Αποστολέας Θέμα: Δραματικές στιγμές στην προσγείωση αεροσκάφους στο Αμβούργο !  (Αναγνώστηκε 11756 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
Λοιπόν απο τα λίγα που ξέρω απο αεροναυπηγική......
Υπαρχουν 2 θεωρίες σχετικά με το φαινόμενο της ανυψώσεως.....θα προσπαθήσω να τα πώ όσο πιο απλά γίνεται.....
Η 1η θεωρία είναι περί του 3ου Νόμου του Νεύτωνα. Λέει λοιπόν οτι η άνωση σε μια πτέρυγα παράγεται απο την στιγμιαία ανταλλαγή μεταξύ ροής αέρα και πτέρυγας, οπότε έχουμε τον 3ο Νόμο της Δύναμης F του αέρα στην επιφάνεια της πτέρυγας και της αντίδρασης. Όμως ΕΑΝ υπάρχει μικρή F ή μικρή επιφάνεια τότε υπάρχει και μικρή αντίδραση. Γιαυτό στα αεροπλάνα μικρής ταχύτητας ΔΕΝ εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος
Η 2η θεωρία είναι του Bernoulli. To φαινόμενο Bernoulli εξηγεί την ανύψωση σαν την διαφορά μεταξύ της πίεσης του αέρα κάτω απο την πτέρυγα και την αντίστοιχη πάνω απο την πτέρυγα (δλδ την διαφορά πίεσης που παράγεται απο την τομή της πτέρυγας. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για πτήσεις χαμηλής ταχύτητας. Και αυτό γιατί σε υψηλές ταχύτητες η διαφορά πίεσης είναι τεράστια και προκαλείται παραμόρφωση στην δομή της πτέρυγας. Αλλά και μεγάλη τάση ανύψωσης.
 Γιαυτό και πολλά αεροπλάνα δελταπτέρυγα είναι υποηχητικά (Vulcan) ή σε αεροπλάνα για μεγάλη οικονομιά καυσίμου (ανεμοπλάνα) έχουν πολύ μακρυές πτέρυγες. Ενώ άλλα αεροπλάνα (F-14 / F-111 / B-1) υπάρχουν οι πτέρυγες μεταβλητής γωνίας. Θα μου πείτε Ok και το Μ-2000 δελταπτέρυγο είναι...Ναί αλλά μπροστά έχει κάτι μικρά canards (που στα νέα Mirage + Typhoon) έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα, αυτά επιδρούν στην ελλάτωση της υπερβολικής πίεσης σε υπερηχητικές πτήσεις  :wink:  Τα πρώτα Lippish είχαν πυραυλοκινητήρα και λόγω μεγάλης ταχύτητας ---> άρα διαφοράς πίεσης, δεν ήταν αξιόπιστα :!: :!: Μην ξεχνάτε οτι και το super βομβαρδιστικό Valkyrie είχε τεράστια canards και ήταν τελικά υποηχητικό  :!:
 Σήμερα εφαρμόζονται και οι 2 λύσεις ---> Οπισθέλκουσα πτέρυγα  Γιαυτό και τα πρώτα jet που εφάρμοζαν μόνο τον ένα ή τον άλλο Νόμο στην υπερηχητική πτήση διαλυόντουσαν ή τρέμαν π.χ. X-1
 Σήμερα η σχεδίαση των επιβατικών αεροσκαφών είναι η πλέον αξιόπιστη απο θέμα αεροναυπηγικής σχεδίασης δλδ οπισθέλκουσα πτέρυγα μεγάλων διαστάσεων που συνδιάζει και τους 2 Νόμους και μπορεί να "φέρει κρεμαστούς" κινητήρες (που πρώτα φρενάρουν το αεροπλάνο σε περίπτωση αναγκαστικής προσγείωσης και είναι εύκολα προσβάσιμοι για συντήρηση)....

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
Έχω μια απορία. Οι ρόδες μπορούν να γυρνάνε και να παραλληλίζονται με το διάδρομο ενώ το αεροσκάφος έχει κλίση σε σχέση με το διάδρομο;

Όχι βέβαια.

Ουτε στο B-52;  :wink:

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Αποσυνδεδεμένος Theios Nontas

• Scale 1/48
  • *
 Θα κάνω μια γενική επισήμανση γιατί δυστυχώς δεν έχω χρόνο να μπώ σε λεπτομέρειες.
 Πολλά απο αυτά που γράφτηκαν και τα θεωρείτε δεδομένα δεν ισχύουν (σήμερα) με αποτέλεσμα να σας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα και λάθος σκέψεις. Ισως αυτό οφείλεται στο ότι αρκετά απο αυτά που διδάσκονται στα σχολεία είναι 30-50 χρόνια πίσω ενώ η βιομηχανία τρέχει με την ταχύτητα του φωτός...
 Το πλέγμα σχεδίαση-παραγωγή-πιστοποίηση-εκμετάλευση πολιτικών αεροσκαφών είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και ελάχιστοι άνθρωποι (ακόμα και ανάμεσα σ αυτούς που ανήκουν επαγγγελματικά στην αεροπορική βιομηχανία) γνωρίζουν το θέμα καλά.

Η όλη διαδικασία υπόκειται σε αυστηρούς νόμους και κανόνες και αυτοί είναι: 1)της αγοράς 2)της εξουσίας.

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
Λοιπόν, αν και μπαίνω πολύ αργά στην συζήτηση σας, θα προσπαθήσω να σας απαντήσω όσο καλύτερα μπορώ με την εμπειρία που έχω ως μηχανικός αεροσκαφών.

Κατ αρχήν, η κάθε σχεδίαση εμπεριέχει συμβιβασμούς. Η κάθε σχεδίαση. Είτε μιλάμε για μαχητικό (συμβιβασμός κόστους - επιδόσεων, ακτίνας - ευελιξίας κλπ) είτε μιλάμε για πολιτικό - επιβατικό - εμπορικό πείτε όπως θέλετε. Αυτό το αξίωμα απαντάει πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν. Δεν λέω ότι είναι η καλύτερη πρακτική αλλά είναι αυτό που ισχύει.

Η σχεδιασεις των πολιτικων αεροσκαφων ... βασιζονται στην ασφαλεια των πτησεων...

Κι όμως είναι συμβιβασμός ανάμεσα στην ασφάλεια και την οικονομία.

...
Tο συγκεκριμενο περιστατικο χαρακτηρίζεται ως... "Αεροπορικό συμβάν"

Εκ του αποτελέσματος ναι είναι συμβάν. Μισό μέτρο ποιο πάνω θα ήταν απλά ένα ενδιαφέρον video ενώ μισό μέτρο ποιο κάτω θα ήταν τραγωδία. Ας μην βιαστούμε να ανακηρύξουμε ήρωες ή να επιρρίψουμε ευθύνες. Η διερεύνηση θα δείξει εάν ο χειρίστης ήταν «μάγκας» ή απλά... κwλόφαρδος.

...
1) Πόσο λογικό είναι να κάθονται 500 επιβάτες ΠΑΝΩ σε δεξαμενές καυσίμου και το σύστημα προσγείωσης να βρίσκεται κάτω από αυτές;
Εάν ήταν αυτή η σχεδίαση σε ένα αυτοκίνητο θα το αγοράζατε;

Απόλυτα λογικό. Δηλαδή εάν οι 20 τόνοι Jet A-1 ήταν πίσω σου θα αισθανόσουν καλύτερα; Ρήγμα στην δεξαμενή δεν σημαίνει απαραίτητα φωτιά. ʼλλα πράγματα προκαλούν την φωτιά ή την έκρηξη.
Και ναι, έχω οδηγήσει Willis Jeep. Θα το αγόραζα αλλά ο λόχος μου δεν το πούλαγε  :roll:

2) Πόσο λογικό είναι μία προσγείωση να γίνεται με πάνω από 150 κόμβους την ώρα; Μπορεί και περισσότερους εξαρτώμενους από το σκάφος.

Δεν σε καταλαβαίνω. Δηλαδή ποιο νούμερο θα θεωρούσες εσύ λογικό ή ασφαλές;

3) Πόσο λογικό είναι να χρειάζεται να προσγειωθείς με πλάγιους ανέμους που ξεπερνούν τους 50 κόμβους την ώρα;

Το κάθε αεροσκάφος έχει όρια από τον κατασκευαστή για το οτιδήποτε. Η εταιρία που το εκμεταλλεύεται εμπορικά τα λαμβάνει υπ' όψιν και εκδίδει τις οδηγίες της. Και τα δυο ελέγχονται από τους αρμόδιους οργανισμούς.

...Η αξιοπιστίας τους ΔΕΝ οφείλεται στα συστήματα τους, αλλά στις ώρες συντήρησης τους...

Λυπάμαι αλλά εδώ κάνεις λάθος. Εξαρτάται και από τα δυο. Είναι πολλές φορές που αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί ακριβώς λόγω των συστημάτων τους.

Χώρια φυσικά που οι σχεδιάσεις των αεροσκαφών τείνουν να βάζουν τους κινητήρες ΚΑΤΩ από τις πτέρυγες...

Για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση (και το αντίστροφο  :D ) μην ξεχνάς ότι αυτό το «κινητήρες κάτω από την πτέρυγα» δεν ήταν πάντα έτσι και ακόμη και σήμερα υπάρχουν πολλά αεροσκάφη που δεν τους έχουν εκεί. Έχουν δοκιμαστεί αρκετοί δρόμοι. Ο συγκεκριμένος ήταν απλά ο καλύτερος... συμβιβασμός.

Όσο για τους συντελεστές ασφαλείας: Ένα αεροσκάφος έχει αριθμό ωρών πτήσεων και αριθμό προσαπογειώσεων, οι οποίες όταν τελειώσουν ή θα πρέπει το σκάφος να πεταχτεί ή να ανακατασκευστεί... ʼρα ο συντελεστής ασφαλείας είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα φορτία που μπορούν να δεχτούν τα διάφορα τμήματα του σκάφους ...

Δεν κατάλαβα πως από το πρώτο συμπεραίνεις το δεύτερο...

ʼρα λοιπόν:
α) Βάζουν ένα σωρό ασφαλιστικές δικλείδες για να σώσουν την κακή σχεδίαση - για δείτε τις καθυστερήσεις στο Β787... Μία κακή σχεδίαση που προήλθε από στρατιωτικά αεροσκάφη που φυσικά είχαν άλλες προτεραιότητες και άλλες προδιαγραφές (ακόμα όμως και σε αυτά υπήρχαν εξαιρέσεις)...

Συγνώμη αλλά πάλι δεν σε καταλαβαίνω. Από πού τα συμπεραίνεις αυτά;

δ) Εάν δεν υπάρχουν καλοί πιλότοι, τότε κλαίμε... Αλήθεια ξέρετε τους μισθούς των πιλότων στις "απελευθερωμένες" πτήσεις στις ΗΠΑ; Και η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα όλη και πιο τραγική...

Μην πας μακριά. Ξέρεις για τους μισθούς πιλότων στην Ελλάδα; Ειδικά εκτός ΟΑ;

...
Fly by wire...
ʼλλωστε δεν είναι και λίγες οι σχεδιάσεις που ΔΕΝ έχουν κάθετο σταθερό...
Το ξαναέγραψα - απλώς δεν θέλουν οι κατασκευαστές να ρισκάρουν...
Ρισκάρουν την ζωή τους οι επιβάτες...

Συγνώμη αλλά το αεροσκάφος στο video που είδαμε έχει FBW. Όπως και πάρα πολλά άλλα. Το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται στην πολιτική αεροπορία πολλά χρόνια τώρα. Τι σχέση έχει το συγκεκριμένο σύστημα με την αύξηση της ασφάλειας πτήσης όμως; Δηλαδή όσα δεν έχουν είναι λιγότερο ασφαλή;

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Κι όμως είναι συμβιβασμός ανάμεσα στην ασφάλεια και την οικονομία.
Σωστό...για μια αεροπορικη εταιρεια παιζει σημαντικο ρολο η οικονομια αρα ειναι αυτονοητο πως υπαρχει σαν ΑΝΣΚ
Εκ του αποτελέσματος ναι είναι συμβάν. Μισό μέτρο ποιο πάνω θα ήταν απλά ένα ενδιαφέρον video ενώ μισό μέτρο ποιο κάτω θα ήταν τραγωδία. Ας μην βιαστούμε να ανακηρύξουμε ήρωες ή να επιρρίψουμε ευθύνες. Η διερεύνηση θα δείξει εάν ο χειρίστης ήταν «μάγκας» ή απλά... κwλόφαρδος.
Ακριβως Κωστα!Αυτο εννοω και γω!
Ολα τα ατυχηματα εκ του αποτελεσματος κατηγοριοποιουνται...

Οσο για το FBW εαν δεν το ξες καλα (πως θα αντιδρασει δλδ) μπορει να σε φερει σε πολυ δυσκολοτερες καταστασεις...Να ξες τι Inputs να βαλεις ωστε να το φερεις εκει που θες και να σε ακουσει και ο υπολογιστης...

Η 2η θεωρία είναι του Bernoulli. To φαινόμενο Bernoulli εξηγεί την ανύψωση σαν την διαφορά μεταξύ της πίεσης του αέρα κάτω απο την πτέρυγα και την αντίστοιχη πάνω απο την πτέρυγα (δλδ την διαφορά πίεσης που παράγεται απο την τομή της πτέρυγας. Αυτή είναι η καλύτερη λύση για πτήσεις χαμηλής ταχύτητας. Και αυτό γιατί σε υψηλές ταχύτητες η διαφορά πίεσης είναι τεράστια και προκαλείται παραμόρφωση στην δομή της πτέρυγας. Αλλά και μεγάλη τάση ανύψωσης.
Αυτο ειναι σωστο!Αυτη η θεωρια εφαρμοζεται πλεον σαν η πιο αξιοπιστη...

Γιαυτό και πολλά αεροπλάνα δελταπτέρυγα είναι υποηχητικά (Vulcan) ή σε αεροπλάνα για μεγάλη οικονομιά καυσίμου (ανεμοπλάνα) έχουν πολύ μακρυές πτέρυγες. Ενώ άλλα αεροπλάνα (F-14 / F-111 / B-1) υπάρχουν οι πτέρυγες μεταβλητής γωνίας. Θα μου πείτε Ok και το Μ-2000 δελταπτέρυγο είναι...Ναί αλλά μπροστά έχει κάτι μικρά canards (που στα νέα Mirage + Typhoon) έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα, αυτά επιδρούν στην ελλάτωση της υπερβολικής πίεσης σε υπερηχητικές πτήσεις  :wink:  Τα πρώτα Lippish είχαν πυραυλοκινητήρα και λόγω μεγάλης ταχύτητας ---> άρα διαφοράς πίεσης, δεν ήταν αξιόπιστα :!: :!: Μην ξεχνάτε οτι και το super βομβαρδιστικό Valkyrie είχε τεράστια canards και ήταν τελικά υποηχητικό  :!:
 Σήμερα εφαρμόζονται και οι 2 λύσεις ---> Οπισθέλκουσα πτέρυγα  Γιαυτό και τα πρώτα jet που εφάρμοζαν μόνο τον ένα ή τον άλλο Νόμο στην υπερηχητική πτήση διαλυόντουσαν ή τρέμαν π.χ. X-1
Τωρα για τα Canards με επιασες αδιαβαστο...!  :oops:
Εγω απλως ηξερα πως δημιουργουν στροβιλισμους του αερα σε μεγαλες ΑοΑ (Angle of Attack-Γωνια προσβολης) και τους στελνουν μεσω της ροης στο καθετο σταθερο για να ειναι ενεργο το Rudder μιας και σε μεγαλες ΑοΑ αυτο ουσιαστικα "κρυβεται" απο την ροη λογω της μεγαλη πτερυγας...  :wink:

Αποσυνδεδεμένος Θανάσης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Μπανανία
Σε μεγαλα αεροπλανα,οι τροχοι εχουν τη δυνατοτητα να στριβουν για να ευθυγραμμισουν το σκαφος.Επισης δεν νομιζω οτι υπαρχει αυτοκινητο που δεν εχει το ρεζερβουαρ κατω απο τη θεση των επιβατων...και η βενζινη ειναι πιο ευφλεκτη αποτη κυροζινη :mrgreen:
Το μοντελίζειν εστί φιλοσοφείν!

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Ας πω και εγώ τη γνώμη μου.

Σε προηγούμενα posts έγινε λόγος για την πολυπλοκότητα των σημερινών αεροσκαφών και κατά πόσο αυτή επιδρά στην ασφάλεια των πτήσεων. Εχω πολλές φορές ακούσει την άποψη οτι τα υπολογιστικά συστήματα απλοποιούν τη σχεδίαση και τη δημιουργία ασφαλέστερων αεροσκαφών, άποψη με την οποία διφωνώ. Η αυστηρά προσωπική μου γνώμη είναι πως από τη στιγμή που η διαθέσιμη υπολογιστική ισχύς έγινε τέτοια που να επιτρέπει σε λογικό όγκο και βάρος τον χειρισμό των αλγορίθμων που απαιτούνται για να ελεγχθεί μία πτήση, τότε η πολυπλοκότητα είναι μονόδρομος, ασχέτως της σχεδιαστικής προσέγγισης που επιλεγεί.

Παρατηρήστε ένα F-18 την ώρα που απονειώνεται από τον καταπέλτη ενός αεροπλανοφόρου και δείτε τις επιφάνειες ελέγχου να κάνουν συνεχώς μικροδιορθώσεις στην προσπάθεια να κρατήσουν το αεροσκάφους εντός του φακέλου πτήσης. Οι κινήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων που παίρνει το λογισμικό πτήσης, αποφάσεις που μεταφράζονται σε ηλεκτρική ισχύ ή/και υδραυλική πίεση για να ελεγχθεί το αεροσκάφος. Αυτό από μόνο του εισάγει έναν τεράστιο βαθμό πολυπλοκότητας όσο και αν ακούγεται απλό. Πρέπει να μετατρέψω ένα ρεύμα της τάξης των nA (δισεκατομυριοστά του Ampere) σε ένα ρεύμα ισχύος ικανής να χειριστεί ένα βηματικό μοτέρ μερικών δεκάδων ίππων ή την ηλεκτροβάνα ελέγχου ενός υδραυλικού συστήματος πίεσης δεκάδων χιλιάδων psi. Ετσι λοιπόν αρχικά πρέπει να μετατρέψω μία ψηφιακή τιμή, γιατί τέτοιες τιμές χειρίζεται και παράγει ο υπολογιστής πτήσης, σε ένα ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέποντας το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό και μάλιστα αρκετής ισχύος, οπότε πρέπει να έχω έναν σχετικά γρήγορο DAC (Digital to Analog Converter) και ενισχυτικές διατάξεις που να δίνουν την απαιτούμενη ισχύ. Ολα τα παραπάνω πρέπει να λειτουργούν σε ένα ευρύτατο φάσμα θερμοκρασιών και πιέσεων, να λειτουργούν σε μόνιμο καθεστώς μηχανικών ταλαντώσεων με ευρύτατο φάσμα συχνοτήτων, να μονωθούν απέναντι στις στατικές φορτίσεις και στον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο που παράγουν άλλα συστήματα του αεροσκάφους, να έχουν υψηλή αντοχή σε πλήγματα κεραυνών, να έχουν ενσωματωμένους αλγορίθμους αυτοελέγχου και να ειδοποιούν σε περίπτωση δυσλειτουργίας, να είναι ευκόλως προσβάσιμα και επισκευάσιμα, να έχουν απλό και κατανοητό τρόπο αλληλεπίδρασης με το χρήστη αποκλείοντας παρερμηνείες των ενδείξεών τους και σε περίπτωση αστοχίας να βγαίνουν εκτός, αυτόματα ή χειροκίνητα, παραδίδοντας τον έλεγχο στον πιλότο. Αυτά καταλήγουν σε ένα σύνολο εξαρτημάτων εξαιρετικής πολυπλοκότητας αλλά απαραιτήτων αν θέλω να κάνω χρήση υπολογιστών και τα θετικά που αυτοί συνεπάγονται. Και φυσικά δεν έχει να κάνει με την αεροδυναμική προσέγγιση που θα επιλέξω, αν και κάποιες λύσεις απαιτούν περισσότερη υπολογιστική ισχύ από κάποιες άλλες, πχ οι ιπτάμενες πτέρυγες.

Αρα υπολογιστές = πολυπλοκότητα. Οι υπολογιστές μειώνουν το φόρτο του χειριστή και επιτρέπουν σχεδιαστικές προσεγγίσεις που θα ήταν αδύνατες με τα δεδομένα χρονικά όρια αντίδρασης των ανθρωπίνου σώματος, δε μειώνουν όμως την πολυπλοκότητα.

Και μιας και θέλω υπολογιστές στο αεροπλάνο, θέλω και λογισμικό. Σιγά θα μου πείτε. Γράψε το λογισμικό κύριε gkontog, έλεγξέ το και μην κάνεις πολύ φασαρία, να τελειώνουμε. Ωραία, αλλά ας δούμε τι λέει ο Roger Pressman:

For example, consider the 100 line program in the language C. After some basic data declaration, the program contains two nested loops that execute from 1 to 20 times each, depending on conditions specified at input. Inside the interior loop, four if-then-else constructs are required. There are approximately 1014 possible paths that may be executed in this program! To put this number in perspective, we assume that a magic test processor ("magic" because no such processor exists) has been developed for exhaustive testing. The processor can develop a test case, execute it, and evaluate the results in one millisecond. Working 24 hours a day, 365 days a year, the processor would work for 3170 years to test the program. This would, undeniably, cause havoc in most development schedules. Exhaustive testing is impossible for large software systems.

Ουπς! 3170 χρόνια για να ελέγξω 100 γραμμούλες κώδικα :shock: Ενα πρόγραμμα ελέγχου αποθήκης και παραγγελιών ξεπερνά τις 100000 γραμμές, ένα λειτουργικό σύστημα είναι μερικά εκατομύρια γραμμές. Ετσι γαι να μη σας κάνει εντύπωση όταν βρίσκεται σφάλματα στα Vista. Αρα η άποψη οτι ο έλεγχος λύνει όλα τα προβλήματα του λογισμικού είναι εσφαλμένη. Οπότε για να ελέγξουμε το λογισμικό, μιας και είναι αδύνατο να ακολουθήσουμε όλα τα μονοπάτια εκτέλεσης (white box testing), αναγκαζόμαστε και δημιουργούμε διαδικασίες ελέγχου για να καλύψουμε τα πλέον πιθανά σενάρια, πχ δεν έχει νόημα να ελέγξω πως θα αντιδράσει το λογσιμικό για τιμές επιτάχυνσης άνω των 12g γιατί οι επιβάτες θα έχουν γίνει μαρμελάδα και το αεροσκάφος σκόνη. Ωραία αλλά όπως αποδεικνύει και ο Mayers στο πολύ καλό The Art of Software Testing (Myers, G., The Art of Software Testing, Wiley, 1979) για κάθε διαδικασία ελέγχου ισχύουν τα παρακάτω:

1. Testing is a process of executing a program with the intent of finding an error.
2. A good test case is one that has a high probability of finding an as-yetundiscovered error.
3. A successful test is one that uncovers an as-yet-undiscovered error.

Και να που εισάγεται ο όρος πιθανότητα. Ελέγχω το λογισμικό μου και έχω πιθανότητες να βρω τα λάθη, ούτε καν τη σιγουριά :shock: Ετσι λοιπόν, με την εισαγωγή των υπολογιστικών συστημάτω στο παιχνίδι η πολυπλοκότητα ΔΕΝ μειώθηκε αλλά αντίθετα, λαμβανομένης υπ' όψη και της αστρονομικής πολυπλοκότητας του λογισμικού, εκτινάχθηκε σε νέα επίπεδα, τάξεις μεγέθους πιο πάνω από την εποχή της μη χρήσης υπολογστικών συστημάτων. Και όλα αυτά ΧΩΡΙΣ να γίνει καμμία αλλαγή στη σχεδιαστική φιλοσοφία των αεροσκαφών.

Σα συμπέρασμα, αυστηρά προσωπικά, μπορώ να πω οτι η πολυπλοκότητα των αεροσκαφών θα αυξάνει συνεχώς και μάλιστα θα ακολουθεί την αύξηση της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύος. Δεν μπορούμε όμως να την κατηγορήσουμε ως παράγοντα μείωσης της ασφαλείας των πτήσεων, ούτε οτι οφείλεται σε συγκεκριμένες σχεδιαστικές λύσεις.

Και αν σας ενδιαφέρει το αντικείμενο, αγοράστε τη "βίβλο" και θα δείτε το λογισμικό με άλλο μάτι...

[amazon]http://www.amazon.com/Software-Engineering-Practitioners-Approach-5th/dp/0073655783/ref=sr_11_1?ie=UTF8&qid=1204652332&sr=11-1[/amazon]

Και για να πιστέψετε οτι δεν υπάρχει λογισμικό χωρίς λάθη, ούτε καν αυτό που ελέγχει αεροσκάφη:

[amazon]http://www.amazon.com/Art-Software-Testing-Second/dp/0471469122/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=books&qid=1204652412&sr=1-1[/amazon]
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
φιλοι μου,
το παρόν τόπικ, ξεκίνησε απο ένα ανατριχιαστικά εντυπωσιακό φιλμάκι και κατέληξε στο πιο .... ενδιαφέρον spam που έχω πετύχει ποτέ.
ειλικρινά συγχαρητήρια σε όλους για το εύρος των γνώσεων τους. ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
πιο πολλά συγχαρητήρια στον τύπο που έσωσε το αεροπλάνο και τους επιβάτες στην τρίχα.  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
Σ.Σ.

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
Εγω απλως ηξερα πως δημιουργουν στροβιλισμους του αερα σε μεγαλες ΑοΑ (Angle of Attack-Γωνια προσβολης) και τους στελνουν μεσω της ροης στο καθετο σταθερο για να ειναι ενεργο το Rudder μιας και σε μεγαλες ΑοΑ αυτο ουσιαστικα "κρυβεται" απο την ροη λογω της μεγαλη πτερυγας...  :wink:

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Πάνο  ::icon_thumright:: Αλλά ρυθμίζοντας τα canards μεγαλώνεις ή μικραίνεις την πίεση του αέρα που ασκείται στις επάνω επιφάνειες. Κάτι δλδ σαν τις αεροτομές τις F1  :wink:  Οπότε μεταβάλεις και την διαφορά πίεσης  :wink: Πρώτοι το εφάρμοσαν οι Ισραηλινοί νομίζω στο Kfir ( :?: ) ---> ενα τροποποιημένο Mirrage ήταν θυμάμαι αλλά ποιό  :roll:  Οι αμερικάνοι "προχώρησαν" λίγο παραπάνω το θέμα με το Valkyrie που εκτός απο οριζόντια λειτουργία , λειτουργούσαν και κάθετα δλδ ανεβοκατέβαιναν ανάλογα σαν φτερά που "χτυπάνε" (οχι συνεχή κίνηση προς Θεού).
 Ενα μεγάλο ΣΥΝ στα δελταπτέρυγα είναι οτι το αεροπλάνο ΔΕΝ "καταλαβαίνει" , εννοώ ως προς θεώρημα Bernoulli, όταν ενα αεροπλάνο πετά ανάποδα....ή κανονική πτήση ή "ανάποδη" δεν υπάρχει διαφορά  :wink:

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Χμ κανονικα πρεπει γιατι η καμπυλοτητα της πτερυγας αντιστρεφεται...δλδ το εξογκωμα ειναι απο κατω στην αναστροφη...
(= υποπιεση) και η κοιλια ειναι απο πανω αντιστοιχα (κοιλια=πιεση) το αεροσκαφος στην αναστροφη χανει υψος γι αυτο και στην αναστροφη πτηση βαζεις χερι μπροστα για να το φερεις σε ευθεια αλλα αναστροφη πτηση (ο μοιρες).Εκεινη την στιγμη αν θυμαμαι καλα η ΑοΑ παιρνει και αρνητικες μοιρες...

Οσον αφορα την λειτουργια των Canards την ρυθμιση της πιεσης μαλλον την προκαλει απο τους στροβιλισμους που ειπα....οταν υπαρχουν στροβιλισμοι υπαρχουν και αεροδυναμικες απωλειες αρα μαλλον αυτη ειναι η εξηγηση!

Ευχαριστω Πανο!!!!! ;-)

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Χμ κανονικα πρεπει γιατι η καμπυλοτητα της πτερυγας αντιστρεφεται...δλδ το εξογκωμα ειναι απο κατω στην αναστροφη...
(= υποπιεση) και η κοιλια ειναι απο πανω αντιστοιχα (κοιλια=πιεση) το αεροσκαφος στην αναστροφη χανει υψος γι αυτο και στην αναστροφη πτηση βαζεις χερι μπροστα για να το φερεις σε ευθεια αλλα αναστροφη πτηση (ο μοιρες).Εκεινη την στιγμη αν θυμαμαι καλα η ΑοΑ παιρνει και αρνητικες μοιρες...

Οσον αφορα την λειτουργια των Canards την ρυθμιση της πιεσης μαλλον την προκαλει απο τους στροβιλισμους που ειπα....οταν υπαρχουν στροβιλισμοι υπαρχουν και αεροδυναμικες απωλειες αρα μαλλον αυτη ειναι η εξηγηση!

Ευχαριστω Πανο!!!!! ;-)
Να διορθωσω κατι ασαφειες...
Ράχη πτερυγας αντι για "Εξογκωμα" ...Παναγια μου σε γκαραζ δουλευα? (πλακα κανω...φοβερη δουλεια και το γκαραζ!) = Υποπιεση
"Κοιλία πτέρυγας" = Πίεση
ΑοΑ αρνητικες τιμες ηθελα να πω...(αν και το μοιρες ειναι σωστο!)

Αποσυνδεδεμένος ΣΜΗΝΑΡΧΟΣ(Ι)ΚΑΚΑΛΟΣ

• at Ormond VOR, radial 260, 3500ft...
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Daytona Beach
  • Παντέλας
    • http://www.airclub-larissa.gr
Πολύ ωραίος ο τυπάς αν και προσωπικά το μόνο που με ξάφνιασε ήταν που στο τσακ έβαλε ποδοστήριο και δεν τον τούμπαρε. Αν δείτε του σήκωσε και την δεξιά πτέρυγα, πράγμα πολύ επικίνδυνο σε προσγείωση (και απογείωση βέβαια! ::icon_thumright:: ) Αυτά είναι τεχνικές βασικές για κάθε πιλότο να ξέρει να φέρει το ρύγχος κόντρα με τον άνεμο, να υπολογίσει πόσο ποδοστήριο θα βάλει κτλ. Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι το σήκωμα της πτέρυγας με συνέπεια να σου τουμπάρει... Ενδεχομένως να ήταν και εκτός ορίων ο πλάγιος άνεμος για το αεροσκάφος και η απόφαση να μην προσγειωθεί ήταν η καλύτερη  :wink:

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Φυσικα επελεξε σωστα!
Ενταξει ευτυχως η πτερυγα ακουμπησε...και πιο πολυ να ακουμπουσε κανα μετρο οι πτερυγες εχουν μεγαλυ καμπυλοτητα οποτε δε νομιζω να εσπαζε...Ειδικα αυτες των πολιτικων ειναι ευκαμπτες...λογω μεγεθους και μονο.
Το θεμα ειναι πως...ακουμπησε δεν χτυπησε...δεν εσκασε δλδ...τοτε μπορει να ειχε καμμια ρωγμη με τραγικα αποτελεσματα!!!!

Μαγκας παντως ο τυπος..!Αλλα και ο Θεος εβαλε το χερακι του!!!! ;-)

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Πάνο  ::icon_thumright:: Αλλά ρυθμίζοντας τα canards μεγαλώνεις ή μικραίνεις την πίεση του αέρα που ασκείται στις επάνω επιφάνειες. Κάτι δλδ σαν τις αεροτομές τις F1  :wink:  Οπότε μεταβάλεις και την διαφορά πίεσης  :wink: Πρώτοι το εφάρμοσαν οι Ισραηλινοί νομίζω στο Kfir ( :?: ) ---> ενα τροποποιημένο Mirrage ήταν θυμάμαι αλλά ποιό  :roll:  Οι αμερικάνοι "προχώρησαν" λίγο παραπάνω το θέμα με το Valkyrie που εκτός απο οριζόντια λειτουργία , λειτουργούσαν και κάθετα δλδ ανεβοκατέβαιναν ανάλογα σαν φτερά που "χτυπάνε" (οχι συνεχή κίνηση προς Θεού).
 Ενα μεγάλο ΣΥΝ στα δελταπτέρυγα είναι οτι το αεροπλάνο ΔΕΝ "καταλαβαίνει" , εννοώ ως προς θεώρημα Bernoulli, όταν ενα αεροπλάνο πετά ανάποδα....ή κανονική πτήση ή "ανάποδη" δεν υπάρχει διαφορά  :wink:
Nomiζω οτι οι πρώτοι που το εφάρμοσαν ήταν οι αδελφοί Wright :!: :!: :mrgreen:
Δεν είμαι γνώστης του WWII, αλλά καποιο γιαπωνέζικο  είχε canards . Στην δεκαετία του 50, την διάταξη αυτή την δοκίμασαν οι αμερικάνοι στο Χ-10. Το σχεδιαστικό επιτελείο της douglas είχε εφοδιάσει με cannards  ενα πρωτότυπο του phantom. Αλλά πριν απο τους γάλλους και τους ισραηλινούς, ήταν οι σουηδοί με το viggen  ::salut::  που παρουσίασαν δελταπτέρυγο επιχειρησιακό μαχητικό με cannards.

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
Καμμιά φορά και το σύρσιμο κάποιου σημείου του αεροπλάνου είναι τρομερά επικίνδυνο, μην ξεχνάτε οτι παράγεται τριβή άρα θερμότητα  :!: Αλλά και στατικά ηλεκτρικά φορτία  :shock: :shock:  Μάλιστα στα αεροπλάνα υπάρχουν στα φτερά οι ηλεκτρικοί αποφορτιστές (δεν θυμάμαι το όνομα  :oops: )....είναι κάτι ακίδες, ώστε να αποφορτίζεται ο στατικός ηλεκτρισμός λόγω τριβής με τον αέρα  :wink: Φανταστείτε την τριβή με αεροδιάδρομο  :shock: :shock:

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης

Nomiζω οτι οι πρώτοι που το εφάρμοσαν ήταν οι αδελφοί Wright :!: :!: :mrgreen:
Δεν είμαι γνώστης του WWII, αλλά καποιο γιαπωνέζικο  είχε canards . Στην δεκαετία του 50, την διάταξη αυτή την δοκίμασαν οι αμερικάνοι στο Χ-10. Το σχεδιαστικό επιτελείο της douglas είχε εφοδιάσει με cannards  ενα πρωτότυπο του phantom. Αλλά πριν απο τους γάλλους και τους ισραηλινούς, ήταν οι σουηδοί με το viggen  ::salut::  που παρουσίασαν δελταπτέρυγο επιχειρησιακό μαχητικό με cannards.
ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ  ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
Καμμιά φορά και το σύρσιμο κάποιου σημείου του αεροπλάνου είναι τρομερά επικίνδυνο, μην ξεχνάτε οτι παράγεται τριβή άρα θερμότητα  :!: Αλλά και στατικά ηλεκτρικά φορτία  :shock: :shock:  Μάλιστα στα αεροπλάνα υπάρχουν στα φτερά οι ηλεκτρικοί αποφορτιστές (δεν θυμάμαι το όνομα  :oops: )....είναι κάτι ακίδες, ώστε να αποφορτίζεται ο στατικός ηλεκτρισμός λόγω τριβής με τον αέρα  :wink: Φανταστείτε την τριβή με αεροδιάδρομο  :shock: :shock:
Παναγιώτη θα σε μαλώσω και θα σε βάλω να κεράσεις ένα τσουρέκι με φιστίκι από τον Τερκενλή όταν ξανανέβω Θεσσαλονίκη. Τριβή πτέρυγας  :με αεροδιάδρομο  :?: ::glossa:: ::glossa:: :lol18:: ::lol18::

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
Μα φίλε Γιάννο κάτι τέτοιο δεν έγινε μ' αυτό το αεροπλάνο  :?: :?: Νόμισα οτι σύρθηκε το άκρο της αριστερής πτέρυγας στο διάδρομο  :roll:

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Σωστο σωστο...Ειναι επικινδυνο δεν αντιλεγω αλλα αυτα συνηθως προβλεπονται στα crash tests που περνανε τα αεροσκαφη!

Για τους αποφορτιστες καλα το ειπες! Αποφορτιστες στατικου ηλεκτρισμου...
Στα ευρωπαικα αεροσκαφη συνηθως βρισκεται ενας αναμεσα απο τους 2 τροχους του ρινιαιου Σ/Π...
(Airbus,Mirage-2000)

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
 ::arrowred:: [IMGt]http://i238.photobucket.com/albums/ff283/panafan/LiveLeak-dot-com-158165-lufthansa1.jpg[/IMGt]  :?: :?:

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Παναγιώτη θα σε μαλώσω και θα σε βάλω να κεράσεις ένα τσουρέκι με φιστίκι από τον Τερκενλή όταν ξανανέβω Θεσσαλονίκη. Τριβή πτέρυγας  :με αεροδιάδρομο  :?: ::glossa:: ::glossa:: :lol18:: ::lol18::
Χαχα!Ελα ρε...ενταξει ηταν χτυπημα...καλα το πε!
:-) :-) :-) :-) :-) ;-)

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
Πλάκα κάνω Παναγίωτη και ελπίζω να μην παρεξηγήθηκες. Σε πολύ κόσμο τους ξεφεύγει και μπερδεύουν τους αεροδιαδρόμους (που είναι οι νοητοί λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας των ουρανων) με τους τροχοδρόμους προσγείωσης/απογείωσης στο έδαφος των αεροδρομίων.

• Scale 1/35
  • *
  • Παναγιώτης
Πλάκα κάνω Παναγίωτη και ελπίζω να μην παρεξηγήθηκες.
ENNOEITAI φίλε Γιάννο  :wink: Τί να παρεξηγηθώ  :?: :wink: :wink: Σε περιμένω για το τσουρέκι  :wink: :wink: ::icon_thumright:: Σωστά αεροδιάδρομος και διάδρομος προσγειώσεως είναι διαφορετικά  :oops: :oops: :wink:

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Φυσικα επελεξε σωστα!
Ενταξει ευτυχως η πτερυγα ακουμπησε...και πιο πολυ να ακουμπουσε κανα μετρο οι πτερυγες εχουν μεγαλυ καμπυλοτητα οποτε δε νομιζω να εσπαζε...Ειδικα αυτες των πολιτικων ειναι ευκαμπτες...λογω μεγεθους και μονο.
Το θεμα ειναι πως...ακουμπησε δεν χτυπησε...δεν εσκασε δλδ...τοτε μπορει να ειχε καμμια ρωγμη με τραγικα αποτελεσματα!!!!

Μαγκας παντως ο τυπος..!Αλλα και ο Θεος εβαλε το χερακι του!!!! ;-)

Στις πρώτες δοκιμές του 747 το ακροπτερύγιο έφτασε περίπου στα 50-60 πόδια ψηλότερα από το μέσο της πτέρυγας οπότε και έσπασε.
Σύμφωνα με την Boeing αυτό ξεπέρασε κάθε προσδοκία των μηχανικών και σχεδιστών της και έδειξε πόσο ανθεκτικό ήταν το αεροσκάφος.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Δείτε αυτό σχετικά με το πόσο δύσκολη η επικύνδινη είναι μια crosswind προσγείωση...

Παναγιώτης Ελ Σισι

Tags: