In box review RF-84F Thunderflash, 1/48 TANMODEL

Παρουσίαση της πρώτης κυκλοφορίας της TANMODEL στην 1/48, RF-84F Thunderflash

RF-84F Thunderflasht 1/48
TANMODEL 2201
In box review
Αλέξανδρος Μαρίνος

To πρώτο κιτ, της σχετικά νέας εταιρείας στον χώρο του μοντελισμού TANMODEL στην 1/48 κλίμακα, κατέληξε στον πάγκο μου για μία λεπτομερή παρουσίαση (θα μου πείτε λίγο αργά το αποφάσισα αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ), όπως ακριβώς του αρμόζει καθότι αποτελεί και ελληνικό θέμα και επίσης γιατί οι μοναδικές επιλογές που είχαμε μέχρι τώρα για το RF-84F είναι τα απαρχαιωμένα πλέον κιτ της Heller και FM σε αυτή την κλίμακα.

Ξεκινώντας λοιπόν, το RF-84F της TanModel έρχεται σε ένα ανθεκτικό illustration κουτί μέσα στο οποίο βρίσκονται επτά -ξεχωριστά συσκευασμένα σε σακουλάκια- sprues. Συνολικά 186 κομμάτια πλαστικού, εκ των οποίων τα 18 είναι τα διάφανα μέρη. Λεπτομερές πιλοτήριο αποτελούμενο από 20 κομμάτια, camera bay με αρκετά καλή λεπτομέρεια, πλήρης εισαγωγή, ξεχωριστά flaps, ailerons και rudder, και 4 δεξαμενές καυσίμου είναι μερικές απο τις καινοτομίες του κιτ. Επίσης δίνεται η δυνατότητα ώστε τα camera bay access panels στην κορυφή του ρύγχους να μπορούν να αποκοπούν και να αντικατασταθούν από αντίστοιχα κομμάτια σε ανοιχτή θέση για ανάδειξη όλης της εσωτερικής λεπτομέρειας των καμερών.

Μέσα στο κουτί επίσης, θα βρούμε ένα έγχρωμο βιβλίο οδηγιών μεγέθους Α4 με 63 στάδια κατασκευής 3-D απεικόνισης. Ένα δεύτερο, μικρότερο φυλλάδιο καθώς και ένα έγχρωμο ένθετο σελίδας περιέχουν οδηγίες για τις παραλλαγές και την εφαρμογή των decals και stencils για εννέα (9) διαφορετικά RF-84F από το 1956-1969 και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι:

  • 1. Turkish Air Force 52-7450, 114 Filo, 1st AB, Turk Hava Kuvvertleri, 1956-1972.
  • 2. USAFE 52-7292, 32nd TRS, Spandahlem AB, 1955-58.
  • 3. West German Luftwaffe, 53-7668, Aufklaerungsgeschwader 51 “Immelman, Erding AB, 1959.
  • 4. Italian Air Force, 52-7394, 132 Grupo 3 Aerobrigata, Villafranca AB, 1968.
  • 5. French Air Force, 53-7621, ER 33-X, 33/3, “Moselle,” Cognac AB, 1956.
  • 6. French Air Force, 52-7300, 33-CP, ER 4/33 “Belfort,” Akrotiri AB, 1956 (special Suez Crisis markings).
  • 7. Greek Air Force, 52-8736, No. 338 Mira, Larissa AB, Polemiki Aeroporia, 1972.
  • 8. USAF Air National Guard, 52-7367, 171st TRS, Michigan ANG, Detroit ANGB, 1968.
  • 9. Dutch Air Force 52-7233, 306 Recon Sqn, RAF Laarbuch AB (W. Germany), 1961.

Τέλος, στο κουτί περιλαμβάνεται και μία βάση επίδειξης/έκθεσης του κιτ μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής (αν και στα δικά μου μάτια φαίνεται λίγο μεγάλη), απο καουτσούκ (στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο mousepad) κάτι που προσδίδει μια ευχάριστη πινελιά και εντυπωσιάζει τον μοντελιστή.

Δυνατά σημεία:

Το πρώτο 48αρι κιτ της TanModel είναι ένα πολύ εντυπωσιακό μοντέλο. Πρόκειται για εξαιρετική πρώτη προσπάθεια και μπορεί να συγκριθεί με την ποιότητα των κιτ της Kinetic . Βέβαια η ποιότητα της επιφάνειας του πλαστικού δεν είναι τόσο απόλυτα ομαλή όσο ένα κιτ της Tamiya ή Hasegawa καθώς έχει ένα ελαφρώς αισθητό κόκκο. Αν δηλαδή ο μοντελιστής αποφασίσει να κάνει ένα μεταλλικό φινίρισμα, τότε σίγουρα θα χρειαστεί να τρίψει και να λειάνει την επιφάνεια για να εξαφανίσει τον κόκκο.

Οι πολλές μικρές πινελιές στα επιμέρους κομμάτια καθώς και τη συσκευασία τους αποδεικνύουν την προσοχή που έδωσε η TanModel στην παραγωγή του κιτ. Είναι σαν να μπήκε η εταιρία στο μυαλό του μοντελιστή. Είναι επίσης ένα αναμφισβήτητα καλά προσεγμένο και well-engineered κιτ με απλή διαδικασία κατασκευής. Σε αυτό βοηθάει ιδιαίτερα το έγχρωμο φυλλάδιο οδηγιών 3-D απεικόνισης .

Η ιδέα της TanModel να σαρώσει με 3-D λέιζερ το πραγματικό αεροσκάφος, την οδήγησε στην παραγωγή ενός σωστού όχι μόνο σχηματικά αλλά και ως προς το μέγεθος, RF-84F ενώ επιπλέον συνέβαλε και στο εξαιρετικό επίπεδο λεπτομέρειας αυτού του κιτ. Η TanModel φαίνεται να ‘’μετέφρασε’’ με μεγάλη επιτυχία τα ψηφιακά δεδομένα της 3-D λέιζερ σάρωσης αποδίδοντας πιστά μέχρι και τις πιο μικρές λεπτομέρειες του πραγματικού αεροσκάφους πάνω στο πλαστικό.

Το κοκπιτ συγκεντρώνει σχεδόν ολόκληρη την λεπτομέρεια που θα μπορούσε να αποδωθεί, με ανάγλυφους πίνακες οργάνων και πλαινές κονσόλες και το ίδιο συμβαίνει και στο κάθισμα χωρίς όμως να δίδονται δυστυχώς ζώνες είτε ανάγλυφες είτε σε pe. Στο χώρο των καμερών, έχει γίνει εξίσου καλή δουλειά, άλλωστε αυτός είναι και ο βασικός ρόλος του αεροσκάφους με δυνατότητα ανοικτών ή κλειστών θυρίδων πρόσβασης. Επίσης η εταιρία φρόντισε να μας δώσει δύο καλύπτρες. Μία μονοκόμματη (μαζί με το αλεξίνεμο) και μία για έκθεση του κόκπιτ (ανοικτή θέση) σε τρία ξεχωριστά κομμάτια.

Περνώντας στην εφαρμογή, και εκεί η Tanmodel τα κατάφερε μια χαρά. Δοκίμασα την εφαρμογή των δύο μισών της ατράκτου καθώς και των πτερύγων και έμεινα ενθουσιασμένος απο την απόλυτη ευθυγράμμιση και το άψογο κλείσιμο των φτερών. Επίσης οι πτέρυγες ‘’δένουν’’ τόσο σφιχτά πάνω στην άτρακτο που δεν νομίζω να υπάρξει αμφιβολία για το εάν πετύχατε την σωστή δίεδρο γωνία.

Τα decals είναι εκτυπωμένα απο την Dutch Decal. Το film είναι πρακτικά αόρατo και οι μοντελιστές έχουν μια εξαιρετική σειρά επιλογών πολύχρωμων και ελκυστικών σχεδίων - από φυσικό μέταλλο μέχρι καμουφλάζ της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Αδύνατα σημεία:

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες των πριτσινιών και οι γραμμές των πάνελ κοντά στην κορυφή αλλά και στο κάτω μέρος της ατράκτου (τουλάχιστον στην δική μου παρτίδα) δεν διακρίνονται εύκολα ή είναι πολύ ρηχές, ειδικά στα καλύμματα των θυρών των καμερών. Αυτό εύκολα διορθώνεται με επαναχάραξη των γραμμώσεων με κατάλληλο εργαλείο.

Ορισμένα κομμάτια είναι συνδεδεμένα πάνω στα sprues με αρκετές ενώσεις κάτι που θα οδηγήσει τον μοντελιστή να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να τα καθαρίσει και άρα και περισσότερη δουλειά! Υπάρχει επίσης και ένας ικανοποιητικός αριθμός pin marks στα πλευρικά τοιχώματα του camera bay, στο κοκπιτ και στη φωλιά του ριναίου τροχού. Ευτυχώς όμως, όλα αυτά βρίσκονται σε σχετικά προσβάσιμα μέρη και λογικά θα πρέπει να απομακρυνθούν εύκολα.

Στα decals της δικής μου παρτίδας, τα γαλλικά εθνικά διακριτικά έχουν λανθασμένα χρώματα ενώ και η σημαία της Δυτικής Γερμανίας δεν είναι σωστή. Περιλαμβάνεται βέβαια ένα μικρό ένθετο διορθωτικού φύλλου με σωστά γαλλικά εθνόσημα αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για την σημαία της Δυτικής Γερμανίας.Επίσης, το μπλε για τα εθνικά διακριτικά των ΗΠΑ φαίνεται να είναι ένα μεσαίο μπλε ενώ θα έπρεπε να είναι ένα σκούρο insignia blue και τέλος τα rescue arrows φαίνονται να έχουν και αυτά μικρό θέμα όσον αφορά το χρώμα τους.

Επίλογος:

Το RF-84F Thunderflash της TanModel στην 1:48 είναι ένας αναμφισβήτητος νικητής έναντι στις μέχρι τώρα κυκλοφορίες. Φτιάχνεται άνετα ΟΟΒ παρέχοντας μεγάλη ποικιλία λεπτομερειών υψηλής ποιότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του αεροπλάνου, πολλαπλές επιλογές κατασκευής και χαλκομανίες για μερικά από τα πιο ελκυστικά σχέδια παραλλαγών που παρατηρήθηκαν ποτέ σε αυτό το αριστοκρατικό jet αεροσκάφος.

H TanModel έχει αρκετά φιλόδοξα σχέδια. Τα κιτ στην 1:32 των F-5 και T-38, F-4 Phantom IIs, F-111 (συμπεριλαμβανομένου και του F-111B!), και ένα NEW TOOL SR-71A Blackbird στην 1:48 έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Εν αναμονή λοιπόν να δούμε τι θα ακολουθήσει ακόμα από την TanModel!

Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Αλέξανδρος Μαρίνος

Πληροφορίες και σχόλια

Συζήτηση για πληροφορίες και σχόλια σχετικά με τo κιτ στο σχετικό τοπικ στο φόρουμ του Modelclub

Ενημερωθείτε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού που συνεργάζεστε για την διαθεσιμότητα και τιμές. Αναφέρετε ότι το διαβάσατε στο Modelclub.gr.

Μοιραστείτε το άρθρο
 

Σχετικά Άρθρα