MSTA-S από την Zvezda στην 1/35, Preview - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

MSTA-S από την Zvezda στην 1/35, Preview

Η περίπτωση του MSTA-S, είναι μια ακόμη χαρακτηριστική που κάνει πολλούς μοντελιστές να χαμογελούν: Από εκεί που δεν υπήρχε κανένα τέτοιο κιτ, σε διάστημα λίγων μηνών κυκλοφόρησαν δύο μοντέλα αξιώσεων και για κάθε βαλάντιο!

Russian 152 mm Self-Propelled Howitzer MSTA-S1/35
Zvezda 3630
Preview
Ορέστης Παντελόγλου

Το 2S19 MSTA-S

Το 2S19 «Msta-S» (Ρωσικά: Мста, από τον ομώνυμο ποταμό), είναι ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο των 152.4 mm, σχεδιασμένο από την ΕΣΣΔ, το οποίο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1989, αντικαθιστώντας το SO-152 «Akatsiya». Το σκάφος του οχήματος βασίστηκε στο πήγμα του T-80, αλλά το σύστημα ισχύος του, είναι αυτό του T-72. Η παραγωγή του 2S19 ξεκίνησε το 1980. με την ονομασία «Ferma», ενώ το πρωτότυπο ήταν γνωστό με τον κωδικό «Ob'yekt 316».

Το 2S19 είναι εξοπλισμένο με το ημιαυτόματο σύστημα πλήρωσης 1P22, με αυτόματο σύστημα γέμισης, με σύστημα προστασίας ΠΡΒΧ πολέμου, παθητικό σύστημα νυχτερινής όρασης για τον οδηγό, σύστημα διάβασης υδάτινου κωλύματος, λεπίδα εκσκαφέα, γεννήτρια καπνού και εκτοξευτήρες καπνού. Είναι επίσης εξοπλισμένο με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας 1V116 και με την γεννήτρια AP-18D 16 kW. Τα νεότερα συστήματα, είναι εξοπλισμένα και με αυτόματο σύστημα διαχείρισης στόχων.

Το πυρομαχικό 2A64, μπορεί να φέρει κεφαλές HE (βεληνεκές 24.7 χλμ), HEAT-FS, HE-BB (βεληνεκές 28.9 χλμ), HERA (βεληνεκές 36 χλμ), καπνού, χημικές, πυρηνικές και φωτιστικές. Επίσης το πυροβόλο μπορεί να βάλλει το κατευθυνόμενο με laser πυρομαχικό «Krasnopol».

Τα «Msta-S»χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα κατά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, ενώ είδαν ευρεία δράση στον πόλεμο του Donbass στην ανατολική Ουκρανία, τόσο με τον ουκρανικό στρατό, όσο και με τους Ρσους αυτονομιστές που κατέλαβαν ένα αριθμό ουκρανικών οχημάτων.

Το κιτ

Από την πρώτη στιγμή, η Zvezda, ξεκαθαρίζει τς προθέσεις της «δηλώνοντας» ότι πρόκειται για χορταστικό κιτ! Το κουτί από σκληρό χαρτόνι, μετράει 49 εκ. μήκος, επί 30εκ. ύψος, επί 8εκ. βάθος!

Ανοίγοντας το κουτί, συναντάμε το πάνω και το κάτω μέρος του πήγματος, έξι πλαίσια γκρι πλαστικού, ένα μικρό πλαίσιο με τα διαφανή κομμάτια, δύο κομμάτια πλαστικής σήτας, με διαφορετικές πλέξεις ένα σχοινάκι, προς αναπαράσταση των συρματόσχοινων, το φυλλάδιο των οδηγιών, αλλά και την καρτέλα των χαλκομανιών.

451 κομμάτια απαρτίζουν το κιτ και δεδομένου ότι δεν δίνεται εσωτερικό, μπορεί κάποιος να καταλάβει, ότι η Zvezda, έχει δώσει μεγάλη προσοχή στο tooling του κιτ.

Το φυλλάδιο των οδηγιών, μετράει έξι σελίδες συραμμένες σε τεύχος, διευκολύνοντας την μελέτη τους κατά την κατασκευή. Προσωπικά είναι πρώτη φορά που βλέπω οδηγίες της Zvezda σε αυτή την μορφή. Από το εξώφυλλο ακόμα των οδηγιών, καταγράφονται οι δύο επιλογές συναρμολόγησης του κιτ: Σε θέση βολή, ή σε θέση πορείας. Η επιλογή κατασκευής πρέπει να γίνει από νωρίς, καθώς υπάρχουν διαφορές στην κατασκευή και διαφορετικά κομμάτια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, όχι από τα πρώτα στάδια, αλλά κυρίως στα στάδια κατασκευής του πύργου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι οδηγίες ξεκινούν από την συναρμολόγηση των λεπτομερειών του πάνω μέρους του πήγματος και όχι όπως «συνήθως» από τους τροχούς και την ανάρτηση και τον λόγο θα τον δούμε παρακάτω!

Το φύλλο των χαλκομανιών, περιλαμβάνει τα νούμερα εκτυπωμένα έξι φορές το καθένα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αναπαράστασης πολλών αλλά και συγκεκριμένων οχημάτων. Επίσης δίνονται ένα τακτικό σήμα, το σήμα των Φρουρών, αλλά και ο διάκοσμος του Αγ. Γεωργίου για την παρέλαση της Αντιφασιστικής Νίκης. Με μια προσεκτική ματιά στο σήμα των Φρουρών -που θεωρείται ένα από τα «δύσκολα» σήματα για εκτύπωση-, μπορεί κανείς να διαπιστώσει την ποιότητά της, με τα χρώματα σε πλήρη στοίχιση και με καλό διαχωρισμό.

Όπως προείπαμε, η Zvezda, δίνει σε δύο μισά το πήγμα. Ένα από τα πρώτα σημεία που τραβούν την προσοχή, είναι η τετράγωνη «τρύπα» στον πάτο του πήγματος, το οποίο καλύπτεται στο βήμα 4 της κατασκευής, χωρίς να δίνεται κάποιος λόγος ύπαρξής της... Η λεπίδα του εκσκαφέα δίνεται ενσωματωμένη στο κάτω κομμάτι, ενώ το πάνω κομμάτι χαρακτηρίζεται από την καλή λεπτομέρεια με σαφή όρια και ξεκάθαρες θέσεις τοποθέτησης των υπόλοιπων λεπτομερειών.

Ο πύργος, δίδεται «σπασμένος» στις πλευρές του και πρέπει να συναρμολογηθούν. Αν και γενικά το τετράγωνο σχήμα του διευκολύνει την συναρμολόγηση, το πίσω μέρος του πύργου, ίσως θελήσει λίγη περισσότερη προσοχή στην συναρμολόγηση. Το ΑΑ πολυβόλο Kord των 12,7 χιλ. και η θυρίδα του, τα καπνογόνα, τα συστήματα σκόπευσης και φυσικά τα καπάκια των χώρων αποθήκευσης και οι χειρολαβές, δίνονται ξεχωριστά και συμπληρώνουν την χορταστική εικόνα.

Όσο αφορά την κάννη του πυροβόλου και εδώ σημειώνεται μια «καινοτομία» της Zvezda, όσο αφορά τον τρόπο συναρμολόγησης και στήριξής της στον πύργο, όμως παραμένει το γεγονός ότι δίνεται σε πολλά κομμάτια και η συναρμολόγηση της είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει την δέουσα προσοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα σημάδια χύτευσης ειδικά στα μεγάλα κομμάτια, βρίσκονται στην πίσω πλευρά του και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φαίνονται μετά την συναρμολόγηση.

Οι ερπύστριες είναι και αυτές ένα ακόμη αξιοσημείωτο κομμάτι του κιτ. Δίνονται σε τμήματα, αλλά και κομμάτι κομμάτι- τα οποία «δένουν» και σχηματίζουν την ερπύστρια. Η συναρμολόγηση περιλαμβάνει και τα «δόντια» των πέδιλων, τα οποία δίνονται και αυτά ενωμένα, χωρισμένα στα αντίστοιχα τμήματα των ερπυστριών. Η συναρμολόγηση του συνόλου τροχών και ερπυστριών είναι επίσης αξιοσημείωτη, καθώς κανείς πρώτα βάζει στους άξονες, το «πίσω» μέρος των τροχών, συναρμολογεί τις ερπύστριες και μετά βάζει το «μπροστά» κομμάτι των τροχών!

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι τα πάνω τμήματα των ερπυστριών, έχουν το χαρακτηριστικό κρέμασμα, αν και αυτό δεν θα φαίνεται λόγο των ποδιών! Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ τα μεγάλα μήκη των ερπυστριών δεν έχουν σημάδια από την χύτευση, τα μικρότερα κομμάτια έχουν αρκετά και θα χρειαστούν περιποίηση...

Συμπέρασμα

Η Zvezda, δεδομένων και των άλλων σύγχρονων κυκλοφοριών της, έχει εξελιχθεί αλματωδώς, παράγοντας ελκυστικά μοντέλα σε εξίσου ελκυστική τιμή!

Συνίσταται ανεπιφύλακτα σε όλους τους μοντελιστές και δεδομένου της χαμηλής τιμής και της καλής ποιότητας, είναι μιας πρώτης τάξης βάση για πολλές βελτιώσεις καθώς «χωράνε» στον προϋπολογισμό!

Αναλυτικό build review του κιτ μπορείτε να δείτε εδώ.

Παρουσίαση μοντέλου, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Ορέστης Παντελόγλου
45,00€

Tο κιτ το αγοράσαμε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού Plastimodellismo με σκοπό την παρουσίαση στα μέλη μας
Μπορείτε να το προμηθευτείτε απο το κατάστημα Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48, 10680 Αθήνα, 210 3613011, ή από το e-shop www.pla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
 
DMC Firewall is a Joomla Security extension!