Αποστολέας Θέμα: Project P-38 Lightning X2 - 1/48  (Αναγνώστηκε 30495 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Μιχάλης Παπαδάκης

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Πεύκη
  • IPMS 784
Απ: Project P-38 Lightning X2 - 1/48
« Απάντηση #75 στις: Ιουνίου 16, 2008, 09:05:05 πμ »
Πολύ σωστά! Γενικά έχω την συνήθεια να βάζω τις διάφορες λεπτομέρειες τέτοιου είδους στα τελικά στάδια της κατασκευής. (Το κάθισμα δεν είναι κολημένο by the way...) Το συγκεκριμένο α/φος σε αυτό το χώρο είχε μονο ένα κουτί ασυρμάτου από οτι μπορώ να δώ στις φωτογραφίες καθώς και κάτι που μοιάζει με φιάλη οξυγόνου.

Σε ευχαριστώ πολύ...

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: San Mateo, CA
« Απάντηση #76 στις: Ιουνίου 16, 2008, 09:42:51 πμ »
Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σου, πράγματι είχα κάποιες απορρίες για το πώς ήταν ακριβώς οι ζώνες.... Θα το μελετήσω και πιστεύω να βρώ τρόπο να τις διορθώσω...

::salut:: Μιχάλη, δες εδώ - ελπίζω να βοηθήσει. Ανυπομονώ για τη συνεχεια, σίγουρα θα κανεις μαγικά. ::icon_thumright::
http://www.spitfiresite.com/reference/variants-technology/2008/03/sutton-harness.htm
Να'στε πάντα καλά,
Γιάννης (IPMS Hellas 594 - IPMS USA 44615)

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο - Newcastle
  • Καλημέρα σας απο Newcastle!!!!!!!!!
    • My Home Page
« Απάντηση #77 στις: Ιουνίου 16, 2008, 10:43:12 πμ »
Μιχάλη

::proskino:: ::proskino:: ::proskino:: ::proskino:: ::proskino::

Φοβερη δουλεια ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!

::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Περικλης Σαλεσιωτης
http://periklissalessiotismodels.webs.com/

Αποσυνδεδεμένος STARFIGHTER

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθηνα
  • Ελληνικη Ομαδα Διασωσης Αττικης
« Απάντηση #78 στις: Ιουνίου 16, 2008, 12:21:23 μμ »
 απλα........::proskino:: ::proskino:: ::proskino:: ::proskino::
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
πατησια/αθηνα

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 784
« Απάντηση #79 στις: Ιουνίου 16, 2008, 12:36:20 μμ »
Γιάννη σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σου, πράγματι είχα κάποιες απορρίες για το πώς ήταν ακριβώς οι ζώνες.... Θα το μελετήσω και πιστεύω να βρώ τρόπο να τις διορθώσω...

::salut:: Μιχάλη, δες εδώ - ελπίζω να βοηθήσει. Ανυπομονώ για τη συνεχεια, σίγουρα θα κανεις μαγικά. ::icon_thumright::
http://www.spitfiresite.com/reference/variants-technology/2008/03/sutton-harness.htm

Γιάννη για αλλη μια φορά σε ευχαριστώ για την βοήθεια σου.

Περικλή, Starfighter ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια....

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 784
« Απάντηση #80 στις: Ιουλίου 23, 2008, 12:00:16 πμ »
Επιτέλους ξεκίνησε το βάψιμο!!!... Μόλις σήμερα συνειδητοποίησα οτι έχει περάσει κιόλας ένας μήνας από το τελευταίο μου post.

Ξεκίνησα με το ασημί στις φωλέες καθώς ήταν εμφανές από την βιβλιογραφία οτι ήταν άβαφες... Το δυσκολότερο κομμάτι έπειτα ήταν να αποφασίσω το χρώμα της κάτω πλευράς. Σύμφωνα με άρθρο του γνωστού επι του θέματος Dana Bell, η παραλαγή αποτελούταν από τα Dark Earth, Dark Green & Sky με την διαφορά οτι δεν ταίριαζαν απόλυτα με τα βρετανικά χρώματα καθώς βάφτηκαν στην Αμερική. Επομένως για να θεωρηθεί το μοντέλο πετυχημένο πρεπει να δίνει την αίσθηση αυτής της "διαφορετικότητας"... Πως γίνεται όμως αυτό????

Αφού προμηθεύτηκα τα αντίστοιχα χρώματα από Gunze, Humbrol, και Xtracolour, συνειδητοποίησα οτι δεν έχουν και πολλά κοινά μεταξύ τους. Επίσης σε σχέση με τις έγχρωμες φωτο (που ευτυχώς ...ή δυστυχώς) έχω, δεν μπορώ να πω οτι κάποιο χρώμα ταιριάζει ιδιαίτερα πλήν των Dark Earth & Dark Green της Gunze. Για το Sky όμως  (αν και το έχω ήδη βάψει) έχω κάποιες αμφιβολίες. Βασίστηκα στο χρώμα της Gunze αλλά το άνοιξα αρκετά με κάποιο ανοιχτό γκρί αλλά ακόμα αφήνει μια πρασινίλα η οποία ναι μεν θυμίζει το sky της RAF αλλά από την άλλη όσο περισσότερο κοιτάζω τις φωτο, τόσο περισσότερο μου φαίνεται οτι το άφος ήταν βαμμένο με κάποιο light gray..

Έχει κανείς κάποια άποψη επί του θέματος??? Επίσης γνωρίζουμε από φωτο οτι τα P-38 mk I βάφτηκαν με τα ίδια χρώματα με κάποια Lockheed Hudson...

Σας παραθέτω τις φώτο όπως είναι το μοντέλο τώρα..

και μια τελευταία με το μοντέλο να στηρίζεται στα "πόδια" του

περιμώνω απόψεις....

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #81 στις: Ιουλίου 23, 2008, 12:41:08 πμ »
Μιχάλη, έχω έγχρωμη φωτογραφία του αεροσκάφους που φτιάχνεις στην Αμερική πριν την αναχώρηση του για Βρετανία. Θα τη ποστάρω απόψε μήπως και σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις κατά κάποιο ποσοστό τις αποχρώσεις. Όσο για τη κατασκευή σου τι να πει κανεις... Θα γίνει πανέμορφο! ::eusa_clap::
Να'στε πάντα καλά,

Αποσυνδεδεμένος DaNiS

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #82 στις: Ιουλίου 23, 2008, 01:29:19 πμ »
Συγχαρητήρια για την καταπληκτική σου δουλειά . Πανέμορφο  ::salut:: ::salut:: ::salut::

Θα ήθελα να μου πεις την διαδικασία βαψίματος που έκανες για τις φωλέες . Είναι στάνταρ το χρώμα τους ή αλλάζει από μοντέλο σε μοντέλο πχ στο p38F είναι έτσι ?
Σε ευχαριστώ και σε ακολουθώ στην κατασκευή σε καμία όμως περίπτωση στο αποτέλεσμα  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #83 στις: Ιουλίου 23, 2008, 05:20:51 πμ »
Μιχάλη, να οι φωτογραφίες που έχω. Απεικονίζουν τα αεροσκάφη 322-B Lightning κατά τη διάρκεια δοκιμων στο Burbank της California από τη Lockheed πριν τα παραλάβουν οι Βρετανοί. Η δεύτερη φωτογραφία είναι με Αμερικανικα εθνόσημα λόγω απορρόφησης μέρους της Βρετανικής παραγγελίας από την Αμερικανικη κυβέρνηση μετά το Περλ Χάρμπορ:

Πάντως, οι Αμερικανοι είχαν δυσκολία στο να βρίσκουν σωστή απόχρωση του Sky. Eίτε φαίνονταν σαν ανοιχτό γκρι (όπως λες και εσύ) ή σαν ανοικτό γαλάζιο, το τελευταίο ειδικά στα FAA Wildcats που ψάχνω τελευταία.

Οι φωτογραφίες προήλθαν από το εξαιρετικό βιβλίο του Warren M. Bodie, 'WWII American War Eagles 1937-1942'.
Να'στε πάντα καλά,

Αποσυνδεδεμένος Getsa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ερμούπολη
  • YΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΟΝΤΕΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
« Απάντηση #84 στις: Ιουλίου 23, 2008, 08:30:13 πμ »
Μιχάλη κοιτάω σαν χαζός μήπως και βρω κάτι που να δείχνει ότι υπάρχουν κολλήσεις στην άτρακτο με τα φτερά.

Είναι απλά ΤΕΛΕΙΕΣ.  ::eusa_clap::  ::eusa_clap::  ::eusa_clap::  ::eusa_clap::  ::eusa_clap::

Πολύ θα 'θελα κι εγώ να τις καλύπτω έτσι.  :oops:
"Μη φοβάσαι το μοντέλο. Εσύ είσαι αυτός που κρατάει το κοπίδι..."

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 784
« Απάντηση #85 στις: Ιουλίου 23, 2008, 08:51:02 πμ »
Γιάννη, για άλλη μια φορά σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου και για την βοήθεια σου.

Κοιτάζοντας τις εν λόγω φωτο παρατήρησα οτι τα nacells των κινητήρων της δευτερης φωτο είναι διαφορετικά από αυτά που πήγαν στην Αγγλία. Γνωρίζουμε οτι οι Αμερικάνοι μετά την ακύρωση της Βρετανικής παραγγελιάς άλλαξαν τους κινητήρες έτσι ώστε να γυρίζουν οι προπέλες σε αντίθετη φορά, σε αντίθεση με τα Βρετανικά μοντέλα που βάση Αγγλικής επιθμίας είχαν προπέλες που γύριζαν προς την ίδια φορά.. Επομένως η σκέψη μου είναι μήπως και ξαναβάφτηκαν τα αεροπλάνα (ή εστω στα nacells)??? Στο κάθετο σταθερό σαν να βλέπω ένα μπάλωμα εκεί που υπήρχε το Βρετανικό εθνόσημο. Το γκρί της κάτω φωτο μου φαίνεται πολύ ανοικτό και δεν μου θυμίζει sky σε καμμία περίπτωση... Σε μια άλλη έγχρωμη φώτο που έχω με Αμερικανικά εθνόσημα το χρώμα των κάτω επιφανειών είναι σίγουρα Γκρί!! Από την άλλη όμως είχε κανένα νόημα να ξαναβάψουν τα αεροσκάφη που προορίζονταν για εκπαιδευτικά??? Όπως φαίνεται και σε άλλες φώτο με Αμερικανικά εθνόσημα διατήρησαν την παραλαγή της RAF και μάλιστα φαίνονται πολύ φθαρμένα...

Δεν ξέρω τι να υποθέσω και πάνω απ 'όλα, τι να κάνω.............Η μία πιθανότητα είναι να το αφήσω ως έχει (βασιζόμενος στην αρχική μου κρίση), να το ξαναβάψω κάποιο ανοιχτό γκρί ή κάτι άλλο που μπορεί να προκύψει μέσω της συζήτησης....

Στα Βρετανικά Martlets σε ποιό χρώμα έχεις καταλήξει για τις κάτω επιφάνειες ????

DaNis - Τις φωλέες τις έβαψα aluminium και μετά έκανα wash με λάδια και dry-brushing με κάποιο ανοιχτότερο ασημί χρώμα για να φωτίσω κάπως τις επιφάνειες. (Ίσως να το φωτίσω λίγο ακόμα). Για καλή μου τύχη βρήκα στο internet το manual του Lightning Mk I και φαίνεται καθαρά οτι οι φωλέες στον συγκεκριμένο τύπο έμειναν άβαφες.  Σχετικά με την ερώτηση σου οι φωλέες του Lightning γενικότερα βαφονταν με zinc chromate η με πράσινο primer.  Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην ipms stockholm (αν θυμάμαι καλά) πάνω σε αυτό το θέμα. Θα το ψάξω αργότερα και θα σου πώ την διεύθυνση.. Το P-38J έχω σκοπό να το βάψω με zinc chromate πάντως..

Getsa - Ευχαριστώ για το σχόλιο... Απλά έχω στοκάρει και τρίψει το μοντέλο ξανα και ξανά.. Γενικά περνάω πάντα τον Mr Surfacer 1000 ή 1200 (στόκο σε spray) μετά τα στοκαρίσματα για να ομογενοποιήσω την επιφάνεια και να δώ αν υπάρχουν ατέλειες....αν χρειασεί ξανατρίβω..

Αποσυνδεδεμένος distam

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Hράκλειο Κρήτης
  • modelclub.gr
« Απάντηση #86 στις: Ιουλίου 23, 2008, 09:29:27 πμ »
 :D ʼψογο μέχρι τώρα μπράβο Μιχάλη.  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::icon_thumright::Σίγουρα θα βρεις τη λύση με τα χρώματα δεν σε φοβάμαι σε αυτό.
Εξάλλου έχεις και ειδίκευση πάνω σε αυτόν τον τομέα  :lol:
Απλά έχω στοκάρει και τρίψει το μοντέλο ξανα και ξανά.. Γενικά περνάω πάντα τον Mr Surfacer 1000 ή 1200 (στόκο σε spray) μετά τα στοκαρίσματα για να ομογενοποιήσω την επιφάνεια και να δώ αν υπάρχουν ατέλειες....αν χρειασεί ξανατρίβω..

Έτσι έτσι Ο καλός μοντελιστής στο τρίψιμο φαίνεται :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
    • My Home Page
« Απάντηση #87 στις: Ιουλίου 23, 2008, 09:42:18 πμ »
Πολυ ομορφη δουλεια φιλε μου!!!!!!

Περικλης Σαλεσιωτης

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #88 στις: Ιουλίου 23, 2008, 09:43:38 πμ »
Μιχάλη, συμφωνώ ότι οι Αμερικανοι δε θα ξαναεβαφαν τα αεροσκάφη της Βρετανικής παραγγελίας που κράτησαν. Πιστεύω ότι απλά τα έβαφαν με ότι τους υπήρχε διαθέσιμο και ήταν σχετικά ίδιο με τις Βρετανικές προδιαγραφές!
Στα Martlet για παράδειγμα οι κάτω επιφάνειες βάφτηκαν με Light Blue 27 αντί Sky. Οι άνω επιφάνειες αντί των Extra Dark Sea Gray και Dark Slate Gray που έπρεπε να είναι για FAA είχαν βαφτεί με Extra Dark Sea Green και Light Sea Green. Επομένως προσωπική μου γνώμη είναι να μη πονοκεφαλιάσεις για απόλυτα χρώματα. Σίγουρα θα υπήρχαν αρκετές δοκιμες και αποχρώσεις! :mrgreen:
Να'στε πάντα καλά,

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #89 στις: Ιουλίου 23, 2008, 10:08:45 πμ »
Σου βρήκα και δυο φωτογραφίες με Hudson. Το βιβλίο παρεπιπτόντως αναφέρει ότι οι Αμερικανοι δεν άλλαξαν τίποτα από θέμα βαφής σε ότι αεροσκάφη κράτησαν από όλες τις παραγγελιες του εξωτερικού. Το αναφέρει ειδικά και στα 22 Lightning που κράτησαν από τους Βρετανούς για εκπαίδευση.

'Aλλο διαμάντι! Οι τεχνικοί της Bell αντί για Sky έβαψαν της κάτω επιφάνειες αυτού του P-39 με White!

Να'στε πάντα καλά,

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 784
« Απάντηση #90 στις: Ιουλίου 23, 2008, 09:12:58 μμ »

DaNis - Τις φωλέες τις έβαψα aluminium και μετά έκανα wash με λάδια και dry-brushing με κάποιο ανοιχτότερο ασημί χρώμα για να φωτίσω κάπως τις επιφάνειες. (Ίσως να το φωτίσω λίγο ακόμα). Για καλή μου τύχη βρήκα στο internet το manual του Lightning Mk I και φαίνεται καθαρά οτι οι φωλέες στον συγκεκριμένο τύπο έμειναν άβαφες.  Σχετικά με την ερώτηση σου οι φωλέες του Lightning γενικότερα βαφονταν με zinc chromate η με πράσινο primer.  Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην ipms stockholm (αν θυμάμαι καλά) πάνω σε αυτό το θέμα. Θα το ψάξω αργότερα και θα σου πώ την διεύθυνση.. Το P-38J έχω σκοπό να το βάψω με zinc chromate πάντως..

Το άρθρο στο οποίο αναφέρθηκα..  Αν και τώρα που το είδα ξανά δεν έχει πολλά για το lightning παρολα αυτά είναι πολύ καλό reference.

http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2004/01/stuff_eng_interior_colours_us.htm

Distam, με εσένα θα τα πούμε ιδιαιτέρως.... Περικλή σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά.. Παρατηρώ οτι παρακολουθείς με ενδιαφέρον την κατασκευη μου. Χαίρομαι πολύ γι'αυτό!!!

Και φυσικά άλλο ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Corto!!!!!!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Geokid

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αργος
  • modelclub.gr
    • virtual 335th Greek Squadron
« Απάντηση #91 στις: Ιουλίου 23, 2008, 10:26:22 μμ »
Πολυ καλη δουλεια μεχρι τωρα και επειδη και εγω θα ασχοληθω αργοτερα με καποιο απο τους μεταγενεστερους τυπους του αεροπλανου περιμενω με ανυπομονησια την ολοκληρωση του project σου μιας και θα αποτελεσει ενα reference για μενα! ::icon_thumright:: ::salut::
Me,i want what's coming to me.
The world Chico, and everything in it
,Scarface
 Hasegawa 1/48 F-14A"Jolly Rogers" 75% Hasegawa 1/48 Spitfire Vb Trop Τελος!!

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 784
« Απάντηση #92 στις: Ιουλίου 23, 2008, 11:51:50 μμ »
Σ έυχαριστώ Geokid.. :oops:....

Μελετώντας τις φωτο ξανά και ξανά τείνω να καταλήξω στο ότι το χρώμα των κάτω επιφανειών ήταν το FS 36622... Τι λέτε??? Corto??

Αυτή τη στιγμή το χρώμα είναι μια αρκετά ανοικτότερη έκδοση του Η74 της Gunze. Απλά νομίζω οτι πρασινίζει....

Θα ήθελα πολύ να έχω και τη γνώμη του Mr. Gkontog ή του Θείου Νώντα που με έχουν εντυπωσιάσει με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις τους...

Προφανώς όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες !!!!!

Thanxs

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #93 στις: Ιουλίου 24, 2008, 12:09:52 πμ »
Μιχάλη, σύμφωνο ότι το χρώμα των κάτω επιφανειών πιο πολύ σε κάποιο ανοιχτό γκριζάκι φέρνει αντί της ελαφράς πράσινης απόχρωσης του Βρετανικού Sky.
Να'στε πάντα καλά,

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #94 στις: Ιουλίου 24, 2008, 12:53:22 πμ »
Μιχάλη μπράβο κι απο μένα για τη θαυμάσια δουλειά σου.

Θα ψάξω μήπως βρώ τίποτε περισσότερο για το θέμα, αλλά νομίζω οτι το 36622 σε καλύπτει απόλυτα.

• Scale 1/72
  • *
  • IPMS 784
« Απάντηση #95 στις: Ιουλίου 30, 2008, 08:38:26 μμ »
......

Μασκάρισμα κάτω επιφανειών.

Μετά από αρκετες ώρες.... τα χρώματα Gunze Dark Earth (με αρκετές επεμβάσεις), Dark Green, και FS 36622...

.... επόμενο βήμα, βάψιμο των roundels & fin flashes... λόγω κεκτημένης ταχύτητας έκανα μόνο δυο στάσεις για φωτογράφηση της προόδου...

Και το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής... Τα roundels FS 15044 της Xtracolour και το κόκκινο Insignia Red (με λίγο Brick red) της Humbrol
Μένουν τα πλαινά roundels που είναι και τα δυσκολότερα καθώς και κάποιες διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στο καφέ χρώμα...

και τέλος μία από τις κάτω επιφάνειες. Ακολουθεί βερνίκι, wash και τελικές λεπτομέρειες.... οι όποίες είμαι σίγουρος οτι θα είναι και χρονοβόρες...

Αποσυνδεδεμένος Geokid

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αργος
  • modelclub.gr
    • virtual 335th Greek Squadron
« Απάντηση #96 στις: Ιουλίου 30, 2008, 08:56:59 μμ »
Ετσι ετσι να περναμε στα σοβαρα! :mrgreen: Αψογο μεχρι τωρα... ::icon_thumright::
Me,i want what's coming to me.
The world Chico, and everything in it
,Scarface
 Hasegawa 1/48 F-14A"Jolly Rogers" 75% Hasegawa 1/48 Spitfire Vb Trop Τελος!!

Αποσυνδεδεμένος HFAISTOS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΛΗΜΝΟΣ
  • Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ
« Απάντηση #97 στις: Ιουλίου 30, 2008, 09:19:20 μμ »
αγαπητε κυριε παπαδακη αψογος ::painting:: ::1st:: ::good_job_smilie::

Αποσυνδεδεμένος Περικλής

• Περικλής Σαλεσιώτης
  • Scale 1/35
  • *
    • My Home Page
« Απάντηση #98 στις: Ιουλίου 30, 2008, 09:20:15 μμ »
πολυ ομορφη δουλεια!!!

ΜΠΡΑΒΟ!!!!
Περικλης Σαλεσιωτης

Αποσυνδεδεμένος Corto

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #99 στις: Ιουλίου 30, 2008, 11:38:20 μμ »
 :shock: Ουάου!!! Πολύ όμορφο με την ευρωπαϊκή παραλλαγή! ::eusa_clap::
Μιχάλη, ανυπομονώ να δω πως θα τελειώσεις το εργοστασιακό φινίρισμα μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε τις φθορές που συνηθίζουμε σε μάχιμα μοντέλα.
Να'στε πάντα καλά,

Tags: p-38