Tα canadair με υδρόψυκτους κινητήρες ούτε παλιά είναι ούτε άχρηστα. Τα canadair με αεροψύκτους κινητήρες είναι σαφώς και παλιότερα και πολυχρησιμοποιημένα αλλά οχι άχρηστα. Εχουν καποιους επιχειρησιακούς περιορισμούς ακριβώς λογω του αερόψυκτου κινητήρα όπως φορτίο , διαδικασίες απόρριψης ,ανώτατη επιτρεπόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά την απογείωση 34 βαθμούς μόνο εαν θυμάμαι καλά. Καθε χειμώνα ολα τα πυροσβεστικά μας περνουν απο εξονυχιστική συντήρηση. Οι βλάβες είναι κατι το αναμενόμενο το καλοκαίρι εαν αναλογιστείς τις ώρες δυσχερούς πτησεως που βάζουν καθημερινά...
Υδρόψυκτα; χμμμ πολύ Β' ΠΠ βλέπω εδώ...

Εάν εννοείς τα 415, είναι turbo-prop και όχι εμβολοφόρα. Το ίδιο και τα 215Τ, το ενδιάμεσο βήμα μεταξύ 215 και 415.
Τα 215 απαιτούν πλέον πολλές ώρες συντήρησης. Με την λήξη της πυροσβεστικής περιόδου η ΕΑΒ ξεχειλίζει από 215 που πρέπει να έχουν όλα παραδοθεί πίσω στην ΠΑ πριν την έναρξη της επόμενης πυροσβεστικής περιόδου.
Έτσι λοιπόν, ένα αεροσκάφος γίνεται «ασύμφορο» ή «παρωχημένο» πολύ πριν γίνει «άχρηστο» εάν γίνει ποτέ.
Νομίζω επίσης ότι τα 415 είναι ιδανικά για την χώρα μας και αντίστροφα. Κάτι μεγαλύτερο (ας πούμε για την συζήτηση το Βe200) θα χρειαστεί καινούργιες τακτικές στην χρήση του άρα και κάποιο χρόνο μέχρι να φτάσει η εκμετάλλευση του στο μέγιστο. Επίσης το να αγοράσει η χώρα μας 2-3 τέτοια και να τα «φορτώσει» στην ΠΑ να βγάλει αυτή το φίδι από την τρύπα είναι εύκολο αλλά δεν πιστεύω ότι είναι και ότι καλύτερο. ʼσε που θα προσθέσει ακόμη έναν τύπο στο γενικό σύνολο. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν ολοκληρωμένο μακρυπρόθεσμο σχεδιασμό. Ναι σε λίγα μεγάλα για να συμπληρώνουν ικανό αριθμό διαθέσιμων μικρών. Ναι σε εξειδικευμένα εναέρια μέσα συντονισμού, επιτήρησης, περιπολίας και μεταφοράς επί τόπου μονάδων άμεσης αντίδρασης.
Στα τόσα ηλίθια πράγματα που πληρώνω σε αυτήν τη χώρα με τους φόρους και τις κρατήσεις μου, ευχαρίστως να πληρώσω και κάτι που πραγματικά αξίζει. (Παρακαλώ εάν διαβάζετε εσείς της κυβέρνησης, διαθέστε το 50% των φόρων που μου κρατάτε για νέα εναέρια μέσα και το άλλο 50% για το Μουσείο ΠΑ. Ευχαριστώ.)