Αποστολέας Θέμα: Προτεινόμενος αερογράφος για αρχάριο  (Αναγνώστηκε 5208 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος tripialos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Προτεινόμενος αερογράφος για αρχάριο
« στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 08:26:06 πμ »
Καλημέρα παιδιά.

Το ξέρω οτι αυτό το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές όμως συμπαθάτε με αλλά έχω ρίξει ποοοοοοολύ  διάβασμα μέχρι στιγμής και δυστυχώς δεν μου περισσεύει χρόνος να κάνω έρευνα και για αυτό. Ακόμη διαβάζω για τους διαλύτες χρωμάτων ... :/

Πρίν λίγο καιρό είχα ποστάρει για συμβουλές σχετικά με τα εργαλεία που χρειάζομαι για την επιστροφή μου στον χώρο μετα απο 20 χρόνια. Κάποιοι μου είχατε πεί να πάρω αερογράφο και είχατε απόλυτο δίκιο. Εγώ είχα την εντύπωση οτι σαν αρχάριος μπορούσα να κάνω την δουλειά μου με πινέλο (γελάνε και οι κότες!). Κατάλαβα την διαφορά οταν έκανα συγκρηση ενα μοντέλο που του είχα περάσει αστάρι με πινέλο και ένα με σπρέι (και τα δύο Vallejo).

Διάβασα κάποια άλλα θέματα εδώ στο φόρουμ σχετικά με αερογράφους για αρχάριους όμως δεν βρήκα ακριβώς τις απαντήσεις που ψάχνω (άλλα ήταν απο το 2008 άλλα ήταν για εκτυπώσεις 3Δ κ.λ.π).

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής:

Επίπεδο/Εμπειρία: Ποιο άσχετος πεθαίνεις. Η μόνη επαφή που είχα με κάτι παρεμφερές ήταν το πιστολάκι του πατέρα μου στο μαραγκούδικο (τότε) που καθάριζε τα ροκανίδια.

Μοντέλα: Αεροπλάνα 1/72

Μπάτζετ: 150 ευρώ.

Υλικά: Χρώματα (ακρυλικά), αστάρια και βερνίκια.

Αγορά: Κομπρεσέρ και αερογράφο

Τώρα τα υπόλοιπα τα αφήνω πάνω σας.

Είναι καλύτερο να πάρω ενα καλό κομπρεσέρ και ένα φτηνό αερογράφο και όταν μάθω να πάρω έναν καλύτερο;
Να πάρω και φτηνό κομπρεσέρ και φτηνό αερογράφο;

Σε κάποια πόστ εχω παρατηρήσει οτι δεν αναφέρεται μάρκες για λόγους διαφήμισης κ.λ.π . Θα με βοηθούσε αρκετά αν μου λέγατε και μια μάρκα/λίνκς μην ψάχνομαι και με αυτό μετά. Δεν τεμπελιάζω απλά πραγματικά δεν έχω τοσο χρονο και έχω ρίξει τόσο διάβασμα που έχει αρχίσει και με κουράζει. Προτιμώ στην παρούσα φάση αυτόν τον χρόνο να κολλήσω και να στοκάρω.
When you have a hammer everything starts looks like a nail...

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Προτεινόμενος αερογράφος για αρχάριο
« Απάντηση #1 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 08:29:35 πμ »
Καλημέρα παιδιά.

Το ξέρω οτι αυτό το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές όμως συμπαθάτε με αλλά έχω ρίξει ποοοοοοολύ  διάβασμα μέχρι στιγμής και δυστυχώς δεν μου περισσεύει χρόνος να κάνω έρευνα και για αυτό. Ακόμη διαβάζω για τους διαλύτες χρωμάτων ... :/

Πρίν λίγο καιρό είχα ποστάρει για συμβουλές σχετικά με τα εργαλεία που χρειάζομαι για την επιστροφή μου στον χώρο μετα απο 20 χρόνια. Κάποιοι μου είχατε πεί να πάρω αερογράφο και είχατε απόλυτο δίκιο. Εγώ είχα την εντύπωση οτι σαν αρχάριος μπορούσα να κάνω την δουλειά μου με πινέλο (γελάνε και οι κότες!). Κατάλαβα την διαφορά οταν έκανα συγκρηση ενα μοντέλο που του είχα περάσει αστάρι με πινέλο και ένα με σπρέι (και τα δύο Vallejo).

Διάβασα κάποια άλλα θέματα εδώ στο φόρουμ σχετικά με αερογράφους για αρχάριους όμως δεν βρήκα ακριβώς τις απαντήσεις που ψάχνω (άλλα ήταν απο το 2008 άλλα ήταν για εκτυπώσεις 3Δ κ.λ.π).

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής:

Επίπεδο/Εμπειρία: Ποιο άσχετος πεθαίνεις. Η μόνη επαφή που είχα με κάτι παρεμφερές ήταν το πιστολάκι του πατέρα μου στο μαραγκούδικο (τότε) που καθάριζε τα ροκανίδια.

Μοντέλα: Αεροπλάνα 1/72

Μπάτζετ: 150 ευρώ.

Υλικά: Χρώματα (αρκυλικά), αστάρια και βερνίκια.

Αγορά: Κομπρεσέρ και αερογράφο

Τώρα τα υπόλοιπα τα αφήνω πάνω σας.

Είναι καλύτερο να πάρω ενα καλό κομπρεσέρ και ένα φτηνό αερογράφο και όταν μάθω να πάρω έναν καλύτερο;
Να πάρω και φτηνό κομπρεσέρ και φτηνό αερογράφο;

Σε κάποια πόστ εχω παρατηρήσει οτι δεν αναφέρεται μάρκες για λόγους διαφήμισης κ.λ.π . Θα με βοηθούσε αρκετά αν μου λέγατε και μια μάρκα/λίνκς μην ψάχνομαι και με αυτό μετά. Δεν τεμπελιάζω απλά πραγματικά δεν έχω τοσο χρονο και έχω ρίξει τόσο διάβασμα που έχει αρχίσει και με κουράζει. Προτιμώ στην παρούσα φάση αυτόν τον χρόνο να κολλήσω και να στοκάρω.

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
« Απάντηση #2 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 09:56:32 πμ »
Καλημέρα ,
Στο budget που διαθέτεις μπορείς να βρείς τα παρακάτω :
ΑΕΡΟΓΡΑΦΟΣ Graphotech BD-183K
ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ AS-18SP ή
Κομπρεσέρ TC-20C
Δες τα website των γνωστών μοντελομάγαζων της Αθήνας.
Είναι το set up που έχω εδώ και πολύ καιρό και καλύπτει το 95% των αναγκών (μου)

ʼποψή μου είναι οτι κομπρεσέρ αλλάζεις λιγότερο συχνά απ' ότι αερογράφο , εγώ πχ. έχω το ίδιο κομπρεσερ καμμιά 12αρια χρόνια και στο μεταξύ έχω αλλάξει 3-4 αερογράφους. Αρα ή επένδυση καλύτερα να είναι σε καλό κομπρεσέρ. Ωστόσο το budget που διαθέτεις είναι περιοριστικό και για τα 2.
Πάντως για αρχάριο αυτά που προτείνω είναι οκ  και με τον καιρό θα δείς οτι θα σε καλύψουν και για πιο "advanced" καταστάσεις όταν θα μάθεις καλά το αερογράφο, τα χρώματα, τις διαλύσεις, τις πιέσεις, τις αποστάσεις ψεκάσματος κοκ.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #3 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 10:15:18 πμ »
Aκριβώς όπως έγραψε και ο Βαγγέλης.

Αερογράφος διιπλής λειτουργίας σκανδάλης, βαρύτητας (δηλαδή με κυπελάκι πλήρωσης χρώματος από πάνω και όχι αποκάτω) με διάμετρο μύτης βαφής γύρω στο 0,30-0,35
Κομπρεσερ χαμηλής ισχύος και θορύβου με δεξαμενή αέρα, αυτοματισμό έναρξης/παύσης λειτουργίας,  με ρυθμιστή πίεσης με μανόμετρο και υδατοπαγίδα και διάμετρο εξόδου αέρα 1/8".

Αυτά είναι τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι και με βαση αυτά μπορείς να προβείς σε έρευνα αγοράς. Δεν υπάρχει λόγος να σου προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα, όχι λογω συμπαθειών/αντιπαθειών, αλλά λόγω των προσφορών που μπορεί να σου κανει ο κάθε καταστηματάρχης. Από το internet μπορεί να βρείς και φθηνότερα, αλλά έτσι και σου χαλάσει κατι, χαιρετίσματα...σου παραθέτω και δύο φωτογραφίες,

Αποσυνδεδεμένος dionisis79

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • IPMS 1317 Λέσχη Μοντελιστών Καρδίτσας!!!!!
« Απάντηση #4 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 12:06:33 μμ »
καλημέρα ! Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες . Καλύτερα τα περισσότερα χρήματα να πάνε στο κομπρεσέρ ( αυτό της φωτογραφίας είναι μια χαρά ) και να πάρεις έναν αερογράφο σχετικά φθηνό , ώστε να μάθεις και πως να ψεκάζεις και πως να τον καθαρίζεις και συντηρείς . Αν πάθει και κάτι στην πορεία δεν θα κλαις και τα λεφτά σου . Το κομπρεσερ θα σου μείνει για αρκετά χρόνια και όταν νιώσεις έτοιμος μπορείς να αγοράσεις έναν ακριβότερο αερογράφο που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου . Δεν θα περιόριζα την αναζήτησή μου στην Αθήνα γιατί υπάρχουν καταστήματα σε όλη την Ελλάδα . Καλό θα ήταν βέβαια να έχεις την ευχέρεια να μιλήσεις με κάποιον ώστε να σε βοηθήσει περίπτωση αποριών ή κάποιου προβλήματος .

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 12:08:55 μμ »
Aκριβώς όπως έγραψε και ο Βαγγέλης.

Αερογράφος διιπλής λειτουργίας σκανδάλης, βαρύτητας (δηλαδή με κυπελάκι πλήρωσης χρώματος από πάνω και όχι αποκάτω) με διάμετρο μύτης βαφής γύρω στο 0,30-0,35
Κομπρεσερ χαμηλής ισχύος και θορύβου με δεξαμενή αέρα, αυτοματισμό έναρξης/παύσης λειτουργίας,  με ρυθμιστή πίεσης με μανόμετρο και υδατοπαγίδα και διάμετρο εξόδου αέρα 1/8".

Αυτά είναι τα ελάχιστα χαρακτηριστικά που χρειάζεσαι και με βαση αυτά μπορείς να προβείς σε έρευνα αγοράς. Δεν υπάρχει λόγος να σου προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα, όχι λογω συμπαθειών/αντιπαθειών, αλλά λόγω των προσφορών που μπορεί να σου κανει ο κάθε καταστηματάρχης. Από το internet μπορεί να βρείς και φθηνότερα, αλλά έτσι και σου χαλάσει κατι, χαιρετίσματα...σου παραθέτω και δύο φωτογραφίες,

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Οκ δεν χρειάζεται να μου πείτε καταστήματα αλλά οι μάρκες θα με βοηθήσουν αρκετά καθώς έχω δει συζητήσεις εδώ περι καλής απόδοσης "κινέζων". Όταν καταλήξω απο αυτά που θα προτείνετε θα πάρω σβάρνα τα καταστήματα για προσφορές.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #6 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 01:23:17 μμ »
Oλα οι συμπιεστες με αυτά τα χαρακτηριστικά κυμαινονται στα 100 με 110 ευρω και προέρχονται από την Ανατολή.. μόνο  oi sparmax είναι κατά πολλοί ακριβότεροι.
Η δύναμη του ανταγωνισμού. Οποιον και να διαλέξεις το ίδιο θα είναι. Αερογράφο μπορείς να αγοράσεις  και με λιγότερο εξοπλισμό από αυτόν που σου έδειξα.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 08:08:57 μμ »
Λοιπών για να μην κάνω καμιά πατάτα, έχω βρεί τα παρακάτω:

TC-20T                        109EUR
Graphotech BD-183K      54EUR

TC-20T                                 125EUR
Graphotech Kyoto BD-183K     69EUR

TC-20TF                              125EUR 
GRAPHOTECH BD-183SP        69EUR

AF186                  119EUR
Fengda BD-186       50EUR

AS-186S         110EUR
BD-183K          54EUR

VAF-189        110EUR
Το AS-186S με BD-183K στα 164EUR είναι καλά για αρχή η υπάρχει καλύτερος συνδιασμός σε αυτά τα λεφτα;

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #8 στις: Φεβρουαρίου 23, 2021, 09:37:58 μμ »
Ο συνδυασμός είναι πάρα πολύ καλός για τα λεφτά του και αποτελεί μια καλή αρχή που μπορεί να σε βγάλει για μεγάλο διάστημα πριν αποφασίσεις να πας σε ακριβότερο αερογράφο.
Συμφωνώ και με όσα έχουν γράψει σχετικά οι φίλοι νωρίτερα και ο συνδυασμός αυτός ανταποκρίνεται σε αυτές τις προδιαγραφές. Ο BD-183K ήταν ο δεύτερος αερογράφος μου, τον οποίο έχω ακόμη, πριν πάω σε κάποιον αρκετά ακριβότερο. Έχει τρεις βελόνες-μπεκ, οπότε θα δεις και τις διαφορές στα διαφορετικά μεγέθη. Είχα ξεκινήσει με το ίδιο κομπρεσεράκι (παλαιότερο μοντέλο) αλλά χωρίς δεξαμενή αέρα, δηλαδή το 18. Αργότερα πρόσθεσα και τη δεξαμενή. Δεν μπορώ να πω ότι είδα τη διαφορά που περίμενα με τη δεξαμενή. Πάντως έχω το ίδιο από το 2009 και είμαι σούπερ ευχαριστημένος.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #9 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 02:18:14 πμ »
Το ίδιο κομπρεσέρ έχω χωρίς τη δεξαμενή. Μια χαρά
δουλεύει , απλά ζεσταίνεται λίγο τις ζεστές ημέρες του
καλοκαιριού. We all do.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 09:48:48 πμ »
Καλημέρα

Τελευταία ερώτηση (fingers crossed) επειδή είμαι έτοιμος να βάλω την παραγγελία. Το κατάστημα αναγράφει το μοντέλο του αερογράφου ως BD-183K αλλά δεν ειναι της  Graphotech. Παίζει ρόλο να είναι και Graphotech ο κατασκευαστής η απλά το μοντέλο/τύπος μας ενδιαφέρει;

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #11 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 10:13:24 πμ »
Νομίζω ότι είναι ένα μοντέλο από ένα εργοστάσιο και απλά αλλάζει το brand name ανάλογα τον εισαγωγέα.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 10:44:40 πμ »
Νομίζω ότι είναι ένα μοντέλο από ένα εργοστάσιο και απλά αλλάζει το brand name ανάλογα τον εισαγωγέα.
H/και από διαφορετική εταιρία και εργοστάσιο το ίδιο σχέδιο...Καλύτερες είναι η fengha, graphotec, kyoto

Αποσυνδεδεμένος sluff

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
  • ΣΤΑΘΗΣ
« Απάντηση #13 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 12:33:11 μμ »
Και εγω τον BD-183K χρησιμοποιώ 1 χρόνο και τώρα,μια χαρά για έμενα και για τα λεφτά του..

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 09:14:10 μμ »
Ήρθε ο αερογράφος και περιμένουμε κομπρεσέρ!!   :lol:

Ρε παιδιά αυτο είναι φυσιολογικό για καινούριο αερογράφο του κουτιού ;

Αποσυνδεδεμένος dsk

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ελλάδα
« Απάντηση #15 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 09:22:05 μμ »
Νομίζω ναι..

Για κοίτα εδώ... https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,22491.msg462792.html#msg462792

τη 2η φωτό.. Κάνε zoom να δεις καλύτερα το σπείρωμα..

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #16 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 09:53:09 μμ »
Με γεια!

Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα ή δεν κατάλαβα τι εννοείς.

Όταν παραλάβεις και το κομπρεσέρ και αρχίσεις τις δοκιμές, έχε υπόψη σου το εξής (θα το έχεις ήδη διαβάσει αλλά είναι κάτι που κάνουμε συνήθως λάθος στην αρχή):Θα πατάς τελείως κάτω τη σκανδάλη για να δίνεις φουλ αέρα και θα ρυθμίζεις μόνο την ποσότητα του χρώματος με το μπρος πίσω. Την ποσότητα του αέρα θα τη ρυθμίζεις μόνο με το μανόμετρο του κομπρεσέρ και όχι με τη σκανδάλη. Επίσης, όσο πιο αραιό είναι το χρώμα σου, τόσο πιο χαμηλή πρέπει να είναι η πίεση (και δουλεύεις από πιο κοντά στο μοντέλο) και αντίστροφα, όσο πιο πυκνό το χρώμα, τόσο πιο μεγάλη πίεση και πάμε από πιο μακριά (για μεγάλες επιφάνειες). Αλλά όχι πολύ μακριά γιατί τότε στεγνώνει το χρώμα πριν φτάσει στο μοντέλο και καταλήγει να γίνει σαγρέ. Θα τα βρεις σιγά σιγά, αλλά αυτά είναι δυό βασικά λάθη αρχαρίων που σε αυτή τη φάση αρχίζουμε και βρίζουμε άδικα τον αερογράφο μας ότι είναι ελαττωματικός ή έπρεπε να πάρουμε πιο ακριβό κλπ.

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Φεβρουαρίου 24, 2021, 10:06:03 μμ »
Νομίζω ναι..

Για κοίτα εδώ... https://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,22491.msg462792.html#msg462792

τη 2η φωτό.. Κάνε zoom να δεις καλύτερα το σπείρωμα..

Ναί όντως το σπείρωμα είναι το ίδιο. Απλά μου φάνηκε σαν σκουριά/φθαρμένο. False positive!

Με γεια!

Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα ή δεν κατάλαβα τι εννοείς.

Όταν παραλάβεις και το κομπρεσέρ και αρχίσεις τις δοκιμές, έχε υπόψη σου το εξής (θα το έχεις ήδη διαβάσει αλλά είναι κάτι που κάνουμε συνήθως λάθος στην αρχή):Θα πατάς τελείως κάτω τη σκανδάλη για να δίνεις φουλ αέρα και θα ρυθμίζεις μόνο την ποσότητα του χρώματος με το μπρος πίσω. Την ποσότητα του αέρα θα τη ρυθμίζεις μόνο με το μανόμετρο του κομπρεσέρ και όχι με τη σκανδάλη. Επίσης, όσο πιο αραιό είναι το χρώμα σου, τόσο πιο χαμηλή πρέπει να είναι η πίεση (και δουλεύεις από πιο κοντά στο μοντέλο) και αντίστροφα, όσο πιο πυκνό το χρώμα, τόσο πιο μεγάλη πίεση και πάμε από πιο μακριά (για μεγάλες επιφάνειες). Αλλά όχι πολύ μακριά γιατί τότε στεγνώνει το χρώμα πριν φτάσει στο μοντέλο και καταλήγει να γίνει σαγρέ. Θα τα βρεις σιγά σιγά, αλλά αυτά είναι δυό βασικά λάθη αρχαρίων που σε αυτή τη φάση αρχίζουμε και βρίζουμε άδικα τον αερογράφο μας ότι είναι ελαττωματικός ή έπρεπε να πάρουμε πιο ακριβό κλπ.

Μεγάλο tip αυτό που έδωσες; Προς το παρών φυσάω με το στόμα απο κατώ και πατάω την σκανδάλη για να πάρω μια ιδέα  ::lol18:: . Όταν έρθει και το κομπρεσέρ θα γίνει χαμός .. όλο το σπίτι θα ψεκάσω!

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #18 στις: Φεβρουαρίου 25, 2021, 04:48:09 μμ »
Αν μπορείς βγάλε μια πιο κοντινή φωτό. Με το συμπάθειο, αλλά μοιάζει πααααάρα πολύ με οξείδωση. Χωρίς να πετάξεις τις φωτό που έχεις τραβήξει (για να υπάρχουν ώς αποδεικτικά στοιχεία), κάνε μια δοκιμή να το καθαρίσεις. Με νεράκι για αρχή σε ένα κομμάτι χαρτιού κουζίνας και στη συνέχεια με Azax ή διαλυτικό. Αν δεις να σου αφήνει καφέ σημάδια στο χαρτί, ναι είναι οξείδωση και επικοινωνείς με το κατάστημα που τον αγόρασες :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 07, 2021, 11:34:12 μμ »
Αν μπορείς βγάλε μια πιο κοντινή φωτό. Με το συμπάθειο, αλλά μοιάζει πααααάρα πολύ με οξείδωση. Χωρίς να πετάξεις τις φωτό που έχεις τραβήξει (για να υπάρχουν ώς αποδεικτικά στοιχεία), κάνε μια δοκιμή να το καθαρίσεις. Με νεράκι για αρχή σε ένα κομμάτι χαρτιού κουζίνας και στη συνέχεια με Azax ή διαλυτικό. Αν δεις να σου αφήνει καφέ σημάδια στο χαρτί, ναι είναι οξείδωση και επικοινωνείς με το κατάστημα που τον αγόρασες :wink:

ΜΦΧ

Του έβαλα άζαξ και το σκούπισα με χαρτί αλλά βγήκε καθαρό. Δοκίμασα και με μια μπατονέτα που έιχα πάνω airbrush cleaner και το έτριψα καλα και πάλι ήταν καθαρό οπότε λογικά ολα οκ.

Για την ωρα ψεκάζω δεξιά αριστέρα vallejo model air και άκρη ακόμη δεν έχω βρει πφφφ...

Σήμερα άλλαξα βελόνα και μπεκ απο 0.3 σε 0.5 και ψέκασα στα 25 psi χωρίς thinner σκέτο model air χρώμα.  Μεγάλη κάλυψη αλλά πάρα πολύ overspray (αν όντος καταλαβαίνω σωστά τι είναι το  overspray). Επίσης πολύ μπούκωμα ..ανα 30'' έπρεπε να καθαρίσω την βελόνα. Τουλάχιστο τώρα μπορώ και καταλαβαίνω πότε στουπώνει το εργαλείο  γιατί πριν είχα την εντύπωση ότι μου τελείωνε το χώμα...  ::lol18::

αντίστροφα, όσο πιο πυκνό το χρώμα, τόσο πιο μεγάλη πίεση και πάμε από πιο μακριά (για μεγάλες επιφάνειες). Αλλά όχι πολύ μακριά γιατί τότε στεγνώνει το χρώμα πριν φτάσει στο μοντέλο και καταλήγει να γίνει σαγρέ.

Επειδή νομίζω ότι είμαι στην φάση που αρχίζω και καταλαβαίνω προβλήματα όπως clogging και spiderring το "σαγρέ" τι πρόβλημα/κακό-εφέ είναι;

Μέχρι στιγμής έχω παιδευτεί πολύ με τα model air. Μια με χαμηλή πίεση , μια με ψηλή, μια 7/3 αραίωση, μια σκέτο χρώμα, μια με 0.3 βελόνα, μια 0.5. Το κακό είναι οτι δεν μπορώ να καταλάβω πότε θεωρείται οτι ψεκάζει σώστα το χρώμα.. Βλέπω τα βίντεο της βαλέχο δοκιμάζω διάφορα με αραιώσεις.... το παλεύω

Αυτό το "milk consistency" που πρέπει να έχει το χρώμα πλέων όποτε το διαβάζω μου θυμίζει την μάνα μου όταν μου δίνει συνταγές που σου λέει "ε! με το μάτι..."

Για τα αστάρια της Vallejo δεν το συζητώ ... πανωλεθρία.

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 08, 2021, 12:00:22 πμ »
Το σαγρέ είναι κακό, αν δεν θες να σου βγει σαγρέ το χρώμα και θέλεις να σου βγει λείο.  Πάντως είναι πιο συνηθισμένο, να το θέλεις λείο, το default είναι αυτό να το θέσω έτσι. Αν σου αρέσει σαγρέ, τότε δεν είναι κακό εφέ. Ούτε και η αράχνη είναι κακό εφέ, αν θέλεις αυτό το αποτέλεσμα (αλλά είναι σπάνιο να το θέλεις). Υπάρχουν βέβαια διάφορες τεχνικές που εκμεταλλεύονται τέτοια σφάλματα (π.χ. να κάνεις πιτσιλιές, λασπουριές κλπ.) αλλά αυτά αργότερα.

Ναι το milk consistency είναι με το μάτι. Δηλαδή, το χρώμα θα πρέπει να τρέχει στο κυπελάκι του αερογράφου προς τα κάτω αλλά όχι εντελώς. Δηλαδή δεν πρέπει να είναι πηχτό ώστε να μην κατεβαίνει, αλλά ούτε και να τρέχει όλο κάτω χωρίς να "λερώνει" το τείχωμα.

Overspray είναι να σου πάει χρώμα πέρα από εκεί που θέλεις. Οπότε και αυτό είναι ένας υποκειμενικός ορισμός.

Τα 25 psi είναι αρκετά μεγάλη πίεση. Δοκίμασε πιο χαμηλή πίεση, αραιωμένα τα model air στο 70-30, φουλ τη σκανδάλη του αέρα κάτω, όπως είπαμε, και σιγά σιγά δίνε χρώμα (τη σκανδάλη προς τα πίσω). Ψέκαζε μόνο αέρα, και αύξανε σταδιακά την ποσότητα του χρώματος.

Για το clogging έχε μια υγρή μπατονέτα (με νερό, azax ή acrylic thinner) για να καθαρίζεις την άκρη του αερογράφου χωρίς να βγάζεις τη βελόνα. Στο 80% των περιπτώσεων είναι αρκετό. Στο υπόλοιπο 15%, βάλε το δάκτυλό σου στην άκρη του αερογράφου για να κλείσει η έξοδος (προσοχή μην τρυπήσεις το δάκτυλό σου - τράβα λίγο πίσω την σκανδάλη) και δώσε αέρα (αλλά όχι με πολύ μεγάλη πίεση). Θα κάνει μπουρμπουλήθρες και θα ξεβουλώσει. Στο τελευταίο 5% θα χρειαστεί να βγάλεις την βελόνα ή και να καθαρίσεις το μπεκ.

Γενικά, τα ακρυλικά στεγνώνουν γρήγορα. Δεν ακουμπάμε τον αερογράφο στη βάση του ώστε να κάνουμε άλλα πράγματα μέχρι να τον ξαναχρησιμοποιήσουμε. Το workflow είναι: βάζω χρώμα στο δοχείο με την αραίωση που χρειάζεται, ψεκάζω ό,τι θέλω να βάψω, ξεπλένω-καθαρίζω τον αερογράφο, και μετά τον ακουμπάω στη βάση. Πρέπει να είσαι πάνω από μια βρύση και να ξεπλένεις. Δεν έχει σημασία αν θέλω να χρησιμοποιήσω το ίδιο χρώμα αργότερα. Πρέπει να τον ξεπλύνω και να τον αφήνω καθαρό στη βάση του. ʼλλωστε το ίδιο δεν κάνουμε με τα πινέλα;

Με τα αστάρια τι δεν πήγε καλά;

Πάντως μην ανησυχείς, θα τα βρεις όλα σύντομα και θα τον ευχαριστηθείς. Ό,τι θέλεις ρωτάς εδώ, μέχρι τελικής πτώσεως ή μέχρι να του πάρεις τον αέρα τεου αερογράφου (no pun intended).

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 08, 2021, 01:06:15 πμ »
Και κάτι ακόμη που είχα ξεχάσει να πω. Την πίεση στον αερογράφο την μετράμε και τη ρυθμίζουμε με τη σκανδάλη πατημένη φουλ κάτω ώστε να φυσάει αέρα (αλλά όχι χρώμα για να μην τα κάνουμε όλα χάλια). Όταν είναι πάνω η σκανδάλη, συνήθως δείχνει ψηλότερη πίεση από αυτή που θα έχει τελικά όταν χρησιμοποιούμε τον αερογράφο.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 08, 2021, 04:58:19 μμ »
καλησπέρα συνάδελφε.

θα σου πρότεινα να παρακολουθήσεις τον παρκάτω σύνδεσμο ώστε να σε βοηθήσει να έχεις μια οπτική πως βάφουμε.
https://www.youtube.com/watch?v=lbgSM84-3cM

θα σε βοηθήσει πολύ θεωρώ.
Επίσης κάθε χρώμα να ξέρεις έχει τις ιδιαιτερότητες του.
Συνετό θα ήταν κάθε φορά να αλλάζεις μια συνθήκη όχι ολες μαζι ώστε να γνωρίζεις αν κινείσαι σε καλό δρόμο ή όχι

Και το κυριότερο.
μην χτίζεις το χρώμα. ισα ισα να το περνάς το μοντέλο ώστε σε πολλαπλά στρώματα να καταφέρεις την επίστρωση που επιθυμεις.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 08, 2021, 07:31:03 μμ »
Δες αυτά τα δύο και θα καταλάβεις αρκετά πράγματα:

και επί της ευκαιρίας δές και όλη τη σειρά με τα βίντεο σχετικά με τα χρώματα στο κανάλι μας:

https://www.youtube.com/results?search_query=modelclub.gr

ΜΦΧ

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 14, 2021, 10:01:55 μμ »
καλησπέρα συνάδελφε.

θα σου πρότεινα να παρακολουθήσεις τον παρκάτω σύνδεσμο ώστε να σε βοηθήσει να έχεις μια οπτική πως βάφουμε.
https://www.youtube.com/watch?v=lbgSM84-3cM

θα σε βοηθήσει πολύ θεωρώ.
Επίσης κάθε χρώμα να ξέρεις έχει τις ιδιαιτερότητες του.
Συνετό θα ήταν κάθε φορά να αλλάζεις μια συνθήκη όχι ολες μαζι ώστε να γνωρίζεις αν κινείσαι σε καλό δρόμο ή όχι

Και το κυριότερο.
μην χτίζεις το χρώμα. ισα ισα να το περνάς το μοντέλο ώστε σε πολλαπλά στρώματα να καταφέρεις την επίστρωση που επιθυμεις.

Με τα αστάρια τι δεν πήγε καλά;

Πάντως μην ανησυχείς, θα τα βρεις όλα σύντομα και θα τον ευχαριστηθείς. Ό,τι θέλεις ρωτάς εδώ, μέχρι τελικής πτώσεως ή μέχρι να του πάρεις τον αέρα τεου αερογράφου (no pun intended).

Καλησπέρα και πάλι παιδιά ελπίζω να είστε όλοι καλά.

Λοιπών ανέβασα δυο βίντεο να δείτε και εσείς τι μπορεί να κάνω λάθος.

Αυτό που παρατήρησα κυρίως στα αστάρια είναι ότι ίσως λόγω δυσχρωματοψίας δεν μπορώ να δω καθαρά που πέφτει το αστάρι/χρώμα. Ιδικά αν η επιφάνεια έχει σχεδόν (η κοντά) το ίδιο χρώμα με το αστάρι. Έφερα λίγο ποιο κοντά το φωτιστικό και έπαιξα λίγο με την οπτική γωνία της επιφάνειας που ήθελα να βάψω και έτσι μπόρεσα να δω που πέφτει το χρώμα μέσω της γυαλάδας. Στο παρακάτω βίντεο πιστεύω οτι φαίνεται καθώς γυαλίζει όπου πέφτει το χρώμα.

Το άλλο τώρα που δεν ξέρω να είναι σωστό είναι το ότι το χρώμα πάνω στην επιφάνεια μου βγαίνει κάτι σαν ψηφιδωτό. Αν συνεχίσω να ψεκάζω από πάνω μετά από κάποια χέρια σαφώς και καλύπτεται η επιφάνεια όμως στα βίντεο που βλέπω στο νετ δεν παρατήρησα να καταλήγει έτσι σαν κόκκους το χρώμα πάνω στο πλαστικό. Επειδή δεν μπορώ να το εξηγήσω ανέβασα το παρακάτω βίντεο.

Και στα δύο βίντεο βάφω:
12 psi
8-3-1 colour/thinner/improber
Vallejo Model Air Negro 71.057

Η αλήθεια είναι πως όσο περνάει ο καιρός όλο και καλύτερα πάει και αρχίζω και καταλαβαίνω θέματα όπως απόσταση-πίεση απελευθέρωση χρώματος. Εξακολουθώ να έχω Clogging που απο ότι κατάλαβα απο τα σχόλιάσας είναι φυσιολογικό. Έχω μια μπατονέτα και ανα 60'' πρέπει να καθαρίσω γιατι βλέπω οτι έχει χρώμα πάνω η βελόνα. Πέρα από αυτό όταν την καθαρίσω είναι εμφανές ότι πέφτει περισσότερο χρώμα με λιγότερο την σκανδάλη πίσω.

Tags: