Αποστολέας Θέμα: Αναμνησεις η αλλιως η ζωντανη ιστορια του μοντελισμου στην Ελλαδα.  (Αναγνώστηκε 15809 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Farao Mike

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Εξαρχεια
  • modelclub.gr
Αντε παιδια βγαλτε τα σωψυχα σας εδω...
Αν μας διαβαζει καποιος μαγαζατορας - αντιπροσωπος σιγουρα θα εχει πολλα να πει η αν καποιος εχει καλες γνωριμιες  ας ρωτησει.
Μια φορα κ εναν καιρο...

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
Απ: Αναμνησεις -η η ζωντανη ιστορια του μοντελισμου στην Ελλαδα
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 31, 2006, 11:03:56 πμ »
...Ηταν 1975 οταν μια σειρα καταστασεων που ξεκινησε με μια μετακομιση (!) με βρηκε στο -τοτε- μακρινο προαστιο της Αργυρουπολης με το πρωτο μοντελο ανα χειρας.
Δεν θυμαμαι καθολου ποιο ηταν το κιτ,το επομενο ομως ηταν το Α-7 της Matchbox,κιτ το οποιο ολοκληρωθηκε σε ενα μεσημερι με τη βοηθεια ενος σωληναριου κοινης κολας UHU.
Εκεινη την εποχη βεβαια ουτε λογος για εργαλεια,χρωματα,βιτρινες και εργαστηρια,αλλωστε και μεις δεν ξεραμε καν οτι αυτα τα "παιχνιδια" δεν ειναι παιχνιδια αλλα πολλα περισσοτερα.
Και ετσι συνεχισα για κανα δυο χρονια,συναρμολογωντας και μολις τα βαριομουν τα εστηνα στη μαντρα του διπλανο οικοπεδου και τα "κατεριπτα"με την βοηθεια του αεροβολου !
Οι αγορες των κιτ γινονταν απο οπουδηποτε μπορει κανεις να φανταστει εκτος απο τα ελαχιστα (2-3  σχετικα μαγαζια) τα οποια ετσι κι αλλιως δεν τα ηξερα ακομα.
Κιτ λοιπον μπορουσαν να βρεθουν στα καταστηματα παιχνιδιων φυσικα -συνηθως Matchbox- σε καποια ψιλικατζηδικα -συνηθως Airfix και Matchbox αλλα δεν ελειπαν και εταιριες οπως η Οτακι,η Frog,η τοτε Italaerei,σπανιωτερα η Lindberg και η Monogram και μια εταιρια προφανως Ισραηλιτικη η Israeli !
Αλλα καταστηματα οπου μπορουσες να βρεις την...δοση σου ηταν τα ...ζαχαροπλαστεια αν και εκει η ποικιλια ηταν τραγικη εως αστεια.
Υλικα -τα βασικα παντα οπως κολα πολυστερινης και χρωματα-βερνικια - μπορουσες να βρεις σε καποια απο τα πιο πανω μαγαζια και σχεδον αποκλειστικα Humbrol -χρωματα- και Τεστορς κολα σε σωληναριο μονο η οποια μαλιστα ειχε και μια χαρακτηριστικη μυρωδια πορτοκαλιου απο καποια εποχη και υστερα.
Καπου γυρω στα '78-'79 γνωρισα και τον καλο μου φιλο Νινο (Αντωνη) γιο του μετεπειτα Ελληνα διοικητη της βασης του Ελληνικου  τοτε Σμηναρχου η κατι τετοιο Μαλανδρακη.
Αυτη η γνωριμια υπηρξε καταλυτικη,μιας και ολο το σοι -πλην τη μητερας- δηλ πατηρ,υιος και μεγαλος αδελφος (Βασιλης) ηταν μοντελιστες και μαλιστα προχωρημενοι για την εποχη με αερογραφο,κομπρεσσερ κλπ.
Πραγματα ανηκουστα δηλ για ενα παιδι που ακομα αντιμετωπιζε τα μοντελα του σαν παιχνιδια τα οποια απλως τα κατασκευαζε μονος του.
Τοτε λοιπον ανακαλυπτω το νοημα του μοντελισμου δηλ πρεπει  ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ αλλα και οτι για να φτασεις στο τελος χρειαζεσαι κι αλλα εκτος των εργαλειων και χρωματων μεταξυ αλλων και βιβλιογραφια.
Μετα την ανακριση στην οποια υπεβαλα τον αδερφο και εχωντας αποσπασει πολυτιμες πληροφοριες ηξερα οτι ειχα βρει το χομπυ που ηθελα και ξεκινησα το στησιμο του εργαστηριου μου.
Δυστυχως μια ακομη μετακομιση ηρθε για να μου χαλασει τα σχεδια για την μονοκατοικια οπου μεναμε τοτε φερνοντας με ταυτοχρονα και πιο κοντα στο κεντρο της Αθηνας κανοντας εφικτη και την πρωτη επισκεψη στο καταστημα -θρυλο της εποχη Καλφακη,στην οδο Σταδιου 60 εντος της στοας οπου και σοκαρομαι κυριολεκτικα απο αυτο που βλεπω.
Εν τω μεταξυ με την δευτερη μετακομιση για την οποια γραφω πιο πανω επεστρεψα στην παλια μου γειτονια -τον Νεο κοσμο- και στο βιβλιοχαρτοπωλειο της γειτονιας -του κυρ Μιχαλη- υπαρχει ενα ραφι με κιτ και αλλο ενα με χρωματα,εργαλεια,βιβλια κ αλλα θαυμαστα καθως και μια μικρη βιτρινα με ετοιμα μοντελα.
Ειναι η προσθηκη του γιου του κυρ Μιχαλη στη εταιρια,Δημητρη,ο δρομος ειναι η οδος Βρεσθενης,ειμαστε στα 1982 και μιλαμε για τον καλο μου πλεον φιλο τον κυριο Λαροζα.
Καταφερνω και πιανω δουλεια στο μαγαζι του Δημητρη και μ 'αυτο τον τροπο ερχομαι σε επαφη με τα αλλα δυο μυθικα μαγαζια της εποχης το καταστημα Μακρυγιαννη στην οδο Φειδιου,πισω απο τον κινηματογραφο Ρεξ ο οποιος εφερνε κυριως Monogram χρωματα Molak και τηλεκατευθηνομενα των οποιων τις μαρκες δεν θυμαμαι πλην των κινητηρων Cox και την εταιρια Σαμουχος τοτε κοντα στην πλατεια Αμερικης αν θυμαμαι καλα και στην λεωφορο Βουλιαγμενης διπλα στα μετεπειτα πολυκλαδικα της Ηλιουπολης,ακριβως στο κτιριο οπου αργοτερα εγινε ο Εμπορικος Δεσμος και σημερα η Volvo Σαρακακη που εφερνε διαφορα περιεργα πραγματα απο space θεματα της Monogram και Lindberg και αλλα τα οποια δυστυχως δεν τα εχω συγκρατησει και που ποτε δεν τα ξανασυναντησα αλλου !
Μεχρι τοτε τα πραγματα πανε απ το καλο στο καλυτερο και η αγορα εχει πλεον ανοιξει για το χομπυ,ενω το νεο καταστημα Καλφακη και συντομα τα εγκαινια του Plastimodelismo αρχικα στον Νεο κοσμο και συντομα στην Ιπποκρατους κανουν την Αθηνα να φανταζει σαν γη της επαγγελιας στα στερημενα μεχρι τοτε ματια μας.
Επισης πολλα μικρα η μεγαλυτερα μαγαζια ανοιγουν περιφεριακα,στην παραλιακη στο υψος του Φαληρου,στην Νεα Σμυρνη στην οδο Ομηρου το Model one αν θυμαμαι καλα, στο Μαρουσι,στα Πατησια στην οδο Γ Σεπτεμβριου -στο τερμα της- αλλα και αλλα μικροτερα η απλως πιο αγνωστα στον πολυ κοσμο.
Δεν πρεπει να παραλειψω βεβαια και την εμφανιση του πρωτου καθαροαιμου μοντελιστικου περιοδικου -ΜΟΝΤΕΛΟ- την ιδια εποχη  καθως και την καθοριστικη συμβολη της Ελληνοαμερικανικης ενωσης η οποια καθε χρονο προσφερε τους χωρους της για την διεξαγωγη της εκθεσης-διαγωνισμου στη νεα τοτε IPMS Ελλαδος
Τα υπολοιπα ειναι απλως ιστορια οπως λενε...
Αυτα για αρχη,αυτη την στιγμη η μνημη μου δεν με βοηθαει αλλο και δυστυχως δεν εχω καποιο ημερολογιο η κατι αλλο που να βοηθαει σχετικα  αν καποιος εχει να προσθεσει κατι ας το κανει πριν το ξεχασει κι εκεινος

Αποσυνδεδεμένος Wildcat

• ...ή απλά Γάτος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Over the hills and far away...
Απ: Αναμνησεις -η η ζωντανη ιστορια του μοντελισμου στην Ελλαδα
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 31, 2006, 02:51:02 μμ »
Πολύ ωραίο θέμα ξεκίνησες Mike :!: Και η περίοδος των εορτών είναι έτσι κι'αλλιώς, η καταλληλότερη για ιστορίες...

Η δική μου ιστορία ξεκινά γύρω στο '80, με τις αμυδρές αναμνήσεις ενός λευκού (άβαφτου φυσικά) F-5 που περίμενε να στεγνώσουν οι χαλκομανίες του επάνω στο τζάκι... Πρέπει να ήμουν 6-7 χρονών και θυμάμαι οτι δέν μπορούσα να περιμένω να το πάρω στα χέρια μου! Κάποια στιγμή που δέν με έβλεπαν :mrgreen: το έπιασα και θυμάμαι την έκπληξή μου που τα σήματα "κουνιόντουσαν" επάνω στο μοντέλο :!: :!: :!: Θυμάμαι επίσης τη γκρίνια του πατέρα μου που το μοντέλο ήταν πολύ μικρότερο απο το κουτί του και ότι η κόλλα (στη μικρή πράσινη αμπούλα :mrgreen: :D) ήταν "άχρηστη" :D Θυμάμαι επίσης πολύ έντονα το όνομα "μέσεσμιτ" έως ότου (αρκετά χρόνια αργότερα) ανακάλυψα τα... υπολείματά του σε κάποια σακούλα με παλιά παιχνίδια. Μαζί βρήκα και τη καλύπτρα ενός ελικοπτέρου Cobra...

...Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1987, σκάει μύτη στο σχολείο ένας συμμαθητής μου με το 4ο τεύχος του Μοντέλου στα χέρια... Σόκ :shock: αυτά είναι συναρμολογούμενα :?: Αποκλείεται :!: Στο εξώφυλλο ήταν το 48άρι F-4 του Μέγα, φωτογραφημένο σε βάση αεροδρομίου με ένα 72άρι F-4 στο βάθος για προοπτική... Εγώ πάντως είχα "κολλήσει" με το Willys jeep :!: που υπήρχε στο ίδιο τεύχος. Το ίδιο απόγευμα έτρεχα στη Ν. Ερυθραία, όπου υπήρχε ένα βιβλιοπωλείο με "συναρμολογούμενα" να το αναζητήσω... Εκεί υπήρχε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία απο Matchbox όπου βρήκα και το σετάκι Morris C.8.MK II/17pdr GUN/Willy's jeep στην 1/76 :!:

Το τζιπάκι βέβαια ήταν λίγο μεγαλύτερο απο... εικοσάρικο :!: αλλά μετά την πρώτη απογοήτευση, κολλήθηκε με logo και βάφτηκε κιόλας :!:, με χρώματα σμάλτου παρακαλώ (που είχε πάρει η αδερφή μου για κάτι χειροτεχνίες που κάνανε στο σχολείο) :D
Σύντομα ανακάλυψα το περιπτερο-ψιλικατζο-παιχνιδάδικο :!: του Στάικου στην Κηφισιά (εκεί που σήμερα είναι τα Everest) που έφερνε Airfix, Esci (νομίζω και Τamiya/Hasegawa αλλά ήταν απλησίαστα τότε) και χρώματα Molak. Στη συνέχεια βρήκα και το Model One στο Μαρούσι που ήταν πίσω απο το Σταθμό του ΗΣΑΠ (απο την πάνω μεριά, πίσω απο εκεί που είναι σήμερα τα Goody's). Ήταν το πρώτο μοντελιστικό κατάστημα που επισκέφθηκα, με σχεδόν όλες τις εταιρείες και χρώματα της Gunze & της Molak. Εκεί βρήκα και τα υπόλοιπα μοντέλα που μου "χτύπησαν" στο προαναφερθέν τεύχος του Μοντέλου, το P-47 της Monogram (το πρώτο μου αεροπλάνο 8)) και το Μ21 Half Truck της Tamiya :!:
Λίγο καιρό αργότερα παράγγειλα απο το Plastimodelismo στην Ιπποκράτους τον πρώτο μου αερογράφο (με τη μπουκαλίτσα του :wink:). Τότε μου φαινόταν (και ήταν :mrgreen:) ολόκληρο ταξίδι να κατέβω Αθήνα με τα λεωφορεία... Όταν όμως το επιχείρησα και βρέθηκα στο ολοκαίνουργιο κατάστημα του Καλφάκη στην Ιπποκράτους, καταλαβαίνετε τί έπαθα... :D :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αργότερα καθώς μεγάλωνα (μαζί μου και η μοντελιστική αγορά στην Ελλάδα :D), το Tour of... Duty :!: ξεκινούσε με πρώτη στάση στη Ν. Ερυθραία όπου παραλάμβανα τον ξάδερφό μου (καθώς μοντελότσαρκα χωρίς παρέα δέν ενοούνταν :mrgreen:), επίσκεψη στα δύο τοπικά καταστήματα (Fasma & Casper) και μετά Κηφισιά, στον Στάικο (που είχε μετακομίσει προς το Ζηρήνειο και αργότερα το πήρε ο Καλφάκης). Ακολουθούσε στάση στο Model One στο Μαρούσι και μετά ηλεκτρικός για πλατεία Βικτορίας και επίσκεψη στο Model Shop στη 3ης Σεπτεμβρίου και στον Μοντελιστή στη Δεριγνύ :!: Ξανά ηλεκτρικός για Ομόνοια και ανηφορίζουμε για Ιπποκράτους - Καλφάκη και μετά (αγκομαχώντας :lol:) έως πάνω στο τέρμα για Plastimodelismo :!:. Επιστροφή στην Κάνιγγος, λεωφορείο για Κηφισιά και στάση (ανάλογα τα κουράγια και την τσέπη μας :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:) στο Παράδεισο στο εμπορικό κέντρο "Αγορά" (Εκει που είναι ο ΑΝΤ1- απέναντι απο τα Carefour) όπου βρισκόταν ο Μακρυγιάννης :!: (Το κατάστημα στη Φειδίου το ανακάλυψα αρκετά αργότερα - το '95 - καθώς η σχολή μου βρισκόταν στο διπλανό κτήριο... άμα το 'χει η τύχη σου... :mrgreen: :twisted:)

Έ ρε τρέλα που μας έδερνε δέρνει... :roll: :!: :!: :!: :D :D :D

Αργότερα οι φίλοι μου εγκατέλειψαν τον μοντελισμό :( και εμένα με τα στρατά/σχολές/computer/νέες φιλίες κλπ ατόνησε η ενασχόληση με το άθλημα... Παρ'ολα αυτά, δέν έχασα τεύχος απο τα περιοδικά που βγήκαν απο τότε (Μοντέλο, Modelling, Take Off, Super Μοντελιστής, Model Expert και πολλά ξένα), ούτε και τις εκθέσεις της IPMS (απο το '88-89 περίπου που έγινα μέλος) στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στη Μασσαλίας, στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων (στον Ευαγγελισμό) και στη Καισαριανή που ήταν και το "αγαπημένο" μου μέρος...

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
Μπραβο Wildcat τον Μοντελιστη στην Δεριγνυ τον ειχα παραλειψει.
Θυμαμαι και γω μια φορα -ηταν το '81 αν θυμαμαι καλα- κατακαλοκαιρο δουλευα σ ενα βαφειο αυτοκινητων για να βγαλω το χαρτζηλικι και ενα πρωι Σαββατου πηγα στον Καλφακη και πηρα το ολοκαινουργιο τοτε F-18 της Hasegawa στην 1/32 που μολις ειχε κυκλοφορησει και 2-3 χρωματα + κανα δυο ακομη πραγματα,δεν θυμαμαι τι και ειχα πληρωσει 120 δρχ !!!
Ηταν το πρωτο κιτ που εβαψα με το πρωτο μου Badger spray gun -μεγαλειο...

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
      Α ρε Φαραώ τί μου θύμησες. Αν ο καθένας μας,τουλάχιστον απ' τους παλιούς,γράψει ότι θυμάται, στο τέλος θα χρειαστούμε ώρες να διαβάζουμε.Εγώ πάντως θα ξεκινήσω την προετοιμασία και κάποια στιγμή θα το ποστάρω.
      Πάντως κι εγώ θα ήθελα να διαβάσω την ιστορία των μοντελιστικών καταστημάτων από τους ίδιους τους ανθρώπους που τα έφτιαξαν.Κύριε Καλφάκη,όχι μόνο στενάχωρα μηνύματα.Πείτε κι εσείς την ιστορία του κοινού μας παρελθόντος.Απ΄την σκοπιά σας βέβαια.
Επίσης κάποια στιγμή θα ήθελα να ακούσω και το Νίκο,τον υπάλληλο του κ.Καλφάκη,να μιλάει για όλους εμάς που τόσα χρόνια τώρα του πρήζουμε τα συκώτια.
Και ο Νίκος είναι μέρος της ιστορίας του hobby και τη γνωρίζει σχεδόν από την αρχή.

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Μπραβο Wildcat τον Μοντελιστη στην Δεριγνυ τον ειχα παραλειψει.
Θυμαμαι και γω μια φορα -ηταν το '81 αν θυμαμαι καλα- κατακαλοκαιρο δουλευα σ ενα βαφειο αυτοκινητων για να βγαλω το χαρτζηλικι και ενα πρωι Σαββατου πηγα στον Καλφακη και πηρα το ολοκαινουργιο τοτε F-18 της Hasegawa στην 1/32 που μολις ειχε κυκλοφορησει και 2-3 χρωματα + κανα δυο ακομη πραγματα,δεν θυμαμαι τι και ειχα πληρωσει 120 δρχ !!!
Ηταν το πρωτο κιτ που εβαψα με το πρωτο μου Badger spray gun -μεγαλειο...

120 δρχ για F-18 στην 1/32????? :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ωραίες εποχές...

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος kostas

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: εκεί που με πορδές βάφουν αυγά

Προφανώς τότε η αξία τησ δραχμής ήταν άλλη. Η μητέρα μου με έστελνε στο φούρνο της γειτονιάς και αγόραζα το ψωμί με 6 δραχμές,  άρα αναλογικά πο 120 δραχμές ήταν πολλές, και αν θυμάμε καλά το ενοικιο που δίναμε για το σπίτι δεν ξεπερνούσε τις 900......

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
Τα πρώτα μου μοντέλα τα έφτιαξα εκεί γύρω στην 4η Δημοτικού. Ηταν όλα matchbox, αεροπλάνα 1/72 με δίχρωμα ή τριχρωμα πλαστικά και όλα ελικοφόρα. Τα άφηνα άβαφτα γιατί τότε δεν ήξερα καν οτι υπάρχουν χρώματα γιαυτά.
το τρελό είναι οτι γνωρισα τον μοντελισμό από γειτόνισσα συμμαθητρια μου, που έφτιαχνε μόνο αυτοκίνητα matchbox 1/32 (και αυτή τα άφηνε άβαφτα). Και ένα μεσημερι, γυρίζω απο το Δημοτικό και τα βρίσκω σπασμένα, γιατί ο μικρός αδελφός μου ήθελε να παιξει με τα "ανθρωπάκια" = τους πιλότους δηλαδή. (από τότε δεν ξεναέχω φτιαξει ελικοφόρο!!)
Θυμαμαι το περιοδικό Μπλεκ κυκλοφόρησε χαλκομανίες με σήματα της ελληνικής αεροπορίας, οπότε αποφασίζω με το ελάχιστο χαρτζηλικι που έιχα (μαλλον 6η δημοτικού ημουν ) να πάρω και να βάψω το πρωτο μου τζετ!! Πηγαίνω στον γείτονα μου τον κο Λαρόζα (ακόμα στην βρεσθενης μενω) και αγοράζω 1/72 ιταλερι F-5 και χρώματα για παραλλαγή βιετναμ.

το μικρόβιο του μοντελιστή δεν είχε μπεί ακόμα στον οργανισμό μου. Παρόλο που πηγαινα στις εκθεσεις μοντελισμού στην Μασσαλίας (ηταν τα γαλλικά μου παραδίπλα), ασχολιόμουν σποραδικά. Αγόραζα πτηση και μοντέλο τακτικά. Μέχρι που ένα καλοκαιρινό σάββατο, την κανω κοπάνα από το φροντιστήριο και αποφασίζω μην έχοντας τι να κανω να παω να βρώ εκείνο το μαγαζί στην 3η σεπτεμβρίου που είχα δεί σε διαφήμιση. Και από τότε κόλλησα... Με τον Κυριο Κωστα τον Αντωνόπουλο γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι από την 3η φορά που πηγα, οτνα εμφανίστηκα με μία δισέλιδη λίστα 27 ερωτήσεων. Οταν τέλειωσα την πρώτη σελίδα γυρίζει και μου λέει "Γιαννάκη μου έλεος δεν σε αντέχω άλλο, κράτα τις επόμενες για την άλλη φορά".

Αν και έγινα πελάτης σε όλα τα μοντελιστικά καταστήματα της κεντρικής Αθηνας, την ζεστή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Model Shop καθε Σάββατο δεν την βρήκα σε κανενα άλλο. Νομίζω οτι και ο stavros έχει ακριβως τις ίδιες αναμνησεις από εκεί.. Τωρα θυμηθηκα ένα σάββατο που ο κυριος Κωστας μας έδειχνε ασπρόμαυρες φωτογραφίες ενός τουρκικού F-104 που ο γιος του το στόχευε με το F-4 του (ήταν προτού μετατεθεί στα Μ2Κ) και πως πανηγυρίζαμε όλοι..

Αυτή η ατμόσφαιρα είναι κάτι που λείπει από τα σημερινά μεγάλα καταστήματα της Ιπποκρατους - 'ίσως να έχουν γίνει περισσότερο εμπορικά απο οτι θα πρεπε.. Τα υπόλοιπα τα έχω αναφέρει στα θεματα "ο μοντελισμός στην Ελλάδα" και "500"

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
Λίστα? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Είσαι κορυφαίος!Έχω ξελιγωθεί σπό
τα γέλια!

Παναγιώτης Ελ Σισι

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
τα γέλια!

γιατί γελάς βρε αντικατοπτρισμέ? εσύ οταν ήσουν νέος δεν είχες απορίες?? Προσωπικά ακόμα έχω γιαυτό και γράφτηκα στο forum

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
Μου αρέσει πολύ να διαβάζω τις ιστορίες σας!
Ας ξεκινήσω και εγώ την δική μου!
Το πρώτο μου κιτ, μου το έφερε ο πατριός μου, όταν ήμουν 8 χρονών. Δεν θυμάμαι τι ήτανε, πάντως σίγουρα ήταν ελικοφόρο και φυσικά Matchbox!
Κάθε μέρα μου αγόραζε από ένα τέτοιο μοντέλο, το οποίο εννοείται ότι κατασκευαζότανε μέσα σε ένα απόγευμα και για χρώματα, ούτε λόγος!
Στα 13 με 14, ένας φίλος, μου πήρε δώρο το Β26 Marauder της Matchbox το οποίο ήταν και το πρώτο μου βαμμένο μοντέλο!!!
Σειρά είχε ένα F15 στην 1/48 της Monogram, αγορασμένο από τον Μακρυγιάννη στον Πειραιά και ακολούθησε ένα Α4 πάλι της Monogram στην 1/48. Τότε, είχε ανοίξει ένα νέο μαγαζί στον Πειραιά, το Model One και ο πωλητής λεγότανε Μπάμπης. Μια φορά είχα αγοράσει το C130 της Italeri, το 72άρι, όχι τον αγωγό φυσικού αερίου το 48άρι, και το έφτιαξα μέσα σε 2 μέρες! Θυμάμαι που κάθε Σάββατο, όταν είχα λεφτά έπαιρνα τον ηλεκτρικό και ανέβαινα Ομόνια και από εκεί με τα πόδια μέχρι την Ιπποκράτους, για έφοδο σε Καλφάκη, Plastimodelismo και Airwaves 107 (θυμόσαστε τη διαφήμιση στο Modelling που έλεγε, ελάτε να πιούμε καφέ?).
Στο μεταξύ το Model One στον Πειραιά άλλαξε πωλητή και ήρθε ο Παντελής. Τότε το είχα μπει και στο σωστό δρόμο και κατασκεύαζα άρματα, κάποια Χριστούγεννα είχα αγοράσει και τον Τίγρη της Tamiya, με της ερπύστριες κομμάτι-κομμάτι! Τα χρόνια περνάγανε, ο Airwaves 107 πήγε εκεί που είναι τώρα το Plastimodelismo και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έγινε ΣΙΣΑΣ. Κάπου εκεί, ήμουνα 24-25 σταμάτησα για λίγο το χόμπι αυτό, με μόνες εξαιρέσεις τα καλοκαίρια που ανέβαινα Αθήνα και αγόραζα ένα κιτ για να το φτιάξω στην άδειά μου από τη δουλειά.
Στο όμορφο και ηλιόλουστο καλοκαίρι του 2005, αγόρασα στην άδειά μου μερικά κιτ παραπάνω, αλλά έκανα και της εξής ανακαλύψεις! Ο ΣΙΣΣΑΣ έγινε Fasma Models και πήγε στην απέναντι γωνία, ο Plastimodelismo πήγε στη θέση που τον ξέρουμε σήμερα, ο Καλφάκης έμεινε εκεί που ήτανε με το χαρακτηριστικό άρωμα χώρου που μου θυμίζει κάθε φορά που μπαίνω μέσα τα κιτ της Tamiya και ειδικά τον Τίγρη τον καλό, ενώ μερικά μέτρα απέναντι άνοιξαν δύο ακόμα καταστήματα!
Το καλοκαίρι του 2006 έξι λοιπόν ανακάλυψα αυτό το υπέροχο club, και από τότε κόλλησα περισσότερο και από εποξική κόλλα των δύο συστατικών!

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
τα γέλια!

γιατί γελάς βρε αντικατοπτρισμέ? εσύ οταν ήσουν νέος δεν είχες απορίες?? Προσωπικά ακόμα έχω γιαυτό και γράφτηκα στο forum

Βρε και είχα και έχω ακόμη.
Απλά ήταν ωραίος ο τρόπος που το έγραψες.
Τον έπρηξες τον άνθρωπο όμως! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Φιλικά τα λέω και οχι για δούλεμα.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος nick2

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: πειραιας
      Έχω χρόνια να πάω σε αυτό το μαγαζί.Το κρατάει ακόμα ο κυρ' Κώστας.Τον θυμάμαι από τότε που κρατούσε το μαγαζί μαζί με τη γυναίκα του.Απο εκεί αγόρασα τον πρώτο μου αερογράφο(και την πρώτη φιάλη αέρα).

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
ο κ. Κ.ωστας το έχει ακόμη το μαγαζί, λίγο πιο κάτω από το παλιό, στην οδό Μοσχονησίων (τέρμα Γ' Σεπτεμβρίου, αριστερά και στο πρώτο στενό δεξιά, τα 20μ. από τη γωνία).
άφησε τον προηγούμενο ενοικιαζόμενο χώρο και πήγε στο νέο που είναι μικρότερο αλλά ιδιόκτητο. η γυναίκα του Ειρήνη δεν ζει πια και το μαγαζί το έχει με την κόρη του.
τα πλαστικά στατικά κιτ, συνυπάρχουν πια με τα έτοιμα μεταλλικά (αυτοκίνητα και άρματα και αεροπλάνα) που έχουν γίνει της μόδας παντού.
προσωπικά περνώ απο κει σπανίως για να πω ένα γεια, διότι λόγω υποχρεώσεων δεν προλαβαίνω (και μέσα μου ντρέπομαι γι αυτό, διότι εκεί ενηλικιώθηκα μοντελιστικά).
το μόνο που έχω προς το παρόν να προσθέσω για εκείνη την εποχή είναι ότι οι μοντελοσυνάξεις που τώρα γίνονται στην Ιπποκράτους, τότε γίνονταν στο Model Shop στη Γ' Σεπτεμβρίου και στο Μοντελιστή στη Δεριγνύ.
καφέ, τυρόπιτα και μοντελοσυζήτηση ανάμεσα σε μοντέλα - στις βιτρίνες και στα ράφια - και με μοντελιστές να πηγαινοέρχονται.
Σ.Σ.

• Modelclub.gr
  • Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
ramfighter για ποια εποχη μιλας?
Εγω εμενα στην οδο Κλαδα στην ιδια πολυκατοικια με τον Δ.Λαροζα και ειχα εργαστει και στο βιβλιοπωλειο πριν γινει Plastimodelismo αλλα και στο Plastimodelismo No1 -στην Ιπποκρατους ψηλα-
Πιθανον να υπηρξαμε γειτονες η να σε ειχα εξυπηρετησει στο μαγαζι ...
Οσο για μοντελοσυναξεις λιγο πολυ γινονταν ακριβως οπως τις περιγραφει ο Stavros στα περισοτερα μαγαζια της εποχης και ισως γινονται ακομα σε μερικα.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
Farao Mike σίγουρα με έχεις εξυπηρετήσει και στο κατάστημα στην Βρεσθένης απόπου αγόραζα και τα σχολικά μου και από το κατάστημα ψηλά στην Ιπποκράτους, εαν αναλογιστούμε οτι μιλάω για τέλη δεκαετίας 70 αρχές δεκαετίας 80.
Και είμασταν και γείτονες (κοίτα κατι εκπλήξεις που κρύβει το modelclub!!).
Για το modelshop αισθανομαι και εγώ άσχημα που λογω υποχρεώσεων και εργασίας δεν μπορώ να το επισκεπτομαι πλέον όπως παλιά.

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
Το Plastimodellismo στη Βρεσθένης στο Ν. Κόσμο, το είχα βρει από το χάρτη που είχε στη διαφήμιση του στην Πτήση της εποχής.
Έμενα στην Καισαριανή και από το Σύνταγμα είχα πάει εκεί με τα πόδια.
Έπαθα σοκ την πρώτη φορά όταν στην πολύ μικρή βιτρίνα του είδα "ζωντανά" τα καταπληκτικά για την εποχή μοντέλα που διάβαζα στο ασπρόμαυρο μοντελιστικό ένθετο της Πτήσης.
Μιλάω για ένα F-4E της Esci 1/48 με παραλλαγή Βιετνάμ του Θ.Μουχταρίδη, ένα υπέροχο PB-4Y Privateer Matchbox 1/72, το A-10 Tamiya 1/48 με παραλλαγή με βούλες του Σ.Κ. κατι Mig-23/27 Flogger F και Mig-21 "τιγρέ" ινδικό από Esci 1/48 και διάφορα άλλα.
Οπως καταλαβαίνετε εκείνα τα χρόνια ήμουν "της πτέρυγας και της έλικας" και όχι ακόμη "της ερπύστριας και της λάσπης" η οποία προέκυψε λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80. 
Ανάλογο σοκ έπαθα μετά την πρώτη επίσκεψη στο Modelling Centre του Γ. Παπανικολάου στην Ομήρου στη Ν. Σμύρνη (με το τρόλεϊ από Σταδίου) όπου είδα τις θρυλικές - μέσω του Μοντέλου - για την εποχή δημιουργίες του Γιάννη που κοσμούσαν τις πολλές βιτρίνες του μαγαζιού.
Με ανάλογο τρόπο (από διαφήμιση στο πρώτο Μοντέλο νομίζω) προέκυψε και η γνωριμία με το Model Shop (ταξίδια με το 224 από Καισαριανή μέχρι το Πεδίο του ʼρεως και μετά ποδαράτο και το αντίστροφο) που ήταν και η πιο σημαντική από όλες.
(συνεχίζεται)
Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος LIVERPOOL

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παιδιά εγώ ασχολούμαι με τον μοντελισμό λίγα χρόνια. ʼλλοστε, αν και είμαι 43 προς 44 χοννών και  πρν από οκτώ χρόνια δεν ήξερα τι θα πει μοντελισμός,. Έτσι γουστάρω πολύ να διαβάζω από τιους παλιούς μοντελιστές τιςς αναμνήσεις τους από το παρελθόν και πραγματικά μένω εντυποσιασμένος με το πάθος και το μεράκι τους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετόπιζαν απο έλειψη πολλών πραγμάτων που υπάρχουν σήμερα και κάνουν την δουλεία μας πολύ εύκολη σε συγκριση με την εποχή εκείνη.
Επειδή έχω δεί και σε άλλα ποστ τέτοιες σχετικές αναφορές στο παρελθόν, ακόμα και με φωτογραφίες απο μοντέλα που φτιάχτηκαν τόετε, πιστεύω το καλύτερο θα ήταν, αν αυτό γίνεται βέβαια, να συγκεντρωθούν αυτά όλα μαζί σε ένα. Και γιατί όχι, κάποια στιγμή θα βγεί αυτό και σε έντυπη μορφή.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΑΖΑΡΑΚΗΣ

Αποσυνδεδεμένος Vorlon

• AEK for ever
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
Εγω θυμάμαι στα μέσα της δεκαετιας του 70 περιπου στα 8-9 με τους γονείς μου να πηγαινουμε σε μία στοα στην Σταδίου αν θυμάμαι καλα για να αγοράσω σπιτακια και σταθμους για το τρενο Markin που είχα (και υπαρχει ακόμα  :mrgreen: :mrgreen:). Πολυ ωραίες εποχές..........
Χάρης

Αποσυνδεδεμένος Nikos Tsitsos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Athens

...Ανάλογο σοκ έπαθα μετά την πρώτη επίσκεψη στο Modelling Centre του Γ. Παπανικολάου στην Ομήρου στη Ν. Σμύρνη (με το τρόλεϊ από Σταδίου) όπου είδα τις θρυλικές - μέσω του Μοντέλου - για την εποχή δημιουργίες του Γιάννη που κοσμούσαν τις πολλές βιτρίνες του μαγαζιού...

Μια από της πιο κολληματικές βιτρίνες των παλιών καλών καιρών.
Έχω περάσει ώρες ατελείωτες να χαζεύω τα μοντέλα του Γιάννη ακόμα και όταν ήταν κλειστός. :mrgreen:
Και όπως λέει ο σοφός λαός "με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις" με έκανε και εμένα λασπουριάρη σε ένα απόγευμα!!!!!!

Αποσυνδεδεμένος Viper

• Modelclub.gr
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Χωματερή της Ευρώπης
  • Keep modeling !
    • Ελληνική Μοντελιστικη Κοινότητα
Θα ημουν γυρω στα 11 οταν η γιαγια μου εφερε δωρο ενα κουτι με ενα αεροπλανο ζωγραφισμενο απ'εξω :!: μαλλον καποιο matchbox ,θυμαμαι μαλιστα την απογοητευση μου οταν το ανοιξα κι ειδα μεσα κομματια πλαστικα,σκορπια :shock: :o βλεπετε περιμενα ετοιμο το αεροπλανο μου :!: να σου ομως που παρατηρωντας το καταλαβα περι τινος προκειτε και μεσα σε μια ημερα το ρημαδοεφτιαξα :roll: :lol: :lol: περασε καιρος απο τοτε και περιστασιακα αγοραζα καποια Revell απο το super market της γειτονιάς! :o σε 1/144 θυμαμαι τα TORNADO,F-14,F-16 μαλιστα μαζευα δραχμη δραχμη τις οικονομιες μου,πολυτεκνη οικογενεια βλεπετε και οι στερησεις πολλες οποτε και τα 1/44αρια πολυ μου ηταν :!: φυσικα τα εκρυβα απο τους γονεις φοβουμενος περιεργες αντιδρασεις :oops: φτωχεια γαρ :roll: :evil:
Κατα τα τελη του 1991 ολος ο κοσμος ειχε στραμμενο το βλεμα του στο περσικο πολεμο (Κουβέιτ) και φυσικα εκεινη την εποχη εμπασα για τα καλα τον εαυτο μου στα αμυντικα θεματα,ενω αγορασα και το πρωτο μου περιοδικο (Αμυντικα θεματα) κι εκτοτε οι αγορες των σχετικων περιοδικων (Πτηση κ.λ.π) γινοντουσαν σωρηδον :!: (μοναστηρακι ειδικα λογω καλων τιμων :mrgreen:)
Ξεφυλιζοντας λοιπον τη Πτηση μια ωραια ημερα επαθα ενα μικρο σοκ γυριζοντας σελιδα....διαφημιζε ενα τευχος του ΜΟΝΤΕΛΟΥ :o :shock: ξεκινα λοιπον ο δικος σας και παει να το παρει....κι οπως το τσιμπαει απο το περιπτερο ερχετε και το δευτερο σοκ :arrow: ενα περιοδικο ονοματι Μodelling φαρδυ πλατυ ποζαρε διπλα στο Μοντελο :shock: Ε, τη συνεχεια τη καταλαβαινετε παραμασχαλα τα δυο περιοδικα και βουρ στο πατσα. :lol: :lol: :lol:
Θυμαμε ακομα δειλα δειλα τις πρωτες βολτες μου στην Ιπποκρατους,να κοιτω αποσβολωμένος τις βιτρινες,τερμα πανω Ιπποκρατους στο Plastimodellismo κι επειτα ξανα κατω ποδαρατο Kαλφακη και στα αλλα :twisted: κι αυτη την Eλευθερη σκεψη την ειχα ξεκατινιασει,ολα τα μεροκαματα (και οικοδομη ο δικος σας ελεω father 8)) εκει πηγαιναν, στα βιβλια!!! :mrgreen:
Eνα αλλο που θυμαμαι ειναι οτι ειχα κερδισει σε ενα διαγωνσμο ενα Playstation 1  :!: :!: Μαλιστα τοτε ειχε πρωτοβγει το μαραφετι κι εκανε θραυση :!: ολοι οι πιτσιρικαδες αυτο αγοραζαν :!: :roll: που λετε ο δικος σας ειχε αλλα...σχεδια για το εργαλειο :twisted: γραφω μια λιστα λοιπον με ολα τα εργαλεια που θα χρειαζομουν (κοφτες-πενσες-κολλες-χρωματα κι οτι αλλο υπηρχε σε ενα μοντελιστικο καταστημα) πουλαω το καταραμενο playstation :!: :lol: και αγοραζω με ολα τα χρηματα εργαλεια και υλικα! :twisted: :twisted:
Απεταξαμεν το σατανα,ΑΠΕΤΑΞΑΜΕΝ,ΑΠΕΤΑΞΑΜΕΝ :twisted: :twisted: :twisted:
Ξεκινησα λοιπον συστηματικο μοντελαρισμα κι ομολογουμενως ειχα κανει μια αρκετα μεγγαλη συλλογη απο 72αρια κυριως, ομως δυστυχως ο μεγαλος σεισμος του 1999 οχι μονο τα κατεστρεψε αλλα με αφησε και χωρις σπιτι. :evil:
Any way καλοι μου φιλοι η ζωη συνεχιζετε, την υγεια μας να εχουμε παντοτε και δουλιτσα βρηκαμε και εις γαμου κοινωνια ηρθαμε και δοξα το Κυριο να λεμε. :wink:
Αφησα για το τελος το καλυτερο μοντελιστικο project μου κι αυτο δεν ειναι αλλο απο το...Modelclub :!: :wink: οταν το πρωτοεφτιαξα το φορουμ η αληθεια ειναι πως...ημουν το μοναδικο μελος :!: :!: :!: σκεφτομουν μαλιστα οπως το ανοιξα ετσι και να το εκλεινα,ψυχη δε παταγε :lol: :lol: :lol: ελα ομως που σιγα-σιγα ολο και ερχοντουσαν νεα μελη,ολο και κουβεντουλα γινοταν,ολο και πληθαιναν τα μελη,σκανε μυτη κατι μελπες και κατι mmaker,μπουκαρει κι ο brutalακος στη παρεα,βοηθανε τα παιδια κι αυτα οσο μπορουνε και να μαστε εδω που ειμαστε να τα λεμε παρεουλααααα 8)
Κι ετσι να παραμεινουμε :!: μια παρεουλα που "κολλαει αεροπλανακια και αρματακια" με τον αστειρευτο χαβαλε μας αλλα και την ευγενεια που μας χαρακτηριζει :wink:
Δε σας κρυβω πως οραμα μου ειναι το modelclub να αποτελεσει κι αυτο μερος της μοντελιστικης ιστοριας αυτου του τοπου διαδιδοντας το χομπυ και στηριζοντας καθε Ελληνα μοντελιστη μεσα απο τη παρεα του.  :wink:

Keep modelling φιλοι μου,keep modelling :wink:

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Äéá÷åéñéóôçò
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
Το άθλημα ήρθε σε επαφή μαζί μου κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 80... Ήδη από το '87 παιδί του χωριού(κάπου στο Αίγιο, αφού οι δικοί μου ζήτησαν μετάθεση για Πάτρα, ας είναι καλά η αποκέντρωση...), δεν είχα καμία σχέση με το άθλημα και πώς να έχω εκεί που ήμουν, αλλά κάποιες επισκέψεις στα ξαδέρφια μου στην Αθήνα κάπου στην  Φιλοθέη, ήταν ο παράδεισός μου και η κόλαση της ζήλιας μου... Δεκάδες παιχνίδια, τηλεκατευθυνόμενα, GI Joe, αγορίστικα περιοδικά, κούκλες πολεμιστές και φυσικά μοντέλα... Μαζί με πήγαν πρώτη φορά στα μοντελομάγαζα στην Ιπποοκράτους, με βοήθησαν να φτιάξω τα πρώτα μου μοντέλα και μου εξήγησαν τι είναι αυτή η πινακίδα που έβλεπα εκεί σε ένα στενό στη Φιλοθέη που έλεγε Tamiya(ακόμα εκεί πρέπει να είναι...) Δε θυμάμαι ποια ήταν τα πρώτα μου μοντέλα, αλλά το πρώτο που εντυπώθηκε στη μνήμη μου ήταν το F-16 της Italeri στην 1/48, με παραλλαγή Ισραήλ, το οποίο πέταξε από το παράθυρο σε μια προσπάθεια μια ς μικρής μου ξαδέρφης να ανακαλύψει τον σμο της φυσικής...

Μετακόμιση στην Πάτρα και σοβαρότερη ενασχόληση πια με την ΠΑ και σκοπός ζωής, μια θέση στα Ελληνικά πιλοτήρια, αλλά μακριά από τα μοντελιστικά δεδομένα πλέον... Αποτυχία για εισαγωγή στην ΠΑ, αλλά την επόμενη χρονιά, βρήκα το μοντελιστικό κατάστημα στην Πάτρα(ούτε ψύλλος στον κόρφο μου...) και αγόρασα ένα Μ2Κ 1/48 της Heller, που πήρε ένα μήνα να το φέρω βόλτα(είχα μάθει να πινελοβάφω, να κολλώ χαλκομανίες και έμαθα να ψεκάζω βερνίκι με σπρέυ. Αποστολή στην Αθήνα και φοιτιτική ζωή, με ένα ακόμα F-16 Ιtalery από το Plastimodellismo ψηλά στην Ιπποκράτους, , να συμπληρώνει τη συλλογή, με εξέλιξη και στις τεχνικές κτλ... Και τα δύο κοσμούν πλέον το χώρο δεξιά και αριστερά από το παράθυρό μου... Λίγο αργότερα τα παράτησα, αφού είχα συγκεντρώσει και πολλές Πτήσεις, Αμυντικά Θέματα και τα πρώτα τεύχη του Model Expert... Μείνανε όλα στο χρονοντούλαπο, μέχρι που στη Λήμνο, σε ένα συρτάρι του γραφείου μου βρέθηκε ένα τεύχος του Modelling, χωρίς να ξέρω πώς...

Μπήκε πάλι το μικρόβιο, και έμεινε υποβόσκον, μέχρι το χειμώνα του 2004, όπου σε μια κρίση πανικού μπροστά από τον υπολογιστή και στοιχηματικές σελίδες το έταιρον ήμισυ, μου πρότεινε να ασχοληθώ με κάτι άλλο... "Κανά χόμπι δεν είχες ποτέ???" Τι ήθελε και το είπε...  Καλφάκης και M-113, Plastimodellismo και BMP1, και το πρώτο διόραμα ήταν γεγονός... Μ-48 για τη συνέχεια και αναζήτηση φωτογραφιών στο ίντερνετ και κάπου εκεί το Μάη του 05, μπήκε το Modelclub στη ζωή μου...

Η ζωή συνεχίζετε πιο ενδιαφέρουσα και χαρούμενη...

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
ʼντε πάλι τι μου θυμίζετε...

http://www.modelclub.gr/forums/index.php?topic=1052.0

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
θυμηθηκα μία ιστορία που μου την είχαν διηγηθεί πριν από 20 χρόνια. Δεν ξερω κατα πόσο είναι αληθινη - model urban legend?

Εχει ερθει στην Ελλάδα monogram 1/48 F-20 Tigershark. Εντυπωσιακό στο σχήμα αεροσκάφος , αλλά δεν το αγόρασε κανείς. Κατά την "αγορά του αιώνα" μαλιστα, φέρεται να μας το είχαν προτείνει για συμπαραγωγή.
Τελος παντων, κυκλοφορούσε σε 2 χρωματικές παραλλαγές: Μια διχρωμη κόκκινη ασπρη και μία σε ένα πρωτότυπο για την εποχή γκρίζο. Η monogram χαρακτήριζε αυτό το γκρίζο ως ascot grey. Το συγκεκριμένο χρώμα το είχαν ως επίσημο χρώμα στον κατάλογο τους 2 τουλάχιστον εταιρίες αυτοκινητων. Η RR και η ΒΜW.

Προβληματισμένος και αποφασισμένος μοντελιστής ροβολεί  πρός αντιπροσωπία ΒΜW κατά Κηφισιά μεριά (σιγά μην τολμουσε να μπεί στην τότε αντιπροσωπία της Rols Roys). Χαζεύει λίγο τα προς πωληση αυτοκίνητα και ζητά να δεί τα προτεινόμενα χρώματα. Ζητά να δεί το ascot grey. Και τότε ο πωλητής της αντιπροσωπείας του πετά το μεγαλειώδες:
- Και εσύ το F-20 φτιάχνεις??

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
GNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!
Αν έγινε ήταν θεός ο πωλητής!

Παναγιώτης Ελ Σισι

Tags: