Αποστολέας Θέμα: Απορεια για Μ10 17pdr Achilles  (Αναγνώστηκε 1891 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος dimitrios

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κέρκυρα..η χώρα των βουρλισμένων
Απορεια για Μ10 17pdr Achilles
« στις: Δεκεμβρίου 18, 2014, 09:29:02 μμ »
Μπορείτε να με βοηθήσετε...?
Το χρώμα στο εσωτερικό είναι λευκό η πράσινο ?

Αποσυνδεδεμένος 1st Guards Tank Brigade

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Arcadia
  • modelclub.gr
Απ: Απορεια για Μ10 17pdr Achilles
« Απάντηση #1 στις: Δεκεμβρίου 18, 2014, 09:50:05 μμ »
Εσωτερικό πήγματος : άσπρο ( στα αγγλικά ασημένιο). Μπακλαβαδωτό πατώματος : σκούρο μεταλλικό γκρι. Καθίσματα : μαύρο. Καντράν οργάνων : χακί. Εσωτερικό πύργου : χακί.

Ελπίζω να βοήθησα. Καλή συνέχεια.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #2 στις: Δεκεμβρίου 18, 2014, 09:53:10 μμ »
Σε Υπερευχαριστώ  με έσωσες

Συνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #3 στις: Δεκεμβρίου 18, 2014, 11:53:19 μμ »
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Δεκεμβρίου 19, 2014, 07:37:00 πμ »
ακριβως Κωστα...σε ευχαρισω

Αποσυνδεδεμένος Dimitris 72

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Ηλιούπολη Αθήνα
« Απάντηση #5 στις: Δεκεμβρίου 19, 2014, 08:17:09 πμ »
Εσωτερικό πήγματος : άσπρο ( στα αγγλικά ασημένιο). Μπακλαβαδωτό πατώματος : σκούρο μεταλλικό γκρι. Καθίσματα : μαύρο. Καντράν οργάνων : χακί. Εσωτερικό πύργου : χακί.
Ελπίζω να βοήθησα. Καλή συνέχεια.

Ότι φαίνεται από πάνω (εσωτερικό πύργου, κλείστρο κλπ του πυροβόλου και το πάτωμα του διαμερίσματος μάχης), ήταν βαμμένα στο εξ ωτερικό χρώμα του άρματος (SCC 15). Tα υπόλοιπα (σε όλα τα βρετανικά άρματα), ήταν βαμμένα με dull aluminium (στην πραγματικότητα ένα εξαιρετικά ανοικτό ασημογκρί - και ένα ελαχιστα σπασμένο λευκό να βάλεις, είσαι εντάξει)  ::salut::

ΔΚ

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Δεκεμβρίου 19, 2014, 01:03:40 μμ »
Για να μην μπερδευτεί ο dimitrios.
Σε όλα τα αμερικανικά άρματα το εσωτερικό ήταν άσπρο ( Sherman), εκτός από τα άρματα ανοιχτού πύργου ( Μ 10, Μ 36, Μ7 Priest κλπ. ),όπου το εσωτερικό του πύργου και της υπερδομής ήταν χακί.
΄Ολα τα βρετανικά άρματα είχαν βαμμένο το εσωτερικό ασημένιο ( ανοιχτό γκρι-αλουμίνιο) ( Τσώρτσιλ, Βαλεντάιν κλπ.)
Το ίδιο συνέβαινε και στο παραχωρηθέν αμερικανικό υλικό ( Achilles, Firefly κλπ.). Το εσωτερικό παρέμενε στα αμερικανικά χρώματα, εκτός αν περνούσε το άρμα εκτεταμένες επισκευές, οπότε βαφόταν το εσωτερικό του ασημένιο.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #7 στις: Δεκεμβρίου 19, 2014, 04:30:11 μμ »
Θα επιμείνω στο θέμα του Dull Aluminium: Στην παρακάτω φωτό (από το εσωτερικό του Achilles - πηγή Armor Photogallery No 14), φαίνεται η διαφορά μεταξύ του "ασπρου" και του "αλουμίνιου" (μικρή, αλλά υπαρκτή και δεν οφείλεται στο φλας του φωτογράφου):

Το ασημένιο δεν έπαιξε σε καμμία περίπτωση (από όσο είμαι σε θέση να ξέρω). Επίσης τα Achilles, πέρασαν ΟΛΑ από τα βρετανικά συνεργεία καθώς έπρεπε να αλλαχτεί το πυροβόλο, αλλά και να προσαρμοστεί το ασπίδιο (το χαρακτηριστικό κυλινδρικό κομμάτι στήριξης του πυροβόλου). Συνεπώς, υποθέτω (πιστεύω βάσιμα) ότι βάφτηκαν στα Βρετανικά στάνταρντς. Να σημειώσω ότι τα παραπάνω, ΔΕΝ ισχύουν (απαραίτητα) για τα M10 (Wolverine) που πήραν οι ʼγγλοι, αλλά μόνο για τα Achilles.  ::salut::

ΔΚ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Δεκεμβρίου 19, 2014, 06:48:28 μμ »
Μένω άφωνος με τις γνώσεις σας (το έχω ξαναπεί)και στους δυο σας όταν ξεκίνησα  -αλλά δεν τέλειωσα ένα  crusader  αν θυμάμαι καλά (είμαι και μεγάλος άνθρωπος) .Σας ευχαριστώ και τους δυο ...υπόχρεος .

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Δεκεμβρίου 19, 2014, 08:03:59 μμ »
Καλησπέρα. ΄Ετσι για να περνάει και η ώρα.
Στην αρχή του πολέμου όλα τα βρετανικά άρματα είχαν το εσωτερικό βαμμένο με ασημένιο ή dull aluminium ( μικρή σημασία στην σωστή ονομασία). Το φθινόπωρο του '40 εκδίδεται διαταγή αλλαγής σε γυαλιστερό άσπρο, για λόγους οικονομίας.
Λόγω αποθεμάτων σε εργοστάσια και μονάδες η βαφή του εσωτερικού συνεχίστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα Crusader και Covenader φτάνουν στην Β.Αφρική με ασημένιο εσωτερικό, όπως και οι πρώτες παρτίδες στην ΕΣΣΔ.
΄Ολα τα αμερικανικά οχήματα είχαν εσωτερικό σε άσπρο. Η τοποθέτηση του 17 pdr Α/Τ στο Sherman ( Firefly) δεν έφερνε αλλαγές στην βαφή του εσωτερικού, εφ' όσον ήδη είχε αλλαχθεί και στα βρετανικά οχήματα σε άσπρο. Απλώς το πηγαίο του πυροβόλου, κατά πάγια βρετανική τακτική, βαφόταν ανοιχτό πράσινο.
Η παρουσία ασημένιου ( ή dull aluminium) σε εσωτερικό αρμάτων το '44 υποδηλώνει μάλλον επισκευή σε χαμηλό κλιμάκιο και επαναβαφή με ό,τι υπήρχε πρόχειρο ( ασημένιο ;).
Στην φώτο, εγώ τουλάχιστον με την πρεσβυωπία μου, δεν βλέπω ασημένιο, αλλά διάφορες αποχρώσεις του άσπρου από σκιάσεις και φθορές.
Διαδικτυακές πηγές: Nafva, armorama και διάφορα άλλα.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #10 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 12:32:27 πμ »
Μα ακριβώς αυτό λέω (στο αρχικό μου ποστ): Το Dull Aluminium ΔΕΝ ειναι ασημένιο, αλλά κάτι σαν "σπασμένο" άσπρο. Τα βρετανικά άρματα, ήταν όλα βαμμένα εσωτερικά με αυτό το χρώμα (αν και τουλάχιστον το Comet του Bovington είναι εσωτερικά βαμμένο ασημένιο, όμως δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το ορίτζιναλ χρώμα).

Σε κάθε περίπτωση το Dull Aluminium των αρμάτων, δεν είχε σχέση με το (γυαλιστερό) Aluminium, που είχαν π.χ. τα αεροπλάνα και δεν θα πρέπει να συγχέεται. Μια και το έφερε η κουβέντα, η Vallejo, βγάζει ένα Aluminium, που είναι εξαιρετικά κοντά στο πραγματικό (αν και εγώ, κατά το συνήθειό μου να βάφω με ότι μου κάνει, όπου έχει χρειαστεί, έχω βάλει το Silver Grey της ίδιας εταιρίας).

Όσον αφορά τα Achilles: Οι ʼγγλοι παρέλαβαν συνολικά 1.648 Μ10 (κανένα Μ10Α1). Από αυτά, τα 1.017, μετατράπηκαν σε Achilles. Η μετατροπή, αν και ήταν απλή, ήταν αρκετά εκτεταμένη. Εκτός από το πυροβόλο, έπρεπε να προσαρμοστεί το ασπίδιό του (επίσης άλλαξαν κάποια από τα περιφερειακά του πυροβόλου), οι ασύρματοι και οι βάσεις των κεραιών. Όλα τα 1.017 οχήματα, μετατράπηκαν στην Αγγλία. Το γεγονός αυτό, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ξαναβάφτηκαν με αγγλικές προδιαγραφές, αφού η μετατροπή απαιτούσε κοψίματα και κολλήσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του άρματος, ενέργειες οι οποίες σίγουρα αλλοίωναν τα αμερικάνικα χρώματα και απαιτούσαν την επαναβαφή τους.

Ολοκληρώνοντας την....διάλεξη  :mrgreen:: SCC15 στο εξωτερικό του άρματος, στο εσωτερικό του πύργου, στο συγκρότημα του κλείστρου του πυροβόλου και στο πάτωμα του διαμερίσματος μάχης και Aluminium (όχι ασημένιο) στο υπόλοιπο εσωτερικό  ::salut::

ΔΚ

ΥΓ: Τα Covenanters δεν πήγαν ποτέ στην Αφρική. Μόνο ένα στάλθηκε για δοκιμές, αλλά το επέστρεψαν ως απαράδεκτο(ν). Αυτό όμως είναι άλλη (λυπημένη) ιστορία....

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 01:23:48 πμ »
Είπα να μην επιβαρύνω άλλο το θέμα αλλα υπάρχει και η ιστορική "φαγούρα".
Υπάρχουν 2 πηγές για αριθμούς Covenanter στην Β.Αφρική. Η μία μιλά για 6-10 οχήματα και η άλλη για 10-12. ΄Ολα στάλθηκαν στην 1η Μερ. Αρμ.
Τώρα, γιατί έστειλαν οι ΄Αγγλοι ένα άρμα με γνωστά προβλήματα υπερθερμάνσεως κινητήρα στην Β.Αφρική ..; Θα σας γελάσω και δεν είναι στις προθέσεις μου.
Ευτυχώς για τους βρετανούς αρματιστές η όλη προσπάθεια τερματίστηκε στα πεδία δοκιμών.
Στην φώτο φαίνεται ένα Covenanter δεξιά, ένα Crusader αριστερά (πίσω από το Stuart και Valentine) και πίσω είναι ένα Crusader ή ένα Covenanter ακόμη. Φθινόπωρο 1942. Πεδίο εκπαιδεύσεως.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #12 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 08:25:03 πμ »
Πιθανότατα έχεις δίκιο για τα Covenanters. Ο David Fletcher, αναφέρει ότι "a handful of vehicles" στάλθηκαν στην Αφρική. Μάλιστα αναφέρει ότι δεν είναι γνωστό, αν η αποστολή τους ήταν εκούσια επιλογή, ή επιλογή απελπισίας!!!!!  :mrgreen:

Πάντως, αν δεν κάνω λάθος, αυτή είναι η μοναδική φωτό που δείχνει Covenanter στην Β. Αφρική. Θα χαρώ, αν υπάρχουν και άλλες  ::salut::

ΔΚ

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 09:54:08 πμ »
Συνχωριστε την ασχετοσινη μου αλλα αφου δεν βαλατε υποτιτλους πρεπει να ρωτησω.....τι ειναι Covenanter ? ειστε απιθανοι ομως (τερατα γνωσεων) χωρις παραξηγηση...

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #14 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 11:51:39 πμ »
Εγώ προσωπικά, είμαι σκέτο τέρας!!!! Όσο για το Covenanter, είναι αυτό το ....ποίημα:

1.771 μονάδες, από ένα άρμα που δεν πολέμησε ποτέ!!!! ʼβυσσος η ψυχή του Εγγλέζου!!! ::glossa:: :mrgreen: ::salut::

ΔΚ

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #15 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 12:47:36 μμ »
Επικροτώ και επαυξάνω. ΄Αβυσσος η ψυχή του ΄Αγγλου. Ας μην ξεχνάμε ότι τα πλέον συντηρητικά πράγματα στον κόσμο είναι η Καθολική εκκλησία και ο αγγλικός στρατός.
Φαντάσου ότι την εποχή του Ναπολέοντα ονόμασαν τα πυροβόλα τους, ανάλογα με το βάρος της μπάλας που έπαιρναν ( Pounder, μονάδα βάρους, λίβρα)( ανάμεσα στα άλλα το pounder είναι και μπέργκερ με τυρί. Το σχήμα του είναι σαν μπάλα κανονιού).. Αυτό συνεχίστηκε ως το 1950, οπότε και άρχισαν σιγά-σιγά να το αλλάζουν, γιατί κατάλαβαν ότι το Α/Τ π.χ. των 17 pdr μπορεί να "ρίξει" βλήματα διαφόρων βαρών, άρα η ονοματολογία δεν είναι σωστή.
Καλύτερα να μην γελάμε. Και εμείς ονομάζουμε "σφαίρα" το βλήμα του πυροβόλου όπλου, λόγω της μορφής του το 1800.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 02:22:34 μμ »
και μια που το απλωσαμε ο θεμα ....το Covenanter το βγαζει καποια εταιρεια ? απεχω βλεπετε απο πολλα...?

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 03:33:20 μμ »
Από τις κλασικές εταιρείες νομίζω όχι. Το βγάζει μία εταιρεία "inside the armour" σε κιτ ρητίνης.
" Συγγενή¨( λέμε τώρα) άρματα θα βρης στην Italeri και Bronco ( crusader , cruiser κλπ.)

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #18 στις: Δεκεμβρίου 20, 2014, 06:57:25 μμ »
Θυμάμαι ότι ένας τύπος το έφτιαχνε σκράτς στο Missing Lynx. Κι εγώ πάντως το δικό μου έτσι το έκανα:
http://www.modelclub.gr/forums/index.php/topic,26205.1.html

Η πρακτική να ονομάζονται τα πυροβόλα βάσει του βάρους του βλήματος, ήταν γενική σε όλους τους Ναπολεόντιους στρατούς. Αντίθετα τα howitzers, ονομάζονταν ανάλογα με το άνοιγμα της κάννης. Η μέθοδος ονομασίας αυτή, άρχισε να αντικαθίσταται σταδιακά, μετά τους Ναπολεόντιους πολέμους στους "ηπειρωτικούς στρατούς", μετά την επικράτηση του μετρικού (δεκαδικού) συστήματος. Φυσικά, οι ʼγγλοι διατήρησαν τόσο το μετρικό σύστημα imperial, όσο και την ονοματοδοσία των πυροβόλων τους βάσει αυτού, ακόμα και μετά τον ΒΠΠ.

ΔΚ

• Scale 1/35
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Δεκεμβρίου 21, 2014, 02:18:32 πμ »
2-3 πραγματάκια ακόμη για το εσωτερικό των αγγλικών αρμάτων.
Οι κύριοι λογοι προτιμήσεως του ασημένιου ( με 20% περιεκτικότητα σε αλουμίνιο) ήταν το ότι το αλουμίνιο είναι πυρίμαχο υλικό ( οι πυρίμαχες στολές των πυροσβεστών εχουν κυρίως αλουμίνιο). Κατά δεύτερο λόγο η ασημένια μπογιά, μετά από κρούση του θώρακα από βλήμα κινητικής ενέργειας, τείνει να γίνει πάχνη, σκόνη. Αντιθέτως, οι άλλοι τύποι χρώματος σχηματίζουν φολίδες, θραύσματα επικίνδυνα για το πλήρωμα. ΄Εχουν αναφερθεί ξυσίματα του εσωτερικού άσπρου χρώματος σε αμερικανικά Sherman στις αγγλικές μονάδες αρμάτων.
Η περιεκτικότητα σε αλουμίνιο του ασημένιου χρώματος οδήγησε στην διαταγή παύσεως της χρήσεώς του το καλοκαίρι του '40 ( ήταν αναγκαίο στην αεροπορία). Πάλι όμως αρχίζει και επίσημα η χρήση του από τα μέσα του '43. ΄Ετσι και αλλιώς σε πολλά εργοστάσια και συνεργεία μονάδων δεν είχε σταματήσει ποτέ η χρήση του.
Το αν τα ανωτέρω είναι αλήθεια( σκόνη και πυρίμαχο υλικό) δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Το ότι αυτό πίστευαν οι ΄Αγγλοι μου φτάνει.

• Braille Scale Oddity
  • Moderator
  • Scale 1/35
« Απάντηση #20 στις: Δεκεμβρίου 21, 2014, 09:59:52 πμ »
To θέμα άρχισε μάλλον να κουράζει. Εγώ κλείνω εδώ, παραθέτοντας μερικές φωτογραφίες από το εσωτερικό διάφορων αγγλικών αρμάτων, και αφήνω στον (πατριώτη μου) τον Δημήτριο να αποφασίσει με τι θα βάψει τον Αχιλλέα του:

Churchill:

Crusader:

Matilda:

Sherman V Firefly:

Comet:

(Όλες οι φωτογραφίες είναι από τα άρματα που διατηρούνται στο Μουσείο του Bovington)

Όπως ερμηνεύουν τα δικά μου μάτια, τις φωτογραφίες, μόνο το Comet είναι ασημένιο (είναι πιθανόν ωστόσο, να ήταν ασημένιο και το εσωτερικό του Cromwell (οι σχετικές φωτό που έχω βγάλει, είναι τόσο χάλια που μπορεί να είναι οτιδήποτε χρώμα - είναι άλλωστε γνωστές οι φωτογραφικές μου ικανότητες  ::glossa::) ::salut::

ΔΚ

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #21 στις: Δεκεμβρίου 21, 2014, 10:32:21 πμ »
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #22 στις: Δεκεμβρίου 21, 2014, 02:55:30 μμ »
Πολλα μα παρα πολλα ευχαριστω....μου ανοιξατε νεους οριζοντες (αυτο μπορω να το πω με βεβαιοτητα)  ::thanks_smilie::

Tags: