Περίπτερο - Greek Kiosk, 1/35 - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Περίπτερο - Greek Kiosk, 1/35

Μοντέλο Ελληνικού περιπτέρου, το οποίο καλύπτει ιστορικά την περίοδο 1940-1970.Δίνεται κλειστό, με ανεβασμένες τέντες, λάμπες φωτισμού και ταμπέλες οροφής και διακοσμητικά φουρούσια ως εξτρά επιλογή.

SlingShot Models SSM-35001
Greek Kiosk (Περίπτερο) 1/35
In box review

Το κιτ αφορά συγκεκριμένο τύπο ελληνικού περιπτέρου που καλύπτει ιστορικά την περίοδο 1940-1970.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Το κιτ παραδίδεται σε ένα καλαίσθητο κουτί από χαρτόνι και το boxart στην επιφάνεια της συσκευασίας είναι η φωτογραφία ενός συναρμολογημένου και βαμμένου περιπτέρου ενώ στα πλάγια της συσκευασίας υπάρχουν φωτογραφίες από το περιεχόμενο και φωτογραφίες από άλλα προϊόντα του κατασκευαστή που ήδη κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ανοίγοντας τη συσκευασία αντικρίζουμε 4 πλαστικά σακουλάκια με τα επιμέρους κομμάτια ρητίνης του κιτ, όλα προστατευμένα με ένα παχύ κομμάτι αφρολέξ. Επίσης υπάρχει μία καλοτυπωμένη καρτέλα με τα «σήματα» που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι παλιές ελληνικές διαφημίσεις-ταμπέλες και ένα έγχρωμο μονόφυλλο εκτυπωμένο και στις δύο πλευρές με τις οδηγίες συναρμολόγησης και βαψίματος.

ΤΟ ΚΙΤ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Η βασική δομή του περιπτέρου αποτελείται από 4 κομμάτια ρητίνης υποκίτρινου χρώματος και άψογης ποιότητας χύτευσης. Η φυσαλίδες που συνήθως συναντούμε σε κιτ ρητίνης σχεδόν απουσιάζουν και πάντως είναι πολύ εύκολο να στοκαριστούν.

Η οροφή του περιπτέρου δίνεται σε ένα κομμάτι στο οποίο το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καθαρίσουμε τα ελάχιστα περισσεύματα ρητίνης γύρω-γύρω με ένα κοπίδι και ένα ελαφρό τρίψιμο. Από την κάτω πλευρά της οροφής υπάρχει ανάγλυφη η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του εξωτερικού φωτισμού του περιπτέρου πάνω στην ξύλινη τύπου «ρομποτέ» επιφάνεια.

Το κυρίως σώμα του περιπτέρου δίνεται σε 3 κομμάτια ρητίνης από τα οποία τα δύο είναι σε σχήμα Π. Το ένα αναπαριστά το κάτω ξύλινο μέρος του περιπτέρου με τους ταμπλάδες του ενώ το άλλο αναπαριστά τη δομή με το μπροστινό και τα δύο πλαϊνά μεταλλικά ρολλά που ασφάλιζαν το περίπτερο. Αυτά δίνονται τελείως καθαρά με άψογη εφαρμογή και μπορούν να κολληθούν μεταξύ τους σχεδόν χωρίς καμία άλλη επεξεργασία. Ίσως χρειαστεί λίγο γυαλοχαρτάρισμα στην ένωση.
Το τρίτο κομμάτι αναπαριστά την πίσω πλευρά του περιπτέρου που στην ουσία είναι η δομή του μεταλλικού ρολλού ασφαλείας. Το κομμάτι αυτό πρέπει να κοπεί προσεχτικά από το στέλεχος της ρητίνης που υπάρχει στην μία του πλευρά.

Συμβουλή: Πριν κολλήσουμε τα πρώτα δύο κομμάτια που περιγράφονται παραπάνω και που είναι σε σχήμα Π καλό είναι να εφαρμόσουμε στο κάτω κομμάτι, που αναπαριστά το κάτω ξύλινο μέρος, το κομμάτι που αναπαριστά την πίσω πλευρά του περιπτέρου, ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε άψογα το άλλο κομμάτι σχήματος Π που αναπαριστά τις υπόλοιπες τρεις πλευρές του περιπτέρου.

Επίσης για την κυρίως δομή του περιπτέρου δίνονται και 6 μικρά κομμάτια που αναπαριστούν φουρούσια, τα οποία πρέπει να κοπούν από το στέλεχος της ρητίνης που τα συγκρατεί. Αυτά είναι προαιρετικά στη κατασκευή.

Με τα παραπάνω κομμάτια του κιτ έχουμε πλέον ολοκληρώσει τη βασική κατασκευή και μπορούμε να προχωρήσουμε στο βάψιμο του περιπτέρου.
Για τη συνέχεια της κατασκευής, πάνω σε στέλεχος ρητίνης, δίνονται τρείς διπλωμένες τέντες, τις οποίες συμβουλεύω να βάψετε πριν αφαιρέσετε προσεκτικά με ένα πριονάκι το στέλεχος. Η άβαφτη πλευρά μετά την αφαίρεση του στελέχους δεν θα φαίνεται καθώς είναι η πλευρά που θα κολληθούν στο κάτω μέρος της οροφής. Ίσως να χρειαστεί ένα μικρό ρετούς με το αντίστοιχο χρώμα που βάψατε τις τέντες.

Επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε τον φωτισμό. Δίδονται τρεις λαμπτήρες σε διάφανη ρητίνη και ένα μήκος κυλινδρικού πλαστικού-rod. Πριν κόψουμε τους λαμπτήρες από το στέλεχος βάφουμε προσεκτικά τα «ντουί» με μαύρο ή πολύ σκούρο καφέ χρώμα. Στη συνέχεια κόβουμε τρία τεμάχια μήκους 8 mm από το rod –αφού το βάψουμε και αυτό- και κολλάμε τους λαμπτήρες στην μία άκρη τους και την άλλη άκρη την κολλάμε στις υποδοχές της ηλεκτρικής εγκατάστασης που είναι ανάγλυφες στη βάση της οροφής.

Σε γκρι ρητίνη δίδονται και τέσσερεις παραλληλόγραμμες ταμπέλες για να τοποθετηθούν στην οροφή – μία σε κάθε πλευρά. Και αυτές τις βάφουμε πριν τις κόψουμε από το στέλεχος – αφού και εδώ η πλευρά που θα μείνει άβαφτη θα κολληθεί στην οροφή. Για πιο εύκολο χειρισμό καλό είναι να κολλήστε στις ταμπέλες και τη διαφήμιση που θα διαλέξετε από την καρτέλα των «σημάτων» πριν τις κολλήσετε στην οροφή. Επισημαίνω, όπως άλλωστε αναφέρεται και στις οδηγίες του κιτ, ότι οι ταμπέλες οροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αν αναπαραστήσουμε περίπτερο χρονολογίας πριν το 1945, δηλαδή στη περίοδο Β’ΠΠ και κατοχής.
Εδώ πλέον έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του περιπτέρου, η οποία τελικά είναι πανεύκολη και γρήγορη.

Στις απλές οδηγίες κατασκευής θα βρείτε και οδηγίες για τα χρώματα και τις φθορές που τυχόν θα αποφασίσετε να κάνετε.
Στην καρτέλα των «σημάτων» θα βρείτε για τις ταμπέλες τις οροφής 4 εναλλακτικές διαφημίσεις προϊόντων (συνήθως ήταν η ίδια διαφήμιση και στις 4 πλευρές) και κάποιες μικρότερες που μπορούν να τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία.

Συμβουλή: Εάν αποφασίσετε να τοποθετήσετε μία από τις δύο διαφημίσεις μεγάλου σχήματος που συνήθως τις βρίσκαμε στο πίσω μέρος του περιπτέρου, θα πρέπει να κατασκευάσετε μία βάση από φύλλο πλαστικού που θα στηρίζεται πάνω στους οδηγούς του πίσω ρολλού.

ΣΧΟΛΙΑ

Πρόκειται για ένα πολύ καλοφτιαγμένο και εύκολο κιτ που με προσεκτικό βάψιμο θα δώσει μεγάλο ενδιαφέρον σε οποιοδήποτε ελληνικό διόραμα πολιτικό ή/και στρατιωτικό- που θα αφορά την περίοδο από τα τέλη της 10ετίας του ’30 μέχρι το τέλος της 10ετίας του ’70.

Τις ευχαριστίες μας στην Slingshot Models για την παραχώρηση με σκοπό να γίνει review και να παρουσιαστεί στο ModelClub.gr.

- Φίλιππος Α. Ιωάννου
Μοιραστείτε το άρθρο
 
Our website is protected by DMC Firewall!