Οταν κλεινει μια επιχειρηση και καποιοι ανθρωποι χανουν τη δουλειά τους ειναι ενα λυπηρό γεγονός.
Οταν δε, αυτη η επιχειρηση ειναι εκδοτικος οικος το γεγονός ειναι ακόμα πιο λυπηρό γιατι χανεται μια πηγή γνωσης.
Και όταν αυτος ο εκδοτικός οικος ειδικέυεται στην Ιστορια την επιστημη και την ερευνά ειναι τρεις φορες πιο λυπηρό, ειδικά για τους λατρεις της ιστοριας και οχι μονο.
Απο την αλλη πρλευά όμως δεν μπορώ να μην παρατηρήσω και να μην επισημανω κατι.
Τον τελευταιο καιρο, τα τελευταια χρονιά, η αγορά ειχε κατακλυστεί στην κυριολεξία απο περιοδικά τετοιου τυπου, ιστορικου και στρατιωτικου ενδιαφέροντος. Δεκάδες περιοδικά, ειδικές εκδόσεις εκτακτες εκδόσεις, βιβλια τσεπης, μονογραφιές, μινι σειρές..... και ξανα περιοδικά... και ξανά ειδικες εκδόσεις.... και παει λεγοντας. Πραγματικός κατακλυσμός! Βεβαια ζουμε στην Ελλαδα, τη χώρα της υπερβολής, αλλα τετοιο πραμα πραγματικα ήταν πρωτοφανές. Δεν ηξερες τι να πρωτοαγοράσεις, και τι να πρωτοδιαβάσεις. Εγω προσωπικα αδυνατούσα να παρακολουθήσω τις κυκλοφορίες, τοσο οικονομικά όσο και σε επιπεδο ενημερωσης. Καθε τρεις κ λιγο....τσουπ.... εβλεπες στα περιπτερα και κατι νεο, ενω εχανες αλλα κανα δυο τρια, σε βαθμό να σου διμηουργούνται "τυψεις" γιατι δεν αγορασες το ταδε τευχος ή την δεινα ειδικη εκδοση και παει λεγοντας.
Ολος αυτός ο "κατακλυσμός" εμενα μου αρεσε απο τη μια, αλλα απο την αλλη μου προκαλούσε ερωτηματικά.
Ποιος διαβάζει ολα αυτα τα βιβλιά? Υπαρχει στην Ελλαδα τοσο μεγαλο κοινό (δε μιλαω μονο για μοντελιστες φυσικά), ωστε να συντηρέι τόσες εκδόσεις περιοδικές ειδικές κλπ?
Τελικά αποδικνέιεται οτι πραγματι ήταν αλλη μια Ελληνική υπερβολή και σε συνδιασμό με την οικονομική κριση φτασαμε εδω που φτασαμε.
Εγώ ευχομαι η αγορά να βρει την ισορροπία της γιατί σιγουρα υπαρχει και χωρός και αναγκη, αλλα και κοινό να αγοπρασει (αν οχι για τοσα πολα περιοδικά), δυο τρια τουλαχιστον.