Πες τα χρυσόστομε... Πες τα...
Για να καταλαβεις την τραγικη κατασταση ενα παραδειγμα πριν 15 μερες. Η W&N εδω και 2 χρονια εχει αλλαξει την σειρα ακρυλικων κατηγοριας artist's με νεα συνθεση. Τα βασικοτερα πλεονεκτηματα ειναι περισσοτερος χρονος στεγνωματος (περιπου 20 λεπτα), επιτρεποντας λιγο wet blending oπως με τα λαδια και το οτι η ρητινη που χρησιμοποιουν (το medium δηλαδη που παραλιγο να παστωσουν καποιοι τα μοντελα

) δεν ειναι λευκη η οποια στην συνεχεια γινεται διαφανη (οπως η κρυσταλιζε), αλλα διαφανη εξαρχης. Αυτο εχει σαν συνεπεια να μην αλλαζει η αποχρωση των χρωματων μετα το στεγνωμα (να γινονται πιο σκουρα δηλαδη). Οτι βλεπεις παιρνεις και αυτο ειναι πολυ σημαντικο οταν μιλαμε για χρωματα που προερχονται κυριως απο αναμιξεις και οχι απο ετοιμα μπουκαλακια. Αν δεν εχεις κρατησει σημειωσεις, αντε να ξαναπετυχεις μετα το ιδιο χρωμα βλεποντας το στεγνο αποτελεσμα. Η ποστια ομως που εχει παιξει η W&N στους καταναλωτες ειναι η εξης. Πρεπει σωνει και καλα να χρησιμοποιησεις medium της ιδιας σειρας και αναμιξη επισης με χρωματα αυτης της γκαμας, αλλιως τα ακρυλικα χανουν αυτες τις ξεχωριστες ιδιοτητες και συμπεριφερονται οπως τα αλλα.
Το Πλαισιο φερνει τα χρωματα, αλλα πουθενα δεν εβλεπα τα medium. Ρωταω λοιπον τον υπαλληλο αν εχουν ή μπορουν να φερουν για αυτη τη σειρα. Μου δειχνει αρχικα τα Galleria. Του εξηγω τα παραπανω και παθαινει πολιτισμικο σοκ. Του τονιζω οτι ειναι διαφανες το medium και μου δειχνει.... το retarder. Εκει παθαινω εγω πολιτισμικο σοκ. Του εξηγω οτι μου δειχνει κατι που καθυστερει το στεγνωμα. Μου δειχνει το flow improver και εκει καιω ασφαλειες. Παει μεσα και ρωταει. Μου λεει οτι δεν εχουν και δεν μπορουν να φερουν. Του εξηγω οτι τοτε τζαμπα φερνει χρωματα που κανουν 6-7 ευρω το σωληναριο (artists) γαν δεν τα υποστηριζει πληρως, γιατι αν ειναι να βαλω τα galleria προσθετα, τοτε καλιστα επαιρνα και αυτα τα χρωματα που κανουν 4 ευρω το σωληναριο. Ειχαμε μεινει και οι δυο και χαμογελουσαμε σαν Ιαπωνες τουριστες. Αν στην θεση μου ηταν καποιος απληροφορητος, θα ειχε πληρωσει 14 ευρω για να χαλασει τα ακριβα χρωματα του ή θα ειχε παρει κατι το οποιο θα εβαζε σε λαθος ποσοτητα και δεν θα στεγνωναν ποτε, ή κατι που θα εκανε την μπογια να χασει την συνοχη της και να μην πιανει εις τον αιωνα τον απαντα.
Γιαυτο ποτε μην εμπιστευεστε τους πωλητες τετοιων καταστηματων. Δεν εχουν ιδεα και δεν φταινε αυτοι γιαυτο, αλλα τα απληστα αφεντικα τους. Μονο
πραγματικα εξειδικευμενα καταστηματα και ιδιαιτερα παλια μπορουν να προσφερουν συμβουλες. Εκει ομως υπαρχει ενα αλλο προβλημα. Ακριβοτερες τιμες και περιορισμενη γκαμα. Το χειροτερο ολων σε αυτη την κατηγορια ειναι οτι λογω οικονομικων λογων πολλες φορες μικρες επχειρησεις αποφευγουν τις πολυ μεγαλες μαρκες ως ασυμφορες. Ετσι το προιον που θα αντιπροτεινουν πιθανα να ειναι λιγοτερο καλης ποιοτητας ή με αλλα χαρακτηριστικα. Συνηθως οι καθαροι εικαστικοι δεν πολυενδιαφερονται για μαρκες και η ακριβεια στην συμπεριφορα των υλικων δεν ειναι προτεραιοτητα. Οσοι ομως ασχολουνται με εφαρμοσμενες τεχνες, υπολογιζουν στα χαρακτηριστικα του καθε υλικου.