Αποστολέας Θέμα: Serial killer!!!  (Αναγνώστηκε 4782 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος fisherman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
    • http://hafcphotos.cs.net/
Serial killer!!!
« στις: Ιανουαρίου 21, 2008, 09:12:12 πμ »
Κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας. Για την ακρίβεια στα περίπτερα της γειτονιάς μας...

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό σε περιοδικά του αμυντικού χώρου φωτογραφίες ελληνικών αεροσκαφών με πειραγμένα στο photoshop serial και BuNo. Θα παρακαλούσα λόγω της εμπλοκής μου με το HAFy να μη μου ζητηθεί να γίνω πιο συγκεκριμένος ως προς την αναφορά ονόματος δημοσιογράφου και περιοδικού, ειδικά επειδή πιστεύω ότι το περιοδικό δεν εμπλέκεται στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού σε σελίδες εκτός συγκεκριμένων αποστολών κάποιου από τους συντάκτες του οι φωτό εμφανίζονται με τα κανονικά serial. ʼλλωστε σκοπός μου είναι απλά η επισήμανση του γεγονότος, και αν θέλετε η φιλολογική συζήτηση του θέματος, για το πόσο πίσω είμαστε σε θέματα σαν αυτά σε σχέση με το εξωτερικό. Σαν θιγμένος αναγνώστης γράφω περισσότερο, παρά σαν κάποιος που θέλει να μειώσει τις πωλήσεις κάποιου ανταγωνιστικού εντύπου.

Όσοι με γνωρίζουν θα ξέρουν ότι έχω μια μικρή μανία με τους αριθμούς των αεροσκαφών. Σε βαθμό που ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάω σε μια φωτό αεροσκάφους είναι το νούμερο στο κάθετο σταθερό. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου όταν ανοίγοντας ένα περιοδικό βλέπω π.χ. ένα F-16 με αριθμό 741 (φανταστικό νούμερο). Απευθείας φυσικά το μυαλό μου πάει στην ΕΑΒ, όπου μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν σε τέτοιες "εκπλήξεις" και δευτερευόντως στο ότι πέταξαν ήδη τα νέα F-16 μας και δεν το πήρα χαμπάρι. Συνεχίζοντας όμως το ξεφύλλισμα, ανακαλύπτω ότι όλα τα αεροσκάφη στο συγκεκριμένο κομμάτι του περιοδικού έχουν νούμερα που εγώ δεν έχω ξαναδεί. Μου μπαίνουν φυσικά οι ψύλοι στα αυτιά, και με μια πιο προσεκτική εξέταση ανακαλύπτω ότι το νούμερο στο κάθετο σταθερό προέρχεται από ένα ικανοποιητικής (ώστε να σε παραπλανήσει με την πρώτη ματιά) ποιότητας κολάζ αριθμών (αναγραμματισμό των αριθμών ή επανάληψή τους) και έτσι αντιλαμβάνομαι την άδικη αρχική υποψία μου για την ΕΑΒ, ως τον λεγόμενο "συνήθη ύποπτο".

Πραγματικά το γεγονός είναι εντελώς απογοητευτικό. Εντάξει, εγώ και μερικοί άλλοι τρελλοί σαν και μένα που διατηρούν βάσεις δεδομένων με νούμερα και άλλα περίεργα, θα την βρουν την άκρη και θα ανακαλύψουν την κομπίνα. Ένας απλός και νεαρής ηλικίας μοντελιστής όμως, ο οποίος δεν έχει και το κατάλληλο αρχείο, θα σπαταλήσει ώρες ατελείωτες να φτιάξει το μοντέλο του, ίσως βασιζόμενος σε φωτό του συγκεκριμένου ανθρώπου και πάντα υπάρχει η πιθανότητα (μειωμένη σήμερα με το ίντερνετ και όλο αυτό τον όγκο πληροφοριών) να βάλει ένα λανθασμένο νούμερο στο αεροπλάνο του. Δεν θα είναι άδικο να ανακαλύψει αργότερα ότι έπειτα από τόσο κόπο, τελικά έφτιαξε κάτι που απλά δεν υπάρχει?

Προσπάθησα να προσαρμόσω το παράδειγμά μου σε επίπεδο μοντελισμού και φαίνεται λίγο ακραίο για τα σημερινά δεδομένα, αλλά επειδή τα περιοδικά και τα βιβλία μένουν στις βιβλιοθήκες, σε μερικά χρόνια από σήμερα μπορεί και να μην είναι. Αν λοιπόν εγώ βρω σήμερα τη φωτό ενός F-84G με κάποιο νούμερο που δεν το έχω στη λίστα μου, το πρώτο που θα σκεφτώ είναι ότι ανακάλυψα μια σπάνια περίπτωση. Το τελευταίο στο οποίο θα πήγαινε το μυαλό μου είναι ότι κάποιο πιο προχωρημένο μυαλό της εποχής εκείνης προσπάθησε (για δικούς του λόγους) να κρατήσει μυστική την πραγματική ταυτότητα του αεροσκάφους.

Με την ήδη παρεξηγημένη άποψη που ισχύει στη χώρα μας για τους serial-ολόγους, κινδυνεύω φυσικά να χαρακτηριστώ για άλλη μια φορά ψείρας και ότι αναγάγω σε μείζον ένα θέμα μικρής σημασίας. Στα δικά μου μάτια πάντως, ο αγαπητός "serial killer" διαπράττει κάτι που ένας δημοσιογράφος ποτέ δεν πρέπει να κάνει: παραπληροφορεί (έστω και αν το κείμενό του είναι άψογο). Και επειδή δεν είμαστε στην εποχή του ψυχρού πολέμου, οι λόγοι για τους οποίους το κάνει πραγματικά δεν μπορούν ούτε καν να περάσουν από το δικό μου μυαλό. Όπως κάθε serial killer θα πρέπει να σκέφτεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τον οποίο αδυνατώ να ερμηνεύσω.

Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
Απ: Serial killer!!!
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 21, 2008, 12:18:30 μμ »
Xμ Γιωργο εισαι "γατος".... Καποτε το χα προσεξει σε μια φωτο ενος F-4 SRA...πριν αρκετα χρονια και δεν θυμαμαι αν ηταν φωτο εδαφους η εν πτηση....
Η "photosoπιά" παίζει πολύ ...

Φυσικά θα ψάξω το περιοδικό που λές για να γελάσω και γώ λίγο... (ή να κλάψω?)...κάποτε παντως μου χε φανει πολύ περίεργο...

Αποσυνδεδεμένος Harris Charalambous

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Maryland, USA
  • IPMS 410 MC 85
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 21, 2008, 01:52:47 μμ »
Poli kali episimansi pou ontos tha dimiourgisi provlimata sto mellon otan kapios prospathisi
na vkali akri me to ti prakmatikous arithmous eferan ta aeroskafi  :evil:
Μοντελιστής από Αμερική

Αποσυνδεδεμένος Vasilis 07

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 10:58:09 πμ »
Ενδιαφέρον :evil:
Αυτοί που ακολούθησαν αυτήν την τακτική (συνειδητά ή όχι) γνωρίζουν πώς υπάρχουν δεκάδες Ελληνικά και ξένα έντυπα,internet για τους λάτρης της αεροπορικής ιδέας στά οποία ο όγκος των πληροφοριών είναι τεράστιος και δέν περιορίζεται σέ ένα SN το οποίο είναι το ευκολότερο το να μάθει κάποιος μέσα απο τα αρχεία των ιδίων αεροπορικών βιομηχανιών? Δηλ. αυτοί που το έκαναν νομίζουν πώς "διαφυλάσουν" την ΠΑ και άν ναι από τί?

ΥΓ:Μήπως η τακτική αυτή έγινε επειδή το συγκεκριμένο έντυπο (το οποίο δέν γνωρίζω) δέν έχει επαρκές φωτογραφικό υλικό απο τα F-16 και αντί να βάζει συνεχώς φωτό απο το πχ 537 του αλλάζουν το SN?Προφανώς θα αγνοούν τα πραγματικά SN και γι αυτό ίσως το SN741  :roll:

Αποσυνδεδεμένος SKAMMAN

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΣΥΡΟΣ
  • ΠOΙΟ ABRAHMS? CORNET-E Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 11:10:04 πμ »
Καταρχάς κατακρίνω και εγώ αυτή την "παραπληροφόρηση" αλλά από την άλλη μήπως πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο για λόγους , τουλάχιστον, φαινομενικούς σε θέματα εθνικής ασφάλειας .Έχετε δίκιο που σαστίζεται βλέποντας άλλους αριθμούς αλλά "δίπλα" μας κάποιοι ψάχνονται. Ίσως βλέποντας και εκείνοι άλλον αριθμό να ψάχνονται. Κατά την ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ  καλό θα ήταν να μην υπήρχαν καν στις φωτό ,πάντα όμως κατά την ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ!!!
Πολλά μοντέλα στο κουτί, λίγα στη βιτρίνα!

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 12:02:48 μμ »
Kατα μιαν εννοια δεν εχεις αδικο...Κατι τετοιο το κανουν συνεχως οι Ισραηλινοι που απο θεματα μυστικοπαθειας ειναι ΠΟΛΥ μπροστα...
Βεβαια λογω του οτι ειμαστε στο ΝΑΤΟ ολα τα Tail numbers (που παραγονται φυσικα απο τα Serial Numbers) των αεροσκαφων είναι καταγγεγραμμενα μή διατηρώντας αυτό που λέμε..."εμπιστευτικό".Γιατι περι απορρήτου δεν προκειται...Αν ήταν απόρρητο δεν θα το αναγράφανε κάν...
Δέν υπαρχει λογος να ειναι ενα αεροσκαφος "κρυφο" η χωρις T/n δέν ειμαστε Ισραηλ για να φοβηθουμε και την...."σκια" μας...

Το έντυπο δεν το εχω δει αλλα το φαινομενο αυτο εχει ξαναπεσει στην αντιληψη μου και καλως ο Γιωργος το ανεφερε...

Αποσυνδεδεμένος Vasilis 07

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 02:51:36 μμ »
Καταρχάς κατακρίνω και εγώ αυτή την "παραπληροφόρηση" αλλά από την άλλη μήπως πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο για λόγους , τουλάχιστον, φαινομενικούς σε θέματα εθνικής ασφάλειας .Έχετε δίκιο που σαστίζεται βλέποντας άλλους αριθμούς αλλά "δίπλα" μας κάποιοι ψάχνονται. Ίσως βλέποντας και εκείνοι άλλον αριθμό να ψάχνονται. Κατά την ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ  καλό θα ήταν να μην υπήρχαν καν στις φωτό ,πάντα όμως κατά την ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ!!!

Πώς ψάχνονται δηλ  :roll: Ενώ ξέρουν πώς έχουμε κάπου 130 F-16 η παρουσία απο κάποια έντυπα φανταστικών SN θα τους κάνει να νομίζουν πώς έχουμε 400? :?
Και γιατί δέν κάνουν και αυτοί το ίδιο να ψαχνόμαστε και εμείς  :wink:

Kατα μιαν εννοια δεν εχεις αδικο...Κατι τετοιο το κανουν συνεχως οι Ισραηλινοι που απο θεματα μυστικοπαθειας ειναι ΠΟΛΥ μπροστα...

Μάλλον συγχέεις τό ότι οι Ισραηλινοί κρύβουν στις φωτό τα πρόσωπα των πιλότων.Για SN δέν κάνουν τίποτα.

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 02:58:16 μμ »
Μάλλον συγχέεις τό ότι οι Ισραηλινοί κρύβουν στις φωτό τα πρόσωπα των πιλότων.Για SN δέν κάνουν τίποτα.

Nope...Εννοω αυτο που ειπα! ;-)
Αλλαζουν τα Tail numbers σε καιρο πολεμου... ;-)
Δλδ πχ το 93-1069 γινεται στο Tail Number 138...Eιναι σαν να κυκλοφορεις στον δρομο 2 αυτοκινητα με ιδιες πινακιδες και χαρακτηριστικα...Ποιον θα πιασει η τροχαια? Πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω την λογικη του αλλα το κανουν...

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 03:19:12 μμ »
Αυτό που λέει ο fisherman, εαν όντως γίνεται είναι απάτη.
Εαν υπήρχαν λόγοι ασφαλείας, θα αρκουσε ένα "πιξελάρισμα" ή "σβήσιμο" των αριθμών, όπως έχει γίνει κατα καιρούς σε πολλά περιοδικά, για δικους τους λόγους.
Γενικά το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει διάφορες απάτες στα Ελληνικά "αμυντικά" περιοδικά.
Ποιος πρόσεξε πχ. εντός το 2007 ένα άρθρο σε τέτοιο περιοδικό, υποτίθεται για πτήση του συντάκτη με αεροσφάφος της ΠΑ, στο οποίο ο υπογράφων το εν λόγω άρθρο δεν ήταν γνωστός δημοσιογράφος (ούτε έχει "ξαναγράψει" απο τοτε) αλλά και δεν είχε ούτε μια φωτό δική του πχ. δίπλα στο αεροπλάνο ή στο κοκπιτ.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος phantom_phixer

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: LGTG
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 05:22:51 μμ »
Καταρχάς κατακρίνω και εγώ αυτή την "παραπληροφόρηση" αλλά από την άλλη μήπως πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο για λόγους , τουλάχιστον, φαινομενικούς σε θέματα εθνικής ασφάλειας .Έχετε δίκιο που σαστίζεται βλέποντας άλλους αριθμούς αλλά "δίπλα" μας κάποιοι ψάχνονται...

Εάν έτσι έχει το πράγμα, δηλαδή η φωτογραφία παραποιήθηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας τότε μάλλον κάπου δίπλα μας κάποιοι γελάνε. Γιατί δίπλα μας γνωρίζουν (όπως και όλος ο ελληνικός και ξένος ειδικός τύπος ηλεκτρονικός ή μη), ότι αγοράστηκαν π.χ. 40 Mirage 2000, έπεσαν τόσα άρα μένουν τα υπόλοιπα τόσα. Και απλά μέσω ΝΑΤΟ και των order of battle ή όπως αλλιώς τα λένε, το επιβεβαιώνουν. Και με λίγα ευρω μπορείτε κι εσείς να αγοράσετε ένα από τα βιβλία με όλα τα s/n, c/n, BuNo & tail numbers, όλων των αεροποριών.

Καλώς ήλθατε στον 21ο αιώνα.

Τώρα γιατί είναι θέμα εθνικής ασφάλειας ότι φωτογραφήθηκε το 211 ας πούμε κάπου, ας μου το εξηγήσει κι εμένα κάποιος βρε παιδιά μήπως το καταλάβω. Και εάν δω α/φος της ΠΑ στο εξωτερικό θα πάω με σπρέι να του σβήσω τα νούμερα.

Κώστας Πάντιος
Some of my military aviation photos here

Αποσυνδεδεμένος F-16rhs

• Scale 1/35
  • *
  • Καλαϊτζής Παναγιώτης
    • Image
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 07:03:11 μμ »
Αυτό που λέει ο fisherman, εαν όντως γίνεται είναι απάτη.
Εαν υπήρχαν λόγοι ασφαλείας, θα αρκουσε ένα "πιξελάρισμα" ή "σβήσιμο" των αριθμών, όπως έχει γίνει κατα καιρούς σε πολλά περιοδικά, για δικους τους λόγους.
Γενικά το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει διάφορες απάτες στα Ελληνικά "αμυντικά" περιοδικά.
Ποιος πρόσεξε πχ. εντός το 2007 ένα άρθρο σε τέτοιο περιοδικό, υποτίθεται για πτήση του συντάκτη με αεροσφάφος της ΠΑ, στο οποίο ο υπογράφων το εν λόγω άρθρο δεν ήταν γνωστός δημοσιογράφος (ούτε έχει "ξαναγράψει" απο τοτε) αλλά και δεν είχε ούτε μια φωτό δική του πχ. δίπλα στο αεροπλάνο ή στο κοκπιτ.
Σ.Σ.

Σωστος!!! Καταλαβα αμεσως και ποιο λες... ;-)

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 08:32:16 μμ »
Καταρχάς κατακρίνω και εγώ αυτή την "παραπληροφόρηση" αλλά από την άλλη μήπως πρέπει να γίνεται κάτι τέτοιο για λόγους , τουλάχιστον, φαινομενικούς σε θέματα εθνικής ασφάλειας .Έχετε δίκιο που σαστίζεται βλέποντας άλλους αριθμούς αλλά "δίπλα" μας κάποιοι ψάχνονται...

Εάν έτσι έχει το πράγμα, δηλαδή η φωτογραφία παραποιήθηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας τότε μάλλον κάπου δίπλα μας κάποιοι γελάνε. Γιατί δίπλα μας γνωρίζουν (όπως και όλος ο ελληνικός και ξένος ειδικός τύπος ηλεκτρονικός ή μη), ότι αγοράστηκαν π.χ. 40 Mirage 2000, έπεσαν τόσα άρα μένουν τα υπόλοιπα τόσα. Και απλά μέσω ΝΑΤΟ και των order of battle ή όπως αλλιώς τα λένε, το επιβεβαιώνουν. Και με λίγα ευρω μπορείτε κι εσείς να αγοράσετε ένα από τα βιβλία με όλα τα s/n, c/n, BuNo & tail numbers, όλων των αεροποριών.
Καλώς ήλθατε στον 21ο αιώνα.
Τώρα γιατί είναι θέμα εθνικής ασφάλειας ότι φωτογραφήθηκε το 211 ας πούμε κάπου, ας μου το εξηγήσει κι εμένα κάποιος βρε παιδιά μήπως το καταλάβω. Και εάν δω α/φος της ΠΑ στο εξωτερικό θα πάω με σπρέι να του σβήσω τα νούμερα.

Για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί "σοβαρά" με τέτοια θέματα, τα πραγματικά νούμερα ενός αεροσκάφους, σε συνδυασμό με την ημερομηνία λήψης της εκάστοτε φωτό και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον τόπο/χρόνο/συνθήκες του "ρεπορτάζ", μπορούν να δώσουν στον "ενδιαφερόμενο" μια πολύ πιο ολοκληρωμένη και πραγματική εικόνα περι "order of battle", διαθεσιμοτήτων, ετοιμοτήτων, διαμορφώσεων, δυνατοτήτων κλπ.
Αυτό δεν δικαιολογεί το όποιο περιοδικό, που οφείλει να διευκρινίσει τις έχει κάνει και για πιο λόγο. Εαν δεν το κάνει έτσι , τότε κοροιδεύει.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://acig.org
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 22, 2008, 10:54:16 μμ »
Τυπικά το serial εφόσον καταγράφεται επί μονίμου βάσεως και συστηματικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώς εργαλείο για να βρει κάποιος το πόσες ώρες πετάει ένα α/φος και πόσο καιρό μένει στο υπόστεγο για συντήρηση, βγάζοντας έτσι συμπεράσματα για το επίπεδο της διαθεσιμότητας του αεροπορικού στόλου για τον οποίο μαζευει ΙΜΙΝΤ.

Παρ όλα αυτά, βρισκόμαστε πλέον στον 21ο αιώνα και θα περίμενε κανείς τόσο από την ΠΑ όσο και από τον Ποινικό Κώδικα, να έχουν προσαρμοστεί καταλλήλως και όχι να έχουμε την υπόθεση των 14 της Καλαμάτας, την οποία πληρώνουμε ακόμα...

For the record το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας αθώωσε τους κατηγορούμενους για κατασκοπεία spotters, εκτός από τον Ολλανδό που δεν ήρθε στην Ελλάδα να υποστηρίξει την έφεση

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=07.11.2002,id=72322160

Προσοχή, δεν λέω ότι όντως δεν υπήρχε κάτι ύποπτο. Ούτε ότι μερικοί δεν μπορεί να είχαν άλλα κίνητρα. Απλά πρέπει να προσαρμοστούμε στην σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς να εκτίθεται η Εθνική Ασφάλεια, η ΠΑ και η Χώρα...
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 01:10:10 πμ »
Εγώ ζήτησα φιλολογική συζήτηση επί του θέματος, επομένως η σφαιρική προσέγγιση είναι on topic. Να επισημάνουμε όμως ότι ακόμη και η ίδια η ΠΑ δεν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές στο site όπου ανεβάζει φωτογραφικό υλικό και μάλιστα στην σελίδα με τα νέα αυτό συνοδεύεται και από την ημερομηνία. Επομένως, πως ένας δημοσιογράφος αναλαμβάνει από το πουθενά τον ρόλο της προστασίας της ΠΑ από τον εχθρό που παραμονεύει, εγώ εξακολουθώ να μην το καταλαβαίνω. Και αν κάνει κάτι τέτοιο με  τις φωτογραφίες, γιατί εγώ να μην υποθέσω ότι αντίστοιχα και το κείμενο που γράφει δεν περιέχει στοιχεία για την παραπλάνηση του εχθρού, άρα εγώ που δεν είμαι κατάσκοπος και περιμένω να ενημερωθώ, γιατί να το διαβάσω.

Επίσης θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το παράδειγμα με  το F-16 ήταν φανταστικό για να μην στοχοποιήσω το περιοδικό (που εξακολουθώ να πιστεύω ότι ίσως να έχει και άγνοια για το τι συμβαίνει). Επειδή μερικοί όμως έχουν αρχίσει να ψάχνουν το πρόσφατο αρχείο τους και πιθανόν δεν θα βρουν το F-16 με κωδικό 741, δεν θα ήθελα να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να απολογούμαι για το ρίξιμο λάσπης. Το πραγματικό περιστατικό που έπεσε στην αντίληψή μου αφορά ένα ρεπορτάζ για Α-7, πριν από κάποιους μήνες. Αυτό το τεύχος έχω εγώ. Δεν ξέρω αν το φαινόμενο έχει επαναληφθεί και σε άλλα που δεν έχω  αγοράσει, αλλά το έχω παρατηρήσει και πριν από 1-2 χρόνια σε άλλο περιοδικό, οπού εκεί είχαν σφαγιαστεί τα serial από όλους τους τύπους μαχητικών. Ίσως εκεί να ήταν και το SRA που ανέφερε ο Πάνος.

Και μιας και ανέφερα τη σύγκριση με το εξωτερικό:
http://www.sgvolkel.nl/movements/moves2006.htm

Ημερήσια δηλαδή report με τους επισκέπτες στην αεροπορική βάση του Volkel τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό είναι το άλλο άκρο και κάπου που δεν θα ήθελα να φτάσουμε, γιατί πρώτον ισχύουν όλα αυτά που αναφέρατε για την συστηματική καταγραφή των serial και δεύτερον, εντάξει έχω την τρέλλα, αλλά και να περνάω όλη τη μέρα μου δίπλα στο φράκτη της Σούδας στους 40 βαθμούς ντάλα καλοκαίρι για να καταγράφω τι πάει και τι  έρχεται, δεν είναι ακριβώς το όνειρο που έχω για τη ζωή μου.
Όμως σε μια φωτό ρε παιδιά που έχει τραβηχτεί μήνες πριν, και εν τω μεταξύ το αεροπλάνο μπορεί να έχει επισκεφθεί το Aviano, ή τα airshow του εξωτερικού και έχει "φακελωθεί" καταλλήλως από τους ευρωπαίους spotters, ή από τους επισκέπτες spotters-δημοσιογράφους που σε κάθε επίσκεψή τους ανεβάζουν και ένα πληρέστατο log report για όλες τις βάσεις μας στο ίντερνετ, είναι στρουθοκαμηλισμός κάποιος να πιστεύει ότι προστατεύει την ΠΑ παραποιώντας το serial.
Γιώργος Ψαρράς

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 01:30:48 πμ »
Και ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του. Σε αποκλειστική φωτογράφηση από τον serial killer το Α-7Ε με BuNo 160774 και το ΤΑ-7C με BuNo 156942:

Για όσους δεν τα είχατε στις βάσεις δεδομένων σας, σπεύσατε να τις ενημερώσετε :twisted:
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Fantasma337

• ACIG Team Member
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • http://acig.org
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 03:38:13 πμ »
Δεν είναι μόνο το site της ΠΑ, είναι και τα εκατοντάδες τεύχη περιοδικών κι εφημερίδων τις τελευταίες δεκαετίες, και φυσικά η εκπομπή Με Αρετή και Τόλμη, που μεταδίδεται ανελλειπώς (με άλλα ονόματα παλαιότερα και από μία εκπομπή για κάθε κλάδο) σχεδόν 40 χρόνια τώρα...

Στην επόχή της Συνθήκης CFE και με τα Open Skies α/φη να πετάνε από πάνω μας, νομίζω είναι καιρός να περάσουμε ετον 21ο αιώνα κι εμείς...
ACIG Team Member
http://hafcphotos.cs.net/

ΜΑΧΙΜΩΤΑΤΟΙ ΟΙ ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ (Αριστοτέλης)

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 08:24:53 πμ »
Έτσι είναι Νίκο. Και ήθελα να είναι ξεκάθαρο ότι, όπως λες και εσύ, ποτέ η ΠΑ δεν προσπάθησε ηθελημένα (ότι έχει γίνει προέρχεται από λάθος) να κρύψει κάποιο serial ακόμη και σε εποχές όπου τα πάντα θεωρούνταν απόρρητα. Τέλος πάντων...

Και κάτι ακόμη για να αναδείξει πόσο ανώφελη ήταν η προσπάθεια απόκρυψης του BuNo τουλάχιστον στο διθέσιο α/φ (τσάμπα ο κόπος του δηλαδή):

Το νούμερο στο TA-7C που φαίνεται στη φωτό, εγώ και ίσως και άλλοι που έχουν ψάξει το θέμα θα το αναγνώριζα ακόμη και αν είχε σβήσει το BuNo εντελώς. Το αεροσκάφος έχει μια λευκή ευμεγέθη κεραία πίσω από το κόκπιτ και έχει το χαρακτηριστικό σκούρο πολύγωνο της κεραίας LORAN στο κάθετο σταθερό. Αυτά τα δύο ισχύουν μόνο για ένα TA-7C της ΠΑ. Και αντί αυτό να το αναδείξει με μια ανάλογη λεζάντα, πήγε και του άλλαξε το νούμερο. Έλεος!!!

Λοιπόν, για να ελαφρύνουμε και λίγο το θέμα ας βάλουμε ένα quiz: Ποιο είναι το TA-7C του οποίου το νούμερο παραποιήθηκε στην προηγούμενη φωτό :?:

Ο ευρών ανταμείβεται με μια λίστα με τα νέα BuNo που προέρχονται από τα ρεπορτάζ του serial killer, ώστε να μπορέσει, πέρα από την κανονική λίστα να φτιάξει και την εναλλακτική εκδοχή της με τα νούμερα των Α-7 που πρέπει να κυκλοφορούμε στο ίντερνετ για να παραπλανούμε τους Τούρκους :twisted:  :mrgreen:

Γιώργος Ψαρράς

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 08:27:09 μμ »
Ούτε μια προσπάθεια για το quiz? Μάλλον χρειάζεται και άλλο hint. Λοιπόν, το ένα στοιχείο δείχνει ότι ήταν ένα από τα δύο αεροσκάφη που πέταξαν με την Thunderbirds Aviation και το άλλο ότι προέρχεται από μετασκευή ενός A-7C (σε αντίθεση με το έταιρο αεροσκάφος που προέρχεται από Α-7Β).

Τουλάχιστον ένας συμφορουμίτης μου κάνει εντύπωση που δεν απάντησε ακόμη. Μάλλον δεν πρόλαβε να το διαβάσει (Κώστα για σένα χτυπάει η καμπάνα...).

Και επίσης ο Fantasma δεν μετράει. Και να απαντήσεις Νίκο δεν παίρνεις το δώρο... :D
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Double Ugly

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτη
  • Three Traps Baby...!!!
    • Image
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 08:57:41 μμ »
...μια λευκή ευμεγέθη κεραία πίσω από το κόκπιτ και έχει το χαρακτηριστικό σκούρο πολύγωνο της κεραίας LORAN στο κάθετο σταθερό.
Μήπως δεν την έχει;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 09:04:18 μμ »
...μια λευκή ευμεγέθη κεραία πίσω από το κόκπιτ και έχει το χαρακτηριστικό σκούρο πολύγωνο της κεραίας LORAN στο κάθετο σταθερό.
Μήπως δεν την έχει;

Sorry για την κεραία στο κάθετο σταθερό λες. Αυτό που εννοώ είναι ότι έχει το σκούρο πολύγωνο από την κεραία LORAN, σε αντίθεση με τα πρώην Α-7Β όπου αυτό δεν υπάρχει.
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Λαμπράκης

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/48
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτης
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 09:17:33 μμ »
156738... ΔΙΟΡΘΩΣΗ!

Αποσυνδεδεμένος ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Γαύδος
« Απάντηση #21 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 09:17:33 μμ »
Ομολογώ ότι βοήθησες πάρα πολύ. ::read2::   ΤΑ-7C που προέρχεται από μετατροπή A-7C ειναι το 156774, ένα από τα 3 που παραδόθηκαν το 1993.

Αυτό είναι;

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 09:26:55 μμ »
Γιώργο, αν εκτιμώ σωστά το που κοίταξες, μάλλον από τη βιασύνη σου είδες την κάτω γραμμή. Είναι το ακριβώς προηγούμενο :wink:

Χαρίδημε τα ΤΑ-7C που προέρχονται από A-7C ήταν 12 συνολικά, αλλά ένα μόνο είχε πετάξει με  την Thunderbirds. To 774 πληρεί το πρώτο κριτήριο αλλά όχι το δεύτερο. Και επειδή το α/φ που ζητάμε πετούσε με την Thunderbirds το παραλάβαμε αρκετά αργότερα και όχι το 1993.
Γιώργος Ψαρράς

Αποσυνδεδεμένος Γιώργος Λαμπράκης

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/48
  • Τόπος: Ηράκλειο Κρήτης
« Απάντηση #23 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 09:34:58 μμ »
Στο σαιτ σου κοίταξα... βιαστικα είναι η αλήθεια :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #24 στις: Ιανουαρίου 23, 2008, 09:36:54 μμ »
Α, με  πρόλαβες. Σωστή η διόρθωση που έκανες, λάθος η εκτίμησή μου για  το που κοίταξες....

Σημασία έχει ότι κέρδισες. Θα σου δώσω το δώρο σου όταν ξανάρθεις στα Χανιά ::icon_thumright::

Είναι λοιπόν το 156738:
http://hafcphotos.cs.net/photo_viewer_detail.cfm?photoid=200276

Και η διαφορά στο κάθετο σταθερό σε σχέση με το πρώην αεροσκάφος της Thunderbirds που προέρχεται από Α-7Β φαίνεται σε μια σύγκριση με αυτή τη φωτό:
 http://www.planespotters.net/Aviation_Photos/photo.show?id=034419

Γιώργος Ψαρράς

Tags: