Γιάννη, αν έρθει η ώρα θα δοκιμάσω διάφορα. Δεν είμαι και πολύ fan του φλας γενικώς και πέρα από τις κλασικές οικογενειακές φωτό, ή σαν fill-in όπου οι συνθηκές φωτισμού το απαιτούν, δεν το πολυχρησιμοποιώ. Θα δούμε όμως.
Και μια ακόμη αξιόλογη φωτογραφία από ελληνικό αεροσκάφος. Απ' ότι λέει ο φωτογράφος, ο καιρός (αλλά εγώ πιστεύω και το ότι χρησιμοποίησε επίτηδες f8), του έριξαν την ταχύτητα στο 1/80:
http://www.airliners.net/photo/Greece---Air/Lockheed-Martin-F-16CJ/1604173/L/Δεν ξέρω αν είναι απλά τυχερός, ή πολύ εξασκημένος, αλλά τέτοιο panning και τόσο καθαρή φωτογραφία σε αυτή την ταχύτητα και υπό αυτή τη γωνία, εγώ προσωπικά το ζηλεύω... Η γνώμη των πιο έμπειρων τι λέει? Θεωρείται τυχερός, ή εγώ θέλω περισσότερη εξάσκηση, αφού οι γωνίες στις οποίες πετυχαίνω καθαρά αεροπλάνα είναι πολύ μικρότερες (με το μέγιστο στις 90 μοίρες ως προς το αεροπλάνο) ακόμη και με μεγαλύτερες ταχύτητες?
Επίσης κάτι που παρατήρησα από προσωπική εμπειρία, είναι ότι σε panning με ακόμη μικρότερες ταχύτητες (γύρω στο 1/20 σε νυχτερινές) το αεροπλάνο σε τέτοια γωνία δεν γίνεται να βγει καθαρό, γιατί λόγω κίνησης στο διάστημα που το κλείστρο μένει ανοιχτό έχει γεμίσει μεγαλύτερο μέρος του κάδρου (κάτι σαν να τραβάς φωτό και να ζουμάρεις ταυτόχρονα). Απ' ότι φαίνεται από τη συγκεκριμένη φωτό, στο 1/80 αυτό δεν συμβαίνει, αλλά αν το αεροπλάνο δεν είχε πιάσει διάδρομο, δεν ξέρω αν θα κατάφερνε να παγώσει και την κάθετη κίνησή του.