Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση αρχάριου για αερογράφο και κομπρεσερ  (Αναγνώστηκε 5253 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens - Kamatero
  • modelclub.gr
Ερώτηση αρχάριου για αερογράφο και κομπρεσερ
« στις: Ιουνίου 08, 2014, 06:19:16 μμ »

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ ωραία δουλειά που κάνετε.

Ασχολούμουν με το μοντελισμό πριν περίπου 20 χρόνια και τελευταία με έπιασε πάλι το μεράκι και σκέφτομαι να ξεκινήσω.

Μη φανταστείτε ότι ήμουν στα επίπεδα τα δικά σας φυσικά αλλά προσπαθούσα και εγώ.

Για να μη σας ζαλίζω τυγχάνει να είμαι κάτοχος των 2 ανωτέρω αερογράφου και κομπρεσέρ και έχω κάποιες ερωτήσεις ώστε αφού ξεκινάω να το κάνω όσο πιο σωστά γίνετε.

1. Το κομπρεσέρ έχει αγοραστεί πριν από χρόνια από AlexPac και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για αποσκονισμό του υπολογιστή.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω (και δεδομένου ότι δεν μου περισσεύουν χρήματα για αγορά νέου προς το παρόν) είναι αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω έστω αρχικά (και ίσως με κάποια μετατροπή
κάτι διάβασα για παγίδες κτλ), για βάψιμο με αερογράφο ώστε να μάθω τη χρήση του τελευταίου.

2. Ο ανωτέρω αερογράφος επίσης έχει αγοραστεί εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει βάψει ακόμα και η ερώτηση είναι αν μπορώ να το χρησιμοποιήσω με το μικρό μεταλλικό δοχείο που δείχνω στη φωτογραφία μιας και τυγχάνει να έχω ένα στη κατοχή μου, περισσότερο για οικονομία στο χρώμα.

και 3. Αν υπάρχει κάποιο υλικό για βάψιμο πιο φτηνό από εναμελς και ακρυλικά με το οποίο θα μπορούσα να πειραματιστώ αρχικά για να μάθω (κάπου διάβασα για μελάνι αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος).

Ευχαριστώ και περιμένω τις συμβουλές σας.

(ενημερωτικά αυτά που θέλω να βάψω είναι φιγούρες 120μμ busts κτλ και αεροπλάνα - άρματα 2 παγκοσμίου 1¨48 κυρίως)

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
Απ: Ερώτηση αρχάριου για αερογράφο και κομπρεσερ
« Απάντηση #1 στις: Ιουνίου 08, 2014, 06:24:57 μμ »
Απαντώ αλλά περίμενε και τους πλεόν γνωρίζοντες:

1. Δώσε τεχνικά χαρακτηριστικά του κομπρεσέρ. Από ότι βλέπω θες σίγουρα υδατοπαγίδα και ρυθμιστή πίεσης εξόδου.

2. Νομίζω πως το κυπελλάκι του BD-800 κάνει στο άνοιγμα του Badger 200, μία δοκιμή θα το επιβεβαιώσει.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #2 στις: Ιουνίου 08, 2014, 06:34:33 μμ »
1. Aνετα!
2. Φυσικα!
3.Αποφυγετο γιατι καθε υλικο εχει διαφορετικη συμπεριφορα. Ξεκινα με εναμελ που ειναι πιο ευκολα και οικονομικα.

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #3 στις: Ιουνίου 08, 2014, 08:50:16 μμ »

Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις.
Σας στέλνω τα specs όπως τα γράφει επάνω δλδ

Τώρα σχετικά με υδατοπαγίδα κτλ καθώς και ένα καλώδιο για τον αερογράφο θα χρειαστώ τα φώτα σας σίγουρα. (από που να τα προμηθευτώ κτλ.)

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Ιουνίου 13, 2014, 12:33:45 πμ »
φαντάζομαι ότι δεν περιμένω άλλες απαντήσεις οπότε συνεχίζω με επόμενη ερώτηση

τι υδατοπαγιδα-ρυθμιστή χρειάζομαι και σε τι καταστήματα μπορώ να τη προμηθευτώ?

και το ίδιο για το καλώδιο και αν μπορείτε να μου πείτε και ενδεικτικές τιμές.
ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
« Απάντηση #5 στις: Ιουνίου 13, 2014, 12:44:23 πμ »

Για το σωλήνα και για αντάπτορα 1/8 σε 1/16, δες εδώ.

Για ρυθμιστή/υδατοπαγίδα κάνε μερικά τηλέφωνα στα καταστήματα στο τρίγωνο (απ' ότι είδα στα sites τους, έχουν κωδικούς αλλά όχι ποσότητα αυτή τη στιγμή) ή/και κάνε καμιά βόλτα στα μαγαζιά στην Αθηνάς και στη Σπ. Πάτση που έχουν είδη για πεπιεσμένο αέρα και κομπρεσσέρ (έχε μαζί σου τα χαρακτηριστικά του κομπρεσσέρ σου) :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
 ΜΦΧ

Hraklis_Poumaro

• Επισκέπτης
« Απάντηση #6 στις: Ιουνίου 13, 2014, 04:44:13 μμ »
Επισης κοιταξε στον Κρυσταλλιδη,και στη ρετσινα στο Πειραια. ( Στο E-bay θα βρεις μεγαλη ποικιλια επισης σε πολυ καλες τιμες ).Προτιμησε ρυθμιστη με διαχωριστη νερου και ελαιου.
Ενα αλλο θεμα που πρεπει να προσεξεις,ωστε να γλυτωσεις ασκοπα δρομολογια ειναι οι διατομες των ρακορ και οι συνδεσμοι.( υπαρχει μεγαλη ποικιλια σε βρυσακια,ταχυσυνδεσμους κλπ )

ΛΟΓΙΚΑ παντα η μπουκαλα βγαζει 1/4 θηλυκο, >>>> μαστο 1/4 αρσενικο-αρσενικο >>>>> 1/4 θηλυκο του ρυθμιστη>>>μαστο 1/4 αρσενικο-αρσενικο στην εξοδο του ρυθμιστη>>> 1/4 θηλυκο στη σωληνα του αερογραφου.
Και ισως χρειαστεις και ενα προσαρμογεα μπατζερ απο 1/4 σε 1/8 για τον αερογραφο ( το εχει το πλαστι )

Αυτο ειναι ο μαστος.

Αποσυνδεδεμένος Idomeneas

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιουνίου 19, 2014, 02:25:42 μμ »
Υδατοπαγιδα και ρυθμιστη σε καλη σχετικα τιμη θα βρεις και στον Ζωνα στον Πειραια (πισω απο τα Jumbo). Ομως σε προειδοποιω οτι πρεπει να εισαι λιγο διαβασμενος για το τι θελεις διοτι οι ''μαστορες'' εκει δεν πολυβοηθανε και μπορει να καταληξεις με αλλα αντι αλλων. Ειμαι κι εγω στην φαση κατασκευης κομπρεσερ, οποτε εχω προσφατη εμπειρια.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιουνίου 20, 2014, 11:58:37 πμ »
Καλημέρα και καλώς μας ήρθες. Θα ψιλοδιαφωνήσω με όσα έχουν γραφτεί. Εαν βλέπω καλά από τις φωτογραφίες που παρέθεσες, ο συμπιεστής σου έχει ένα "μάτι" για λάδι στο μπλοκ του, είναι δε εφοδιασμένος στην έξοδο παροχής αέρα με μία βάνα (βρυσούλα  :mrgreen:) που κατά 99% είναι διατομής 1/4 της ίντσας με εξωτερικό σπείρωμα (αρσενικό). Χρειάζεσαι να συνδέσεις στην βάνα κατά σειρά μία όσο το δυνατόν φθηνή ελαιοπαγίδα 1/4", ένα επίσης όσο δυνατόν φθηνότερο ρυθμιστή πίεσης με υδατοπαγίδα και τέλος αυτό το καλώδιο.  :arrow: http://www.e-kalfakis.gr/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF%CE%B9-badger-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-badger-no.50-2010,-ft.braided-hose-with-1/4in.fitti-p-7393.html H ελαιοπαγίδα και ο ρυθμιστής πίεσης σε διάμετρο 1/4" (πιθανότατα και ένας μαστός όπως προανέφερε ο Ηρακλής) πιθανόν να σου κοστίσουν πάνω από 30EUR. Να σκεφτείς μήπως σε συμφέρει να αλλάξεις διατομή από 1/4 σε 1/8 για να σου έρθει φθηνότερα.
Η να σκεφτείς μήπως αγοράσεις με 50EUR καποιο μικρό συμπιεστή από τις αγγελίες του forum.
Σε καθε περίπτωση όμως μην επιλέξεις την λύση του σωλήνα 1/8 με συστολικό 1/16 στο τέλος για σύνδεση με τον αερογράφο.

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Ιουνίου 20, 2014, 12:37:57 μμ »
ευχαριστώ για τη βοήθεια παίδες.

αν αποφασίσω να φτιάξω το δικό μου κομπρεσέρ λογικά θα το πάρω μαζί μου όταν πάω για υδατοπαγίδα κτλ

με έβαλε σε σκέψεις το τελευταίο μήνυμα.

ένα κομπρεσέρ σαν αυτό που περιγράφεις (με τα 50 ευρω) πού θα μειονεκτεί σε σχέση με αυτό που έχω ήδη ?

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #10 στις: Ιουνίου 20, 2014, 12:58:04 μμ »
Στο οτι θα είναι 85% πιό αδύναμο στην παροχή αέρα  :!: :!: Ο δικός σου έχει ονομαστική παροχή εξόδου  100 λίτρα ανά λεπτό, τα μοντελιστικά 15.

Αποσυνδεδεμένος piaggio250

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
  • Modelling for fun not for passion.
« Απάντηση #11 στις: Ιουνίου 20, 2014, 02:21:16 μμ »
Πήρα αυτό το ρυθμιστή πίεσης
16EUR από γνωστό μοντελομάγαζο της Θεσσαλονίκης και μαζί με τα έξοδα αντικαταβολής για Ηράκλειο πλήρωσα 22EUR σύνολο. Αν δεν κάνω λάθος είχε μέσα στο κουτί του και τους μαστούς 1/4". Κάνει τέλεια τη δουλειά του ακόμα και σε πιέσεις κοντά στο μηδέν. Μην δώσεις πάνω από αυτή την τιμή για ρυθμιστή γιατί δεν σου προσφέρει κάτι παραπάνω.

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Ιουνίου 21, 2014, 02:23:53 πμ »
Συγχωρήστε την ασχετοσύνη μου αλλά εκεί που πάω να βγάλω μια άκρη το χάνω πάλι.
Θέλω να λάβετε υπόψιν ότι δεν ξέρω ΤΙΠΟΤΑ από αυτά ... τεχνικά κτλ δεν έχω ιδέα .

επισυνάπτω νέα φωτογραφία

η έξοδος που φαίνεται στην εικόνα 1 έχει διάμετρο εξωτερικά 12mm νομίζω και εσωτερικά 8 mm
αυτό τώρα σε ίντσες δεν έχω ιδέα .

επίσης δεν έχω ιδέα τι είναι τα 2 και 3 και αν παίζουν ρόλο γι αυτό τα φωτογράφησα

τέλος το 4 είναι αυτό που βάζω για να μετατρέψω την έξοδο σε κλασσικό σωληνάκι αερογράφου προς το παρόν

αν λοιπόν δες σας κούρασα και μπορεί κάποιος με Ελληνικά για χαζούς να μου εξηγήσει θα με βοηθούσε πολύ  :?

Αποσυνδεδεμένος piaggio250

• Γιώργος Α.
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Ηράκλειο
  • Modelling for fun not for passion.
« Απάντηση #13 στις: Ιουνίου 21, 2014, 02:37:57 πμ »
Η ιντσα αντιστοιχεί σε 25,4mm άρα το "περίπου" 12mm αντιστοιχεί σε 1/2 της ιντσας και το 8mm "περίπου" μάλον είναι 1/4 της ιντσας.Για να προσαρμόσεις το σωλήνα εμπορίου για αερογράφο σε αυτή την έξοδο που έχεις θα χρειαστείς και μια συστολή-μαστό 1/2 σε 1/4 της ιντσας αν παρεμβάλεις την υδατοπαγίδα-ρυθμιστή αυτή είναι συνήθως 1/4". Αν χρειαστείς και συστολή για να μειώσεις την διάμετρο τη βρίσκεις εύκολα και σε υδραυλικά. Σου συνιστώ να πάρεις το ρυθμιστή-υδατοπαγίδα 1/4" και τα άλλα θα τα δεις μόνος σου τι και εαν σου χρειάζεται.

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 12:00:52 μμ »
Κάτι πάει να γίνει νομίζω ...
Αγόρασα την υδατοπαγίδα από θεσσαλονίκη
βρήκα και μαστούς κτλ
Είχα ένα θέμα με τη σύνδεση του καλωδίου με τον αερογράφο αλλά βρήκα μια πατέντα
Τώρα θα χρειαστώ τεχνικές συμβουλές (για το ρυμιστή πίεσης με τι πίεση βάφω κτλ)
και οδηγίες συντήρησης αν φυσικά ξέρει κανείς να μου πει (συντήρηση κομπρεσερ εννοώ)

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #15 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 12:28:47 μμ »
Πιεση θα βαζεις απο 0,5 εως 1,5 αναλογα τι θες να βαψεις. Παντα θελει δοκιμη. Συντηρηση ιδιαιτερη δεν θελει το κομπρεσερ. Αραια και που θα πρεπει  να αδειαζεις την δεξαμενη απο το νερο.

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 12:38:26 μμ »
Να διευκρινήσω οτι για το παραπάνω σχόλιο του Δημήτρη, η αντιστοιχία με τον δικό σου ρυθμιστή πίεσης είναι :  οταν ο δείκτης πίεσης στην μπλε κλίμακα δειχνει το 7 σημαίνει πίεση 0,5 barr, 15 = 1barr, 22=1,5barr

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 14, 2014, 01:40:24 μμ »
Να είστε καλά και οι 2 κυρίως ο 2 που πρόλαβε την επόμενη ερώτηση μου

Θα επανέλθω με τα πρώτα τεστ οταν με αφήσουν (τα μικρά μου)

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 12:31:48 πμ »
Ok όλα πάνε ρολόι. Βέβαια δεν έχω να δείξω κάτι γιατί έβαψα απλά ενα παλιό άδειο πλαστικό κουτί
Το κομπρεσερακι μια χαρα και το badgeraki επίσης
Με το χρώμα δεν τα πήγα καλά δοκίμασα με ένα παλιό εναμελ που είχα και το οποίο αραίωσα με white spirit το οποίο μάλλον έκανε τη ζημιά.

Δεν το φανταζόμουν τελικά ότι θέλει τόσο χαμηλή πίεση αέρα για να βάψεις !!!

Αποσυνδεδεμένος Yankar

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 12:38:23 πμ »

Τι μαρκα ήταν το χρωμα; Σίγουρα υπάρχουν καλύτερα διαλυτικά απο το white spirit αλλα τα περισσότερα χρωματα διαλύονται μια χαρά και με white spirit.

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 12:42:20 πμ »
humbrol αν δεν κάνω λάθος
Πρώτη μίξη έγινε με 4/2 (μπογιά/thinner)
Δεύτερη που πήγε καλύτερα 3/1

Αποσυνδεδεμένος Yankar

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 12:47:35 πμ »

Αν και κανόνας δεν υπάρχει για την διάλυση μου φαίνεται λίγο το διαλυτικο. Θα προτινα να δεις τα σχετικά video στο κανάλι του modelclub sto youtube.

Λογικά δεν έφταιγε το χρωμα ούτε το διαλυτικο αλλα δεν ήταν σωστή η διάλυση.

Αποσυνδεδεμένος GreekX

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 01:27:42 πμ »
Βλέποντας το αντίστοιχο βίντεο κατάλαβα γιατί δεν συμπάθησα το white spirit (μου διαχωρίστηκε μέσα στον αερογράφο γιατί έβαφα αρκετή ώρα)
Τώρα βέβαια έχω το ερώτημα αν πρέπει να συνεχίσω να συνηθίσω με αυτό ή να δοκιμάσω με  Body 740.
Επίσης αυτό το άτομο που έκανε τα βίντεο πρέπει να βρεθεί και να συνεχίσει οπωσδήποτε οπότε αν με ακούει ας το κάνει 

Αποσυνδεδεμένος Yankar

• Scale 1/48
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 01:39:15 πμ »

Ειναι μια σειρά απο video σε ένα απο όλα θα βρεις και οδηγίες για την σωστή αραίωση. Δεν ξέρω αν σου διαχωρίστηκε το χρωμα αλλα επιμένω οτι 4χρωμα 1 διαλυτικο δύσκολα ειναι σωστή αναλλογια

Αποσυνδεδεμένος Yannis_v

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Ν. Ηράκλειο, Αθήνα
  • Γιάννης Β
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 16, 2014, 12:40:19 μμ »
Φίλε GreekX επέστρεψα κι εγώ στο χόμπυ μετά από ακόμη μεγαλύτερη αποχή και αντιμετώπιζα-αντιμετωπίζω παρόμοια θέματα σχετικά με σωστή ρύθμιση πίεσης - αραίωμα κτλ.
Έχω μια ερώτηση και μια πρόταση να σου κάνω.
Η ερώτηση είναι σχετική με το κομπρεσερ και το πόση αυτονομία έχει αφού γεμίσει η φιάλη μέχρι να επαναλειτουργήσει το μοτερ. Δηλαδή πόση ώρα μπορείς να βάφεις με ησυχία.
Τέλος σου προτείνω για οικονομικές δοκιμές με μοντελιστικά χρώματα κάτι που εφάρμασα κι εγώ.
Μπορείς να αγοράσεις ακρυλικά της tamiya των 23 μλ που υπάρχουν σε προσφορά σε γνωστό κατάστημα. Δεν υπάρχουν πολλές αποχρώσεις αλλά είναι αρκετές για να πειραματιστείς ακόμη και σε μοντέλα και όχι μόνο σε δοκιμαστικές επιφάνειες.

Tags: