Panzer Kpfw. IV Ausf.E 1/35 Zvezda Preview - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Panzer Kpfw. IV Ausf.E 1/35 Zvezda Preview

Μετά το πολύ καλό Ausf.H που κυκλοφόρησε πριν απο ενα χρόνο περίπου, η Zvezda κυκλοφορεί και την εκδοσή Ausf.H του Panzer IV βασισμένο στο Ausf.H με τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες.

Panzer Kpfw. IV Ausf.E 1/35
Zvezda 3641
In box review
Παναγιώτης Δημητρακόπουλος

Μία από τις νέες κυκλοφορίες της Zvezda στην 1/35 είναι και το καινούργιο κιτ του Pz IV στην έκδοση (Αusf. ) Ε. Το κιτ κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά τον Ιούλιο του 2018 και σίγουρα η έλευση του κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετών μοντελιστών. H ρωσική εταιρεία έχει αναβαθμίσει κατά πολύ τα νέα της μοντέλα τα τελευταία χρόνια και τα διαθέτει σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Εδώ η Zvezda φαίνεται να διάλεξε μια έκδοση του γνωστού 4αριού που δεν έχει προσφερθεί μέχρι τώρα από καμμία άλλη εταιρεία πλην της Dragon με το κιτ nο:6264 του 2005, το οποίο αν και με πολύ καλή λεπτομέρεια είχε πάρα πολλά λάθη στις διαστάσεις και το σχήμα επιμέρους κομματιών και φυσικά ήταν αρκετά ακριβό. Ως εναλλακτική λοιπόν αυτού του κιτ έχουμε πλέον ένα καινούργιο καλούπι από την Zvezda βασισμένο σε αυτό του Ausf. H του 2017, με τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες.

Λίγα λόγια για την έκδοση Ausf.E

Η έκδοση Ε ήταν η πέμπτη κατά σειρά αναβάθμιση του πολυπληθούς γερμανικού μέσου άρματος. Η παραγωγή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1940 και τερματίστηκε τον Απρίλιο του 1941. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων που παρήχθησαν από το εργοστάσιο της Krupp ηταν 230 με 260 άρματα με αριθμούς σειράς 80801 έως 81500(ή 81023). Οι κυριότερες εξωτερικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση D ήταν:

  • Τοποθετήθηκε θύριδα/πυργίσκος αρχηγού από το Pz .III Ausf G
  • Στο πίσω μέρος του πυργου απαλείφθηκε το ημικυκλικό εξόγκωμα που υπήρχε στο επάνω μέρος της κάθετης πλάκας από την θυρίδα του αρχηγού και η τελευταία μετακινήθηκε προς τα εμπρός
  • Απλοποιήθηκαν οι κινητήριοι τροχοί
  • Τοποθετήθηκε απαγωγέας αερίων του πυροβόλου με το καπάκι εκτόνωσης του στο επάνω μέρος του πύργου
  • Τοποθετήθηκαν επιπρόσθετες πλάκες θωράκισης στο ύψος του οδηγού –ασυρματιστή (+30 χιλ.) και στο εμπρόσθιο κάτω τμήμα του σκάφους (+10 χιλ.) μετά τα μαθήματα από τις εκστρατείες σε Πολωνία και Γαλλία όπου αποδείχθηκε ότι τα Α/Τ πυροβόλα των αντιπάλων μπόρεσαν εύκολα να διατρήσουν την εμπρόσθια θωράκιση των Pz IV
  • Τοποθετήθηκε νέα θυρίδα παρατήρησης οδηγού από το StuG III
  • Τοποθετήθηκε κουτί αποθήκευσης στο πίσω μέρος του πύργου όπως και στα Pz III το λεγόμενο Rommelkiste
  • Τέλος το άρμα συνέχισε να φέρει το κοντόκαννο πυροβόλο 7.5 cm Kw.K L/24

Τα άρματα της έκδοσης Ε έδρασαν στην Βόρειο Αφρική, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και στο Ανατολικό Μετωπο με την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση.

Τo κιτ

Η συσκευασία αποτελείται από λεπτό γυαλιστερό χαρτόνι εξωτερικά με μια όμορφη καλλιτεχνική απεικόνιση εμπρός και μια μεγάλη φωτογραφία ενός τελειωμένου μοντέλου στο πίσω μέρος. Μέσα βρίσκεται το κυρίως κουτί από χοντρό χαρτόνι με καπάκι το οποίο είναι εξαιρετικό ως προς την αντοχή και την προστασία που προσφέρει. Όλα τα πλαίσια είναι κλεισμένα πλέον σε σακουλάκια, εκτός από το κάτω μέρος του πήγματος. Τα διαφανή μέρη είναι κ αυτά προστατευμένα μαζί με την καρτέλα χαλκομανιών σε μικρότερο σακουλάκι. Το πακέτο συμπληρώνεται από τις οδηγίες και ένα μικρό έγχρωμο μονοσέλιδο με τις οδηγίες βαφής. Δεν υπάρχουν φωτοχαραγμένα ή κάποια ναυλον σίτα. Εντύπωση προκαλεί ότι το κίτ αποτελείται από σχετικά μεγάλο αριθμό κομματιών, 546 συνολικά.

Τα πλαίσια είναι 9 συνολικά(8 +1 για τα διαφανή).Το πλαστικό είναι το γνωστό πλέον μπεζ-κίτρινο της Zvezda και μοιάζει μαλακότερο από το παλιό πράσινο που χρησιμοποιούνταν και σίγουρα όχι τόσο εύθραυστο. Δεν υπάρχει καθόλου flash στα κομμάτια και η λεπτομέρεια φαίνεται πολύ καλή παντού. Επίσης δεν υπάρχουν σχεδόν πουθενά γραμμές από το καλούπι, μειώνοντας ετσι κατά πολύ το καθάρισμα. Η «μπανιέρα» του σκάφους έχει οδηγούς χαμηλά για το πού θα τοποθετηθούν ακριβώς τα σταθερά στοιχεία της ανάρτησης-κατι πολύ βολικό. Η λεπτομέρεια στα εξωτερικά κομμάτια του συστήματος μετάδοσης είναι εξαιρετική. Τα στοιχεία ανάρτησης των εντατήριων τροχών έχουν ανάγλυφα νούμερα χύτευσης μια σίγουρα πολύ ωραία πινελιά. Τα φύλλα σούστας είναι πολύ λεπτά και οι κινητήριοι φαίνονται λίγο λεπτοί σε πάχος αλλά σωστοί σε σχήμα. Οι εδαφικοί τροχοί σύμφωνα με μετρήσεις που έκανα κ αναλόγως των πηγών, είναι πολύ κοντά στο πραγματικό. Οι πραγματικοί τροχοί στην 1/35 έχουν διάμετρο 13,57 χιλ και οι μετρήσεις του κιτ μου έδειξαν 13,35 χιλ. μια διαφορά των 0,22 χιλιοστών.

Στο επάνω μέρος του σκάφους δίνεται η δυνατότητα να αφεθεί ανοιχτή η θυρίδα του κινητήρα, αλλά χωρίς να προσφέρεται ο κινητήρας η μέρος αυτού. Άν κάποιος επιθυμεί να τον προσθέσει από ένα βελτιωτικό ρητίνης σίγουρα γλιτώνει τη διαδικασία να κόψει αυτό το τμήμα.

Τα φτερά(fenders) έχουν πάρα πολύ ψιλή αντιολισθητική επιφάνεια, όχι υπερτονισμένη ,θα έλεγα λίγο underscale. Στα θετικά του κιτ είναι ότι η zvezda εχει ενσωματώσει την καλωδίωση των προβολέων στο φτερό με αρκετά λεπτό πλαστικό το οποίο είναι κ λυγισμένο. Τα ελατήρια των λασπωτήρων είναι επίσης πολύ καλά σε λεπτομέρεια κ λεπτά.

Ένα αρνητικό που διαπίστωσα είναι ένα sink mark πάνω στον Notek. Δυστυχώς θα χρειαστεί δουλειά για να απαλειφθεί, αλλά μπορείτε κ να αντικαταστήσετε το κομμάτι από το spares box σας. Οι έξτρα πλάκες θωράκισης δίνονται σε ξεχωριστά κομμάτια με σωστό για τη κλίμακα πάχος.

Στα υπόλοιπα μικρά κομμάτια, τα εργαλεία φαίνονται κάπως μικρά στο μάτι-underscale- ιδίως το φτυάρι. Η λεπτομέρεια στον πυροσβεστήρα και τον κόφτη είναι παρα πολύ καλή. Η κεραία του ασυρμάτου είναι πολύ καλή σε μήκος κ πάχος για τη κλίμακα αλλά με 4 συνολικά σημεία ένωσης με το πλαίσιο και όντας λεπτή θα χρειαστεί προσοχή στην αφαίρεση της από το πλαίσιο και στο καθάρισμα. Το ομοαξονικό πολυβόλο MG34 έχει καλή λεπτομέρεια και παρέχεται σε 2 κομμάτια, αλλα με το στόμιο της κάννης κλειστό θα χρειαστεί κλασσικά προσοχή στο ανοιγμά της.

Το καζανάκι της εξάτμισης παρέχεται επίσης σε 2 κομμάτια που σημαίνει ότι η ένωση που το διατρέχει θα χρειαστεί προσεκτικό τρίψιμο (και ίσως λίγο στοκάρισμα με υγρό στόκο).Το συρματόσχοινο στο πίσω μέρος του σκάφους δίνεται σε πλαστικό με ενσωματωμένους τους γάντζους και τυλιγμένο.H Zvezda δεν δίνει εναλλακτική σε μορφή χάλκινου σύρματος ή σπάγγου. Οπότε ή κάποιος το χρησιμοποιεί ως έχει ή το αντικαθιστά με κάποιο aftermarket. Για το πυροβόλο δίνονται 2 επιλογές με τη διαφορά να βρίσκεται στο κολάρο του ενός. Και τα 2 παρέχονται σε ενιαίο κομμάτι αλλά το ένα από αυτά έχει 4 σημεία ένωσης με το πλαίσιο και θα χρειαστεί προσεκτική αφαίρεση. Στον πύργο τώρα, η εταιρεία δίνει εσωτερικό με τη μορφή κλείστρου του πυροβόλου, ανυψωτικού μηχανισμού, καθισμάτων πληρώματος και καλάθι πύργου με πάτωμα.

Από τις θυρίδες πρόσβασης του πληρώματος απουσιάζουν οποιαδήποτε pin marks οπότε καθίσταται πιο εύκολη η ζωή του μοντελιστή αν θέλει να τις τοποθετήσει ανοιχτές ώστε να φαίνεται το εσωτερικό του πύργου. Στον πυργίσκο του αρχηγού πληρώματος δίνεται η επιλογή για ανοιχτές ή κλειστές θυρίδες παρατήρησης αλλά δυστυχώς στα κομμάτια των ανοιχτών υπάρχουν sink marks που θα απαιτήσουν έξτρα δουλειά.

Και ερχόμαστε πλέον στο πιο δυνατό σημείο του κιτ κατά την γνώμη μου που είναι οι ερπύστριες. Αυτές είναι του τύπου link & length και έχουν το σωστό pattern και το σωστό πλάτος. Διαθέτουν εξαιρετική λεπτομέρεια στο εξωτερικό και εσωτερικό τμήμα τους, τα δόντια (Guide links) είναι τρυπημένα και τo άνω ενιαίo κομμάτι έχει το χαρακτηριστικό κρέμασμα που δείχνει ακριβώς όσο πρέπει. Από όλα τα κομμάτια απουσιάζουν παντελώς οποιαδήποτε σημάδια από το καλούπι.

Οδηγίες και Χαλκομανίες

Οι οδηγίες αποτελούνται από ένα 8 σελιδο συρραμένο ασπρόμαυρο οδηγό, με 25 συνολικά στάδια συναρμολόγησης. Τα σχέδια είναι πολύ καθαρά και κατατοπιστικά και μια χρήσιμη πινελιά είναι ότι στα αριστερά βρίσκονται τα σχέδια συναρμολόγησης των μικρότερων υπο-τμημάτων και στα δεξιά τους το σχέδιο που υποδεικνύει που θα τοποθετηθούν πάνω στα μεγαλύτερα τμήματα.

Οι χαλκομανίες παρέχονται σε μια μικρή καρτέλα και αποτελούνται από αριθμούς για 3 διαφορετικά άρματα και τους γνωστούς σταυρούς. Προέρχονται από την ρωσική εταιρεία Begemot και αν και το φιλμ δείχνει κάπως παχύ, δεν νομίζω ότι θα δυσκολέψουν ιδιαίτερα στην εφαρμογή τους. Οι οδηγίες βαφής και τοποθέτησης των χαλκομανιών δίνονται σε ένα μικρό έγχρωμο μονοσέλιδο οδηγό και απεικονίζουν και τα 3 άρματα βαμμένα εξολοκλήρου σε panzer grey.

Συμπέρασμα

Η Zvezda συνεχίζει την πολύ ανοδική της πορεία όσον αφορά την λεπτομέρεια και την ποιότητα και με αυτό το κιτ. Μας δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουμε ένα λεπτομερέστατο αντίγραφο μιας αρκετά σπάνιας έκδοσης του πολύ δημοφιλούς τεσσαριού –που έλειπε από την αγορά-με εξαιρετικόValue for Money! Πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα πλέον από άλλους κατασκευαστές και διατηρεί το πλεονέκτημα της τιμής αγοράς

Υπάρχουν κάποια σημεία που χρίζουν προσοχής στη σχεδίαση όπως τα πολλά σημεία ένωσης μικρών ή ευαίσθητων κομματιών με τo sprue,και κάποια sink marks, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αλλά σίγουρα αυτά δεν είναι ικανά ούτε στο ελάχιστο να χαλάσουν την πολύ καλή εικόνα που μου άφησε το κιτ στους τομείς της λεπτομέρειας και ευκολίας κατασκευής.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα για όλους τους μοντελιστές, αρχάριους και μη!

Παρουσίαση, σύνταξη-επιμέλεια κειμένου, φωτογραφίες

- Παναγιώτης Δημητρακόπουλος
37,20€

Tο κιτ το αγοράσαμε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού Plastimodellismo με σκοπό την παρουσίαση στα μέλη μας
Μπορείτε να το προμηθευτείτε απο το κατάστημα Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48, 10680 Αθήνα, 210 3613011, ή από το e-shop www.pla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
 
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd