Ψηφοφορία

Ðïéü óýóôçìá êñéôéêÞò ðñïôéìÜôå ãéá ôçí åôÞóéá Ýêèåóç ôçò IPMS?

ÊñéôéêÞ åðéôñïðÞ
Øçöïöïñßá ôùí óõììåôå÷üíôùí óå êÜèå êáôçãïñßá
ÊñéôéêÞ åðéôñïðÞ êáé øçöïöïñßá óõììåôå÷üíôùí (60%-40%)
ÊñéôéêÞ åðéôñïðÞ êáé øçöïöïñßá óõììåôå÷üíôùí (40%-60%)

Αποστολέας Θέμα: Διαδικασία κρίσης του διαγωνισμού.(Ψηφίστε, δικαιολογήστε, σχολιάστε)  (Αναγνώστηκε 21194 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος mmaker

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • modelclub.gr
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Εδώ γράφουμε ότι σχόλια και προτάσεις έχουμε σχετικά με την IPMS Eλλάδος!
Γιώργος   
Ναι,φτιάχνουμε και κοσμήματα!Κάντε ένα Like!
www.facebook.com/artnclay.gr

Αποσυνδεδεμένος Δόξας Ιωάννης

• Scale 1/35
  • *
  • Ότι και να κάνεις, κάνε το σωστά!
Με την ευκαιρία της 26ης έκθεσης μοντελισμού της ΙPMS Ελλάδος ανοίγω ένα καινούργιο τόπικ για συζήτηση, με θέμα την διοργάνωση της επόμενης έκθεσης, με εισηγήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις για την βελτίωση και αναβάθμισή της. Αντικειμενικός  σκοπός αυτής της συζήτησης είναι όλοι όσοι από τους συναδέλφους μοντελιστές του forum αγαπάμε αυτόν τον θεσμό, να τον αναβαθμίσουμε για να τον ευχαριστιόμαστε όλοι, με όσον το δυνατόν λιγότερα παράπονα. Και για να πετύχει αυτός ο σκοπός, επαναλαμβάνω, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας. Πιστεύω στο τέλος να έχουμε βγάλει κάποιες προτάσεις-εισηγήσεις για το διοικητικό συμβούλιο της IPMS Ελλάδος και να τις λάβει σοβαρά υπ΄όψιν της.
Ξεκινάω λοιπόν να επισημάνω τις δικές μου προτάσεις-εισηγήσεις για την επόμενη έκθεση:

-   Όσοι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εκάστοτε IPMS, δεν πρέπει να διαγωνίζοται στις κατηγορίες της έκθεσης.
-   Να καταργηθεί η ψηφοφορία από τους διαγωνιζόμενους και να συγκροτηθεί ομάδα από 3ων ή 4ρων παλαιών και έμπειρων μοντελιστών με την κοινή αναγνώριση όλων μας και με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαγωνίζονται αυτοί.
-   Η κρίση των μοντέλων στις εκάστοτε κατηγορίες θα γίνετε κεκλισμένων των θυρών και θα κρίνει η κάθε ομάδα ξεχωριστά την κατηγορία με την οποία είναι ειδικευμένη δηλ. άρματα, αεροσκάφη, πλοία, φιγούρες κ.α
-   Ψηφοφορία να γίνετε από όλους τους διαγωνιζόμενους, μόνο για το καλύτερο Ελληνικό θέμα και για το Best of the Show, χωρίς την παρέμβαση των κριτών.

Παρακαλώ θα ήθελα την άποψή σας επί του θέματος.

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
Προσωπικά εξακολουθώ να είμαι υπέρ της ψηφοφορίας από τους διαγωνιζόμενους.
Η συγκρότηση ομάδας 3-4 έμπειρων μοντελιστών μου φαίνεται λιγάκι δύσκολο εγχείρημα γιατί τα άτομα αυτά θα πρέπει να είναι αποδεκτά και να τα αναγνωρίζουν οι περισσότεροι έλληνες μοντελιστές. Στην περίπτωση αυτή χαμός θα γίνει για το ποιός θα μπει σε αυτήν την επιτροπή. Μπορεί εγώ για παράδειγμα να θεωρώ ότι ο Χ μοντελιστής είναι "αυθεντία" στα αρματικά θέματα και κάποιος άλλος συνάδελφος να θεωρεί ότι ο ίδιος Χ μοντελιστής δεν αξίζει καθόλου ή ότι είναι κατώτερος των προσδοκιών του....... Και τί γίνεται σε αυτήν την περίπτωση :?:
Θα πλακωνόμαστε όχι για τα βραβεία αλλά για το ποιός θα μπει σε αυτήν την επιτροπή.

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
-   Όσοι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εκάστοτε IPMS, δεν πρέπει να διαγωνίζοται στις κατηγορίες της έκθεσης.
-   Να καταργηθεί η ψηφοφορία από τους διαγωνιζόμενους και να συγκροτηθεί ομάδα από 3ων ή 4ρων παλαιών και έμπειρων μοντελιστών με την κοινή αναγνώριση όλων μας και με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαγωνίζονται αυτοί.
-   Η κρίση των μοντέλων στις εκάστοτε κατηγορίες θα γίνετε κεκλισμένων των θυρών και θα κρίνει η κάθε ομάδα ξεχωριστά την κατηγορία με την οποία είναι ειδικευμένη δηλ. άρματα, αεροσκάφη, πλοία, φιγούρες κ.α
-   Ψηφοφορία να γίνετε από όλους τους διαγωνιζόμενους, μόνο για το καλύτερο Ελληνικό θέμα και για το Best of the Show, χωρίς την παρέμβαση των κριτών.

Φίλε Γιάννη ακριβώς αυτά συζητούσα σήμερα στο γραφείο  με φίλους οι οποίοι δεν είναι μοντελιστές αλλά αγαπούν τον μοντελισμό και έρχονται κάθε χρόνο στη έκθεση και θαυμάζουν τις δουλειές όλων μας.
Με τα παραπάνω εμένα με έχεις καλύψει πλήρως.

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Με την ευκαιρία της 26ης έκθεσης μοντελισμού της ΙPMS Ελλάδος ανοίγω ένα καινούργιο τόπικ για συζήτηση, με θέμα την διοργάνωση της επόμενης έκθεσης, με εισηγήσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις για την βελτίωση και αναβάθμισή της. Αντικειμενικός  σκοπός αυτής της συζήτησης είναι όλοι όσοι από τους συναδέλφους μοντελιστές του forum αγαπάμε αυτόν τον θεσμό, να τον αναβαθμίσουμε για να τον ευχαριστιόμαστε όλοι, με όσον το δυνατόν λιγότερα παράπονα. Και για να πετύχει αυτός ο σκοπός, επαναλαμβάνω, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας. Πιστεύω στο τέλος να έχουμε βγάλει κάποιες προτάσεις-εισηγήσεις για το διοικητικό συμβούλιο της IPMS Ελλάδος και να τις λάβει σοβαρά υπ΄όψιν της.
Ξεκινάω λοιπόν να επισημάνω τις δικές μου προτάσεις-εισηγήσεις για την επόμενη έκθεση:

Αν και είμαι νέος ακόμα και ίσως να μη μετράει τόσο η γνώμη μου πιστεύω πως έτσι θα έπρεπε να γίνεται.... Κάτι παρόμοιο με τη euromilitaire. Και κάτι άλλο.... Αν αξίζουν σε μία κατηγορία και 3 μοντέλα να πάρουν χρυσό να το παίρνουν.... Δηλαδή να υπάρχουν κάποια στάνταρ κριτήρια και όποιο μοντέλο τα πληρεί να βραβεύεται .... :oops: Βέβαια ίσως αυτό να είναι ανέφικτο λόγω κόστους.... :oops: :oops: :oops:

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ναύπλιο
  • ΕΛΛΑΣ
Εγώ θα συμφωνήσω με τον Γιάννη. Δεν είναι δυνατόν να κρίνει ο διαγωνιζόμενος εφόσον το πιο πιθανό είναι να μην γνωρίζει όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο, λεπτομέρεις για τα εκάστοτε έργα.

Αυστηροί κριτές λοιπόν για την κάθε κατηγορία με γνώσεις στο αντικείμενο.

Εγώ προσωπικά έμεινα άφωνος όταν κάποιος από αυτούς που ψήφιζαν στα διοράματα άκουσα οτι το διόραμα μου δεν ψηφίστηκε γιατι ήταν λέει πολύ αληθοφανές!!!! :shock: :shock: :shock: Του χρόνου δηλαδή να φτιάξω κάτι που θα μοιάζει με καρτούν 

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
Παιδιά το θέμα της κριτικής επιτροπής έχει πολυσυζητηθεί και έχει προκαλέσει πάρα πολλές έχθρες και διχόνοιες στο παρελθόν (πρό Modelclub εποχή). Γι'αυτό και πολύ σωστά κατα τη γνώμη μου καταργήθηκε (το 2000 άν δέ κάνω λάθος). Η ψηφοφορία απο τους συμμετέχοντες είναι κατα τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος βράβευσης (για το Ελλαδιστάν :roll:), ακόμα και με τις "αδικίες" που παρατηρήσαμε φέτος.

Μιά μικρή αλλαγή που νομίζω θα έπρεπε να γίνει, είναι να υπάρχει μιά επιτροπή που θα ελέγχει ότι τηρούνται οι προυποθέσεις βράβευσης (πχ. να μήν πέρνει χρυσό... αστοκάριστο μοντέλο!) Ίσως και να αποφασίζει να δίνονται περισσότερα χρυσά/ασημένια/χάλκινα όπως λέει και ο PanPan, εφόσον έχουμε πολλά καλά μοντέλα στην ίδια κατηγορία. Πάντα όμως ακολουθώντας την κατάταξη που έβγαλε η ψηφοφορία...

Επίσης για το Best of the Show να ψηφίζουν και οι επισκέπτες ή όπως έχει αναφέρει ο Stavros σε παρόμοιο topic να υπάρξει βραβείο κοινού.
Να προτείνω και ένα βραβείο Modelclub με ψηφοφορία on line?

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
Εγώ ξανακάνω την ίδια ερώτηση: οι αυστηροί αυτοί κριτές πώς θα επιλέγονται :?:
Θα υπάρχουν κάποια κριτήρια ή ........ Θα βγαίνω εγώ και θα λέω "ξέρω από σύγχρονα άρματα" και τσουπ θα γίνομαι κριτής :?:
 :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!

Υπαρχει κατι τετοιο?
Δεν εννοω αυστηροι...εννοω με πολυ καλη γνωση του αντικειμενου!!
Γιατι οταν λεμε "Αρμα" η "Αεροπλανο" δεν ειναι ενα,η μιας εποχης η μιας χωρας...ειναι ατελειωτα!
Και εκει ισως ειναι,για εμενα,η δυσκολια του ολου θεματος! :roll: :roll:
Οσο για το ποιος θα θελει να παρει μια τετοια θεση...πιστευω ακραδαντα οτι δεν προκειται να ρισκαρει κανενας να τον κυνηγανε η να τον βριζουνε οι εκαστοτε "αδικημενοι".....

Εγώ προσωπικά έμεινα άφωνος όταν κάποιος από αυτούς που ψήφιζαν στα διοράματα άκουσα οτι το διόραμα μου δεν ψηφίστηκε γιατι ήταν λέει πολύ αληθοφανές!!!! :shock: :shock: :shock: Του χρόνου δηλαδή να φτιάξω κάτι που θα μοιάζει με καρτούν 

Να  ::cry2:: ::cry2:: ::cry2:: η να  ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: με την κλαπα- ::nutkick:: του Ελληναρα???
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
...
Οσο για το ποιος θα θελει να παρει μια τετοια θεση...πιστευω ακραδαντα οτι δεν προκειται να ρισκαρει κανενας να τον κυνηγανε η να τον βριζουνε οι εκαστοτε "αδικημενοι".....

Υπάρχουν πολλοί που γουστάρουν να το παίζουν "Θεοί"... :?

Αποσυνδεδεμένος dedalos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χαλκιδα
  • Can't help myself...it's a sickness!!
Υπάρχουν πολλοί που γουστάρουν να το παίζουν "Θεοί"... :?

Αμα περιμενεις απ'τον "γαμων τουταγχαμον" να κρινει την δουλεια σου....ψωνισες απο σβερκο...
Εν ολιγης καταληγουμε παλι στην δοκιμασμενη(και με οποια παρατραγουδα)λυση των συμμετεχοντων και ελπιζουμε καθε φορα εκτος απο τις σοβαρες δουλειες να δουμε και σοβαρους ανθρωπους... :roll: :roll:
Γνωστος κι ως...doctor evergreen...Τασος ο "δεν τελειωνω τιποτα"....και λοιπα cosmetic επιθετα..

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • ΕΛΛΑΣ

Υπαρχει κατι τετοιο?
Δεν εννοω αυστηροι...εννοω με πολυ καλη γνωση του αντικειμενου!!
Γιατι οταν λεμε "Αρμα" η "Αεροπλανο" δεν ειναι ενα,η μιας εποχης η μιας χωρας...ειναι ατελειωτα!
Και εκει ισως ειναι,για εμενα,η δυσκολια του ολου θεματος! :roll: :roll:

Να  ::cry2:: ::cry2:: ::cry2:: η να  ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: ::lol18:: με την κλαπα- ::nutkick:: του Ελληναρα???

Υπάρχουν φίλε μου πως γίνεται στις εκθέσεις του εξωτερικού και γνωρίζουν οι κριτές της κάθε κατηγορίας τα περί του αντικειμλένου; Δηλαδή ακόμα και στον μοντελισμό είμαστε μπανανία;

Αποσυνδεδεμένος Totenkopf

• Scale 1/72
  • *
Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί ξερόλες, άποψη μου είναι να υπάρχει μια ολιγομελίς κριτική επιτροπή με γνώσεις πάνω στο αντικείμενο είτε αυτό είναι άρματα, αεροπλάνα, κ.λ.π.

Αποσυνδεδεμένος Δόξας Ιωάννης

• Scale 1/35
  • *
  • Ότι και να κάνεις, κάνε το σωστά!
  Πως θα σας φαινόταν δηλαδή αν σας έκρινε τις δουλειές σας για την κατηγορία των αεροσκαφών π.χ ο Κος Μέγας, Αθανασόπουλος, Πολύζος, για τα άρματα ο Κος Σούλης ή για τα πλοία ο Κος Στρομπούλας. (Να με συχωρήσουν κάποιοι άλλοι σεβαστoί συνάδελφοι μοντελιστές αλλά αυτά τα ονόματα θυμήθηκα τώρα). Τα ονόματα είναι τυχαία αλλά τόσο σεβαστά πιστεύω από όλους μας στο μοντελιστικό χώρο.  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Eagle

• Scale 1/35
  • *
  • ΕΛΛΑΣ
Εγώ συμφωνώ και πάλι με τον Γιάννη άτομα που έχουν διακριθεί διεθνώς νομίζω πως θα είναι το καλύτερο!  ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Υπάρχουν φίλε μου πως γίνεται στις εκθέσεις του εξωτερικού και γνωρίζουν οι κριτές της κάθε κατηγορίας τα περί του αντικειμλένου; Δηλαδή ακόμα και στον μοντελισμό είμαστε μπανανία;

Παρόλο που ξεκίνησα το θέμα εντός του αντίστοιχου τόπικ για το διαγωνισμό και είπα και κάποια πράγματα στο άλλο τόπικ για το Best of Show,
θα συμμετάσχω κι εδώ, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να μεταφέρω όλες τις απόψεις και προτάσεις που θα καταγραφούν, στην επόμενη συνάντηση του ΔΣ της IPMS και οπωσδήποτε στην επόμενη Γενική Συνέλευση.
Κατ'αρχήν θα ευχαριστήσω τον ένα Γιάννη για την επιλογή του να με συμπεριλάβει στους "σοφούς" και θα έλεγα στον άλλο Γιάννη να μην είσαι τόσο απόλυτος και προκατειλημένος υπέρ των "ξένων" και κατά των εγχώριων κριτών.

Ακόμη και στις ξένες αναγνωρισμένες εκθέσεις, στις κριτικές επιτροπές υπάρχουν άνθρωποι κατα τα κοινώς μοντελιστικά λεγόμενα "κουλοί"
που έχουν απλά δημιουργήσει ένα όνομα ή έχουν τις προσβάσεις (βλέπε ειδικά περιοδικά - σπόνσορες των εκθέσεων) και κρίνουν τις δουλειές των άλλων, ενώ οι δικές τους είναι γενικά κάτω του μετρίου. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλοι πραγματικοί Masters που διορθώνουν ή εξισορροπούν τα πράγματα.
Σας λένε τίποτα τα ονόματα Graham Dixey (φιγούρες) ή John Prigent (άρματα) σε παλαιότερες Euromilitaire? όσοι έχουν δει φιγούρες και μοντέλα τους στο Military Modelling θα καταλάβουν απόλυτα τι εννοώ.

Στα δικά μας τώρα.
Οπως έχω ξαναπεί, το σύστημα των κριτικών επιτροπών - μια για κάθε κατηγορία, δηλ. αεροσκάφη, άρματα, πλοία κ.ο.κ. - έχει παίξει παλαιότερα και μάλιστα με πολύ οργανωμένο τρόπο. Αν δείτε φύλλο βαθμολογίας εκείνης της εποχής θα πάθετε πλάκα απο τα πεδία που εξετάζονται και βαθμολογούνται σε κάθε έκθεμα. το αποτέλεσμα προέκυπτε απο τη σούμα των επιμέρους βαθμολογιών.
Εκτιμώ ότι ως σύστημα αξιολόγησης ήταν πάρα πολύ αντικειμενικό και αξιοκρατικό  - με δεδομένο ότι οι κριτές ήταν αναγνωρισμένοι μοντελιστές πάντα - αλλά ο λόγος που καταργήθηκε δεν ήταν τίποτα άλλο παρά για να γλιτώσουμε απο τη γκρίνια αυτών
- που πάντα υπήρχαν όπως και τώρα υπάρχουν -
που ένιωθαν αδικημένοι απο τα αποτελέσματα, έλεγαν ότι τους είχε (επίτηδες) "ρίξει" η κριτική επιτροπή για να ευνοήσει τους δήθεν "κολλητούς" της  κ.ο.κ.

Πιστεύω ότι το υπάρχον σύστημα της ψηφοφορίας είναι ικανοποιητικό και πιστεύω εάν υπάρξει κάποια φόρμουλα για να πειστούν να ψηφίσουν όλοι οι συμμετέχοντες (για διάφορους λόγους υπάρχει πάντα κάποια αποχή) τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο αντιπροσωπευτικά και "δίκαια".
Στα ειδικά βραβεία μόνο, πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι "διπλά" δηλαδή δυο Best of Show το ένα απο την ψηφοφορία των συμμετεχόντων όπως τώρα και το άλλο απο το κοινό
και αντίστοιχα δύο "Καλύτερα Ελληνικά". Εννοείται χωρίς να αποκλείεται οι επιλογές να ταυτίζονται μεταξύ τους (εάν έτσι προκύψει).
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος ΕΥΓΕΝΙΟΣ

• Scale 1/35
  • *
  • MC-114 IPMS-1023
Ωπ...έχεις δίκιο, πράγματι ξεκίνησες το θέμα πρώτος αλλά ένα μυαλό χιμώνα -καλοκαίρι....άστα.... :?

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
...Τούς 15-20 κριτές "παλιούς, έμπειρους και καταξιωμένους"
-θα μπορέσετε να τούς συγκεντρώσετε όλους μαζί την ίδια μέρα/ες ή θα ψάχνετε την τελευταία στιγμή για αντικαταστάτες  γιατί κάποιος δεν ήρθε επειδή αρρώστησε το παιδί του πχ;
-τους ρωτήσατε αν θέλουν και αν έχουν όρεξη να ακούνε μετά για χρόνια το μακρύ και το κοντό του καθενός που θεωρεί ότι αδικήθηκε;
..

τι μου θύμισες τώρα.
3-4 ώρες κεκλεισμένων των θυρών βαθμολόγηση
και έπειτα 1-2 ώρες τσεκάρισμα , έλεγχος και επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων
και η ώρα να είναι 10 το βράδυ,
να κλείνει η αίθουσα
και την άλλη μέρα πρωί να πρέπει να γράψεις και μονογράψεις καμιά 150-200ριά βραβεία και επαίνους.
και η γκρίνια να ξεκινάει απο την επομένη το πρωί, με το που έμπαιναν τα ταμπελάκια των βραβευσεων...
 :wink:
για την ιστορία, το σύστημα άλλαξε το 1999 εαν θυμάμαι καλά, επι προεδρίας Μπάμπη Δρίζου, και δεν ήταν ανακάλυψη δική μας αλλά πρακτική δανεισμένη απο τον Αμερικανικό διαγωνισμό MASTERCON που διοργανώνει κάθε χρόνο η VLS και λειτουργεί με το ίδιο σύστημα.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος rafael

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κατ' αρχήν να διευκρινήσω ότι δεν είμαι μέλος της IPMS. Και δεν είμαι ούτε θετικά ούτε αρνητικά προσκείμενος στην IPMS. Επίσης δεν συμμετείχα στην έκθεση, την επισκέφθηκα δύο φορές, πιστεύω ότι είχε εξαιρετικές δουλειές αλλά ομολογώ ότι δεν θυμάμαι όλα τα βραβεία. Aυτά για να μην παρεξηγηθώ για τα παρακάτω.

Εχω την άποψη ότι από τη στιγμή που η έκθεση είναι έκθεση διοργάνωσης της IPMS, η αξιολόγηση των μοντέλων είναι ευθύνη της IPMS. Πάει και τελείωσε. Αν θέλουν να βάλουν κριτική επιτροπή ή να καταφύγουν στη ψήφο των συμμετεχόντων ή σε ... televoting, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι δικό τους θέμα. Αν κάποιοι διαφωνούν με τη διαδικασία απλά δε συμμετέχουν ή συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού.

Τα παραπάνω κατά τη γνώμη μου έχουν και την εξης πρακτική σημασία. Αν το σύστημα που επιλέγει η IPMS αποδεικνύεται διαβλητό και γενικά αποτυχημένο απλά δεν συμμετέχουμε μέχρι να αλλάξει. Φαντάζομαι ότι η διοίκηση της IPMS δεν θα θέλει να κάνει έκθεση με άδειους πάγκους και "λαμβάνοντας το μήνυμα" θα φροντίσει να το διορθώσει.

Επειδή κατά τη γνώμη μου η δίκαιη αξιολόγηση των συμμετοχών είναι το 50% ίσως και παραπάνω της επιτυχίας μιας έκθεσης αυτό σημαίνει ότι όποιος τη διοργανώνει πρέπει να έχει και την αγωνία της αξιολόγησης. Ομολογώ ότι αυτό με την "αλληλοψηφοφορία" δεν το πολυκαταλαβαίνω, μάλλον είναι του στυλ "αφού πάντα παραπονιέστε, ψηφιστείτε μεταξύ σας να μην έχουμε την ευθύνη". Ομως, είτε τους αρέσει είτε όχι, αυτοί είναι οι διοργανωτές, αυτοί έχουν την ευθύνη να διεξαχθεί όλη η διαδικασία ομαλά και να είναι αδιαβλητη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αν δεν μπορούν να συγκροτήσουν μια σοβαρή κριτική επιτροπή (και σοβαρός κριτής είναι αυτός που έχει αποδείξει τις ικανότητες και τις γνώσεις του, που σίγουρα θα είναι στην θέση του την ημέρα της αξιολόγησης και που φυσικά δεν θα ψάξει τα μοντέλα των "κολλητών" για να δώσει τα highscore) αυτό είναι κάτι που πρέπει να λύσουν οι ίδιοι, εν τέλει ας καταργήσουν το διαγωνιστικό μέρος της έκθεσης μέχρι να βρεθεί μια σοβαρή επιτροπή.

Επίσης θα μου επτρέψετε να αναφέρω και κάτι άλλο που μου φαίνεται ακατανόητο. Αν παρατήρησα σωστά σε κάποιες κατηγορείες δεν υπήρχε χρυσό ή άργυρό ή υπήρχε μόνο έπαινος. Sorry παιδιά αλλά αν τα πράγματα είναι έτσι επιμένω ότι είναι ακατανόητο. Ξέρω ότι η λογική είναι ότι τα μοντέλα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν έπιασαν τα στανταρντς για να πάρουν πχ χρυσό άρα δεν δίνεται χρυσό, αλλά πως θα σας φαίνοταν αν πχ στους Ολυμπιακούς δεν δίνοταν χρυσό στα 100 μ. επειδή κανείς δεν έκανε κάτω από 10" ? Σε κάθε διαγωνισμό τα μετάλια - βραβεία θα πρέπει να απονέμονται με βάση την ποιότητα των συμμετοχών στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ διαγωνισμό και όχι με βάση την ποιότητα στο .... UK National ή στη Euromilitaire ή μ' αυτά που έχει στο ... σπίτι του ο Τσώνος ! Κι αν σε μια κατηγορία υπάρχει μόνο μία συμμετοχή οπότε δεν είναι δυνατή η σύγκριση ας καταργείται η κατηγορία και ας εκτίθεται εκτός συναγωνισμού η μοναδική συμμετοχή. Αλλά, συγνώμη, το να υπάρχει μόνο μία συμμετοχή κι αυτή να παίρνει πχ αργυρό μετάλιο ακούγεται τόσο αστείο και ειρωνικό όσο το "έτρεχε μόνος του και ήρθε δεύτερος"!

ΥΓ Σε περίπτωση που η τελευταία παράγραφος είναι αποτέλεσμα της ... προϊούσας πρεσβυωπίας μου, παρακαλώ αγνοείστε την !!! :) :) :)        
ΡΑΦΑΗΛ ΛΙΣΜΑΝΗΣ

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Εκπρόσωποι Συλλόγων
  • Scale 1/32
.... Αν κάποιοι διαφωνούν με τη διαδικασία απλά δε συμμετέχουν ή συμμετέχουν εκτός συναγωνισμού.

....Ομως, είτε τους αρέσει είτε όχι, αυτοί είναι οι διοργανωτές, αυτοί έχουν την ευθύνη να διεξαχθεί όλη η διαδικασία ομαλά και να είναι αδιαβλητη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Αν δεν μπορούν να συγκροτήσουν μια σοβαρή κριτική επιτροπή (και σοβαρός κριτής είναι αυτός που έχει αποδείξει τις ικανότητες και τις γνώσεις του, που σίγουρα θα είναι στην θέση του την ημέρα της αξιολόγησης και που φυσικά δεν θα ψάξει τα μοντέλα των "κολλητών" για να δώσει τα highscore) αυτό είναι κάτι που πρέπει να λύσουν οι ίδιοι, εν τέλει ας καταργήσουν το διαγωνιστικό μέρος της έκθεσης μέχρι να βρεθεί μια σοβαρή επιτροπή.

Επίσης θα μου επτρέψετε να αναφέρω και κάτι άλλο που μου φαίνεται ακατανόητο. Αν παρατήρησα σωστά σε κάποιες κατηγορείες δεν υπήρχε χρυσό ή άργυρό ή υπήρχε μόνο έπαινος. Sorry παιδιά αλλά αν τα πράγματα είναι έτσι επιμένω ότι είναι ακατανόητο. Ξέρω ότι η λογική είναι ότι τα μοντέλα που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν έπιασαν τα στανταρντς για να πάρουν πχ χρυσό άρα δεν δίνεται χρυσό, αλλά πως θα σας φαίνοταν αν πχ στους Ολυμπιακούς δεν δίνοταν χρυσό στα 100 μ. επειδή κανείς δεν έκανε κάτω από 10" ? Σε κάθε διαγωνισμό τα μετάλια - βραβεία θα πρέπει να απονέμονται με βάση την ποιότητα των συμμετοχών στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ διαγωνισμό και όχι με βάση την ποιότητα στο .... UK National ή στη Euromilitaire ή μ' αυτά που έχει στο ... σπίτι του ο Τσώνος ! Κι αν σε μια κατηγορία υπάρχει μόνο μία συμμετοχή οπότε δεν είναι δυνατή η σύγκριση ας καταργείται η κατηγορία και ας εκτίθεται εκτός συναγωνισμού η μοναδική συμμετοχή. Αλλά, συγνώμη, το να υπάρχει μόνο μία συμμετοχή κι αυτή να παίρνει πχ αργυρό μετάλιο ακούγεται τόσο αστείο και ειρωνικό όσο το "έτρεχε μόνος του και ήρθε δεύτερος"!
....

πολύ καλά τα λες
ιδίως τα τελευταία. τα σχετικά φετεινά φαινόμενα οφείλονται πιστεύω σε υπερβολική αυστηρότητα σε κάποιες κατηγορίες. Σε κάποιες άλλες παραήταν "πάρε κόσμε"
πάντως κι εσύ αν ήσουν στα πράγματα, ενδεχομένως να κατέφευγες σε λύσεις που θα σε απάλλασαν απο τη μόνιμη Ελληνική γκρίνια.
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος LAMPAKIAS

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • Μ113 IDF Fitter
πιστευω οτι ενα συστημα με κριτες θα ηταν καλητερο
τωρα μπορει μια ομαδα να κανει οτι θελει αν κατεβασει μοντελα
σεμια κατηγορια   

να μην ειναι η μερα συμετοχης στον διαγωνισμο η τεταρτη
γιατι ετσι δεν θα εχεται πολλες συμετοχες απο επαρχια
αν ηταν να ερθει ενας ξενος μοντελιστης με πολλα
εξοδα σε αεροπλανα και ξενοδοχεια τι λετε θα το εκανε?

θα ηθελα τα μαγαζια σε ξεχωριστη αιθουσα ωστε
και την εκθεση να δουμε ανετα με πιο πολυ χωρο και χρονο
αλλα και καλυτερες αγορες και πιο ανετα χωρις να ενοχλουμε

αλλα και ασφαλεια για τα μοντελα μας
αφου οποιος ηθελε επιανε οτι ηθελε
χωρις να τον ελεγχη κανεις

οχι τοσες πολλες κατηγοριες κουραζουν
ας κατηργηθουν μερικες και ας βραβευονται περισοτερα εργα
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Σύλλογος Μοντελιστών Καβάλας
IPMS 1200

[im

Αποσυνδεδεμένος Stratos Mavroudis

• Scale 1/72
  • *
Φίλοι καλημέρα

Αναφορικά στο θέμα που συζητάμε έχω τις εξής απόψεις:
α) Επειδή δεν έχω συμμετάσχει ως διαγωνιζόμενος σε παλαιότερες εκθέσεις, εκτός από μία φορά το 1995 ή 1996, αν δεν με απατά η μνήμη μου, θεωρώ ότι η φετινή έκθεση ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και θα αποτολμήσω να πω ότι αργά αλλά σταθερά προσεγγίζει αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού. Αν λάβουμε υπόψην μας επίσης και τα πενιχρά έσοδα της ένωσης από τις συνδρομές, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση. Οι αντίστοιχες IPMS του εξωτερικού, έχουν το οικονομικό υπόβαθρο(ύπαρξη πολλών μοντελιστικών ΄΄κλάμπς΄΄, χορηγοί, διαφημιστικά σποτάκια στην τηλεόραση,κ.λ.π). Επίσης στην Αμερική, όπως με πληροφορεί φίλος μου που έζησε 23 χρόνια στο Σικάγο, στην πόλη οργανώνονται πάνω από 20!!!!!εκθέσεις στη διάρκεια του χρόνου και εκατοντάδες τοπικές εκδηλώσεις με χιλιάδες συμμετέχοντες. Η μεγαλύτερη δε έκθεση, κάτι αντίστοιχο με τη δική μας, διοργανώνεται σε υπόστεγο αεροπλάνων στο διεθνές αεροδρόμιο του Σικάγου.
Τα μεγέθη είναι , όπως καταλαβένετε, είναι ασύγκριτα, αν αναλόγιστεί κάποιος ότι σε κάθε μικρή πόλη υπάρχουν όχι ένας αλλά πολλοί μοντελιστές, και πολλές φορές περισσότερα από ένα μοντελιστικά κλαμπ.

β)  Αναφορικά στην κριτική των μοντέλων, έχω την άποψη ότι σε γενικές γραμμές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι κρίσεις ήταν αντικειμενικές.Αν κρίνω από τη δική μπου περίπτωση ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν δυνατό να βραβευτώ, αν και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα μετά από 10 και πλέον χρόνια, βραβεύτηκα. Δεν ξέρω αν τα μοντέλα μου άξιζαν για βραβείο ή όχι ή ήταν καλλίτερα ή χειρότερα από κάποια άλλα που δεν βραβεύτηκαν ή αν πριμοδοτήθηκα από κάποιους -  σημειώνω ότι εκτός από τον Σταύρο δεν γνώριζα κανέναν στην έκθεση ούτε από τους διοργανωτές ούτε και από τους συμμετρέχοντες -. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο κόσμος βράβευσε - και δεν αναφέρομαι μόνο στα δικά μου μοντέλα - την πρωτοτυπία. Η 
 πρωτοτυπία και η ιστορική ακρίβεια στην αναπαράσταση ενός θέματος κερδίζουν πάντα τους κριτές σε όλες τις εκθέσεις ανά τον κόσμο. Αυτό συνέβη και στη δική μας έκθεση. Συμφωνώ επίσης με τον Σταύρο ότι υπάρχουν πολλοί κριτές που''προμοτάρονται'' από διαφόρους χορηγούς - κυρίως από καταστήματα μοντελισμού - και βαθμολογούν κατά το δοκούν, χωρίς η προσωπική τους δουλειά να είναι κάτι το αξιόλογο.

γ) Σχετικά με τον διορισμό ή όχι κριτικής επιτροπής για την κριτική των μοντέλων, αυτό που χρειάζεται κατά την ταπεινή μου άποψη είναι να μην αποκτά το ωραίο αυτό κοινωνικό γεγονός ''ακαδημαική'' χρειά. Ο μοντελισμός είναι χαρά και πρωτοτυπία και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν πανεπιστημιακό μάθημα ή σαν διπλωματική εργασία για την απόκτηση master.Εκτός αυτού τα περισσότερα σύγχρονα θέματα που κυκλοφορούν σε μορφή κιτ από τις εταιρείες είναι κατά το πλείστον ακριβή στις διαστάσεις τους (μεταλλικά, φωτοχαραγμένα κομμάτια,κομμάτια ρητίνης και πολλά άλλα  ''καλούδια'' συνοδεύουν τις συσκευασίες των πλαστικών μοντέλων). Επίσης κάποιες εταιρείες (accurate, legend productions) συνεργάζονται με τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα πραγματικά θέματα και ως εκ τούτου έχουμε ως αποτέλεσμα ένα κατά 99,99% πιστό μοντέλο. Συνεπώς η κρίση ενός μοντέλου είναι βέβαια απαιτητική για τον εκάστοτε κριτή, αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι αποτελεί ευκολότερη διαδικασία από ότι παλαιότερα.
Πιστεύω ότι ο συνδυασμός κοινού και συγκεκριμένων κριτών είναι κάτι που θα έπρεπε να σκεφτούν οι διοργανωτές της έκθεσης, για να μην δίνονται βραβεία ''πάρε κόσμε'', όπως λέει ο Σταύρος. 
Στράτος Μαυρουδής

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
Πιστεύω ότι η έννοια του διαγωνισμού κάνει την έκθεση πιο πικάντικη.
Αλέξη αν βρεθούμε κάτω από μία μπασκέτα για πόση ώρα θα ρίχνουμε σουτάκια; Τελικά θα θέλουμε να παίξουμε ένα μονάκι!
Καταλαβαίνω όμως ότι το πνεύμα σου είναι να μην υπάρχουν μπερδέματα και να εστιαζόμαστε στην εσωτερική αξία των εκθεμάτων και όχι σε αυτή που τους δίνει η κρίση των όποιων κριτών.

Από την άλλη, πώς να κρίνεις τους κριτές; Εδώ τα Όσκαρ ανακοινώνονται και καραφλιάζει ο κόσμος, όχι τώρα η μικρή - μεγάλη παρέα των ελλήνων μοντελιστών!...

Αποσυνδεδεμένος kap

• Κώστας Καπέλος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα...Ostfront
  • Ψυχή βαθιά!
Δηλώνω και εγώ άσχετος από διαγωνισμούς.

Συμφωνώ όμως με τη λογική της ψηφοφορίας των συμμετεχόντων, απλά με τον καιρό πιστεύω πως θα αυξάνεται και η εμπειρία της κρίσης τους. Επίσης, συμφωνώ με όσους είπαν ότι το ΔΣ της ένωσης, για λόγους αξιοκρατίας δεν πρέπει να διαγωνίζεται κανονικά. Παραθέτω το απλό παράδειγμα πολλών καταξιωμένων Ελλήνων μοντελιστών όπου συμμετέχουν σε διεθνής διαγωνισμούς και στην έκθεση τα βραβευμένα μοντέλα τους τα εκθέτουν ΕΣ, απλά για να τα θαυμάσουμε

Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα προσωπικά είναι να βλέπω συμμετοχές που να αξίζουν την προσοχή μου από όλες τις απόψεις και ανεξάρτητα αν πήρε βραβείο ή όχι.

ΥΓ1 Προσωπικά, το BOS το δίνω στο για του Φίλιππου, ΜΠΡΑΒΟ ʼγγελε  ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
ΥΓ2 Και του χρόνου ακόμα καλύτερα ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::
Ψυχή βαθιά!

Αποσυνδεδεμένος Aλέξης Κοντηβέης

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Μυτιλήνη-Πάτρα
  • Jolly time!!!
Από την άλλη, πώς να κρίνεις τους κριτές; Εδώ τα Όσκαρ ανακοινώνονται και καραφλιάζει ο κόσμος, όχι τώρα η μικρή - μεγάλη παρέα των ελλήνων μοντελιστών!...

Exεις δικιο Γιαννη. Το παράδειγμα σου με κάλυψε!!!!

Επομενως κουράγιο παιδια!!! Κάποτε θα ξημερωσει και η μερα που όλοι θα θελατε!!!!
Μαυρομοντελούρος..."Εδώ τα καλά τελευταία Βιολογικά μοντέλα!!!"

Tags: