Είναι η καινούργια γκάμα της Vallejo, για δε το βερνίκι γίνεται κυριολεκτικά πέτρα και με αυτά βάφουν κράνη κ.λ.π.
Δεν γνωρίζω το βερνίκι που έχεις πάρει, προφανώς θα είναι αυτό το ματ που είναι σαν γάλα, εγώ αυτό θα το απέρριπτα για την χρήση με τον αερογράφο και μιλάω πάντα προσωπικά χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω.
Στην παρακάτω φωτογραφία αριστερά είναι ο διαλύτης και δεξιά είναι το βερνίκι (σατινέ), εσύ μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο γυαλιστερό, σατινέ ή ματ, δεν θα διάλεγα το γυαλιστερό με τίποτε. Η συσκευασία βγαίνει 60ml και 200ml, όσον αφορά τα 200ml δεν είμαι απόλυτα σίγουρος και θα πρέπει να το κοιτάξω.
ʼκου τώρα τι μπορείς να κάνεις.
Φτιάξε μια επιφάνεια με ξυλάκια που έχουν περισσέψει (σαν αυτά που πέτσωσες την γάστρα), η επιφάνεια αυτή να είναι λίγο μεγάλη (60 ή 70 εκατοστά), για παράδειγμα τοποθέτησε ξυλάκια σαν να πετσώνεις ένα κατάστρωμα, μετά τρίψε, μετά στοκάρισε και ξανατρίψε. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις στο καράβι και δες το αποτέλεσμα. Εάν αυτό είναι εντάξει προχώρησε την διαδικασία αυτή και στο καράβι. Μόνο τότε θα καταλάβεις το τι μπορεί να πήγε στραβά, επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν θα πειραματίζεσαι πλέον πάνω στο μοντέλο, γιατί βλέπω ότι έχεις χρησιμοποιήσει διάφορες μάρκες υλικών όσον αφορά την βαφή.
Την γάστρα μπορείς να την βάψεις, να την ξεβάψεις και να την ξαναβάψεις, εάν όμως χρησιμοποιήσεις κάποια υλικά τα οποία δεν θα βγάλουν καλό αποτέλεσμα σε άλλα σημεία του πλοίου ίσως αυτό να είναι μη αναστρέψιμο και να απογοητευθείς.
Εφόσον όπως είπες θα αφαιρέσεις και το υπάρχον αστάρι να προσέξεις να μην φας υλικό από τις σανίδες του πετσώματος, γιατί νομίζω ότι ήδη το καράβι είναι αρκετά ταλαιπωρημένο.
Ακόμη εάν χρειαστεί εφόσον περάσεις το καινούργιο αστάρι και δεις ότι χρειάζεται και άλλο αστάρι τότε πριν περάσεις το επόμενο κάνε ένα πάρα πολύ ελαφρύ αποχαρτάρισμα στο προηγούμενο. Για δε το χρώμα μπορείς να κάνεις ένα πάρα μα πάρα πολύ ελαφρό αποχαρτάρισμα εφόσον τα χρώματα έχουν στεγνώσει πλήρως γιατί εάν επιχειρήσεις να κάνεις αποχαρτάρισμα με γυαλόχαρτο νερού και μιας το χρώμα έχει αραιωθεί με νερό και δεν έχει στεγνώσει πλήρως τότε θα περάσει υγρασία και θα έχεις πρόβλημα.
Τελευταία δεν είναι απαραίτητο να περάσεις βερνίκι, απλά το βερνίκι θα δώσει μια προστασία στο χρώμα χωρίς αυτό να σημαίνει όπως είπα ότι είναι και απαραίτητο.

Βασίλης