Πολύ ωραίο θέμα ξεκίνησες Mike

Και η περίοδος των εορτών είναι έτσι κι'αλλιώς, η καταλληλότερη για ιστορίες...
Η δική μου ιστορία ξεκινά γύρω στο '80, με τις αμυδρές αναμνήσεις ενός λευκού (άβαφτου φυσικά) F-5 που περίμενε να στεγνώσουν οι χαλκομανίες του επάνω στο τζάκι... Πρέπει να ήμουν 6-7 χρονών και θυμάμαι οτι δέν μπορούσα να περιμένω να το πάρω στα χέρια μου! Κάποια στιγμή που δέν με έβλεπαν

το έπιασα και θυμάμαι την έκπληξή μου που τα σήματα "κουνιόντουσαν" επάνω στο μοντέλο

Θυμάμαι επίσης τη γκρίνια του πατέρα μου που το μοντέλο ήταν πολύ μικρότερο απο το κουτί του και ότι η κόλλα (στη μικρή πράσινη αμπούλα

) ήταν "άχρηστη"

Θυμάμαι επίσης πολύ έντονα το όνομα "μέσεσμιτ" έως ότου (αρκετά χρόνια αργότερα) ανακάλυψα τα... υπολείματά του σε κάποια σακούλα με παλιά παιχνίδια. Μαζί βρήκα και τη καλύπτρα ενός ελικοπτέρου Cobra...
...Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1987, σκάει μύτη στο σχολείο ένας συμμαθητής μου με το 4ο τεύχος του Μοντέλου στα χέρια... Σόκ

αυτά είναι συναρμολογούμενα

: Αποκλείεται

Στο εξώφυλλο ήταν το 48άρι F-4 του Μέγα, φωτογραφημένο σε βάση αεροδρομίου με ένα 72άρι F-4 στο βάθος για προοπτική... Εγώ πάντως είχα "κολλήσει" με το Willys jeep

που υπήρχε στο ίδιο τεύχος. Το ίδιο απόγευμα έτρεχα στη Ν. Ερυθραία, όπου υπήρχε ένα βιβλιοπωλείο με "συναρμολογούμενα" να το αναζητήσω... Εκεί υπήρχε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία απο Matchbox όπου βρήκα και το σετάκι Morris C.8.MK II/17pdr GUN/
Willy's jeep στην 1/76

Το τζιπάκι βέβαια ήταν λίγο μεγαλύτερο απο... εικοσάρικο

αλλά μετά την πρώτη απογοήτευση, κολλήθηκε με logo και βάφτηκε κιόλας

, με χρώματα σμάλτου παρακαλώ (που είχε πάρει η αδερφή μου για κάτι χειροτεχνίες που κάνανε στο σχολείο)

Σύντομα ανακάλυψα το περιπτερο-ψιλικατζο-παιχνιδάδικο

του Στάικου στην Κηφισιά (εκεί που σήμερα είναι τα Everest) που έφερνε Airfix, Esci (νομίζω και Τamiya/Hasegawa αλλά ήταν απλησίαστα τότε) και χρώματα Molak. Στη συνέχεια βρήκα και το Model One στο Μαρούσι που ήταν πίσω απο το Σταθμό του ΗΣΑΠ (απο την πάνω μεριά, πίσω απο εκεί που είναι σήμερα τα Goody's). Ήταν το πρώτο μοντελιστικό κατάστημα που επισκέφθηκα, με σχεδόν όλες τις εταιρείες και χρώματα της Gunze & της Molak. Εκεί βρήκα και τα υπόλοιπα μοντέλα που μου "χτύπησαν" στο προαναφερθέν τεύχος του Μοντέλου, το P-47 της Monogram (το πρώτο μου αεροπλάνο

) και το Μ21 Half Truck της Tamiya

Λίγο καιρό αργότερα παράγγειλα απο το Plastimodelismo στην Ιπποκράτους τον πρώτο μου αερογράφο (με τη μπουκαλίτσα του

). Τότε μου φαινόταν (και ήταν

) ολόκληρο ταξίδι να κατέβω Αθήνα με τα λεωφορεία... Όταν όμως το επιχείρησα και βρέθηκα στο ολοκαίνουργιο κατάστημα του Καλφάκη στην Ιπποκράτους, καταλαβαίνετε τί έπαθα...

Αργότερα καθώς μεγάλωνα (μαζί μου και η μοντελιστική αγορά στην Ελλάδα

), το Tour of... Duty

ξεκινούσε με πρώτη στάση στη Ν. Ερυθραία όπου παραλάμβανα τον ξάδερφό μου (καθώς μοντελότσαρκα χωρίς παρέα δέν ενοούνταν

), επίσκεψη στα δύο τοπικά καταστήματα (Fasma & Casper) και μετά Κηφισιά, στον Στάικο (που είχε μετακομίσει προς το Ζηρήνειο και αργότερα το πήρε ο Καλφάκης). Ακολουθούσε στάση στο Model One στο Μαρούσι και μετά ηλεκτρικός για πλατεία Βικτορίας και επίσκεψη στο Model Shop στη 3ης Σεπτεμβρίου και στον Μοντελιστή στη Δεριγνύ

Ξανά ηλεκτρικός για Ομόνοια και ανηφορίζουμε για Ιπποκράτους - Καλφάκη και μετά (αγκομαχώντας

) έως πάνω στο τέρμα για Plastimodelismo

. Επιστροφή στην Κάνιγγος, λεωφορείο για Κηφισιά και στάση (ανάλογα τα κουράγια και την τσέπη μας

) στο Παράδεισο στο εμπορικό κέντρο "Αγορά" (Εκει που είναι ο ΑΝΤ1- απέναντι απο τα Carefour) όπου βρισκόταν ο Μακρυγιάννης

(Το κατάστημα στη Φειδίου το ανακάλυψα αρκετά αργότερα - το '95 - καθώς η σχολή μου βρισκόταν στο διπλανό κτήριο... άμα το 'χει η τύχη σου...

)
Έ ρε τρέλα που μας
έδερνε δέρνει...

Αργότερα οι φίλοι μου εγκατέλειψαν τον μοντελισμό

και εμένα με τα στρατά/σχολές/computer/νέες φιλίες κλπ ατόνησε η ενασχόληση με το άθλημα... Παρ'ολα αυτά, δέν έχασα τεύχος απο τα περιοδικά που βγήκαν απο τότε (Μοντέλο, Modelling, Take Off, Super Μοντελιστής, Model Expert και πολλά ξένα), ούτε και τις εκθέσεις της IPMS (απο το '88-89 περίπου που έγινα μέλος) στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση στη Μασσαλίας, στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων (στον Ευαγγελισμό) και στη Καισαριανή που ήταν και το "αγαπημένο" μου μέρος...