Αποστολέας Θέμα: Αναμνησεις η αλλιως η ζωντανη ιστορια του μοντελισμου στην Ελλαδα.  (Αναγνώστηκε 15818 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος sotiris

• Aρχικατής Πρωτοσύγγελος και Πάπας
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Μέσ'το άρμα θα καούμε!
φιλε ramfighter ειμαστε γειτονες εγω μενω Δαφνη ,λιγο πιο πανω απο σενα,εγω γνωρισα τον μοντελισμο οταν ημουν περιπου 10 χρονων ειχα φτιαξει το τιρπιτς της χελλερ στην 1/2000,αβαφο ,βεβαια ,χρονο με τον χρονο βελτιωνομουνα αγοραζα εργαλεια και μοντελα που αρχισα να τα βαφω,

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χαλάνδρι
 Να συμπληρώσω κι εγώ την δική μου ιστορία.

Ξεκίνησα να συναρμολογώ κίτ το 1974 όταν σε μιά επίσκεψη σε φαρμακείο της γειτονιάς (Ανω Ιλίσια) βλέπω ένα μικρό μοντελάκι του Santa Maria μέσα σε σακουλάκι αν θυμάμαι καλά της Airfix. Το άρπαξα και από τότε έφαγα κόλημα. Επισκέψεις σε ψιλικατζίδικα  και βιβλιοπωλεία και αγορές Matchbox , Revell, Starfix με ότι χατζηλίκι υπήρχε. Καθότι η ποικιλία ήταν ελάχιστη, μόλις έφτιαχνα όλα τα υπάρχοντα κίτ, ξανάρχιζα την ίδια σειρά απο την αρχή . Αυτό το Mig-21 της Matchbox πρέπει να το έχω φτιάξει 5-6 φορές. Υλικά υπήρχαν μόνο η κόλα UHU, ψαλίδι κοινό  και από χρώματα εγώ έβρισκα μόνο Revell , ότι υπήρχε. Τα πάσης φύσεως βελτιωτικά δεν έίχαν ακόμα ανακαλυφθεί !

Αργότερα , αρχές δεκαετίας 80' ξεκινήσαν οι πρώτες βόλτες στη ποντικότρυπα του Καλφάκη (Σταδίου) και στου Λαρόζα τέρμα Ιπποκράτους όπου με δέος ανακάλυψα οτι υπήρχαν κι άλλες εταιριες, χρώματα, κοπίδια και ένα παράξενο πράμα που λεγόταν αερογράφος !!!. Εγώ μέχρι τότε έβαφα με πινέλο κατευθείαν στο μοντέλο, χωρίς αραίωση,βερνικια κτλ. Αγόρασα τον πρώτο μου αερογράφο Badger 200 το 1983  από τον Καλφάκη με τα λεφτά που μου είχε δώσει ο πατέρας μου για αγορά ποδηλάτου. Ο αερογράφος αυτός συνεχίζει ακόμα να προσφέρει τις υπηρεσίες του........  Βέβαια μέχρι να τον μάθω πρέπει να είχα καταστρέψει τουλάχιστον 20-30 μοντέλα (αυτό το κουσούρι μου έχει μείνει και ακόμα και σήμερα πιο πολλά πετάω στα σκουπίδια παρά τελειώνω ). Σιγά-σιγά μέχρι το 84-85 είχα στήσει ολοκληρο εργαστήριο στο δωμάτιό μου συντροφιά με τεύχη της ΠΤΗΣΗΣ και αργότερα του ΜΟΝΤΕΛΟΥ . Μετά ήρθαν και οι επισκέψεις σε εκθέσεις, βιβλιογραφία, εξειδικευμένα εργαλεία, κι'άλλοι αερογράφοι και μιά φιάλη διοξειδίου γιατί βερέθηκα να πληρώνω αέρα κοπανιστό τόσο ακριβά.

Μιά διακοπή την περίοδο 1990-1996 λόγω σχολής, στρατού, γκομενιλικίου και από το 1999 μ.Γ (όπου μ.Γ. το μετά γάμου), ξανά αρχίζω σιγά σιγά το μοντελάρισμα σε μη μόνιμο εργαστήριο, κοινώς "εμείς οι βλάχοι όπου λάχει" και συνήθως λαχαίνει στην τραπεζαρία . Το 2005-2007 μικρή διακοπή λόγω γεννήσεων (δίδυμα παρακαλώ) και ενόψη μετακόμισης και ονείρων για χώρο αποκλειστικά για μοντελάρισμα,  ξαναρχίζω να ακονίζω τα λεπίδια μου και ο θεός βοηθός

Απο τότε που ξεκίνησα μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά στο χώρο και πλέον το χόμπυ έχει περάσει σε άλλα επίπεδα στην Ελλάδα. Ωστόσο την χαρά που αισθανόμουν τότε πιτσιρίκι που έφτιαχνα μοντέλο σε 2 βράδυα με τα απλοικά υλικά που διέθετε η εποχή, ομολογώ οτι δεν την έχω ξαναζήσει και ακόμα την αναπολώ κάθε φορά που επισκέπτομαι το παλιό ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369

:shock: :shock: ʼνω Ιλίσια!!!!  :shock:  :shock: στα ψιλικατζίδικα μήπως πήγαινες στην κυρα-Χρυσούλα ή στην κυρα-Μαρίκα  :lol: για μοντελάκια (Matchbox-Airfix κλπ) για δώσε στίγμα βρε Βαγγέλη μου γιατί και γείτονες είμασταν από ότι βλέπω και σε ηλικία παίζουμε κοντά .... μπας και ξεραινόμαστε  :lol:  βρε φίλε. Για στείλε κανα πμ και δώσε στίγμα  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...

Ωχ ωχ ωχ. Παπουδοσυνάντηση ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa:: ::glossa::
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
Παράθεση
Ωστόσο την χαρά που αισθανόμουν τότε πιτσιρίκι που έφτιαχνα μοντέλο σε 2 βράδυα με τα απλοικά υλικά που διέθετε η εποχή, ομολογώ οτι δεν την έχω ξαναζήσει και ακόμα την αναπολώ κάθε φορά που επισκέπτομαι το παλιό ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου.
Δεν ξέρεις πόση μεγάλη αλήθεια έγραψες...

Αποσυνδεδεμένος nino1969

• Τα θέλω ΟΛΑ ... γιατρέ μου ...
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Σώμα ΑΘΗΝΑ - ψυχή & πνεύμα στ'Ανάπλι
  • IPMS 1099 / MC 369

Όσο γι'αυτό δυστυχώς κι εγώ θα συμφωνήσω  :(
Δεν ξέρω, ή μεγαλώσαμε και αρχίσαμε να γερνάμε χάνοντας την παιδική ανεμελιά, πλακωμένοι και κυνηγημένοι από τις μύριες όσες έγνοιες και άγχη ή κάτι άλλο φταίει, δεν ξέρω κι εγώ τι...  :(

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
έμενα μεταξύ 3ης και 4ης στάσης στα Ανω Ιλίσια (κοντά στον Αγ.Γεράσιμο). Δεν θυμάμαι ακριβώς τα ονόματα στα ψιλικατζίδικα αλλά για τους παλιούς της περιοχής , εγώ αγόραζα από το βιβλιοπωλείο του Σανιδά (υπάρχει ακόμα) , από το παιχνιδάδικο Χιονάτη και στου Ζωγράφου από τον Σκλάβο...............

Ο θεός της εποχής ήταν ο Σωτ. Κωνσταντινίδης που έκανε τότε πολύ καθαρή δουλειά σε αντίθεση με μάς που τα κάναμε μπάχαλο. Και ναι,  είμαι κι εγώ από αυτούς που κολούσαν τις χαλκομανίες μαζί με το χαρτί . Επειδή είδα οτι πολλοί το έκαναν αυτό, παιδιά δεν μπορεί να  είμασταν όλοι κούτσουρα, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΑΦΕΣ απο τις εικόνες πως τις έβαζες  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Εγώ το κατάλαβα τυχαία όταν έπεσε κατα λάθος νερό στη καρτέλα με τα σήματα που άρχισαν ως δια μαγείας να κινούνται :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
Παράθεση
Ωστόσο την χαρά που αισθανόμουν τότε πιτσιρίκι που έφτιαχνα μοντέλο σε 2 βράδυα με τα απλοικά υλικά που διέθετε η εποχή, ομολογώ οτι δεν την έχω ξαναζήσει και ακόμα την αναπολώ κάθε φορά που επισκέπτομαι το παλιό ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου.
Δεν ξέρεις πόση μεγάλη αλήθεια έγραψες...

Όσο γι'αυτό δυστυχώς κι εγώ θα συμφωνήσω  :(
Δεν ξέρω, ή μεγαλώσαμε και αρχίσαμε να γερνάμε χάνοντας την παιδική ανεμελιά, πλακωμένοι και κυνηγημένοι από τις μύριες όσες έγνοιες και άγχη ή κάτι άλλο φταίει, δεν ξέρω κι εγώ τι...  :(

Όλα οσα έγραψες, δεν είμαστε πιά παιδιά και έχουμε μπλέξει με υποχρεώσεις (στη δουλειά, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στις τράπεζες και χίλια δυό άλλα). Θα χάριζα όλο μου το στόκ από κίτ + τα υλικά + τα εργαλεία + τα φτιαγμένα για να γινόμουν για 1 εβδομάδα ξανά 10χρονος και να γύριζα πίσω στο 1978 , στα  Matchbox και στα πολύχρωμα όνειρα.........................................
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Raw_Shooter

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: akamatistan
  • Παναγιώτης
 Εμένα πάλι μ' έβαλε στην "αρρώστεια" η ΙΔΙΑ μου η ΜΑΝΑ  :mrgreen: :mrgreen: Μικρός διάβαζα, όπως οι περισσότεροι νομίζω, τα "Μάχη" - "Τάνκ" - "Κράνος", και φανταζόμουνα σκηνές απο μάχες που διάβαζα στα "κόμικς" μετά το μεσημέρι που όλοι ξάπλωναν. Το απόγευμα με την παλιοπαρέα στις αλάνες κάναμε "αναπαράσταση" των μαχών που διαβάζαμε  :oops: ::glossa:: :mrgreen:
 Ο παππούς "ενίσχυε" τους δεσμούς με το hobby απο το κατάστημα "Νίκος" που βρισκότανε γωνία Ερμού και Αγίας Σοφίας......Η μητέρα μου του ξύλινου ναυτομοντελισμού γάρ δεν ήξερε πολλά απο πλαστικά μοντέλα....έτσι θυμάμαι μια Κυριακή, που πάντα τρώγαμε κοτόπουλο (το καλό φαγητό της εποχής) στου "Βάσω" στην παραλιακή, περάσαμε περπατώντας απο το κατάστημα του "Ηνίοχου". Παράδεισος για μένα μιάς και έβλεπα τόσα μοντέλα για πρώτη φορά  :shock: :shock: Την επομένη η μητέρα μου με πήγε ώς εκεί, με γνώρισε και μου πήρε το νέοαφιχθέν τότε italaerei sr-71 1/72 στο παλιό κουτί με την προπέλα απ' έξω.......δώρο απο το κατάστημα ενα βιβλίο με σκληρό εξώφυλλο αποκλειστικά για το Sr-71.
 Ο παράδεισος του μοντελιστή τότε ήταν ο "Τζήκος".... ο κος Μπενβενίστε στην στοά του ΤΟΤΤΗ στο κέντρο......πρώτη φορά άκουσα και είδα ρητινένια μοντέλα. Φίλος του Verlinden έφερνε κούτες απο κιτ verlinden και adv. Θυμάμαι πιτσιρίκι να κολλάω την μούρη στην βιτρίνα και να χαζεύω μαγεμένος τα μοντέλα και τα διοράματα. Μπαίνοντας δεξιά ήταν όλο βιτρίνες καρυδιά που ήταν γεμάτες μοντέλα και φιγούρες  :shock: :shock: :shock: :shock:  Ενώ απο κάτω ήταν συρτάρια γεμάτα μοντέλα......
 Αργότερα έμαθα κολπάκια....... καλοκαίρι του '82 -'83 στο Λιτόχωρο προσπαθώ να φιτάξω ενα ρωσικό βομβαρδιστικό στην 1/72. Απο πάνω έμενε ενας κύριος, πιλότος αν θυμάμαι καλά, μοντελιστής  :!: :!: και με τον γιό του έφτιαχναν μαζί ενα αεροπλάνο 1/48.....τότε γίναμε φίλοι με το γιό του και "μοντελάραμε" μαζί και μου έμαθε το στεγνό πινέλο - wash κτλ.
 Στην Θεσ/νίκη γυμνάσιο πιά, ανακαλύπτω με ενα φιλαράκι απο το φροντιστήριο το μαγαζί που είχε μια κοπελιά στην Ιπποδρομίου. Αρχίζει πιά και η συστηματική πλέον συλλογή μοντέλων
 Τα μοντέλα πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς και η κατάσταση στο σπίτι γίνεται εκρηκτική  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Η μάνα μου απειλεί να τα πετάξει......ΑΡΕ ΜΑΝΑ ΑΦΟΥ ΕΣΥ ΜΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΣ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ...."θελέστα και παθαίστα"  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος leopard

• Scale 1/24
  • Τόπος: ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  • GREEK POWER FOR EVER
Τη δεκαετία του 80, έχοντας επιστρέψει από τη Γαλλία, τα ελληνικά μου δεν ήταν και τόσο καλά. Έλεγα συρμανολογούμενο και όλοι γέλαγαν μαζί μου. Το πρώτο μοντέλο ήταν ένα C130 της Hasegawa σε 1/144 αν θυμάμαι καλά.
Στη συνέχεια, οι πρώτες μου αγορές γίνονταν αποκλειστικά από το ψιλικατζίδικο του Ιταλού (παρατσούκλι λόγω καταγωγής του ιδιοκτήτη) στη Δροσοπούλου, στο ύψος του Αγ. Λουκά. Αργότερα ανακάλυψα το MICHELINO στη Φ. Νέγρη και το άλλο το κατάστημα στο τέρμα της 3ης Σεπτεμβρίου όπου είχα πάθει την πλάκα μου με τις φώτος από αληθινά άρματα αλλά και από τα μοντέλα. Αρχικά, τα αεροπλάνα που απλά κολλούσα χωρίς να τα βάφω τα είχα κρεμάσει με πετονιά από το ταβάνι του δωματίου μου :!:
Αργότερα, μεγαλώνοντας ανακάλυψα τον Καλφάκη στη Σταδίου, το Μακρυγιάννη και το Plastimodelismo..................

Αποσυνδεδεμένος dsamba

• d-ημήτρης samba-νης
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πεύκη
  • NH-90 TGRA
    • ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ (ανεπίσημη ιστοδελίδα)
Αν και δεν σας ξέρω απο κοντά, εκτός απο δυό τρείς που ήταν στο ΤατόΙ το 2006 στην γιορτή της Αεροπορίας οπου στη παρέα και ο Αντώνης ο Τσαγκαράτος. Ενας απο εσας που είχε δώσει και τυπωμένο το site σε ενα φύλλο Α4, και απο τότε γράφτηκα μέλος. Κλείνει η παρένθεση.

1967. Ενας νέος συνάδελφος του πατέρα μου φτάνει στο Μεγάλο Πέυκο και πάμε να τον δούμε. Ο μπαμπάς ιπτάμενος της ΑΣ με Piper L-21B, U-17A, U-6A.
Μπαινουμε σπίτι του και μένω με το στόμα ανοιχτό. Πίσω απο το γραφείο μια μεγαλη βιβλιοθήκη με καταπληκτικά μοντελάκια. Dakota, Spitfire, Hurricane, Me-262, Meteor, B-58 Hustler, C-130 και άλλα που δεν θυμάμαι... Πρώτη κίνηση. Πέρνω δειλά-δειλά ένα. Ο ιδιοκτήτης με αφήνει αλλα να προσέχω. Και σε ηλικία 11 χρονών γίνομαι πιλότος . Αρχίζουν οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις και βροοοουμ βροοοοουμ ο κάθε κινητήρας... Ερχεται του Αγ.Δημητρίου και μου χαρίζει το πρώτο μοντέλο FW-190D της Lindberg 1/72. Το φτιάχνω απ'ευθείας απο το κουτί. Χακί χρώμα είχε το πλαστικό. Βάζω και τις χαλκομανίες και το βάζω να καθίσει πάνω στη βάση του, και να καμάρι ο δικό σου... Το δεύτερο δώρο είναι το He-162 σε 1/72 της Lindberg. Μου δανείζει τα χρώματά του και μου δείχνει πως να πιάνω το πινέλο και πως να βάφω... Υπέροχα χρώματα, σε μπουκαλάκια όπως των μελανοδοχείων, και στέγνωναν σε χρόνο dt. Λόγω κάποιου οικογενειακού προβλήματος κάθε Σάββατο ανεβαίνω Αθήνα και επιστρέφω Δευτέρα να πάρω το λεωφορείο για τα Μέγαρα για να πάω σχολείο. Ετσι καποια μέρα φρενάρω στη Σταδίου 50, το πρώτο μαγαζί του Καλφάκη. Αν ήθελες να μπείς, πήγαινε εκείνος στο βάθος και περνούσες την πόρτα για να αρχίσεις να χαζεύεις... Και ξεκινήσαμε... Auster της Airfiix σε σακκουλάκι, Fi-156 σε ίδια συσκευασία, F-4K/M της FROG όπως και F-104G με μια φαρδυά καλύπτρα της ίδιας εταιρίας, A-7A, πολλά ε'ίναι ακόμη στα κουτιά τους και έχουν το άρωμα της εποχής εκείνης.

Και το χαρτζιλίκι μοιραζόταν μεταξύ των μοντέλων και των κουρού (γιατί πεινάγαμε που και που). Και για να μπεί ενα καινούργιο μοντελάκι στο σπίτι ήταν διαδικασία. Επειδή το στολ μεγάλωνε σιγά σιγά και χώρος δεν υπήρχε, υπήρχε λίγη μουρμούρα για νεες αγορές. Ετσί το νέο μοντέλο οταν πλησίαζε το σπίτι και λόγω θέσης (υπερειψωμένο ισόγειο) προσγειωνόταν σε μια γωνιά του μπαλκονιού που δεν ελιχε κίνηση. Μετα έμπαινα στο σπίτι και σε κάποια στιγμή το μάζευα απο έξω και πήγαινε κάτω απο μία πολυθρόνα με κάλυμμα μακρυά απο αδιάκριτα μάτια. Επρεπε όμως και να το θαυμάσεις ... Ε!, όλοι μας πρέπει να πάμε και στην τουαλέττα. Μαζί με το μοντελάκι κλειδωνόμουνα μέσα και το περιεργαζόμουνα... Ε, μετά το "ΠΕΤΟΎΜΕΝΟ¨ έιχε πάρει το βάπτισμα του σπιτιού. Ανήκε στην οικογένεια. Ανέβαινε σε πρώτη φάση στο πατάρι με τα υπόλοιπα... και μετά το έβγαζα και το έκανα οτι ήθελα μέχρι να το φτιάξω.. Πολλά βέβαια ειχαν μικρή ζωή γιατι η μητέρα μου ήθελε να τα καθαρίζει μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα του σπιτιού. Και τοτε το άτιμο το ξεσκονόπανο μπλεκόταμν παντο. Σκέλη προσγείωσης, κεραίες, σωλήνες pitot... Κλάμα, φωνές, τσακωμοί. Το 1975 το καινούργιο μας σκρίνιο εχει και ανεξάρτητη μικρή βιτρίνα με καθρέπτες και σποτάκια, και συρώμενα τζάμια για να μην μου τα πιάνει κανένας. Κοιτάτε όλοι αλλά ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ....

Καλοκαίρι 1975 αναχώρηση για Γαλλία μετα απο αποτυχία στις εισαγωγικές. Αφήνω πίσω το στόλο μου στο έλεος των μετακομίσεων... και σπουδές μοντελιστικές σε μια πιό προηγμένη χώρα. Εκεί αγοράζω και το πρώτο που αερογράφο Paasche (απλής λειτουργίας) μετα απο πειράματα με badger 250 (?) και μετα απο χρόνια και το αθόρυβο compressair με δύο ταχυσυνδέσμους για δύο αερογράφους ταυτόχρονα. Ετσι δουλευω και μεταμεσονύχτια χωρίς να ενοχλώ κανένα. Θυμάμαι τα πρώτα μοντέλα που δεν βγήκαν και άσχημα τότε οπου πειραματίστικα με αερογράφο: F--104 της Matchbox (Ιαπωνικό), F-5A της Airfix ασημένιο (σήματα ΤαΪβάν ή αλλοιώς Εθν.Κίνα), DC-3 της Airfix (νοσοκομειακό Αυστραλιανό κατα τον Β" ΠΠ). Και το στοκ συνεχίζει να μεγαλώνει. Η Heller βγάζει το TF-104G και το Mirage F-1B (και τα δύο γίνονται και μονοθέσια) καθώς επίσης και το T-33. Είναι ακόμη στα κουτιά και καμαρώνουν...

Αρχίζω σιγα-σιγα να αγοράζω διάφορα αξεσουάρ, καθίσματα της Aeroclub σε 1/72 , χαλκομανίες, χρώματα. Θυμάμαι οι πρώτες παραλλαγές σε low vis γκρί και να ψάχνω να βρώ τις διάφορες αποχρώσεις ... Τοτε η μάρκα Compucolor έβγαλε και αυτά και τα περισσότερα FS που χρησιμοποιούταν τότε, τα διάφορα σετάκια δηλαδή... Σουηδική παραλλαγή, ισραηλινή, όλες οι αμερικάνικες κτλ οπως κάποια στιγμή είχε ξεκινήσει η Humbrol...
Μετα και απο μιά θητεία 10 μηνών στο Γαλλικό Στρατό (εκεί να δείτε διαφορές προς το καλύτερο που υπήρχαν τότε σε σύγκριση με εδώ...) το 1986 παίρνω το αποθεματικό μου και επίστρέφω στα πάτρια εδάφη... Μέχρι σήμερα απο τον φόβο των μετακομίσεων λίγα πράγματα εχω φτιάξει. Οπως ένα Beaver της ΑΣ (ΕΣ 314).  Ομως απο πέρυσι είμαι στο δικό μου σπίτι. Μου λείπει βέβαια ενα δωμάτιο ακόμη αλλά θα κάνω και χωρίς αυτό.

Τα 300+ κουτάκια περιμένουν υπομονετικά, τα χρώματα της Heller, Revell, Hubrol, Compucolor, Paktra περιμένουν, οι έξτρα χαλκομανίες επίσης, πινέλα, λίμες, ταινίες μασκαρίσματος. Βιβλιογραφία που έχει σκαναριστεί γιατι αρχισε να πιάνει όγκο.

Αλλά η ομορφιά του μοντελισμού είναι εκπληκτική. Παλια δημιοργούσαμε περισσότερο... Τώρα στα 51 μου έχω ακόμη την ίδια χαρά μόλις τελειώνω ένα μοντελο εστω και με αργούς ρυθμούς. Κάνω την πρωτη πτήση σαν δοκιμαστής πιλότος και το μοντελάκι σκίζει τον αέρα του δωματίου πριν προσγειωθεί για πάντα στην βιτρίνα. Δεν με νοιάζει αν το τάδε χρώμα είναι ακριβώς το FS που πρέπει και αν είναι ακριβώς υπο κλίμακα (το χρώμα) ή θέλει δύο σταγόνες bright White για να ανοίξε... Η σημασία είναι οτι το φχαριστιέμαι και με ικανοποιεί...

Α, και πριν τελειώσω της 1/72 είμαι και μου αρέσουν τα ελικόπτερα...η ζωή είναι ωραία με ενα "μοντελο" την νύχτα παρέα (ζωντανό ή όχι) .
Ελπίζω να συναντηθούμε στο στέκι μας κάποιο Σάββατο.

Σας χαιρετώ όλους και καλές εμπνέυσεις για τα μοντέλα σας...

ΤΟ ΙΠΤΑΣΘΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΝ
 http://armyaviation.wordpress.com

Αποσυνδεδεμένος OANNHSEA

• Scale 1/48
  • *
  • BELLUM OMNEUM CONTRA OMNE
Ήταν Χριστούγεννα του 78, 6 χρονών,  όταν μπαίνοντας στο μαγαζί με τα παιχνίδια της γειτονιάς για το χριστουγεννιάτικο δώρο, είδα και τα κουτιά με τα μοντέλα. ʼρματα μάχης σε κομμάτια και με ιστορική ακρίβεια!!! Επιτέλους θα μπορούσα να έχω ανά χείρας ότι έβλεπα στην τηλεόραση!!! Πήρα δύο - το ένα ήταν το μπρεν κάριερ, το άλλο δεν το θυμάμαι αλλά ήταν κάτι σε Panzer 2-4. Χρόνια μετά (25) ρώτησα τον ιδιοκτήτη ποιάς εταιρείας ήταν και μου είπε Airfix - αγόρασα τα σχετικά κιτ αλλά δεν είναι αυτής της εταιρείας... Θυμάμαι που δεν μπορούσα να πιάσω με τα δακτυλά μου (που κολούσαν από την κόλλα) τα κομμάτια και έτσι δεν τα έβαλα όλα... Όταν τελειώσα ήρθαν τα ξαδέρφια μου - φανατικοί του ποδοσφαίρου και 10 χρόνια μεγαλύτεροι από εμένα - τους έδειξα την ανακάλυψη μου, πλήρης αδιαφορία. Ερώτηση του ξαδέρφου μου "γιατί είναι κολλημένο" - γιατί ήταν σε κομμάτια - "και έαν θέλεις να το ξανακάνεις κομμάτια;"...Ούτε οι φίλοι μου έδειξαν τον ίδιο ενθουσιασμό..  Έπαιζα με αυτά τα δύο μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίστηκαν...

Πολύ φτωχή η οικογένεια μου όμως και δεν μπορούσα να πέρνω πάρα μόνο ένα ή δύο το χρόνο κα αυτά machtbox. Πρώτη αποκάληψη για μένα η αγορά του He177 UHU της Airfix μετά από 7 χρόνια - το μοντέλο τότε, όμως κάτι έλειπε... Τρία χρόνια μετά άλλη αποκάλυψη - το Lysander της Machtbox στην 1/32...
Κατάλαβα τι έλειπε - τα χρώματα...
Όμως όταν δεν έχεις λεφτά, όταν μαζεύεις με κόπο τα χρήματα για ένα κιτ στην 1/72 και να σε κοροϊδεύει η υπάλληλος επειδή είναι ψιλά όταν γίνεται πόλεμος στο σπίτι να αφήσεις τα παιχνίδια και να σοβαρευτείς και όταν οι δημιουργίες σου "πέφτουν κάτω και σπάνε κατά το ξεσκόνισμα", που μυαλό για χρώματα και τεχνικές...
Κάποια στιγμή τα χρήματα άρχισαν να έρχονται.
Και αποφασίζω να αγοράσω ένα μοντέλο από ένα κατάστημα στον Πειραιά που είχε μοντέλα στην βιτρίνα του - στον Μακρυγιάννη - κατέβηκα στο υπόγειο του και τα ΕΧΑΣΑ... Ήταν ο παράδεισος εκεί...
Την ίδια εποχή άρχισα να αγοράζω την Πτήση. Μέσα στις σελίδες τις είδα και κάποια πλαστικά μοντέλα - υπάρχουν και άλλοι που ασχολούνται με αυτά και τα αγαπάνε και δεν τα θεωρούν παιχνίδια, τα θεωρούν δημιουργίες - ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ!!!
Το ηθικό μου όχι απλώς ανέβηκε στα ύψη, έγινα άλλος άνθρωπος - μετά από λίγο άρχισα να αγοράζω και το Μοντέλο...
Αγοράστηκε εκείνη την εποχή και το Quebec της ΙΜΑΙ  από τον Μακρυγιάννη στον Πειραιά  (κατάλαβα ότι δεν μου αρέσουν τα πλοία όπως δεν μου άρεσαν τα αυτοκίνητα...)
Κάπου εκεί καταλαβαίνω ότι μου αρέσει η 1/72 και συγκεκριμένα τα άρματα...
Έλα όμως που ΚΑΜΙΑ από τις άχρηστες εταιρείες δεν τα φτιάχνει στα τέλη του 92 και μετά...
Αγοράζω μέσω φίλου το ΒΜΡ1 από μία γαλλκή εταιρεία ρητίνης που τώρα δεν υπάρχει πια - φόλα πρότου μεγέθους, να και ο φόβος για τα ρητινένια... (Χρόνια μετά η αγορά του ΒΜΡ της Ace δεν ήταν και η καλύτερη - ακόμα περιμένω...)

Αποφασίζω μετά, μια και υπάρχουν τα χρήματα, να κάνω σε ένα Μ40 της Matchbox superdetailing...
Έξι μήνες μου πήρε και όταν το κοίταξα ένοιωσα περήφανος.
Μετά από ένα χρόνο σκέψης το πέταξα - όχι δεν είμουν εγώ αυτός, εγώ ήμουν της απλότητας...
Μετά από 60 μοντέλα έτοιμα και 60 περίπου στα κουτιά (όλα πιασμένα και μισοτελειωμένα), ξέρω πια τι μου αρέσει και τι όχι. ʼλλα κάθε φορά σκέφτομαι εκείνη την λαχτάρα, να μαζέψω τα χρήματα, δραχμή προς δραχμή και να πάω να δω ΕΑΝ δεν το έχει πάρει κανένας άλλος από τα ψιλικατσίδικα της γειτονιάς να το πάρω εγώ...
Μετά από τόσα χρόνια ΚΑΝΕΝΑΣ στην ευρήτερη οικογένεια μου δεν τα βλέπει με καλό μάτι.
Μιλούν για έξοδα, μιλούν για παιχνίδια, λένε ότι είμαι ακόμα παιδί,  αλλά κάνουν τα στραβά μάτια στον ξάδεφρο που χάλα ΟΛΑ του τα χρήματα στα μπουζούκια, στον ξάδερφο που περνά τουλάχιστον 3 ώρες κάθε μέρα στο στοίχημα...
Να είστε καλά συνμοντελιστές και φυσικά το modelclub...

Αποσυνδεδεμένος Jet72

• Scale 1/35
  • *
  • The Caveman :-)
    • Image
Απ: Αναμνησεις η αλλιως η ζωντανη ιστορια του μοντελισμου στην Ελλαδα.
« Απάντηση #37 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2007, 02:37:48 μμ »
... λένε ότι είμαι ακόμα παιδί ...
Αν τα έχεις καταφέρει ως τα 35 σου να είσαι ακόμη παιδί τότε μπράβο. Γιατί αξίζει να "είσαι παιδί" μπροστά σε ένα κουτί πλαστικά κομμάτια. Αξίζει, για να μπορείς χωρίς κούραση να "είσαι μεγάλος" όταν απαιτείται, τις άλλες στιγμές.
Αλλιώς... μάλλον θα κουραστείς να είσαι απλώς "μεγάλος"!

Και τέλος πάντων γιατί να είναι πιο σοβαρό το να κάθεται κανείς στον καναπέ και να βλέπει τηλεόραση;

Αποσυνδεδεμένος GEO

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Ηρακλειο
  • modelclub.gr
« Απάντηση #38 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2007, 06:04:14 μμ »
κάποτε , μάλλον 3η δημοτικού ήμουνα όταν κάνανε κάποια δώρα στις τηλεφωνήτριες του ΟΤΕ για παιδιά . Η μάνα μου διάλεξε ένα κιτ 72άρι της matchbox . Το φερε σπίτι για δώρο χριστουγέννων και χωρίς να γνωρίζει τι τύπους χρωμάτων θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν αγόρασε και τέμπερες οι οποίες φυσικά δεν κάθονται στο πλαστικό. Δεν μπορώ να θυμηθώ εαν ήτανε intruder , prowler . Πάντως η άτρακτος ήτανε κόκκινη και οι πτέρυγες κάτι σε σκούρο πράσινο. όταν είδα ότι είναι σε κομμάτια απογοητεύτηκα αλλά τα κόλησα με uhu μια χαρά .
όταν της είπα ότι θέλω να φτιάξω άλλο ένα , έχοντας μπανίσει η ίδια δυο καταστήματα κοντά στη δουλειά της (3η Σεπτεμβρίου, Δεριγνή ) με πήγε μια βόλτα για να μάθω τι παίζεται ακριβώς αλλά και η ίδια ώστε να με βοηθά στις κατασκευές.
ε λοιπόν κόλησα , με το χόμπι και όλα τα χαρτζηλίκια με τρελή οικονομία ( ρε παιδιά πρέπει να είμαι ο μοναδικός που δεν έχω δοκιμάσει τυρόπιτα , κουλούρι κλπ σε όλα τα χρόνια της σχολικής περιόδου και δεν κάνω πλάκα ) καταλήγανε σε κιτ.
έχω φτιάξει τα πάντα χωρίς επιτυχία. 32άρια hornet eagle phantom apache 48άρια σύγχρονα τζετ , τα 76άρια της ματσμποξ , τελικά μετά από πολλά χρόνια , δηλαγή από το 95 και ύστερα κατάφερα να μπω στη λογική του σωστού βαψίματος και detailing .
αγαπημένα μαγαζιά για window shoping model shop ( από εδώ μόλις διάβασα ότι δεν έχει κλείσει ) , μακρυγιάννης , καλφάκης σταδίου.
τα περισσότερα μοντέλα πάνω από 200 τα έχω αγοράσει από model shop και μικρός πίστευα ότι ο κύριος που εργαζότανε στο μαγαζί ήτανε πιλότος.Πάντως σαν παιδί του δημοτικού τον έβρισκα πολύ αυστηρό και με ψάρωνε πολλές φορές. πχ
θέλω το φαντομ  :D
έχεις ξαναφτιάξει φάντομ  :x ?
εεεε όχι  :oops:
θα πάρεις αυτό που είναι πιο εύκολο :wink:
μα εγώ θέλω το φαντομ  :evil:
βάφεις με αερογράφο  :x ?
όχι  :oops: τι είναι αυτό  :?  ?
θα πάρεις λοιπόν αυτό που σου προτείνω :wink:
ωραίος τύπος ήτανε σαν να προστάτευε τόσο τα μοντέλα όσο και εμένα  :)
μια φορά μου είχε αναλύσει πως να βάψω τα ακροφύσια ενός τομκατ και χάζεψα από τον τρόπο που το περιέγραφε.
τέλος πάντων ....
αυτοί οι γονείς δε παλέυονται ....ακόμα και τώρα ακούω , ... ακόμα αεροπλανάκια φτιάχνεις στην ηλικία σου ? .....
άσχετα αν βλέπουν μπροστά τους μια φιγούρα , ένα ιστιοφόρο , ένα άρμα , για αυτούς είναι αεροπλανάκια....
και αυτό το σχόλιο όμως έχει τη γλύκα του .....
δεν μπορώ να ξεχάσω ένα απίστευτο διόραμα στο model shop με Β17 και άλλο ένα με Α10 το οποίο είχε φιλοξενηθεί και τεύχος της "Π"
Υ.Γ. διάβαζα μάχη , έφοδο κλπ ο πατέρας μου λέει , ... μα διαβάζεις κόμικ ? και μου πήρε το τεύχος αν θυμάμαι καλά Νο 9 Πτήση .
Η Πτήση ενίσχυσε το ενδιαφέρον μου για modelling
αυτά από μένα .

Υ.Γ.1 λυπάμαι πολύ για τα κακοφτιαγμένα μοντέλα μου . Αν τα είχα τώρα θα τα έκανα όλα re build με όση λπτομέροια τους άξιζε και ιδιαίτερα τα :

χάριερ 1/24
f 15 Β 1/32
MIG 25 1/32
φαντομ 1/48
α7 1/72

southern by the grace of God

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #39 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 07:50:43 πμ »
......
τα περισσότερα μοντέλα πάνω από 200 τα έχω αγοράσει από model shop και μικρός πίστευα ότι ο κύριος που εργαζότανε στο μαγαζί ήτανε πιλότος.Πάντως σαν παιδί του δημοτικού τον έβρισκα πολύ αυστηρό και με ψάρωνε πολλές φορές. πχ
θέλω το φαντομ  :D
έχεις ξαναφτιάξει φάντομ  :x ?
εεεε όχι  :oops:
θα πάρεις αυτό που είναι πιο εύκολο :wink:
μα εγώ θέλω το φαντομ  :evil:
βάφεις με αερογράφο  :x ?
όχι  :oops: τι είναι αυτό  :?  ?
θα πάρεις λοιπόν αυτό που σου προτείνω :wink:
ωραίος τύπος ήτανε σαν να προστάτευε τόσο τα μοντέλα όσο και εμένα  :)
μια φορά μου είχε αναλύσει πως να βάψω τα ακροφύσια ενός τομκατ και χάζεψα από τον τρόπο που το περιέγραφε.
τέλος πάντων ....
αυτοί οι γονείς δε παλέυονται ....ακόμα και τώρα ακούω , ... ακόμα αεροπλανάκια φτιάχνεις στην ηλικία σου ? .....
άσχετα αν βλέπουν μπροστά τους μια φιγούρα , ένα ιστιοφόρο , ένα άρμα , για αυτούς είναι αεροπλανάκια....
και αυτό το σχόλιο όμως έχει τη γλύκα του .....
δεν μπορώ να ξεχάσω ένα απίστευτο διόραμα στο model shop με Β17 και άλλο ένα με Α10 το οποίο είχε φιλοξενηθεί και τεύχος της "Π"
Υ.Γ. διάβαζα μάχη , έφοδο κλπ ο πατέρας μου λέει , ... μα διαβάζεις κόμικ ? και μου πήρε το τεύχος αν θυμάμαι καλά Νο 9 Πτήση .
Η Πτήση ενίσχυσε το ενδιαφέρον μου για modelling
.....

αφού είσαι παλιός πελάτης του model shop,
σίγουρα θα σε έχω εξυπηρετήσει κι εγώ
διότι επι σειρά ετών πήγαινα εκεί σάββατα και διακοπές για να βοηθήσω και να περάσει η ώρα.
ο γιος του ιδιοκτήτη όντως ήταν πιλότος...
όσο για την Πτήση, εκείνα τα χρόνια, πολλούς πιτσιρικάδες βοήθησε για να ξεκινήσουν και να μάθουν κάποια πράγματα.

Σ.Σ.

Αποσυνδεδεμένος Yellow_leon

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #40 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 11:01:48 πμ »
Εγώ τον μοντελισμό τον άρχισα όταν διάβασα το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Μοντέλο» ,το οποίο το έχω ακόμα. Θυμάμαι το είχα αγοράσει από περίπτερο σε καλοκαιρινές διακοπές. Όταν γύρισα Αθήνα το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω μια βόλτα στα μαγαζιά που αναφέρονταν στο περιοδικό. Θυμάμαι είχα πάει στο παλιό μαγαζί του Καλφάκη ,σε μια στοά στην Σταδίου. Μετά ανέβηκα όλη την Ιπποκράτους για να βρεθώ στο «Plastimodellismo» και μετά θυμάμαι είχα πάει σε ένα μαγαζί κάπου στο τέρμα της 3ης Σεπτεμβρίου. Δεν θυμάμαι το όνομα του μαγαζιού. Είχα αγοράσει τότε ένα F16 της «Italeri». Αυτό ήταν, για αρκετά χρόνια αυτός ο γύρος στην Αθήνα γίνονταν κάθε φορά που είχα μαζέψει κανένα φράγκο κα μπορούσα να επενδύσω σε μοντέλο. Έχω πολλά χρόνια να πιάσω μοντέλο στα χέρια μου. Εδώ και λίγες μέρες όμως μου ήρθε η ιδέα και θα ξανά αρχίσω ο παλιό μου χόμπι. ::icon_thumright::

Αποσυνδεδεμένος Greg Filos

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: THESSALONIKI
« Απάντηση #41 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 12:21:13 μμ »
Τον μοντελισμό τον είχα πρωτομυρίσει στο σπίτι μου σε ηλικία 4-5 χρονων καθότι ο πατέρας μου εφτιαχνε μοντέλα (εκ των οποιων σωζονται αρκετα και θα ποσταρω καποια στιγμή).. Δεν θυμάμαι και πολλά τότε παρά μονο τον πατέρα μου να φωναζει κάθε φορά που επαιρνα τα "αεροπλανάκια " για να παίξω..

Το πρώτο μου μοντέλο πρεπει να το εφτιαξα γυρω στα 9-10 και ήταν ενα BF109 μιας εταιρίας starfix απο το στοκ του πατέρα μου (το κιτ ειχε και μια πράσινη φουσκα με κόλλα μέσα) .. Το ιδιο καλοκαίρι ο πατέρας μου με άφησε να χρησιμποποιήσω  κατι χρώματα σε γυαλινα βαζάκια που του ειχαν φέρει τοτε απο την Αμερική (Pactra λεγότανε αν δεν κάνω λάθος).. Περιττό να σας πω οτι ατρακτος και καλύπτρα ειχαν το ίδιο χρώμα..

Ακολούθησαν πολλά μα πολλά matchbox και κυρίως αρματάκια σε 1/76 διότι πηγαιναν κουτί με τα μικρα στρατιωτάκια της matchbox.. Στο γυμνάσιο γυρίσαμε Θεσσαλονίκη και δεν ασχολήθηκα πολύ μέχρι που πάλι ο πατέρας μου γυρνωντας απο ενα συνεδριο στην Κυπρο έφερε μια βαλίτσα (κυριολεκτικά) Tamiya σε 1/35... Μεσα στο σωρό .. Ενα merkava.. Πισω πάλι στο χόμπυ οπου ανακάλυψα και κάποια μαγαζία... Το παιχνιδάδικο ο Νικος στην Αγίας Σοφίας και μετεπειτα η αποθήκη μοντελισμού "ΗΝΙΟΧΟΣ" στην Ορεστού 21.. Περιοδικο Modelling και μοντελο (τα οποια βγαίνανε οποτε θέλανε  :lol: ) ... Ωραία χρόνια και στερημένα κυρίως απο χαρτζιλίκι.. Το κάθε κιτ ειχε αξία..

Κάπου στο 1989-90 (μαθητής ακόμη) πήγα συστημένος απο εναν φίλο του πατέρα μου στη στοά Χρυσικοπούλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης... Εκεί για πρώτη φορά ειδα το μαγαζί του Τζίκου Μπενβενίστε "collectors items"  και άλλαξε ο μοντελιστικός μου κόσμος.... Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα, και για να σας δωσω να καταλάβετε τι εννόω φανταστείτε το miniature art του Λάλη σήμερα ΜΟΝΟ με απειρες βιτρίνες γεμάτες φιγούρες και διοράματα σε ποιότητα Verlinden για εκείνη την εποχή.. Εκεί συναντησα πολλούς μοντελιστες οι οποιοι με βοήθησαν και μου έμαθαν τι είναι το λάδι και πως βαφονται τα άρματα (οχι πως ακόμη ξέρω)..

Ο Τζίκος βεβαια , ο οποιος ενω ηταν γενικά πολύ περίεργος σαν ανθρωπος, περιέργως με άφηνε να κάθομαι και να χαζεύω με τις ώρες στο μαγαζί, λέγοντας μου οτι δεν χρειάζεται να αγοράσω κάτι για να πηγαίνω (αλλωστε μια φιγούρα της Belgo που ηταν και οι πιο φθηνές εκανε 1500 δρχ και εμενα το χαρτζιλίκι μου ηταν 500).. Εκεί λοιπον ακουγα κάθε συμβουλή και έγραφα σε χαρτί οτι μου λεγανε ο Τζικος, ο Θάνος ο Κοκκίνης και ενας νέος τοτε μοντελιστης ο Θοδωρής ο Καλαμάτας...

Το 1992 εφυγα εξωτερικό και ασχολήθηκα με την κλίμακα 1/1... Πάντα όμως αγόραζα (ασχετα αν δεν εφτιαχνα) μοντέλα και επαιρνα περιοδικά.. Οταν γύρισα αρχισα παλι να φτιάχνω αλλα η όρεξη περιορισμένη.. Καπου προς το 2003-4 περασα μια βόλτα τυχαία απο το hobby gallery oπου ο Παπαδημητρίου, που τον εγνωριζα απο παλιά, μου μίλησε για την εξελιξη του χομπυ και για την νεα σχολή (chipping,filters κτλ) και μου έδειξε κάποια πράγματα.. Πάλι ομως.. Ενω υπηρχε το μικρόβιο δεν επαιρνε μπρός το μηχανάκι...

Το 2006 κάποιος μου μίλησε για το model club και μπήκα να δώ τα 35αρια, για να πώ την αλήθεια τότε δεν μου εκανε κλικ και συνέχισα να παρακολουθώ ενα site (δεν υπάρχει πλέον) το www.ww2modelmaker ..

Κάποια στιγμη, μήνες μετά κόλλησα μαζί σας... Εκανα καλούς φίλους στο site και επιτέλους το μηχανάκι πήρε πάλι μπρός... Το έχω ξαναπεί και το πιστεύω, το φορουμ αυτό βοήθησε στο να κάνουμε ενα χόμπυ κατέξοχήν ατομικό, ομαδική υπόθεση..

Να είστε ολοι καλά και ευχαριστώ ::salut::

Αποσυνδεδεμένος LAMPAKIAS

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
  • Μ113 IDF Fitter
« Απάντηση #42 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 02:22:32 μμ »

Το πρώτο μου μοντέλο πρεπει να το εφτιαξα γυρω στα 9-10 και ήταν ενα BF109 μιας εταιρίας starfix απο το στοκ του πατέρα μου (το κιτ ειχε και μια πράσινη φουσκα με κόλλα μέσα) ..

μονο που εμενα μου το εφερε δωρο ο νονος μου μοντελιστης και ζωγραφος ο ιδιος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Σύλλογος Μοντελιστών Καβάλας
IPMS 1200

[im

Αποσυνδεδεμένος Βαγγέλης

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #43 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 02:32:01 μμ »
Το πρώτο μου μοντέλο πρεπει να το εφτιαξα γυρω στα 9-10 και ήταν ενα BF109 μιας εταιρίας starfix

STARFIX ??? Που τη θυμήθηκες αυτή βρέ ??

Κατάφερες να κολήσεις τα κομμάτια ? γιατί είχα πάρει εκείνα τα χρόνια 1-2 κίτ και ήταν απαράδεκτα έως αισχρά (ακόμα και με τα κριτήρια της εποχής εκείνης). Ήταν όμως πολύ φθηνά. Είχα πάρει ένα κίτ με 2 μοντέλα μέσα (έβγαζε και τέτοια) , αν θυμάμαι καλά ήταν Spitfire & Me-109 μαζί , πρός 30 δραχμές !!!! Η εταιρεία νομίζω ήταν από Ισραήλ αλλά δεν παίρνω και όρκο.
Βαγγέλης

Αποσυνδεδεμένος Stavros

• Stavros Soulis - IPMS Hellas #228
  • Åêðñüóùðïé Óõëëüãùí
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Αθήνα - IMFLandia
  • save the last kit for me
    • http://www.ipms-hellas.gr
« Απάντηση #44 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 02:36:13 μμ »
.....
Ο Τζίκος βεβαια , ο οποιος ενω ηταν γενικά πολύ περίεργος σαν ανθρωπος, περιέργως με άφηνε να κάθομαι και να χαζεύω με τις ώρες στο μαγαζί, λέγοντας μου οτι δεν χρειάζεται να αγοράσω κάτι για να πηγαίνω (αλλωστε μια φιγούρα της Belgo που ηταν και οι πιο φθηνές εκανε 1500 δρχ και εμενα το χαρτζιλίκι μου ηταν 500).. Εκεί λοιπον ακουγα κάθε συμβουλή και έγραφα σε χαρτί οτι μου λεγανε ο Τζικος, ο Θάνος ο Κοκκίνης και ενας νέος τοτε μοντελιστης ο Θοδωρής ο Καλαμάτας...
......
τι μου θύμισες τώρα ρε φίλε,
 :)
κι εγώ είχα ακούσει για τις περιέργειες του Τζίκου
και είχα πάει στο μαγαζί του με επιφύλαξη την πρώτη φορά, σχεδόν φοβισμένος. :oops:
είχα παθει κι εγώ πλάκα από τι φιγούρες, ::eusa_clap:: τις βινιέτες , ::eusa_clap::τα διοράματα ::eusa_clap::
και απο τη συλλογή του με οχήματα του Ελληνικού Στρατού,  ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
πολλά από τα οποία ιδιοκατασκευασμένα. ::eusa_clap:: ::eusa_clap::
η συμπεριφορά του όμως ήταν άψογη
- αν και ως γνήσιος Σαλονικιός, αμέσως με κατάλαβε ότι ήμουν Αθηναίος και με ψάρωσε..-
και με άφηνε όποτε πήγαινα (ήμουν μαντράχαλος έτσι;, 16-19 χρονών...) να χαζεύω τις βιτρίνες αλλά και τον ίδιο που μοντελάριζε.
ακόμη μου έχει μείνει η εικόνα από το τριαξονικό FAUN που κατασκεύαζε τότε από ΦΠ... ::eusa_clap::
πολλές από τις σπάνιες νομίζω φιγούρες που έχω ποστάρει κάπου αλλού(ARA, Andrea, Belgo , ADV, κλπ.)
, τις είχα αγοράσει τότε...
 ::salut::
αιωνία του η μνήμη τώρα βέβαια. να είμαστε καλά οι υπόλοιποι που τον γνωρίσαμε για να τον θυμόμαστε. ::salut::
by the way
όποιος έχει κάποια πληροφορία (τηλ. επικοινωνίας κλπ.) σχετικά με τον άλλο εξαιρετικό φιγουρά,
τον Θάνο τον Κοκκίνη, ας μου τα στείλει με πμ. θέλω να επικοινωνήσω μαζί του.
εξαιρετικό παιδί, φοβερός μοντελιστής, τον οποίο θαύμαζα από το Military Modelling ¨οπου αρθρογραφούσε,
τον γνώρισα προσωπικά γύρω στο '91-'92, οπότε και μου έκανε πολλά "ιδιαίτερα" μαθήματα για βάψιμο με λάδια στην... Τρίπολη όπου συνυπηρετούσαμε τότε.
 ::icon_thumright::
 ::eusa_clap::
γρηγόρη, σε ευχαριστώ για την ανάκληση ευχάριστων αναμνήσεων.
Σ.Σ.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #45 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 04:26:13 μμ »
Σταυρο,

Τον Θανο τον ειδα τελευταία φορά σε μια έκθεση του Πήγασου πριν χρόνια.. Δεν εχω τηλ. Επικοινωνίας αλλά θα του πω αν τον δω για εσένα..

Τώρα για τον Τζίκο θυμάμαι 2 περιστατικά απείρου κάλους..

1. Ο Τζικος είχε στην βιτρίνα ενα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ξύλινο HMV Victory σε μια γυαλινη προστατευτική θήκη... Το μοντέλο λοιπον οπως ήταν λογικό δέσποζε στην βιτρινα.. Μπαινει λοιπόν ενας κύριος (40-45) μέσα μια μέρα και λέει:

" E, με συγχωρείτε, να κάνω μία ερώτηση" , ο Τζικος στο γραφείο του εβαφε κάτι με και με κοφτό βλέμα κάτω απο τα γυαλιά του λεέι:

"Παρακαλώ" (μαλλον ηξερε οτι θα ακούσει μαμακία αφού ειχε ακουσει πολλες- υπόψιν οτι το χόμπυ ήταν ακόμη πολυυυ πισω και αυτός πολύυυ μπροστα)

" Ποσο κάνει το πλοίο της βιτρίνας?"  Και απαντά ο Τζίκος

" Καλύτερα να παρεις αληθινή βάρκα" και κατεβαζει το κεφαλι συνεχίζοντας να βάφει..

2. Μια αλλη φορά μια κυρία μπαίνει στο μαγαζί νομίζοντας οτι εχει μέσα και είδη καπνιστού...

¨Με συγχωρείται να σας ρωτήσω κάτι?"

¨Ναι¨ λεει ο Τζικος

" Πίπες έχετε?" 

και απαντά ο Τζίκος

" οχι κυρία μου μόνο τσιμπούκια εχουμε"  :lol: :lol: :lol: :lol:

Επισης ο Τζικος ειχε κολλημα με το ντύσιμο, ηθελε αυτοι που μπαινουν στο μαγαζί του να είναι καθαροι και περιποιημενοι... Οταν έβλεπε flyjacket και μαλλιά (μαλλιάδες εννοω ) να παει να μπει του έλεγε "Δεν εχω !!" ακόμη και να είχε 5 κιτ απο αυτό που του ζήτησαν...

Αλλες εποχές Σταύρο...

Το μεγαλύτερο μερος της  συλλογής του παντος την αγόρασε ο Χαιτογλου.. Δυστυχώς οταν "εφυγε" δεν ημουν στην Ελλάδα, διαφορετικά ενα κομμάτι θα το αγόραζα σιγουρα.. Ηταν κομμάτι της μοντελιστικής ιστορίας της χωρας και απο το μαγαζί αυτό ξεπήδησαν κορυφαίοι μοντελιστές...

Αποσυνδεδεμένος CNCman

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονίκη
  • Der Panzerfahrer
« Απάντηση #46 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2007, 04:39:48 μμ »
Ο Τζίκος ήτα αυτός που με έμπασε γερά στο χόμπι προτρέποντάς μου για scratch building και βέβαια μ' έμαθε πολλές τεχνικες!!!
Και ας μήν ξεχνάμε , το πρώτο Μ88 σε 1:35  το είδα εκεί το '91! SB και στόκος!
Δεν υπάρχει η λέξη " ΑΔΥΝΑΤΟΝ " στο λεξιλόγιό μου και το εννοώ!
Βασίλης μόνον για του φίλους.

Αποσυνδεδεμένος AlexanderTheGr

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθηνα-Μαρουσι
    • warcraft.gr
« Απάντηση #47 στις: Σεπτεμβρίου 29, 2007, 07:32:57 πμ »
Εμένα η ιστορία μου ξεκινάει γύρο στα μέσα της δεκαετίας του 80. Ηλικία γυρο στα δεκα. Χριστουγεννίατικο δώρο τοτες κατι σε 1/72 ελικοφόρο. Δεν θύμαμε τυπο ουτε και εταιρία (Airfix η Μatchbox). Το μόνο που θύμαμε ήταν οτι είχε αναδιπλουμενες πτέρυγες (μου είχε κάνει εντύπωση τοτε) οι οποιές μάλιστα ήταν και λειτουργικές. Οπλισμένος με κόλα UHU το συναρμολογησα σε ένα απόγευμα. Θυμάμε χαρακτιριστικα τοτε οτι έκανα όλη την καρτέλα με τις χαλκομανίες μπλουμ στο νερό και ουτε τα μισες καταφέρα να βάλω. Απο τοτε έφτιαχνα σποραδικά μοντελάκια τις μια οκάς που έβρισκα σε διάφορα ψιλικαστζδικα της γειτονιας. Το μεγάλο τσαφ εγινε οταν μου έπεσε στα χέρια μου ενα τέυχος του modelling και αν θυμάμε καλά ηταν το πρώτο. Τοτε έμαθα οτι πρεπει η UHU δεν είναι η πλέον κατάληλη κόλα, οτι πρέπει να βάφουμε τα μοντέλα, να τα στοκάρουμε, να τα τριβουμε κτλ κτλ. Την ιδια εποχή περίπου ανοιξε και το Model One διπλα στον σταθμο το ΗΣΑΠ. Εκεί έχει ολα σχεδον τα καλουδια που χριαζόντα ο μοντελιστής τις νέας χηλιετίας. Ετσι σχεδόν ολο τα χαρτζιλίκη κατέληγε για αγορά μοντελιστικών πριόντων μετά βεβαια απο 3-4 μήνες σκληρης αποταμίευσης. (Χριστούγεννα πάσχα και καλοκαίρι). Αερογράφος και κομπρεσερ βεβαια ουτε λόγος. Απλησίαστα εκείνη την εποχή. Βέβαια απο τα όποια μοντελα εφτιαχνα τοτε ελάχιστα ηταν πετυχημένα και πολλα καταλήγαν να κάνουν πραγματικές πτήσεις απο την ταράτσα του σπιτιού μου.

Στα περιοδικά που δίαβαζα έβλεπα τις δίαφορες διαφιμήσεις Καλφάκης, Plastimodellisimo, Μακρυγίαννης και πολλοι άλλοι. Απλησίαστο το κεντρο της αθήνας τοτε για μένα μέχρι ποθ γράφτικα σε μια σχολή στο κέντρο τής Αθήνας.  Ετσι αλλώνισα όλα εκείνα τα μοντελομάγαζα απο την ποντικότρυπα του Καλφακη στην Στοά, στον μακρυγιάννη στην φειδίου και μετά διέσιζα όλη την Ιπποκράτους απο πάνω ως κάτω. Θυμάμε χαρακτηριστικά τοτε στο plastimodellismo είχε σε βιτρίνα ενα φοβέρο διόραμα που είχε κάνει μάλιστα και παρουσίαση το Modelling την πλώρη ενός  γερμανικού Θωρηκτού με ένα ναρκαλιέυτικό σε κλίμακα 1/72.

Κάποια στιγμή για δίαφορους λόγους σταμάτισα το μοντελίσμο είτε λόγο στρατού είτε για λόγους ΤΕΙ και και εγώ δεν ξέρω τι. Γυρώ στο 2003 αρχισα πάλι αργα αργα αλλα και πάλι 3-4 μοντελα κατάφερα να φτίαξω. Α ναι καφερα να πάρω και έναν αερογραφό τότε (Graphotech) Και πάλι σταμάτησα αποτόμα λόγο δουλείας που πλέον δεν μου άφηνε χρονο να κάνω πολλα πολλα. Οτι μοντέλο είχα φτιαξε μέχρι τοτέ κατέληξε στο υπόγειο του σπιτιού μου. Μέχρι που αποφάσισε μια μέρα η μήτερα μου να δίωξει ότι σάβουρα είχε εκει κάτω. Παλια στρώματα ξυλά περίοδικά και οτι μπορει να βαλει ο νους σας. Παρεά με την σαβούρα, σαβούρα θεώρηθηκε και ότι μοντελα εργαλεια περιοδικά είχα μεχρι τοτε μαζεύει με ιδρώτα και αίμα μέχρι τότε. 3-4 μοντελα διασωθήκαν παρατήμένα χύμα σε ένα χαρτόκουτο.

Μέχρι που κάποια στιγμη πετυχένο αυτο το site και μου έδωσε το κουράγιο να κάνω μια νέα αρχή. Βέβαια για να γίνει αυτο θα πρέπει να διαμορφώθει ο χώρος κάτω στο υπόγειο το οποιό θα φιλοξενήσει και το μελλοντικο εργαστήρι Αλλα για να γινει αυτο πρέπει να τελίωσουν όλες οι εργασίες ανακάινησης που κανουμε στο σπιτι (ευτυχος τελίωνουν.... ελπίζω). Μέχρι τοτε ελπίζω να έχω αποκτήσει το νέο αερογράφο και επιτέλους ενα κομπρεσερ.
When your life is defined by a single action, it changes the concept of time.

Αποσυνδεδεμένος ALEX_SSGTi

• Αλέξανδρος Βούρβαχης IPMS 1134/MC 341
  • MC crew
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Μοdelling is just fun!
    • ModelClub.GR
...Θυμάμε χαρακτηριστικά τοτε στο plastimodellismo είχε σε βιτρίνα ενα φοβέρο διόραμα που είχε κάνει μάλιστα και παρουσίαση το Modelling την πλώρη ενός  γερμανικού Θωρηκτού με ένα ναρκαλιέυτικό σε κλίμακα 1/72...

Το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον, μιας και μία βλαμένη αποφάσισε να μπει στο Plastimodelismo. Με το αυτοκίνητό της...

• Scale 1/35
  • *
...Θυμάμε χαρακτηριστικά τοτε στο plastimodellismo είχε σε βιτρίνα ενα φοβέρο διόραμα που είχε κάνει μάλιστα και παρουσίαση το Modelling την πλώρη ενός  γερμανικού Θωρηκτού με ένα ναρκαλιέυτικό σε κλίμακα 1/72...

Το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον, μιας και μία βλαμένη αποφάσισε να μπει στο Plastimodelismo. Με το αυτοκίνητό της...

ΠΩΩΩΩ ναι,ναι το Bismarck ήταν και μάλιστα το είχε εξώφυλλο το θέμα...

Τι κρίμα που δεν υπάρχει πλέον...

Tags: