν θέλουν την ίδια διαδικασία ή κάτι διαφορετικό στο καθένα??

10. Και τελευταία κάτι γενικό. Όταν ακολουθείτε τις οδηγίες (κατά γράμμα όπως εγώ) αυτοσχεδιάζετε στην κατασκευή? Γιατί εγώ ρε παιδιά, όσο και αν προσπάθησα να το φτιάξω όπως στις οδηγίες, σχεδόν σε κάθε φάση χρησιμοποιούσα αυτοσχέδιες πατέντες για να μπορέσω να προχωρήσω (σφήνες, τακάκια, ξυλοσυμπληρώματα, φάγωμα σε ένα πηχάκι για να κάτσει σωστά το άλλο κλπ). Πράγματα δηλαδή που δεν τα αναφέρουν οι οδηγίες. Είναι κάτι συνηθισμένο αυτό? ή μήπως η αρχάρια τύφλα μου με οδηγούσε συνέχεια σε τέτοιες λύσεις-διορθώσεις??Τέλος, ένα μεγάλο
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 
για τα θέματα σας εδώ στο Modelclub, γιατί με έχουν βοηθήσει αφάνταστα. Ελπίζω και το δικό μου να βοηθήσει (μέσα από τις δικές σας απαντήσεις) στο μέλλον κάποιον αρχάριο με τα ξύλινα.
Σορυ παιδιά για το μακροσκελές πρώτο μου θέμα!
Τα είχα «μαζεμένα» μου φαίνεται και «ξέσπασα»!!
...οπλιστείτε με υπομονή γιατί το «πρίξιμο» μόλις άρχισε!!!!
Νίκος