Κυκλοφορεί ελεύθερος ανάμεσά μας. Για την ακρίβεια στα περίπτερα της γειτονιάς μας...
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος: για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό σε περιοδικά του αμυντικού χώρου φωτογραφίες ελληνικών αεροσκαφών με πειραγμένα στο photoshop serial και BuNo. Θα παρακαλούσα λόγω της εμπλοκής μου με το HAFy να μη μου ζητηθεί να γίνω πιο συγκεκριμένος ως προς την αναφορά ονόματος δημοσιογράφου και περιοδικού, ειδικά επειδή πιστεύω ότι το περιοδικό δεν εμπλέκεται στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού σε σελίδες εκτός συγκεκριμένων αποστολών κάποιου από τους συντάκτες του οι φωτό εμφανίζονται με τα κανονικά serial. ʼλλωστε σκοπός μου είναι απλά η επισήμανση του γεγονότος, και αν θέλετε η φιλολογική συζήτηση του θέματος, για το πόσο πίσω είμαστε σε θέματα σαν αυτά σε σχέση με το εξωτερικό. Σαν θιγμένος αναγνώστης γράφω περισσότερο, παρά σαν κάποιος που θέλει να μειώσει τις πωλήσεις κάποιου ανταγωνιστικού εντύπου.
Όσοι με γνωρίζουν θα ξέρουν ότι έχω μια μικρή μανία με τους αριθμούς των αεροσκαφών. Σε βαθμό που ένα από τα πρώτα πράγματα που κοιτάω σε μια φωτό αεροσκάφους είναι το νούμερο στο κάθετο σταθερό. Φανταστείτε λοιπόν την έκπληξή μου όταν ανοίγοντας ένα περιοδικό βλέπω π.χ. ένα F-16 με αριθμό 741 (φανταστικό νούμερο). Απευθείας φυσικά το μυαλό μου πάει στην ΕΑΒ, όπου μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν σε τέτοιες "εκπλήξεις" και δευτερευόντως στο ότι πέταξαν ήδη τα νέα F-16 μας και δεν το πήρα χαμπάρι. Συνεχίζοντας όμως το ξεφύλλισμα, ανακαλύπτω ότι όλα τα αεροσκάφη στο συγκεκριμένο κομμάτι του περιοδικού έχουν νούμερα που εγώ δεν έχω ξαναδεί. Μου μπαίνουν φυσικά οι ψύλοι στα αυτιά, και με μια πιο προσεκτική εξέταση ανακαλύπτω ότι το νούμερο στο κάθετο σταθερό προέρχεται από ένα ικανοποιητικής (ώστε να σε παραπλανήσει με την πρώτη ματιά) ποιότητας κολάζ αριθμών (αναγραμματισμό των αριθμών ή επανάληψή τους) και έτσι αντιλαμβάνομαι την άδικη αρχική υποψία μου για την ΕΑΒ, ως τον λεγόμενο "συνήθη ύποπτο".
Πραγματικά το γεγονός είναι εντελώς απογοητευτικό. Εντάξει, εγώ και μερικοί άλλοι τρελλοί σαν και μένα που διατηρούν βάσεις δεδομένων με νούμερα και άλλα περίεργα, θα την βρουν την άκρη και θα ανακαλύψουν την κομπίνα. Ένας απλός και νεαρής ηλικίας μοντελιστής όμως, ο οποίος δεν έχει και το κατάλληλο αρχείο, θα σπαταλήσει ώρες ατελείωτες να φτιάξει το μοντέλο του, ίσως βασιζόμενος σε φωτό του συγκεκριμένου ανθρώπου και πάντα υπάρχει η πιθανότητα (μειωμένη σήμερα με το ίντερνετ και όλο αυτό τον όγκο πληροφοριών) να βάλει ένα λανθασμένο νούμερο στο αεροπλάνο του. Δεν θα είναι άδικο να ανακαλύψει αργότερα ότι έπειτα από τόσο κόπο, τελικά έφτιαξε κάτι που απλά δεν υπάρχει?
Προσπάθησα να προσαρμόσω το παράδειγμά μου σε επίπεδο μοντελισμού και φαίνεται λίγο ακραίο για τα σημερινά δεδομένα, αλλά επειδή τα περιοδικά και τα βιβλία μένουν στις βιβλιοθήκες, σε μερικά χρόνια από σήμερα μπορεί και να μην είναι. Αν λοιπόν εγώ βρω σήμερα τη φωτό ενός F-84G με κάποιο νούμερο που δεν το έχω στη λίστα μου, το πρώτο που θα σκεφτώ είναι ότι ανακάλυψα μια σπάνια περίπτωση. Το τελευταίο στο οποίο θα πήγαινε το μυαλό μου είναι ότι κάποιο πιο προχωρημένο μυαλό της εποχής εκείνης προσπάθησε (για δικούς του λόγους) να κρατήσει μυστική την πραγματική ταυτότητα του αεροσκάφους.
Με την ήδη παρεξηγημένη άποψη που ισχύει στη χώρα μας για τους serial-ολόγους, κινδυνεύω φυσικά να χαρακτηριστώ για άλλη μια φορά ψείρας και ότι αναγάγω σε μείζον ένα θέμα μικρής σημασίας. Στα δικά μου μάτια πάντως, ο αγαπητός "serial killer" διαπράττει κάτι που ένας δημοσιογράφος ποτέ δεν πρέπει να κάνει: παραπληροφορεί (έστω και αν το κείμενό του είναι άψογο). Και επειδή δεν είμαστε στην εποχή του ψυχρού πολέμου, οι λόγοι για τους οποίους το κάνει πραγματικά δεν μπορούν ούτε καν να περάσουν από το δικό μου μυαλό. Όπως κάθε serial killer θα πρέπει να σκέφτεται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο, τον οποίο αδυνατώ να ερμηνεύσω.