Short Sunderland Mk V, απο την Special Hobby στην 1/72 - Modelclub.gr - Μοντελισμός & Hobby

Short Sunderland Mk V, απο την Special Hobby στην 1/72

Short Sunderland Mk V, Special Hobby 1/72 (κωδικός SH72162) - Nέα κυκλοφορία Απριλίου 2019

Η Special Hobby κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα εντελώς νέο καλούπι του Short Sunderland Mk V στην κλίμακα 1/72. Το Sunderland είναι το πιο διάσημο βρετανικό στρατιωτικό υδροπλάνο του Β' ΠΠ (Ιπτάμενη άκατος - flying boat - για την ακρίβεια), σε υπηρεσία από το 1938 μέχρι το 1967, όταν η Αεροπορία της Νέας Ζηλανδίας απέσυρε τα τελευταία.

Η τσέχικη εταιρία προετοίμαζε το κιτ επί μακρό χρονικό διάστημα και κάποια στιγμή έφτασε στο σημείο να ακυρώσει το project, λόγω της ενδιάμεσης κυκλοφορίας του από την Italeri τo 2012. Ομως το δημιούργημα της ιταλικής εταιρίας είχε κάποια θέματα (όπως η απουσία λεπτομέρειας στο εσωτερικό και κάποιες υπερβολές στη γράμμωσή του μεταξύ άλλων) και αυτό της έδωσε ώθηση να το συνεχίσει και να το κάνει ακόμα καλύτερο. Τόσο καλό που ενδεχομένως τα βελτιωτικά που είχε κυκλοφορήσει η Eduard για το ιταλικό κιτ να μην είναι τόσο απαραίτητα στην προκειμένη περίπτωση. Το κιτ περιέχει έντεκα πλαίσια σε γκρί πλαστικό, ένα για τα διαφανή κομμάτια, ένα -μοναδικό- κομμάτι σε ρητίνη (δεύτερη κεραία ραδιοδέκτη - D/F Loop - για τη γαλλική έκδοση) και ένα σετ φωτοχαραγμένων/Photo-Etched parts (για τους εξωτερικούς μοχλοβραχίονες/συρματόσχοινα κίνησης των πηδαλίων κλίσης). Και μόνο το γεγονός ότι η Special Hobby μπήκε στον κόπο να προσθέσει ένα και μοναδικό ρητινένιο κομμάτι ειδικά για τη γαλλική έκδοση δείχνει πόση προσοχή έδωσε σε αυτό το κιτ!

Διαθέτει πλήρες εσωτερικό και αξίζει να μελετήσετε το φυλλάδιο οδηγιών (link) για να δείτε πόσα προσφέρει. Mεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οκτώ (8) βόμβες που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα ή έξω από το ειδικό εσωτερικό τους διαμέρισμα, σε ράγες/φορείς, εκατέρωθεν και κάτω από τις βάσεις ατράκτου/πτερύγων. Επίσης δίνονται τροχήλατοι φορείς/στηρίγματα που βοηθούσαν στη ρυμούλκηση/κίνηση του υδροπλάνου στη ράμπα - και κατ' επέκταση στην ξηρά. Η γράμμωση είναι χαραγμένη όσο πρέπει και οι πυργίσκοι των πολυβόλων εξαιρετικά λεπτομερείς. Οι κινητήρες Pratt & Whitney Double Wasp διαθέτουν καλή λεπτομέρεια με δύο σειρές κυλίνδρων και χωριστά, λεπτότατα ωστήρια/ράβδους. Τα διαφανή τμήματα είναι επίσης από τα καλύτερα σημεία του κιτ, λεπτότατα, έξυπνα σχεδιασμένα και ρεαλιστικά. Oι κυρίως πτέρυγες ενώνονται με την άτρακτο διαθέτοντας εξαιρετικά μακρυές διπλές γλωσσίδες που θηλυκώνουν μεταξύ τους για πιο στέρεη κόλληση. Από τις επιφάνειες ελέγχου μόνο το rudder δίνεται σαν χωριστό κομμάτι - ένα από τα λίγα σημεία που δεν μας άρεσαν, πλην όμως η λεπτότητα και ποιότητα του πλαστικού καθιστούν το κόψιμό τους εύκολη υπόθεση πριν την έναρξη της συναρμολόγησης.

Περιέχονται σήματα για τρία βρετανικά (RAF) και ένα γαλλικό αεροσκάφος (Aéronavale), όλα μεταπολεμικά Mk V (1948-53), με κυρίαρχο το λευκό και το Medium Sea Grey στις εξωτερικές επιφάνειες. Οσοι θα προτιμούσαν ένα Sunderland που έδρασε κατά τον B' ΠΠ (Μk I, II, III, IV) θα πρέπει να περιμένουν τις επόμενες εκδόσεις της Special Hobby, μια και υπήρχαν ορισμένες εξωτερικές και εσωτερικές διαφορές.

Το ολοκληρωμένο μοντέλο έχει διαστάσεις 36 εκατοστά μήκος και 47 εκατοστά εκπέτασμα. Η τιμή του κιτ είναι στα 47,40€ (στο site της εταιρίας) αλλά σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω!

INFO: Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Special Hobby για περισσότερες πληροφορίες για τις κυκλοφορίες της.

Ενημερωθείτε από το κατάστημα στατικού μοντελισμού που συνεργάζεστε για την διαθεσιμότητα και τιμές. Αναφέρετε ότι το διαβάσατε στο Modelclub.gr.

Βρείτε το πλησιέστερο σε εσάς κατάστημα. Αναφέρετε ότι τους βρήκατε από το Modelclub.gr

Μοιραστείτε το άρθρο
 Δείτε και αυτά

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd