Αποστολέας Θέμα: Το πρώτο μου... Providence whaleboat της Artesania Latina !!  (Αναγνώστηκε 4516 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Hoichi

• Το πρώτο πράγμα που δημιούργησε ο Θεός ήταν το Ταξίδι, μετά την Αμφιβολία και τέλος τη Νοσταλγία
  • Scale 1/144
  • *
  • Νίκος
Το πρώτο μου... Providence whaleboat της Artesania Latina !!
« στις: Σεπτεμβρίου 30, 2012, 01:34:38 μμ »
Χαιρετώ για πρώτη φορά όλη την παρέα των ξύλινων του Modelclub.  ::salut::
Με λένε Νίκο, και είμαι φρεσκότατο μέλος του forum.

Πριν ξεκινήσω το «μικρό»  :mrgreen: μου post, λίγα λόγια για το πώς έφθασα εδώ:
Κάπου στις αρχές Ιουνίου, έφαγα φλασιά και θυμήθηκα το περιοδικό modelling που αγόραζα στα νιάτα μου (πριν 15+ χρόνια) και είπα να μπω στο google και να ψάξω αν υπάρχει ακόμα.
Aν και ήμουν ένας όχι ιδιαίτερα φανατικός μοντελιστής, που ασχολιόταν στην χάση και στη φέξη με κανένα πλαστικό αεροπλανάκι στην 1:72, εκτιμούσα ιδιαίτερα την δουλειά που κάνανε τότε τα παιδιά στο modelling και διάβαζα σχεδόν ανελλιπώς τα τεύχη. Μετά κάτι «στράβωσε» (φανταριλίκι, δουλειά), τα ανολοκλήρωτα μοντέλα μου τα έφαγε η μαρμάγκα και το κεφάλαιο μοντελισμός έκλεισε τότε για μένα.
Στο googlαρισμα λοιπόν που έκανα, δυστυχώς δεν βρήκα τίποτα που να δείχνει ότι το περιοδικό εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά ευτυχώς ανακάλυψα (πρώτο-πρώτο κιόλας στο search) το φόρουμ του Modelclub.gr
Μετά από μία σύντομη ματιά στους αεροπλανάδες και στους ελικοπτεράδες, είπα να δω λίγο και αυτούς τους «περίεργους» στην κατηγορία με τα Ξύλινα πλοία.

AYTO HTAN!!!

Κόλλησα απίστευτα, με τα καταπληκτικά μοντελάκια σας και με τις προσπάθειες σας, και ενθουσιάστηκα με όλη την «φιλοσοφία» κατασκευής ενός ξύλινου πλοίου που μέχρι τότε αγνοούσα. Αποφάσισα έτσι να ξεκινήσω δειλά-δειλά και εγώ.

Ακολούθησα την συμβουλή όλων για κάποιο μικρό αρχικό μοντέλο, και έτσι κατέληξα στο «φαλαινοθηρικό» Providence της Artesania Latina.
Click to see the original size.
Mini μέγεθος, ένα μικρό καταρτάκι, υποτυπώδη πανιά και ελάχιστα σχοινιά ..... ταμάμ δηλαδή για έναν super αρχάριο σαν την αφεντιά μου. Επίσης στα συν, το γεγονός ότι όπως έβλεπα από το κουτί, η καρίνα ήθελε βάψιμο οπότε είπα ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να ξορκίσω το μεγάλο «δαίμονα» των παλιών μοντελιστικών μου χρόνων ..... τον αερογράφο!!!

Στα του κιτ .... μια χαρά μου φανήκαν τα περισσότερα. Συνάντησα ξύλα καλύτερης ποιότητας Απ'' ότι περίμενα  και καλούτσικες οδηγίες (βέβαια χωρίς την «προϋπηρεσία» διαβάσματος των θεμάτων σας δεν θα γινόταν τίποτα). Μου έπεσε κάπως παράξενο που τα πηχάκια στο πέτσωμα καβαλάνε το ένα το άλλο, αλλά μάλλον τα κατάφερα καλά.
Ένα θεματάκι είχα με 2 νομείς που είχαν λάθος σχήμα και επειδή ήταν το πρώτο μου «κατασκευαστικό» στάδιο, είτε δεν τους πήρα πρέφα, είτε δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία για να τους διορθώσω. Στην συνέχεια βέβαια και με τα πετσώματα, αυτά τα «λάθη» καλύφθηκαν και δεν φαίνονται.
Στην φωτό φαίνεται η απόσταση που έχει το εξωτερικό πέτσωμα από το νομέα. Το νομέα αυτόν δεν τον έχω τρίψει σχεδόν καθόλου. Τους υπόλοιπους νομείς τους έτριψα αρκετά για να πατήσουν καλά τα πηχάκια. Αν τους έτριβα περισσότερο ώστε να πατάγανε τα πηχάκια και σε αυτόν το νομέα, τότε δεν θα έφτιαχνα το Providence, αλλά μια ινδιάνικη πιρόγα!!
Επίσης, μετά τις κλεφτές ματιές που έριξα στις τελευταίες οδηγίες για το δέσιμο των σχοινιών, μου φάνηκε ότι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα στο τι πρέπει να κάνω .... αλλά αυτό όταν έρθει η ώρα του!

Πάμε λίγο στα λαθάκια μου:
- δεν πολυασχολήθηκα με το γώνιασμα των νομέων .... κακώς .... επειδή όμως το μέγεθος είναι μικρό δεν μου προέκυψε στην πορεία κανένα πρόβλημα .... φαντάζομαι ότι σε μεγαλύτερο μοντέλο θα είχα σοβαρό θέμα.
- τα εσωτερικά πηχάκια στο «κατάστρωμα» τα έβαλα χωρίς να τρίψω καθόλου τους νομείς εσωτερικά.  Φαίνεται και στις φωτό ότι υπάρχει απόσταση από τους νομείς. το καλό όμως είναι ότι μόλις μπουν τα καπάκια της κερασιάς, δεν θα φαίνεται τίποτα.
- τα εξωτερικά πηχάκια τα έκοψα 4-5 χιλιοστά πιο κοντά και από τις δύο άκρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλούτσικο κενό για να κάτσει το ποδόσταμο ... θα στοκαριστούν τα σημεία αυτά.....μου φαίνεται δηλαδή ότι με το καλημέρα θα μπω στα βαθιά με το στοκάρισμα!!
- ενώ όλα πήγαιναν καλά και κολλούσα μια χαρά με την κόλα της AL, είχα την φαεινή ιδέα μια μέρα να χρησιμοποιήσω μία κόλα που βρήκα στα ΑΒ (την Pattex), σε μεγαλούτσικη συσκευασία και με βολικό μακρόστενο στόμιο. Δυστυχώς!!! Στρέβλωσε αμέσως ο διαμήκης νομέας με τα πρώτα πηχάκια. Διορθώθηκε αρκετά το πρόβλημα με κόντρα ανάποδο κόλλημα με την ίδια κόλλα, και με αρκετό τρίψιμο στο πάνω μέρος της βάρκας (προβλεπόμενο τρίψιμο από τις οδηγίες) σε σημείο που τώρα πια δεν φαίνεται σε κάποιον που δεν ξέρει το ιστορικό. Στεγνώνει αρκετά πιο γρήγορα από την αντίστοιχη της AL. Μάλλον δεν κάνει για στάδια στα οποία η κατασκευή δεν έχει "δέσει" ακόμα.

Λίγες φωτό από το «φαλαινοθηρκό» μέχρι τώρα....
Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.   Click to see the original size.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ::alarm::  ::alarm::  ::alarm:: (το «πρίξιμο» ΤΩΡΑ αρχίζει)!!!   

1. Αφού έχω τελειώσει με τα τριψίματα, είμαι έτοιμος για τα στοκαρίσματα.
Εκτός από τα σημεία που εμφανώς χρειάζονται στοκάρισμα, δεν ξέρω αν θα πρέπει να στοκάρω όλη την καρίνα. Το ρωτάω γιατί μετά από κάποια πειράματα που έκανα με τον αυτόν τον στόκο...
...είδα ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά στην άγρια υφή του φυσικού ξύλου και του αρκετά λείου τριμμένου στόκου. Να το στοκάρω όλο λοιπόν ή μόνο τα σημεία που χρειάζονται? Και αν στοκάρω μόνο τα σημεία που χρειάζονται, μήπως μετά την βαφή «δείξει» αμέσως το ξύλο σε σχέση με τον στόκο?
Κάπου είχα διαβάσει ότι με το πέρασμα του σίλερ, κλείνουν οι πόροι και γίνονται ομοιόμορφες όλες οι επιφάνειες. Τόσο ομοιόμορφες που να «παντρεύουν» την αγριάδα του φυσικού ξύλου με την λεία επιφάνεια του στόκου??!!!

2. Πόσα χέρια σίλερ-τρίψιμο σίλερ, πρέπει να κάνω. Το τρίψιμο του σίλερ με τι χαρτί να το κάνω?? Με 240αρι, παραπάνω ή παρακάτω?

3. Αφού τελειώσω με το σίλερ και πριν την βαφή, πρέπει να περαστεί με κάποιο αστάρι? Τι αστάρι? Με πινέλο το αστάρι?

4. Για βάψιμο στα πλοία, τι χρησιμοποιείται? Ακρυλικά χρώματα? (...πείτε ναι, γιατί ακούω κάτι για λάδια και τρομάζω!!)

5. Μετά το βάψιμο μήπως πρέπει να περαστεί κάποιο ειδικό βερνίκι για προστασία? Αν ναι, τι προτείνετε?

6. Αφού τελειώσει το βάψιμο, όπως δείχνουν και οι οδηγίες, πρέπει να κολληθούν δύο πηχάκια στα πλαϊνά πάνω σε βαμμένο άσπρο ξύλο. Θα μπορεί να κολληθεί το καινούργιο ξύλο πάνω σε βαμμένη επιφάνεια??

7. Προτείνετε να βερνικώσω το «κατάστρωμα» ή να το αφήσω στο φυσικό του χρώμα??

8. Ποια η διαδικασία του βερνικώματος? κατευθείαν βερνικι? σκέτο? πόσα χέρια?

9. Στο «κατάστρωμα» λοιπόν, υπάρχουν δύο ειδών ξύλα. Η σκούρα κερασιά και το ανοιχτόχρωμο basswood. Σαν υφή, το basswood είναι αρκετά πορώδες ενώ η κερασιά είναι πολύ λεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έχω γράψει πάνω στην κερασιά με το μηχανικό μολύβι και μπορεί να σβηστεί απλά με την γομολάστιχα, ενώ στο basswood σβήνει μόνο με τρίψιμο από τροχάκι. Στο βερνίκωμα τους λοιπόν θέλουν την ίδια διαδικασία ή κάτι διαφορετικό στο καθένα??

10. Και τελευταία κάτι γενικό. Όταν ακολουθείτε τις οδηγίες (κατά γράμμα όπως εγώ) αυτοσχεδιάζετε στην κατασκευή? Γιατί εγώ ρε παιδιά, όσο και αν προσπάθησα να το φτιάξω όπως στις οδηγίες, σχεδόν σε κάθε φάση χρησιμοποιούσα αυτοσχέδιες πατέντες για να μπορέσω να προχωρήσω (σφήνες, τακάκια, ξυλοσυμπληρώματα, φάγωμα σε ένα πηχάκι για να κάτσει σωστά το άλλο κλπ). Πράγματα δηλαδή που δεν τα αναφέρουν οι οδηγίες. Είναι κάτι συνηθισμένο αυτό? ή μήπως η αρχάρια τύφλα μου με οδηγούσε συνέχεια σε τέτοιες λύσεις-διορθώσεις??

Τέλος, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  ::thanx:: για τα θέματα σας εδώ στο Modelclub, γιατί με έχουν βοηθήσει αφάνταστα. Ελπίζω και το δικό μου να βοηθήσει (μέσα από τις δικές σας απαντήσεις) στο μέλλον κάποιον αρχάριο με τα ξύλινα.

Σορυ παιδιά για το μακροσκελές πρώτο μου θέμα!
Τα είχα «μαζεμένα» μου φαίνεται και «ξέσπασα»!!
...οπλιστείτε με υπομονή γιατί το «πρίξιμο» μόλις άρχισε!!!! 

Νίκος

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
Απ: Το πρώτο μου... Providence whaleboat της Artesania Latina !!
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2012, 01:47:28 μμ »
 ::welcome_model:: ::welcome_model:: ::peiratiko:: ::peiratiko::

Για τις απορίες που έχεις δεν μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά σχετικά με αυτό που ρωτάς για τις οδηγίες θα σχολιάσω ότι δεν υπάρχουν μπούσουλες στον μοντελισμό, κι ακόμα περισσότερο στο ναυτομοντελισμό. Οι οδηγίες θα πρέπει να λειτουργούν στο μυαλό σου σαν ενδεικτικό των κομματιών που πρέπει να χρησιμοποιήσεις και του αποτελέσματος που πρέπει να πετύχεις. Τα ενδιάμεσα στάδια, η μεθοδολογία και οι τεχνικές είναι καθαρά θέμα εμπειρίας, γνώσεων και εργαλείων. Αν έχεις αυτό κατά νου θα μπορέσεις πολλές φορές να κάνεις την δουλειά πιο εύκολη.

Για τα υπόλοιπα, υπάρχουν εδώ πολύ μεγάλοι δάσκαλοι του ναυτομοντελισμού να σου δείξουν και να σου λύσουν όλες τις απορίες σου.

Πολλούς από αυτούς θα τους συναντήσεις κι εδώ: http://www.naftotopos.gr

Καλή συνέχεια εύχομαι...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2012, 03:24:38 μμ »
Κατ' αρχήν σε καλωσορίζουμε στην παρέα μας.

Καλά έκανες και διάλεξες ένα φτηνό κιτ για αρχάριους, θα μάθεις αρκετά με αυτό χωρίς να πεις στο τέλος ότι πέταξα τα χρήματά μου επενδύοντας σε ένα μεγαλύτερο πιο απαιτητικό και σαφώς πιο ακριβό μοντέλο.

Θα προσπαθήσω να απαντήσω συνοπτικά στις ερωτήσεις, εννοείται ότι οι απαντήσεις αυτές είναι μόνο και μόνο από την δική μου εμπειρία και πως φτιάχνω εγώ τα μοντέλα μου, φυσικά έχω ακολουθήσει και άλλους πιο σύνθετους τρόπους.

Γι' αυτό το κιτ θα πρότεινα πρώτα να διαβάσεις τις σελίδες που παραθέτω παρακάτω ώστε να δεις τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς και την διαδικασία αυτών, επίσης θα λυθούν οι απορίες που έχει στις ερωτήσεις 1 έως και 8. Παρακάτω είναι τα link (είναι από το Cutty Sark και από το Γατζάο του φίλου Γιάννη).

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,18084.75.html

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,18084.125.html

http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,17113.50.html

Τα παραπάνω link πιστεύω ότι σε καλύπτουν όσον αφορά χρώματα, αστάρια και διαδικασία τριψίματος της γάστρας. Θα πρότεινα επίσης από ιδίας πείρας να χρησιμοποιήσεις για βάψιμο μοντελιστικά χρώματα, για την εταιρεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτήν που εσύ είσαι ικανοποιημένος. Καλά χρώματα για μένα είναι τα Vallejo, Tamiya και Humbrol Enamel με κορυφαία τα Tamiya τα οποία όμως δεν προσφέρουν μεγάλη γκάμα αποχρώσεων. Το φινίρισμα θα πρέπει να είναι ματ ή σατινέ, τουλάχιστον από ότι έχω διαβάσει τα γυαλιστερά χρώματα δεν ενδείκνυται. Μπορείς εάν θέλεις μετέπειτα να περάσεις και βερνίκι ώστε να προστατεύσεις τα χρώματα.

Στην ερώτηση νούμερο 9 σχετικά με το βερνίκωμα, θα πρότεινα πέρασμα με διάφανο βερνίκι (ακρυλικό που δεν κιτρινίζει με την πάροδο του χρόνου) εάν οι οδηγίες δεν λένε για βάψιμο με χρωματιστό βερνίκι. Τρίψε αυτό που θέλεις να περάσεις με βερνίκι με ψιλό γυαλόχαρτο από 180 βαθμούς και πάνω, ξεσκόνισε καλά και πέρασε το βερνίκι. Εάν χρειαστεί πάνω από ένα χέρι, περιμένεις να στεγνώσει το πρώτο και συνεχίζεις με το δεύτερο ή τρίτο χέρι.

Στην ερώτηση νούμερο 10 να ξέρεις ότι στα ξύλινα κιτ πολλά κομμάτια χρειάζονται διαμόρφωση ώστε να φτιαχτούν καλά, πατέντες κάνουμε όλοι και όλα αυτά δεν τα αναφέρουν οι οδηγίες και αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο  στα κιτ, δηλαδή δεν είναι όπως ένα πλαστικό μοντέλο.

Θα πρέπει να σκέφτεσαι καλά τα επόμενα κατασκευαστικά βήματα, να διαβάσεις καλά και να εμπεδώσεις τις οδηγίες, να κάνεις έρευνα στο διαδίκτυο και το κυριότερο να κολλάς μόνον όταν είσαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό που θα κολλήσεις έχει καλή εφαρμογή.

Στόκο να χρησιμοποιείς μόνο αυτούς που κάνουν για ξύλο, όπως και αυτός που έχεις χρησιμοποιήσει.

Λες ότι έχεις τελειώσει με τα τριψίματα. Αυτό που βλέπω σε μερικές φωτογραφίες είναι ότι τα πηχάκια στο πέτσωμα ειδικά πριν την μεσότητα και προς τα πάνω εξέχουν σε σύγκριση με τις πιο κάτω. Έτσι πρέπει να είναι ή μήπως χρειάζονται τρίψιμο; Απλά το αναφέρω για να το προσέξεις αυτό, χωρίς να γνωρίζω το συγκεκριμένο κιτ.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια.

Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 30, 2012, 05:02:19 μμ »
Πολύ καλή επιλογή κιτ - εύκολο για αρχή και όμορφο αποτέλεσμα. Έχω αδυναμία στις φαλαινίδες (whaleboat ή whaler).

Ερώτηση 1: στοκάρισε όλη την καρίνα με έμφαση στα κενά και μετά τρίψε.
Ερώτηση 2, 3 και 4: στις δικές μου κατασκευές δεν έχω βάλει σίλερ αλλά κατευθείαν αστάρι ξύλου του κιλού (δηλαδή από χρωματοπωλείο). Μια χαρά έκατσε και μετά ένα ελαφρό χέρι γιαλόχαρτο. Το 240 είναι ΟΚ. Μετά βάφω είτε με ακρυλικό humbrol σπρέι (βγάζει μια πολύ σκληρή επιφάνεια που μοιάζει κάπως με πλαστικοποιημένη) είτε με ρεπουλίνη νερού (πάλι οικοδομικού τύπου) με αερογράφο. Επίσης χρησιμοποιώ και ακρυλικά και enamel. Gloss ή matt είναι θέμα γούστου. Τα λάδια χρησιμοποιούνται μετά το κανονικό βάψιμο όταν θέλεις να κάνεις φθορές για να δείξεις την εικόνα μιας βάρκας που είναι πολυκαιρισμένη, αν θέλεις να έχεις ένα τέτοιο εφέ.
Ερώτηση 5: ΔΞ/ΔΑ
Ερώτηση 6: το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κολλήσει σωστά και θα ξεκολλήσει αμέσως ή αργότερα μαζί με την μπογιά, εκτός αν είσαι πολύ τυχερός. για να έχεις πιθανότητα να μη συμβεί αυτό, τα πηχάκια θα πρέπει να έχουν πάρει από πριν την μόνιμη καμπυλότητα που χρειάζεται ώστε να μην ασκούνται τάσεις πάνω στην μπογιά (ελπίζω να είναι κατανοητό αυτό που θέλω να πω, αν και αμφιβάλλω).
Ερώτηση 7 και 8: Να το βερνικώσεις. Χρησιμοποιώ βερνίκι ξύλου "του κιλού" πάλι (βερνίκι νερού είναι καλύτερη επιλογή). Το πόσα χέρια εξαρτάται από το αποτέλεσμα. Βερνικώνεις, το αφήνεις να στεγνώσει καλά και αν θέλει και άλλο (άλλα) χέρι(α) συνεχίζεις αλλιώς σταματάς. Συνήθως χρειάζονται δύο, το πολύ τρία.
Ερώτηση 9: βλέπε vasbot. To basswood θέλει καλό τριψιματάκι για να γίνει λείο, ενώ η κερασιά είναι πιο "έτοιμη".
Ερώτηση 10: βλέπει vasbot

Καλή συνέχεια

Αποσυνδεδεμένος Hoichi

• Το πρώτο πράγμα που δημιούργησε ο Θεός ήταν το Ταξίδι, μετά την Αμφιβολία και τέλος τη Νοσταλγία
  • Scale 1/144
  • *
  • Νίκος
« Απάντηση #4 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 01:26:17 μμ »
Καλησπέρα σε όλη την παρέα!  ::salut::
Για αρχή, να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας.  :wink:

Το ΠουΣουΚου που μας πέρασε, κατάφερα να βρω χρόνο και να ασχοληθώ με την βάρκα μου.
Κατέληξα να την στοκάρω όλη, όπως με συμβουλέψατε. Τρίφτηκε πολύ καλά με 360άρι και σχεδόν ο στόκος σβήστηκε (φάνηκε το χρώμα του basswood «παντρεμένο» με την άσπρη αχνάδα του στόκου), εκτός από τα σημεία της πλώρης και της πρύμνης όπου έφαγε πράμα!!

Είμαι σε δίλλημα ... να το περάσω σίλερ ή όχι και να πάω κατευθείαν στο αστάρωμα?
Και το ρωτάω αυτό γιατί μου δημιουργήθηκαν απορίες από τα λινκς που έβαλε  ο vasbot.
Για παράδειγμα στο cutty sark, ενώ γράφει η Φρεντερίκα ότι η σειρά θα είναι...
«Πέρασμα με ένα ελαφρό χέρι σήλερ ενός συστατικού.
Πέρασμα με αστάρι.
Πέρασμα με το βασικό χρώμα και
Σφράγισμα με ματ βερνίκι

....στη συνέχεια αναφέρει ότι το limewood-basswood αν τριφτεί με 320 (όπως έκανα εγώ με 360) μπορεί κατευθείαν να περαστεί με αστάρι και να βαφτεί. Παρακάτω διάβασα ότι το στοκάρισμα τρίφτηκε με 400αρι, μετά αγριέφτηκε λίγο με 220 και μετά αστάρι ... γενικά στην πορεία της κατασκευής δεν είδα ξανά πουθενά αναφορά για σίλερ. Το πέρασε τελικά σίλερ??!!
Η περίπτωση του γατζάο δεν με πολυβοηθάει στο δίλλημα μου γιατί αν κατάλαβα καλά το σίλερ που του περνάει (σε συνδυασμό με τη κάσια) είναι το τελικό φινίρισμα που θέλει να του δώσει (με πανέμορφο αποτέλεσμα)
Στο φινάλε είμαι υπέρ του σίλερ γιατί λόγω της ιδιαίτερης επιφάνειας (πηχάκι πάνω σε πηχάκι) φοβάμαι για μικροεπιφάνειες άτριφτες και αστοκάριστες. Από την άλλη όμως θέλω να αποφύγω και το έξτρα τρίψιμο του!

Επίσης κάτι άλλο ... όσο περνάει ο καιρός, αρχίζει να μου φεύγει η ιδέα αγοράς αερογράφου.
Κάτι το μεγάλο κόστος του μαζί με το κομπρεσέρ, κάτι η αραιή και που χρήση που θα του κάνω, με οδηγούν στην λύση του βαψίματος με σπρεύ.
Πρώτο βαρκάκι είναι και λέω να πειραματιστώ με το σπρέυ.
Βέβαια αν αυτή η πλαστικοποιημένη επιφάνεια που αναφέρει ο Κώστας δεν μου αρέσει, τότε μάλλον θα καταφύγω σε αερογράφο για το μέλλον.
Εκτός λοιπόν του ακρυλικού σπρέυ της humbrol, υπάρχει και το αστάρι της humbrol σε σπρέυ.
Τι λέτε? Αξίζει? Το αστάρι αυτό σε σπρέυ θέλει μετά το ψέκασμα του (και πριν την βαφή) ελαφρό τρίψιμο? Στο site της humbrol δεν γράφει τίποτα για τρίψιμο!

Εκτός από αρχάριος στο μοντελισμό ξύλινων πλοίων, είμαι και αρχάριος γενικά στην βαφή και επεξεργασία του ξύλου ... όπως καταλάβατε!!!  :mrgreen:

υ.γ. δυστυχώς vasbot, όπως πολύ καλά παρατήρησες είχα κάποια μικροατυχήματα στο πέτσωμα. Σε αυτό έφταιγε ο ρημαδιασμένος μεσαίος νομέας που τον πήρα λίγο αψήφιστα!  Πλέον δεν μπορώ να κάνω τίποτα ...  ::eusa_wall::

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 01:38:50 μμ »
Καλώς ήλθες και από μένα και καλή συνέχεια. ::salut:: ::salut::

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #6 στις: Οκτωβρίου 09, 2012, 02:17:01 μμ »
Καλημέρα Hoichi, με λένε Βασίλη (vasbot),

Δεν περάστηκε Σίλερ το Cutty (στην αρχή γράψαμε ότι θα περαστεί σίλερ, αλλά άλλαξε η διαδικασία όπως και γράφεται), περάστηκε αστάρι, τρίφτηκε όπως γράφεται στο ποστ, μετά χρώμα και μετά σφράγισμα με ματ βερνίκι (δύο στρώσεις). Επειδή δεν θέλω να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι είμαι μέγας μάστορας και προφεσόρος (δοκιμές σε καράβια έχω κάνει και έχω καταλήξει σε κάποια διαδικασία αναλόγως του πλοίου, όπως επίσης και από αυτά που διαβάζω σε άλλα forum) αυτά που γράφω δεν σημαίνουν ότι πρέπει να υιοθετηθούν κιόλας. Για το Cutty Sark προτιμότερο ίσως ήταν να μην περαστεί αστάρι αλλά μόνο χρώμα μιας και όπως έχει γραφτεί στο ανάλογο νήμα με το 400άρι (μου το πρότεινε Αυστραλός σε άλλο forum) γυαλόχαρτο η επιφάνεια που δίνει το Limewood ή Baswood ή Τήλιο (φλαμουριά) είναι πολύ καλή ώστε να δεχτεί πάνω του το τελικό φινίρισμα με το χρώμα. Όμως σε πλοία του τύπου για παράδειγμα Amerigo Vespucci (που είναι σιδερένιο) το πέτσωμα θα πρέπει να σφραγίσει πλήρως.

Σφράγισμα με βερνίκι έγινε για να γλυτώσω την σκόνη και να προστατευτεί το χρώμα, ίσως και να μην είναι απαραίτητο αλλά εγώ το έκανα στο Cutty. Πολλοί βάφουν με πινέλο και πολύ καλά μάλιστα, εγώ δεν τα καταφέρνω σε αυτό και χρησιμοποίησα πιστόλι (η βαφή στο Cutty όπως και η προεργασία ήταν δική μου δουλειά), τα υπόλοιπα κομμάτια έχουν βαφτεί με πινέλο από την Φρεντερίκα.
Θα προσπαθήσω να σου λύσω το δίλλημα. Εάν θέλεις να φαίνονται οι σανίδες τότε δε σφραγίζεις το ξύλο με σίλερ, εγώ αυτό ξέρω. 

Μπορείς να κάνεις το εξής: Με πηχάκια που σου έχουν περισσέψει να κάνεις ένα πρόχειρο πέτσωμα σε κάποια επιφάνεια και μετά να ακολουθήσεις μια προτεινόμενη διαδικασία. Εάν από το αποτέλεσμα είσαι ικανοποιημένος προχώρησε και στο καράβι.
Με το 400άρι γυαλόχαρτο είχα πολύ λεία επιφάνεια και το αστάρι δεν μου έπιανε καλά επάνω γι' αυτό τον λόγο χρησιμοποιήθηκε πιο χοντρό γυαλόχαρτο ώστε η επιφάνεια να αγριέψει και να έχει καλύτερη πρόσφυση το αστάρι που εγώ χρησιμοποίησα.
Το Cutty Sark έχει στο κάτω μέρος χαλκό και έπρεπε τουλάχιστον από την ίσαλο γραμμή και κάτω να περαστεί αστάρι. Ο λόγος είναι ότι εάν κόλλαγες τα κομμάτια χαλκού απευθείας στο ξύλο και ήθελες μετά να ξεκολλήσεις κάποιο κομμάτι (κάτι που έγινε αρκετές φορές) τότε θα έφευγαν και φλούδες ξύλου από το πλοίο. Με το αστάρι γλυτώσαμε αυτές τις συνέπειες.

Για το γατζάο είναι υπεύθυνος να σου απαντήσει ο φίλος Γιάννης, γιατί κάθε μοντελιστής ακολουθεί την δική του προσωπική εμπειρία και μόνο.

Για το αστάρι της humbol δεν ξέρω να σου απαντήσω διότι δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Τα χρώματα όμως αυτής της εταιρείας (enamel) είναι καλά και βάφουν και καλά. Για τα ακρυλικά της ίδιας εταιρείας δεν έχω καλή άποψη, για μένα είναι πολύ χάλια.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Hoichi

• Scale 1/144
  • *
  • Νίκος
« Απάντηση #7 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 11:07:13 πμ »
ΤΕΛΟΣ ... τρέμετε φάλαινες !!

Μετά από 2-2,5 μήνες που πρωτοασχολήθηκα με το Providence, έχω να πω ότι μου πρόσφερε (εκτός από αρκετή σκόνη στο γραφείο μου ) αρκετές απολαυστικές ώρες ενασχόλησης. Τα λάθη ήταν μέσα στο πρόγραμμα, αλλά τώρα κάθεται αναπαυτικά πάνω στην χαμηλή βιβλιοθήκη του γραφείου μου και (φτου φτου) το καμαρώνω !!!

Λίγες φωτογραφίες απο τον εξολοθρευτή φαλαινών !!

Click to see the original size.  Click to see the original size.

Το βαψιματάκι έγινε με τα σπρέι της humbrol. Πρώτα περάστηκε ένα χέρι από το γκρι αστάρι. Αφού καλύφθηκαν κάποια εμφανή λάθη από την δουλειά του στόκου περάστηκε 2-3 χέρια από το άσπρο ματ. Πάρα πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα...λίγο ακριβούτσικα για την ποσότητα που σου δίνει αλλά τέλος πάντων. Σίγουρα θα το ξαναπροτιμήσω.

Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.  Click to see the original size.

Το βερνίκι είναι ένα απλό άχρωμο της Erlac. Τελικά η κερασιά ήθελε ένα καλό χέρι τρίψιμο πριν το βερνίκι. Αρχικά είχα κάνει μία δοκιμή με ένα απαλό τρίψιμο με 360αρι, αλλά δεν μου πολυάρεσε το αποτέλεσμα. Σκλήρυνα το γυαλόχαρτο και το τρίψιμο και αμέσως η κερασιά έδειξε μετά το βερνίκι.
Αλλά αυτή η ριμάδα η ξυλόκολλα, πως "φωτάει" έτσι αν περάσει από πάνω της το βερνίκι??
Δεν πας να την σκουπίσεις - δεν πας να την τρίψεις, αυτή εκεί...να σου υπενθυμίζει το λάθος σου ότι έβαλες παραπάνω από όσο έπρεπε και απλώθηκε πάνω στην κερασιά (με το basswood δεν είχα τέτοιο θέμα).

Με τα υπολείμματα έφτιαξα και μία απλοϊκή βάση, ίσα-ίσα για να στηρίζεται και να μην γέρνει.

Ανυπομονώ να ξεκινήσω το επόμενο... 8)

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #8 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 11:17:42 πμ »
Πολύ καθαρή και προσεγμένη δουλειά πολλά μπράβο.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #9 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 12:35:00 μμ »
Συμφωνούμε με τον Συμεών, βλέπουμε μια πολύ καλή κατασκευή.
Συγχαρητήρια  ::salut::
Εάν έχεις βάλει πλώρη για κάποιο άλλο μοντέλο πιο θα είναι αυτό;

Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα

Αποσυνδεδεμένος stelios 3

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 12:58:43 μμ »
Συγχαρητήρια και από έμενα, πολύ καλή δουλειά.

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 02:51:25 μμ »
Καλή συνέχεια.
Πολύ καλή η δουλειά και η βαφή!
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος Hoichi

• Scale 1/144
  • *
  • Νίκος
« Απάντηση #12 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 03:18:24 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια !

Εάν έχεις βάλει πλώρη για κάποιο άλλο μοντέλο πιο θα είναι αυτό;

Βασικά, για άλλο μοντέλο είχα βάλει πλώρη και σε άλλο κατέληξα.
Ζαχάρωνα πάρα πολύ να πάρω το Yacht Chatham της Caldercraft.
Τελικά κατέληξα στο Independence της Artesania Latina. Λίγο μεγαλύτερο βέβαια, αλλά το βρήκα σε πολύ καλή τιμή από ένα παιδί εδώ στο Modelclub και είπα να μην αφήσω την ευκαιρία.

Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, νομίζω ότι ακόμα πουλάει το Endeavour της AL.
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,23148.0.html
...για όποιον ενδιαφέρεται. Πάντως το δικό μου ήταν εντελώς ανέπαφο, με τις ζελατίνες του.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #13 στις: Νοεμβρίου 12, 2012, 09:23:46 μμ »
Πολύ ωραία κατασκευή. Εντυπωσιακά όμορφα τα σύνεργα, με χαλάνε λίγο τα πανιά. Καλή συνέχεια με το επόμενο.

Tags: