GAZ-233014 Tiger της Zvezda in-box Review - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

GAZ-233014 Tiger της Zvezda in-box Review

Μετά την MENG, και η Zvezda κυκλοφορεί στην 1/35 το GAZ Tigr (η Tiger) που έγινε γνωστό από την Ρωσική επιχείρηση κατάληψης της Κριμαίας το 2014 

Gaz-233014 Tiger, 1/35
Zvezda 3668
In-box review
Ορέστης Παντελόγλου

Το GAZ-233014

To Gaz «Tigr», πρωτοεμφανίστηκε στην έκθεση IDEX το 2001. Η πιλοτική παραγωγή του ξεκίνησε το 2004, με 96 οχήματα, ενώ από το τέλος του 2006, ο Ρωσικός Στρατός υιοθέτησε το GAZ-2975 ως το κύριο ελαφρύ όχημα παντοειδούς εδάφους.

Έκτοτε το Tiger, έχει υποστεί σειρά μετατροπών και βελτιώσεων, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει. Το κιτ της Zvezda, αποτυπώνει την έκδοση 233014, η οποία πρωτοεμφανίστηκε το 2011 και χαρακτηρίζεται ως «SPV» για την «μεταφορά μάχιμων αξιωματικών». Επί της ουσίας, πρόκειται για όχημα μεταφοράς επίλεκτων δυνάμεων, που φέρει ενισχυμένη θωράκιση GOST 6A, αλλά και χαρακτηριστικά MRAP (καθίσματα που δεν είναι προσαρμωσμένα στο πάτωμα, ενισχυμένες αναρτήσεις και θωράκιση στο κάτω μέρος).

Και το 233014, όπως και άλλες εκδόσεις του «Tigr», έγιναν γνωστά από την Ρωσική επιχείρηση κατάληψης της Κριμαίας το 2014, ενώ από το 2015, τα Tigr, εξοπλίζουν και τον συριακό στρατό.

(Με πληροφορίες από Wikipedia)

Το κιτ

Το νέο κιτ της Zvezda κυκλοφορεί σε ένα όμορφο γερό κουτί, με μια καλλιτεχνική απεικόνιση που παραπέμπει στις επιχειρήσεις της Κριμαίας. Στο πίσω μέρος υπάρχουν φωτογραφίες με το τελειωμένο μοντέλο και τα χαρακτηριστικά του. Εκεί υπάρχει και η αναγραφή «Produced under GAZ licence» (Παράγεται με την άδεια της GAZ), που προϊδεάζει ένα «σωστό» μοντέλο.

Ανοίγοντας το κουτί, συναντάμε ένα δεύτερο κουτί που (κατά την προσφιλή τακτική της Zvezda), περιλαμβάνει τα περιεχόμενα: Το φυλλάδιο οδηγιών, 6 πλαίσια γκρι πλαστικού, 1 πλαίσιο διαφανών, 5 βυνιλικά λάστιχα, ένα κομμάτι σήτας, τις χαλκομανίες, αλλά και ένα κομμάτι αυτοκόλλητου για την αναπαράσταση των καθρεπτών.

Μια πρώτη ματιά στα πλαίσια, δείχνει ωραίες λεπτομέρειες, με σαφή όρια, αλλά και σε μεμονωμένα κομμάτια, λίγο περίσσευμα πλαστικού, που θα χρειαστεί τοπικό καθάρισμα. Μια προσεκτική ματιά, θα εντοπίσει κάποια σημάδια εξαγωγής στο εσωτερικό της καμπίνας, τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο αν καλύπτονται από τα υπόλοιπα κομμάτια που απαρτίζουν το εσωτερικό. Οι πόρτες του οχήματος (δύο μπροστά και δύο στο πίσω μέρος του οχήματος), είναι «καθαρές», από κάθε σημάδι, ενώ στα υπόλοιπα μεγάλα κομμάτια τα σημάδια βρίσκονται στο «πίσω» μέρος, ή σε σημεία που κρύβονται.

Τα διαφανή κομμάτια, είναι καλά χωρίς κανένα ίχνος παραμόρφωσης ή θαμπάδας. Τα ελαστικά, παρέχουν ωραία λεπτομέρεια στο πέλμα αλλά και στα πλάγια, όμως η ύπαρξη μιας ελάχιστης γραμμής του καλουπιού και το σημείο σύνδεσης στο πλαίσιο, θα απαιτήσουν λίγο καθάρισμα...

Η σήτα που παρέχει το κιτ είναι μεταλλική. Είναι μεγαλύτερη από τα κομμάτια που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ στην σελίδα 3 (του τρίπτυχου), υπάρχουν τα templates για να κοπούν τα δύο κομμάτια που απαιτούνται.

Πολύ ωραία προσθήκη, το αυτοκόλλητο για την αναπαράσταση των καθρεφτών του οχήματος, το οποίο είναι ιδανικό και προσθέτει στην αληθοφάνεια.

Όσο αφορά το φυλλάδιο οδηγιών, αυτό κινείται στο γνωστό στυλ της Zvezda και στα περισσότερα στάδια, είναι ξεκάθαρες. Κάποια στάδια (π.χ. 7-8 ή 14-15), εκ πρώτης όψεως, φαίνονται πολύπλοκα και σύνθετα, αλλά με λίγη προσοχή, βγαίνει άκρη... Φυσικά η κύρια γλώσσα, είναι τα Ρώσικα, αλλά υπάρχουν και Αγγλικά.

Εδώ πρέπει να επισημάνω δύο (τυπογραφικά) λάθη, όσο αφορά του κωδικούς των χρωμάτων: Εκ παραδρομής, οι οδηγίες αναφέρουν με τον κωδικό «33», τρία διαφορετικά χρώματα: το Πορτοκαλί (κωδ. Humbrol 82), το US Light Green (κωδ. Humbrol 117) και την Ώχρα (κωδ. Humbrol 83). Παράλληλα, με τον κωδικό «8» αναφέρονται το Αλουμίνιο (κωδ. Humbrol 56) και το Gunmetal (κωδ. Humbrol 53).

Η συναρμολόγηση ξεκινά από το σασί. Η Zvezda, παρέχει ολόκληρο το σασί σε ένα κομμάτι, διασφαλίζοντας τουλάχιστον την ευκολία, αλλά και ότι όλα θα είναι ίσια. Παράλληλα, και οι άξονες έχουν χυτευτεί μαζί με τα ημιαξονια, διευκολύνοντας ακόμη παραπάνω. Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι η Zvezda δίνει κυριολεκτικά «ότι βλέπει η πεθερά», δηλαδή, τα κάτω μισά, που είναι ορατά στο τελειωμένο μοντέλο.

Πηγαίνοντας στο εσωτερικό, το ταμπλό φαίνεται καλό, με τους χαρακτηριστικούς (για όσους έχουν οδηγήσει Lada, Niva ή και FIAT 127/128) διακόπτες να φαίνονται και τις χαλκομανίες των οργάνων να συμπληρώνουν την εικόνα. Εδώ να σημειώσω ότι το χρώμα του ταμπλό (η Zvezda το δίνει άσπρο και μαύρο), θα πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας από τον μοντελιστή, γιατί ανάλογα το όχημα, το χρώμα διαφέρει από πράσινο, ή μαύρο έως παραλλαγή...

Όπως όλα δείχνουν στο εσωτερικό υπάρχει η απαιτούμενη λεπτομέρεια, με τα καθίσματα, τα ράφια των πυρομαχικών κ.λ.π. Έτσι και με την βοήθεια των οδηγιών, θα απαιτηθεί ένας σχεδιασμός με βάψιμο κάποιων κομματιών και των εσωτερικών της καμπίνας, πριν την συναρμολόγηση... Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα διαφανή κομμάτια κολλιούνται στο εσωτερικό της καμπίνας και έτσι θα χρειαστούν μασκάρισμα.

Οι πόρτες στο εσωτερικό τους περιλαμβάνουν όλη την απαραίτητη λεπτομέρεια, ώστε να επιτρέψουν να κολληθούν και ανοικτές.

Στο εξωτερικό, μια πρώτη ματιά στις ράγες που τοποθετούνται στην οροφή του οχήματος, δεν δείχνει κάτι ανησυχητικό και με λίγη προσοχή στην αφαίρεσή τους από το πλαίσιο, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες...

Όσο αφορά το βάψιμο, η Zvezda παρέχει οδηγίες για τρία ολοπράσινα οχήματα, ενώ στις χαλκομανίες παρέχονται οι διακοσμητικές ταινίες για την παρέλαση της ημέρας της νίκης, καθώς και άλλα σήματα, χωρίς να διευκρινίζονται μονάδες, τοποθεσίες κ.λ.π. Οι Χαλκομανίες δεν φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα, όσο άφορα την εκτύπωσή τους.

Εν κατακλείδι:

Πρόκειται για ένα «τίμιο» κιτ, με πολύ καλή σχέση τιμής – ποιότητας, που χάρη στην ευκολία στην κατασκευή του, μπορεί να χαρίσει ευχάριστες ώρες κατασκευής στον αρχάριο και μέσο μοντελιστή, αλλά επίσης μπορεί να αποτελέσει και μιας πρώτης τάξεως «πλατφόρμα» για διάφορες προσθήκες και βελτιώσεις από σετ που ήδη κυκλοφορούν στο εμπόριο (π.χ. αυτά)

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Παρουσίαση του κιτ, επιμέλεια κειμένου και φωτογραφίες

- Ορέστης Παντελόγλου
26,97€

Tο κιτ το αγοράσαμε από το κατάστημα Plastimodellismo με σκοπό την παρουσίαση στα μέλη μας
Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το κατάστημα Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48, 10680 Αθήνα, 210 3613011, ή από το e-shop www.pla.gr

 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd