Θυμάμαι τα πρώτα άρθρα από το καταπληκτικό ΜΟΝΤΕΛΟ και τα πρώτα τεύχη του Modeling στην συνέχεια.
Θυμάμαι τα πρώτα εκείνα κατασκευαστικά άρθρα, με βήμα - βήμα παρουσίαση μοντέλων κορυφαίων τότε (και τώρα) μοντελιστών.
Θυμάμαι τα άρθρα για την βελτίωση των αερόψυκτων και υδρόψυκτων κινητήρων, την αναλυτική παρουσίαση της βαφής μοντέλων, την κατασκευή vacformed καλυπτρών, την χάραξη των επιφανειών και πολλά πολλά άλλα.
Έχοντας βάλει και εγώ το χεράκι μου σε αυτές τις παρουσιάσεις, ξέρω εκ των έσω ότι πραγματικά αυτά τα άρθρα ήταν πράγματι πολύ ακριβά. Και εξακολουθούν να είναι, καθώς όλα έχουν ακριβύνει - με μοναδική εξαίρεση την ψηφιακή πλέον φωτογραφία. Ξέρω επίσης πολύ καλά ότι ο αριθμός των αναγνωστών του ειδικού τύπου συρρικνώνεται μέρα με την ημέρα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις που κάποτε έφταναν και περίσσευαν για να ζήσουν τα περιοδικά, σήμερα οριακά και μόνο καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας τους.
Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μας αρκεί να υπάρχει ένα μοντελιστικό περιοδικό όπως το Model Expert, παρέχοντας ότι του επιτρέπουν τα οικονομικά του εκδοτικού οίκου που ανήκει. Φτηνά δηλαδή άρθρα, χωρίς βήμα - βήμα παρουσιάσεις που ανεβάζουν το κόστος, και χωρίς τους πολύ καλούς (και άρα ακριβούς) συνεργάτες ή εάν θα προτιμούσαμε ένα περιοδικό επιπέδου ΜΟΝΤΕΛΟ, και το οποίο (ας μην κοροϊδευόμαστε), θα κόστιζε διπλάσια ή θα κυκλοφορούσε 2-3 φορές τον χρόνο.
Η σχέση μου με τον χώρο, μου επιτρέπει να γνωρίζω ότι ακόμα και αν το Model Expert αποφάσιζε να αναβαθμίσει την ύλη του με πιο αναλυτικά άρθρα, και ακριβότερη τιμή, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα είχε σαν αποτέλεσμα την "αυτόματη" αύξηση των πωλήσεων, σε σημείο που να εγγυάται την συνέχιση της κυκλοφορίας του.
Όπως το βλέπω εγώ την κατάσταση, δεν διαφέρει και από εκείνη που αντιμετωπίζουμε σαν επαγγελματίες, ο καθένας στον δικό του χώρο. Η Ελλάδα μας είναι πολύ μικρή, και το αγοραστικό κοινό, ειδικά σε τέτοιους χώρους, είναι μικρό έως ελάχιστο. Αυτό από μόνο του έκανε ήδη αδύνατη την συνύπαρξη περισσοτέρων περιοδικών ταυτόχρονα, αφήνοντας το Model Expert μόνο του στην αγορά. Αν σε αυτό προσθέσει κάποιος την τρέχουσα κρίση, γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι και το ME οριακά και μόνο εξακολουθεί να εκδίδεται, τρώγοντας ίσως και από τα έσοδα των υπόλοιπων περιοδικών του εκδοτικού οργανισμού.
Συμπεραίνω λοιπόν ότι το επίπεδο που θα θέλαμε στον ειδικό τύπο, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο από εκδόσεις ικανές να πουλήσουν σε πολύ ευρύτερο κοινό (εξωτερικό). Τέτοιες εκδόσεις φυσικά υπάρχουν, δεν είναι όμως Ελληνικές

Καλή συνέχεια λοιπόν στο Model Expert, γιατί δεδομένων των συνθηκών ότι μπορεί κάνει. Επειδή ωστόσο θέλω πραγματικά να ενημερωθώ και να μάθω, είμαι συνδρομητής και σε 2-3 ξενόγλωσσα περιοδικά, πολύ μεγάλης κυκλοφορίας. Αν ήξερα και Τσέχικα, τότε θα είχα την ευτυχία να έχω ακόμα μεγαλύτερες επιλογές!