Αποστολέας Θέμα: Τι προσφερει το Model Expert?  (Αναγνώστηκε 7898 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
Απ: Τι προσφερει το Model Expert?
« Απάντηση #25 στις: Αυγούστου 13, 2010, 06:58:38 μμ »
Ζήτησε κάποιος από το περιοδικό τις προτάσεις μας?

Έλα ντε.............

Η ερώτηση του bill ήταν σαφής

Σας ρωτω λοιπον πως ειναι δυνατον να φτασω εγω το 9 κξαι 10 αν καποιος δεν μου δειξει το 5 και το 6 :?:

Τώρα, οι απαντήσεις που πήρε είναι άλλο θέμα.... :roll: :roll:

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #26 στις: Αυγούστου 13, 2010, 08:13:59 μμ »
Ρωτώντας πας στην πόλη!
Φιλικά,
Διονύσης

Αποσυνδεδεμένος Κ. Καριωτέλλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #27 στις: Αυγούστου 13, 2010, 09:18:00 μμ »
δεν πας να ''τρεξεις'' περιοδικο μοτοσυκλετας χωρις να ξερεις να καβαλας μηχανη

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #28 στις: Αυγούστου 13, 2010, 09:37:51 μμ »
 Προσωπικά  νομίζω ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι το περιοδικό κυκλοφορεί στην περιορισμένη ελληνική αγορά. Αυτό αυτόματα περιορίζει τις οικονομικές δυνατότητες όπως εύστοχα περιγράφει ο DIO μερικά ποστ πίσω. Και πιστεύω ότι έχει οδηγήσει τους υπεύθυνους του περιοδικού σε "αμυντική" πολιτική, χωρίς ρίσκα για ποιοτική αναβάθμιση της ύλης, ακριβές συνεργασίες,, αύξηση σελίδων κλπ. Βέβαια δεν τους κατηγορώ, όπως λέει και μια παροιμία "έξω από τον χορό λές πολλά τραγούδια". ʼλλωστε η αγορά τους έχει δείξει το εξής αντιφατικό που περιγράφει και ο DIO :

Η σχέση μου με τον χώρο, μου επιτρέπει να γνωρίζω ότι ακόμα και αν το Model Expert αποφάσιζε να αναβαθμίσει την ύλη του με πιο αναλυτικά άρθρα, και ακριβότερη τιμή, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα είχε σαν αποτέλεσμα την "αυτόματη" αύξηση των πωλήσεων, σε σημείο που να εγγυάται την συνέχιση της κυκλοφορίας του.
Αυτό έχει όντως συμβεί, αφού σε κάποια τεύχη που είχαν πολύ καλά άρθρα "επώνυμων", δεν παρατηρήθηκε αύξηση της κυκλοφορίας, οπότε γιατί να ρισκάρουν οι υπεύθυνοι με ακριβές αλλαγές;

ʼλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η δυσκολία εύρεσης ποιοτικής ύλης από Έλληνες καταξιωμένους μοντελιστές. Δυστυχώς όλοι ζητάμε ποιοτική ύλη αλλά από όσο γνωρίζω ελάχιστοι θέλουν να δώσουν άρθρα και περισσότεροι δεν θέλουν καθόλου (ο καθένας για τους προσωπικούς του λόγους). Που θα βρεθεί λοιπόν η ύλη;;
Όπως γράφει και ο gkontog:
Λοιπόν, όλοι λέτε να βελτιωθεί. Εντάξει. Ρωτάτε αν μπορεί να βρει άρθρα; Πόσο κοστίζουν τα καλά άρθρα; Με τι προϋπολογισμό παλεύει το κάθε τεύχος; Μόνο αν έχουμε τέτοια δεδομένα θα μπορέσουμε να κρίνουμε αν όντως έμεινε πίσω ή απλά οικονομικά ΔΕΝ μπορείνα κάνει κάτι άλλο.

Και τέλος, έχετε ποτέ προσπαθήσει να γράψετε ένα άρθρο για οποιοδήποτε μοντελιστικό θέμα; Ενα άρθρο το οποίο θα αφήσεις πρωτίστως εσάς ικανοποιημένους με βάση αυστηρά προσωπικά κριτήρια; Προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ, αλλά υποπτεύομαι πως δεν είναι καθόλου εύκολο... Και δε θα βάλω μέσα δύσκολα θέματα όπως η in progress φωτογράφιση, κάποιο ιστορικό που ίσως απαιτείται, τελική φωτογράφιση κλπ Εδώ στο mc έχετε δίκιο όταν λέτε πως βρίσκετε τα πάντα, αλλά εδώ είναι forum, χωράνε και η πλάκα και τα λάθη και ο χαβαλές, σε ένα άρθρο περιοδικού είναι διαφορετικά τα κριτήρια και πολύ πιο αυστηρά. Απλά προσπαθήστε και μετά σκεφτείτε γιατί δεν μπορεί το Model Expert να βρει καλά και φθηνά άρθρα.
  Από την μικρή περιστασιακή συνεργασία μου με το Model Expert (κυρίως με μεταφράσεις άρθρων ξένων μοντελιστών και 1-2 άρθρα δικά μου) πιστεύω ότι ο κόπος για ένα άρθρο είναι μεν αρκετός και η αμοιβή συγκριτικά μικρή αλλά μόνο αν κάποιος το βλέπει καθαρά επαγγελματικά. Προσωπικά το έκανα ερασιτεχνικά και έτσι δεν με πείραξε αυτό, έχοντας πάντα στο μυαλό μου την ελληνική πραγματικότητα στην οποία εκδίδεται το περιοδικό.

Δεν ξέρω αν κάτι μπορεί να αλλάξει ή αν όσα γράφονται εδώ μπορούν να επιρρεάσουν τους υπεύθυνους του περιοδικού αλλά προσωπικά δεν ξέρω πόσο μπορεί να αλλάξει κάτι χωρίς μεγάλο ρίσκο και δεν νομίζω ότι στην παρούσα κατάσταση της χώρας υπάρχει διάθεση για ρίσκα.

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #29 στις: Αυγούστου 18, 2010, 04:30:20 μμ »
Να θυμηθούμε το πρώτο τεύχος:

Νοσταλγία....  :)

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #30 στις: Αυγούστου 23, 2010, 09:15:12 πμ »
Πολυσυζητημένο θέμα το οποίο νομίζω ήδη καλύφθηκε απο τους προλαλήσαντες (κυρίως το Γιώργο, το Νίκο, το Βασίλη και το Διονύση) αλλά νομίζω πρέπει να απαντήσω κι εγώ (έστω και καθυστερημενα λόγω των καλοκαιρινών διακοπων) καθώς αφενός με ενέπλεξαν προσωπικά (με τα πολύ τιμητικά σχόλια τους και νιώθω υποχρεωμένος ειλικρινά γι αυτό), αφετέρου έχω προσωπική εμπλοκή στο θέμα με την ευρύτερη έννοια και απο διαφορετικές θέσεις (ως αρθρογράφος, ως μελος των φόρουμ, ως μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού της IPMS Hellas κλπ).

Κατ' αρχην θα απαντήσω στο πρώτο ερώτημα:
 ::arrowred:: τι προσφερει το Μodel Εxpert  :?:
Η απάντηση ειναι απλούστατη  :!:
Το Μodel Εxpert προσφέρει μοντελιστική ενημέρωση κυρίως για την Ελληνική μοντελιστική πραγματικότητα, για όσους (και είναι πάρα πολλοί ακόμη) δεν εχουν προσβαση στο ιντερνετ και στα (ακριβά και όχι ευκολα προσβασιμα στην επαρχία) ξενογλωσα περιοδικά.

Μην παρασυρόμαστε απο την υποτιθέμενη διάδοση του ιντερνετ ή του δικου μας και άλλων ηλεκτρονικών φόρουμ. Υπάρχουν πολλοί Ελληνες ακόμη που βασίζονται αποκλειστικά στα εντυπα για την ενημέρωση τους (λόγω ηλικίας ή συνθηκών διαβίωσης) και γι αυτούς το Μodel Expert είναι μοναδική πηγη μοντελιστικής πληροφορησης και ενημερωσης.
Η σύγκριση με τα παλαιότερα περιοδικά (Μοντελο, Modelling) είναι νομιζω  λιγο άστοχη και μάλλον άδικη γιατί έχουν  αλλάξει οι εποχές και τα δεδομένα. Tα περιοδικά εκείνα (και όχι όλα τους τα τεύχη) ήταν εξαιρετικά με τα δεδομένα της εποχής τους αλλά σήμερα με αντικειμενικά κριτήρια τόσο η μορφή τους όσο και το περιεχόμενο τους δύσκολα τα "στεκόταν" με αξιώσεις.
Το ίδιο άδικη είναι και η σύγκριση με τα ξενα περιοδικά γιατί ιδίως τα αγγλόφωνα, έχουν ένα πολύ ευρύτερο (παγκόσμιο) κοινό και παίζουν με άλλα μεγέθη όπως και με άλλες συνθηκες (πόσους Ελληνες full-time επαγγελματίες μοντελιστές ξέρετε να υπάρχουν ?).

Δεν θα υιοθετήσω την ακραία άποψη του Κώστα Κ. για την συνολική εικόνα του ΜΕ γιατί πιστεύω ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και το περιοδικό είναι σε καλό επίπεδο με τα Ελληνικά δεδομένα. ,
Θα εντοπίσω μονο  ένα γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει και δε βοηθά στη βελτίωση των Ελληνικών μοντελιστικών περιοδικών το οποίο είναι η απουσία ολοκληρωμένων άρθρων απο Ελληνες μοντελιστές στα σύγχρονα ΜΜΕ  η οποία κατανοώ ότι οφείλεται σε διάφορους λόγους και απλά θα αναφέρω μερικούς:

1. έλειψη όρεξης για γράψιμο ή για γενικότερη μοντελιστική ενασχόληση και "ψάξιμο"
2. έλειψη επιθυμίας μετάδοσης της συσσωρευμένης μοντελιστικής γνώσης ή  της όποιας "εξειδίκευσης" σε κάποια τεχνική κλπ.
3. έλειψη χρόνου για γράψιμο ενός ολοκληρωμένου άρθρου,
4. έλειψη κινήτρων για το γράψιμο (είτε οικονομικών είτε άλλης φύσης πχ....προσωπική ματαιοδοξία  :!:)
5. αδυναμία συγγραφής (πχ. απο έλειψη τεχνογνωσίας / τεχνικών μέσων ή γραμματικών γνώσεων ή περιγραφικότητας ή μεταδοτικότητας ή μνήμης κλπ.)
6. έλειψη έμπνευσης , πρωτοτυπίας, φαντασίας
7. άλλοι λόγοι (πχ. υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις κάθε είδους)

Προσωπικά μιλώντας - για να μην κρύβομαι πισω απο το χοντρό ελέω διακοπών δάχτυλο μου - τα παραπάνω #3 (κυρίως), #4α και #7 έχουν συμβάλει  στην δική μου "συγγραφική απουσία" απο τα επι πληρωμή έντυπα.
Θα ήθελα και τις απόψεις άλλων για το θέμα
 ::salut::
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #31 στις: Αυγούστου 23, 2010, 12:09:47 μμ »
με την ίδια λογική όταν αγοράζεις ενα αυτοκίνητο ή μια τηλεόραση δεν σε ενδιαφέρει το τελικό προιον και η τιμή κτήσης αλλα αυτός που σχεδίασε το αυτοκίνητο ή την τηλεόραση αν κουραστηκε αν δυσκολευτηκε και ποσο του κόστισε.
Οταν ξεκινάς κουβέντα για την ποιότητα και την απαιτείς πρέπει να λάβεις υπ' όψη σου αν ΜΠΟΡΕΙ να βρει αυτή την ποιότητα μέσα στα οικονομικά πλαίσια που περιορίζουν την λειτουργία του και φυσικά την ελληνική πραγματικότητα.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #32 στις: Αυγούστου 24, 2010, 04:00:50 μμ »
με την ίδια λογική όταν αγοράζεις ενα αυτοκίνητο ή μια τηλεόραση δεν σε ενδιαφέρει το τελικό προιον και η τιμή κτήσης αλλα αυτός που σχεδίασε το αυτοκίνητο ή την τηλεόραση αν κουραστηκε αν δυσκολευτηκε και ποσο του κόστισε.
Οταν ξεκινάς κουβέντα για την ποιότητα και την απαιτείς πρέπει να λάβεις υπ' όψη σου αν ΜΠΟΡΕΙ να βρει αυτή την ποιότητα μέσα στα οικονομικά πλαίσια που περιορίζουν την λειτουργία του και φυσικά την ελληνική πραγματικότητα.
προσωπικά Γιωργο μου με ενδιαφέρει το τελικό προιον....  και τα AURIS φτιαχνονται στην τουρκία  αλλα όλοι εχουν τρέξει να παρουν ΤΟΥΤΟΤΑ...που είναι μια μαρκα αξιόπιστη.
απο εκει και περα ενα περιοδικο πρέπει να εξελίζεται πράγμα που δεν γίνεται... η ελληνική πραγματικότητα μπορεί να αλλαξει εκδίδοντας το περιδι΄κό στη αγγλική ώστε να εχει και ευρύτερο κοινο.
τωρα απο εκει και περα ο καθένας είναι υπέυθυνος των επιλογών του και το ίδιο και το περιοδικό.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #33 στις: Αυγούστου 24, 2010, 04:02:52 μμ »
Spoiler (hover to show)

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #34 στις: Αυγούστου 24, 2010, 04:27:19 μμ »
 ::spam_emoticon::   ::sorry::

Ποιο περιοδικό (σύγχρονο) θεωρούμε πρότυπο για να το συγκρίνουμε με το Model Expert ή όποιο άλλο για να δούμε τι αλλαγές ή βελτιώσεις χρειάζονται (προς το καλύτερο πάντα) να γίνουν :?: (έστω υποθετικά)

Προσωπικά, θεωρώ το (Tamiya) Model Magazine International με εκδότη/δντή σύνταξης τον Marcus Nicholls το καλύτερο περιοδικό που κυκλοφορεί
και αντίστοιχα καλύτερα τα Model Military (αρματικό) και Model Airplane (αεροπορικό) και είναι όλα απο τον ίδιο οίκο (ADH)

Για να μην μιλάμε θεωρητικά αλλά στην πράξη με συγκεκριμένα σημεία  :wink:

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Rambo

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
« Απάντηση #35 στις: Αυγούστου 24, 2010, 04:51:43 μμ »
Spoiler (hover to show)
the devil lies in the details

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #36 στις: Αυγούστου 24, 2010, 04:54:06 μμ »
Για εμένα το καλύτερο αεροπορικό μοντελιστικό περιοδικό είναι το Wing Masters.
Αρματικό μοντελιστικό περιοδικό δεν αγοράζω συχνά,λόγω έλειψης ενδιαφέροντος,αλλά αυτό που συναντάς περισσότερο στην βιβλιοθήκη μου είναι το Military Modelling.
Τώρα βέβαια δεν νομίζω να υπάρχει η δυνατότητα στο επιτελείο του Model Expert να πλησιάσει τα παραπάνω περιοδικά,εαν μπορούσαν και το θέλαν,θα το είχαν κάνει ήδη.....

Αποσυνδεδεμένος Mastoras

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Tomania
  • "Beauty, is in the eye of the beholder"
« Απάντηση #37 στις: Αυγούστου 24, 2010, 05:00:20 μμ »
Spoiler (hover to show)

Το HAFY είναι μοντελιστικό περιοδικό?

Αποσυνδεδεμένος Rambo

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #38 στις: Αυγούστου 24, 2010, 05:30:16 μμ »
δεν εχω επιχειρηματα προφανως και οχι, δεν ειναι μοντελιστικο περιοδικο, ειναι αεροπορικο  :mrgreen: . Τεσπα τον τροπο λειτουργιας του στην μικρη ελληνικη αγορα θελω να δωσω ως παραδειγμα και πως αυτο ξεχωριζει απο τους ανταγωνιστες του, και παλι συγνωμη για το σπαμ 

Αποσυνδεδεμένος Rambo

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #39 στις: Αυγούστου 24, 2010, 05:34:18 μμ »
δεν εχει επεξεργασια, θελω να προσθεσω διπλα απο τους ανταγωνιστες..... το ιντερνετ τα φόρουμ κλπ κλπ

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #40 στις: Αυγούστου 24, 2010, 07:02:49 μμ »
Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με αγγλόφωνα, για καθαρά οικονομικούς λόγους και "εύρους" ελληνικής αγοράς

Και όσοι θυμούνται πόσο "καλό"  ήταν παλιά, μην ξεχνάτε ότι οι απαιτήσεις έχουν φτάσει στο ύψη και υπάρχει πλέον και το ιντερνετ για πληροφόρηση

Πράγματι το (Tamiya) Model Magazine International με εκδότη/δντή σύνταξης τον Marcus Nicholls, να προσθέσω και το Military In Scale με εκδότη/δντή σύνταξης τον Spencer Pollard, είναι απο τα καλύτερα περιοδικά

Οι ίδιοι οι εκδότες όμως είναι και κορυφαίοι μοντελιστές ( και πληρώνονται και για αυτό) και σχεδόν πάντα θα βρείς ένα άψογο άρθρο τους.
Εχουν και την "παρέα" των 10-20 άλλων μάστερ που μαζεύονται και γνωρίζονται στις διεθνείς εκθέσεις και μαζεύουν και άρθρα

στην Ελλάδα - και να μπορεί να πληρώσει το ΜΕ - πόσοι είναι αυτοί που μπορούν να παρουσιάσουν ανάλογα άρθρα, δηλ. κατασκευή, φωτογράφηση, γράψιμο κλπ

θα μπορούσε βέβαια να έχει αναλυτικά how to, αλλά τι να πρωτοκάνει :roll: :roll:   -  ο καθένας θα θέλει ότι μόνο αυτόν τον ενδιαφέρει

ΥΓ σε ένα τεύχος φιλοξενούσε ένθετο άρθρο του ΜΙΓΚ για "χιονέ" άρμα, βαμένο βήμα - βήμα με πολλές επεξηγηματικές φωτο
Δεν πιστεύω να αύξησε τη συνήθη κυκλοφορία του, οπότε και ο εκδότης ......

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #41 στις: Αυγούστου 24, 2010, 10:28:59 μμ »
Για μένα παιδιά κάτι που δε με εμπνέει στο Model Expert είναι το εξώφυλλο του. Ενώ η καλλιτεχνική διαμόρφωση και φωτογραφίες των εσωτερικών σελίδων είναι σε καλο επίπεδο, το εξώφυλλο που πρέπει να τραβάει την προσοχή του αγοραστή δε έχει την ίδια ποιότητα. Ο λογότυπος, η γωνια λήψης φωτογραφίας του κυρίως μοντέλου, τα χρώματα δε κάνουν το περιοδικό να "φωνάζει" όταν το βλέπει κανεις διπλα σε πολλά αλλα σε ένα περίπτερο. Εάν όπως είπαν και άλλοι φίλοι εδώ μέσα έχουμε ως παράδειγμα την ADHBooks (http://www.tamiyamodelmagazine.com/) για κάντε σύγκριση παρουσίασης εξωφύλλου με το Model Expert. Ίσως μέλη μας που είναι γραφίστες θα είχαν μια άποψη και ιδέα περί αυτής της πτυχής.
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος GRmodeler

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #42 στις: Αυγούστου 24, 2010, 11:24:16 μμ »
 Αν και οι περισσότεροι θεωρείτε τα περιοδικά της Tamiya ως τα καλύτερα θα μου επιτρέψετε μια λίγο διαφορετική άποψη.

Βασικό κριτήριο για μένα είναι η σχέση τιμής/ποιότητας. Από αυτή την άποψη θεωρώ ότι για το ΤΜΜΙ ισχύει ότι και για τα Model expert/Μοντέλο κλπ., δηλαδή το "όσο παλιότερα τόσο καλύτερα". Κάποτε το ΤΜΜΙ ήταν διμηνιαίο με ποικιλία (γενικα πολύ καλών) θεμάτων και τιμή περίπου 6 ευρώ σημερινά.
 Μετά έγινε μηνιαίο, μετά έσπασε σε τρία μηνιαία περιοδικά και τώρα πλέον έχουν 10 ευρώ έκαστο!!! Με το διαχωρισμό σε τρία  η ποιότητα της ύλης συνολικά έχει πέσει αναπόφευκτα (δεν μπορείς να έχεις συνέχεια πολύ καλά άρθρα όταν αυξάνεις τον όγκο της ύλης στο τριπλάσιο ή εξαπλάσιο αν σκεφτούμε το αρχικά διμηνιαίο τεύχος) και σε συνδυασμό με την τιμή (χ3 αν κάποιος θέλει να τα αγοράσει όλα) θεωρώ ότι η σχέση τιμής/ποιότητας είναι πλέον χαμηλή.

Από άποψη τιμής/ποιότητας θεωρώ πολύ καλύτερα τα Wing Masters/Steel Masters, ειδικά το Wing Masters μάλλον είναι το καλύτερο και από ποιότητα και πληθώρα ύλης και χαρτιού/εκτύπωσης παρά τη γαλλική γλώσσα που το κάνει μη αναγνώσιμο από τους περισσότερους.
 Επίσης πολύ καλό περιοδικό (μου κάνει εντύπωση που δεν το αναφέρει κανείς) είναι το ιταλικό Model Time, αν και θεωρώ υπερβολική την τιμή του (12 ευρώ). Και τα AFV Modeller/Air Modeller είναι γενικά πολύ καλά αλλά δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Για να επανέλθω στο Model Εxpert, νομίζω ότι με δεδομένα την απουσία/απροθυμία Ελλήνων αρθογράφων (για τους λόγους που ανέφερε ο Σταύρος), την απροθυμία ανάληψης ρίσκων από την πλευρά των υπευθύνων και την απόφαση διατήρησης της τιμής σταθερής για πολλά χρόνια, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. Μάλλον προς το χειρότερο πάει το πράγμα....

Τόσο εδώ μέσα στο φόρουμ όσο και στην ετήσια έκθεση της IPMS κάθε χρόνο εμφανίζονται τουλάχιστον 20-30 εξαιρετικές δημιουργίες (από μη "επώνυμους" μοντελιστές) που άνετα θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της ύλης οποιουδήποτε διεθνούς περιοδικού, πόσο μάλλον του Model Εxpert.  Το γιατί δεν γίνεται κάτι τέτοιο κατά την ταπεινή μου άποψηι οφείλεται στην "ελληνική ιδιαιτερότητα" σε ότι αφορά θέματα χαρακτήρα (των δημιουργών) αλλά και "επιχειρηματικότητας" (από πλευράς του περιοδικού).
(επιτέψτε μου να μην επεκταθώ στην ερμηνεία γιατί μπορεί να φανώ κακός και δεν το θέλω βραδιάτικα :mrgreen:)

Αποσυνδεδεμένος Πέτρος

• ο τεως ...ΘΕΙΟΣ
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
« Απάντηση #43 στις: Αυγούστου 24, 2010, 11:31:08 μμ »

Τόσο εδώ μέσα στο φόρουμ όσο και στην ετήσια έκθεση της IPMS κάθε χρόνο εμφανίζονται τουλάχιστον 20-30 εξαιρετικές δημιουργίες (από μη "επώνυμους" μοντελιστές) που άνετα θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της ύλης οποιουδήποτε διεθνούς περιοδικού, πόσο μάλλον του Model Εxpert.  Το γιατί δεν γίνεται κάτι τέτοιο κατά την ταπεινή μου άποψηι οφείλεται στην "ελληνική ιδιαιτερότητα" σε ότι αφορά θέματα χαρακτήρα (των δημιουργών) αλλά και "επιχειρηματικότητας" (από πλευράς του περιοδικού).
(επιτέψτε μου να μην επεκταθώ στην ερμηνεία γιατί μπορεί να φανώ κακός και δεν το θέλω βραδιάτικα :mrgreen:)

το πρόβλημα δεν είναι η "ελληνική ιδιαιρετότητα"

άλλο να κάνεις μια εξαιρετική δημιουργία και άλλο να κάνεις άρθρο για αυτήν

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
« Απάντηση #44 στις: Αυγούστου 25, 2010, 12:17:59 πμ »
Μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλές φορές το περιοδικό συνεργάστηκε και μετέφρασε άρθρα γνωστών ξένων μοντελιστών,περιείχε ένθετα με άρθρα how to,κλπ...
Επίσης να πούμε και ένα άλλο ξενόγλωσσο περιοδικό που έχει συνήθως πολύ δυνατά άρθρα...Replic...
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #45 στις: Αυγούστου 25, 2010, 01:47:01 πμ »
Καλησπέρα σας.Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις απόψεις και αποφάσισα να καταθέσω την 2cents worthy άποψή μου.
Δεκτά όλα όσα αναγράφονται παραπάνω αλλά θα σταθώ σε ένα σημείο που έθιξε ο Πέτρος.
Μπορεί να γίνει σύγκριση με αγγλόφωνα;
Χρόνια αναγνώστης όλων των Ελληνικών και πάρα πολλών ξενόγλωσσων περιοδικών,(έχω σπαταλήσει περιουσία ολόκληρη καθώς πριν το 2000 δεν είχα πρόσβαση στο ίντερνετ),και θεωρώ πως για το "εύρος" της Ελληνικής αγοράς είναι αποδεκτό αν αναλογιστούμε ότι προσπαθεί με τη θεματολογία του να ικανοποιήσει μία ευρεία γκάμα μοντελιστών.Λίγο από όλα δηλαδή αφού δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.Ας μη γελιόμαστε,δεν θα παέι να το αγοράσει κάποιος που φτιάχνει αποκλειστικά φιγούρες.
Πράγματι το Tamiya Model Magazine με εκδότητον Marcus Nicholls, και το Military In Scale με τον Spencer Pollard,όπως και το military modelling είναι απο τα καλύτερα περιοδικά.
'Οπως πολύ σωστά ανέφερε ο Πέτρος,οι ίδιοι οι εκδότες όμως είναι και κορυφαίοι μοντελιστές και το κάνουν επί πληρωμής.
Έτσι υπάρχουν τρία περιοδικάTamiya,ένα με κοινά(ΤΜΜ) ,ένα με αεροπλάνα(ΤΜΜΑ) και ένα αμιγώς αρματικό(ΤΜΜΙ).
Και πώς να μην είναι άψογα τα άρθρα τους,αφού απευθείνονται σε ολόκληρη Ευρώπη και Αμερική.Οπότε τυχόν συγκρίσεις είναι μάλλον άστοχες.
 Έχετε παρατηρήσει όμως κάτι;Ποιά μοντέλα παρουσιάζονται πάντα εξώφυλλο κατασκευασμένα από τους κορυφαίους αυτούς μοντελιστές/συντάκτες;
Tamiya Spitfire,Tamiya BT,JS όλοTamiya-Tamiya-Tamiya.Τυχαίο;Δε νομίζω...
Εύλογα διαπιστώνει κανείς ότι το Α και το Ω της εποχής μας είναι το marketing και το promotion.
Καθαρά οικονομικοί λόγοι.Πληρώνουν και προωθούν.
Ακολούθως η συνταγή είναι να παρουσιάζονται μοντέλα που προμοτάρονται από εταιρίες και μαγαζιά ώστε να υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον για κατανάλωση.
Και εσύ δόλιε οραματιστή,διοραματιστή θα πήξεις ανάμεσα σε ένα ακόμη μέσερσμιτ,πάνθηρα,τίγρη,σέρμαν.Γιατί απλά το κάτι διαφορετικό δεν ενδιαφέρει το πλήθος.
Η αλήθεια είναι ότι δε μπορεί να πληρώσει το ΜΕ  να παρουσιαστουν ανάλογα άρθρα, δηλ. κατασκευή, φωτογράφηση, γράψιμο κλπ
Αλλά..ακόμη και αφιλοκερδώς(λέω εγώ τώρα...)να προσφερθούν κάποιοι με άρθρα τους να στηρίξουν την όλη φάση,θα πρέπει να είναι η ύλη τέτοια που να ενδιαφέρει από τον εντελώς αρχάριο-μέσο-έμπειρο μοντελιστή.Που κατά την δική μου άποψη ο τελευταίος "ψάχνεται" σε άλλα μονοπάτια,αφού όσα ερεθίσματα ήταν να πάρει τα έχει πάρει.
Οι απαιτήσεις λοιπόν έχουν φτάσει στα ύψη,reviews και παρουσιάσεις για πληροφόρηση νέων κίτ βρίθουν πλέον στο ιντερνετ,κακά τα ψέμματα όλοι έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο και οι ρομαντικοί ας μου επιτρέψουν να τους ενημερώσω ότι και γι αυτούς είναι θέμα χρόνου πιά.
Ευελπιστώ να υπάρξει ενδιαφέρον και όρεξη για ποιοτική δουλειά και είμαι σίγουρος,πως αν χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια υπάρχουν άτομα που θα το στηρίξουν.

ΥΓ: Στο τεύχος που φιλοξενούσε ένθετο άρθρο του ΜΙΓΚ για "χιονέ" άρμα, βαμένο βήμα - βήμα με πολλές επεξηγηματικές φωτο,πιστεύω Πέτρο πως όσοι δε σκάσαν τότε τα 65EUR για το βιβλίο του ιδίου,νομίζω ότι το συγκεκριμένο τεύχος μοσχοπουλήθηκε,καθώς κυκλοφόρησε και χωριστά το ένθετο αν δε κάω λάθος μετέπειτα προς 3 EUR.
Και θαυμάσαμε σε εκθέσεις ανά την Ελλάδα ουκ ολίγα Αλπικά άρματα.Συμπέρασμα,δίψα για νέες τεχνικές και υλικά υπέρχει.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
« Απάντηση #46 στις: Αυγούστου 25, 2010, 08:06:13 πμ »
Μιας και αναφέρθηκε πολλάκις η δημοσίευση του εξαιρετικού άρθρου του MIG στο Model Expert (και παλαιότερα του S.Zaloga, του J.Laverty κ.ο.κ.)
και επειδή καλό είναι να λέμε τα θετικά σημεία,
το εν λόγω άρθρο τότε (την ίδια περίοδο) είχε δημοσιευτεί και σε άλλα περιοδικά παγκοσμίως και απ'όσα είδα, το M.Expert είχε κάνει ίσως την καλύτερη παρουσίαση όλων (πιο μεγάλες φωτογραφίες - στην εκτύπωση εννοώ, κατατοπιστικές λεζάντες κλπ.).  ::eusa_clap::

Κατα τ'άλλα, θα συμφωνήσω ότι και στα ξένα περιοδικά παίζει που και που η προώθηση συγκεκριμένων εταιρειών κάποιες φορές και με άκομψο τρόπο αλλά λόγω της εμβέλειας τους - την οποία αναγνωρίζουν άπαντες οι κατασκευαστές - έχουν τη δυνατότητα και παρουσιάζουν έστω και ως απλή αναφορά κάποιες φορές όλες τις νέες κυκλοφορίες.

Σε ότι αφορά τους αρθρογράφους, είναι γεγονός ότι έχουν εξασφαλίσει τη μόνιμη συνεργασία με τους καλύτερους κάθε είδους (αεροπλάνα, άρματα, διοράματα, πλοία, αυτοκίνητα - στις φιγούρες υστερούν λίγο) η οποίοι βέβαια το κάνουν και για την εξασφαλισμένα μεγαλύτερη προσωπική τους προβολή (ως σωστοί επαγγελματίες).

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος pink_panzer

• "Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κολόμβε, .... την περιέργειά σου
  • "Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω φοβερή μόρφωση"
« Απάντηση #47 στις: Αυγούστου 25, 2010, 06:31:23 μμ »
Κατα τ'άλλα, θα συμφωνήσω ότι και στα ξένα περιοδικά παίζει που και που η προώθηση συγκεκριμένων εταιρειών κάποιες φορές και με άκομψο τρόπο αλλά λόγω της εμβέλειας τους - την οποία αναγνωρίζουν άπαντες οι κατασκευαστές - έχουν τη δυνατότητα και παρουσιάζουν έστω και ως απλή αναφορά κάποιες φορές όλες τις νέες κυκλοφορίες.

Όχι που και που Σταύρο μου,αν είσαι τακτικός αναγνώστης θα διαπιστώσεις ότι είναι σχεδόν σε κάθε τεύχος.
Και δεν είναι κατακριταίο,αφού έτσι απαιτεί το marketing,και γενικότερα η γραμμή που ακολουθεί το περιοδικό.Και αυτό ισχύει για τα περισσότερα έντυπα.Όσο η χορηγία μοντέλων και βιβλίων από καταστήματα θα έχει αντίτιμο τη διαφήμιση/προβολή τους,άλλα τόσα κοινότυπα θέματα θα βλέπουμε.
Πόσες ιδιοκατασκευές,παράξενα ή "εξωτικά" θέματα έχεις δεί να παροισιάζονται; Θα σου απαντήσω αμμέσως. Σχεδόν κανένα.
Και ξέρεις τον λόγο;
Γιατί δεν κυκλοφορούν από καμιά εταιρία σε κίτ και λόγω εξαιρετικής τεχνικής και ανεβασμένων στάνταρ έμπειρων μοντελιστών,είναι ίσως λίγο "δύσπεπτα" για το στομάχι.
Πόσα best of shows είδες να παρουσιάζονται σε άρθρα step by step ή w.i.p παρά μόνον σε κάτι ετήσια showcases όπως του military modelling;
Κακά τα ψέματα λοιπόν,από αυτά ζεί ένα περιοδικό.Διαφήμιση και χορηγίες.Κάνω λάθος;

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
« Απάντηση #48 στις: Αυγούστου 25, 2010, 09:50:15 μμ »
Μα είναι νομίζω λογικότατο και αναμενόμενο απο ένα περιοδικό να παρουσιάζονται οι νέες κυκλοφορίες... και αυτό είναι (ενα απο τα πράγματα) που ΔΕΝ κάνει το Model Expert! Οι νέες παραλαβές των ντόπιων καταστημάτων περνάνε στα "ψιλά γράμματα" των ειδήσεων και οι κατασκευές που παρουσιάζονται είναι είτε... επαναλήψεις (!!!) ή κατασκευές κιτ παλαιότερης κοπής. Και έχω βαρεθεί να μετράω πόσα Ελληνικά F-4, F-16, Α-7 και Luftwaffe Bf109, Fw190 και Stuka έχουν παρουσιαστεί... ΜΑΚΑΡΙ στη τελική να βλέπαμε και καμιά νεα κυκλοφορία που, ως επι το πλείστον πια, αφορούν περισσότερο ασυνήθιστα θέματα!

Ως πρότυπα μοντελιστικά περιοδικά θα αναφέρω και εγω τα Γαλλικά Wingmasters και Replic... Ολα τα άλλα που έρχονται στη Ελλάδα είναι λίγο ή πολύ διαφημιστικοί κατάλογοι!

Και μια πρόταση που κατα τη γνώμη μου θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα άν υλοποιούνταν... Να γίνει μια συνεργασία με τα προαναφερθέντα περιοδικά ώστε να κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα Ελληνικά, με προσθήκη μερικών σελίδων για τις διαφημίσεις και τα νέα της ντοπιας αγοράς. Και οι Γάλλοι πιστεύω θα έβγαζαν περισσότερα απ'όσα παίρνουν απο το πρακτορείο και ο Ελληνας "αντιπρόσωπος" θα είχε μειωμένο κόστος για την έκδοση/κυκλοφορία του... Και οταν που και που βρισκόταν κάποιο καλό άρθρο Ελληνα αρθρογράφου θα το τσιμπάγανε και οι Γάλλοι...

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #49 στις: Αυγούστου 25, 2010, 10:57:21 μμ »
O Νίκος με πρόλαβε. Περιοδικά μοντελιστικά που να συνδυάζουν  ποιότητα στην φωτογραφία, λίγες διαφημίσεις, ιστορία, αναλυτικές κατασκευές, ενδιαφέροντες παρουσίασεις, συνδυασμό θεμάτων mainstream - πρωτότυπων και ΛΟΓΙΚΗ ΤΙΜΗ, είναι το γαλλικό διμηνιαίο wingmasters ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::  :arrow: http://wingmasters.histoireetcollections.com/en/ που μην μου πείτε οτι δεν σας περισσεύουν 38 ευρώ το χρόνο για να γραφτείτε συνδρομητές του, το ξαδέλφι του steelmasters για τους αρματάδες  και το επίσης γαλλικό μηνιαίο replic
Παραθέτω ενδεικτικά από το τεύχος 179 του replic ένα ελληνικό θέμα - που μην μου πείτε οτι είναι συνηθισμένο (ελπίζω να μην υπάρχει θέμα copyright - διαφήμιση τους κανω)

Περιοδικά σαν και αυτό είναι που χρειαζεται και ο Bill και όλοι μας - και ας μην ξέρουμε γαλλικά, οι φωτογραφίες και οι αναλυτικές παρουσιάσεις αρκούν.

Υ.Γ.
Μιας και ένας απο τους σκοπούς της IPMS  είναι και η προώθηση του μοντελισμού, μηπως θα έπρεπε να συνταχτούν άρθρα για νέους μοντελιστές τα οποία να είναι μονίμως αναρτημενα στην ιστοσελίδα της :?:

Tags: