Αποστολέας Θέμα: BLUENOSE II By Artesania Latina  (Αναγνώστηκε 29042 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος xristos2

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: peiraias
  • modelclub.gr
Απ: BLUENOSE II By Artesania Latina
« Απάντηση #175 στις: Μαρτίου 31, 2014, 06:22:18 μμ »
http://modelshipbuilder.com/e107_images/custom/msbimages/eisnor/bn-1-4/Bluenose%20Practicum%20Standard.pdf
μαλλον εδω δειχνει αρκετα. αλλα τι το θες;; οι οδηγιες του κιτ  δεν ειναι καλες;

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Δημήτρης
« Απάντηση #176 στις: Μαρτίου 31, 2014, 06:29:35 μμ »
http://modelshipbuilder.com/e107_images/custom/msbimages/eisnor/bn-1-4/Bluenose%20Practicum%20Standard.pdf
μαλλον εδω δειχνει αρκετα. αλλα τι το θες;; οι οδηγιες του κιτ  δεν ειναι καλες;

Ευχαριστώ Χρήστο. Ενώ οι οδηγίες για την γάστρα κλπ έχουν επεξηγήσεις, η ιστιοφορία είναι μόνο με φωτογραφίες και κάπου μπερδέυει το πράγμα.... ʼλλες είναι καλές , άλλες όχι...  ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #177 στις: Μαρτίου 31, 2014, 08:31:48 μμ »
Καλησπέρα σε όλους , το βάψιμο νούμερο 4 άρχισε το μεσημέρι... Έχω χάσει το μέτρημα.... Έτριψα όλο το σκάφος στην αρχή με  1000 και τέλος με 1500 ντουκόχαρτο..Συμφωνώ ότι τα gunze στρώνουν πολύ ωραία πάνω στο σκάφος αλλά δεν στεγνώνουν με τίποτε...Ειδικά τα gloss.Το σκεπτικό μου ήταν μόλις στεγνώσουν να περάσω απο πάνω το ματ βερνίκι της vallejo για να διώξω την γυαλάδα. Τελικά πήγα και πήρα σήμερα τα model air της vallejo και ξεκίνησα , όπως πολύ σωστά λέει ο Gezo απο την ίσαλο γραμμή.Το άσπρο απο ότι διαβάζω είναι δύσκολο χρώμα,  αλλά τελικά νομίζω ότι το πέτυχα με ελαφρια περάσματα. Η συνέχεια έπεται.... Σας ευχαριστώ όλους για την μεγάλη βοήθεια που μου έχετε δώσει.  ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος GeZo

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Athens
  • Γιώργος Ζώης
« Απάντηση #178 στις: Μαρτίου 31, 2014, 09:19:22 μμ »
Χαρά στο κουράγιο σου, φίλε Δημήτρη  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #179 στις: Μαρτίου 31, 2014, 09:25:07 μμ »
Χαρά στο κουράγιο σου, φίλε Δημήτρη  ::salut::

Χαχαχαχα... αχ αχ και βαχ....  φίλε Γιώργο , θα πάθω μυική θλάση απο το τρίψιμο, ; Έβαλα και τον πεθερό να τρίψει lol!!!
Αλλά δεν μπορούσα να το βλέπω με τις κόλλες, πάντως το άσπρο , φαίνεται να στεγνώνει γρήγορα...... Με το που έβαψα αποχάρτωσα...   ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #180 στις: Μαρτίου 31, 2014, 09:42:41 μμ »
Νομίζω ότι θα μείνεις ικανοποιημένος από τα Vallejo. Την επόμενη φορά διάλεξε από την σειρά Model Colours για τα  οποία υπάχρει πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, μπορώ να πω ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη εταιρεία με τις αποχρώσεις της Vallejo και διαλύονται με απεσταγμένο νερό πάρα πολύ καλά όταν θελήσεις να τα χρησιμοποιήσεις με αερογράφο, με πινέλο δε στρώνουν πάρα πολύ καλά ειδικά σε μικρές επιφάνειες. Σίγουρα με τις δοκιμές με διάφορα χρώματα θα καταλήξεις και σε κάποια μάρκα που εσύ θα κρίνεις ότι με αυτήν τα καταφέρνεις καλύτερα και χωρίς προβλήματα.
Παρεμπιπτόντως δοκίμασε και την ταινία της Tamiya, την οποία και αφαιρείς (όπως και τις υπόλοιπες μάρκες) μετά από κανά δύωρο από το βάψιμο του μοντέλου (μπορείς να την αφαιρέσεις και σε πιο λιγότερο χρόνο).
Τα Vallejo θα έχουν στεγνώσει επιφανειακά από 1 - 3 ώρες και εις βάθος σε μια μέρα.  ʼρα βάφεις το πρωί και την επόμενη μέρα συνεχίζεις με το άλλο χρώμα. Εάν κάποια στιγμή χρησιμοποιήσεις Vallejo model colour δεν χρειάζεται να πάρεις το διαλυτικό της εταιρείας, έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την ίδια την εταιρεία και μου έχουν πει ότι μπορώ να τα διαλύσω και με απεσταγμένο νερό χωρίς πρόβλημα, αυτό κάνω και στα δικά μου χρώματα.
Να θυμάσαι το σημαντικότερο, ποτέ δεν προσπαθούμε μια επιφάνεια όταν βάφουμε με τον αερογράφο να την καλύψουμε με το πρώτο πέρασμα, καλύτερα περισσότερα περάσματα ώστε να έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα και ας είναι το χρώμα μαύρο το οποίο καλύπτει σχεδόν αμέσως, ειδικά για κίτρινα και λευκά ίσως χρειαστεί να τα περάσεις πάνω από 5 χέρια. Όταν βάφεις λευκό καλύτερα είναι να έχεις χρησιμοποιήσει και λευκό αστάρι, θα χρειαστείς έτσι λιγότερα περάσματα απ' ότι να έχεις ασταρώσει το μοντέλο σου με γκρι αστάρι. Πλεονέκτημα στο γκρι αστάρι είναι ότι μπορείς να δεις με περισσότερη ευκρίνεια τις ατέλειες που θα έχει η επιφάνεια που θέλεις να βάψεις, ώστε να μπορέσεις να τις εξαλείψεις. Επίσης μην απογοητεύεσαι με τις προσπάθειες που κάνεις στο βάψιμο, προσωπικά έχω βάψει και ξεβάψει μοντέλο πάνω από 6 φορές μέχρι να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα.

Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #181 στις: Μαρτίου 31, 2014, 09:49:22 μμ »
Νομίζω ότι θα μείνεις ικανοποιημένος από τα Vallejo. Την επόμενη φορά διάλεξε από την σειρά Model Colours για τα  οποία υπάχρει πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων, μπορώ να πω ότι ίσως δεν υπάρχει άλλη εταιρεία με τις αποχρώσεις της Vallejo και διαλύονται με απεσταγμένο νερό πάρα πολύ καλά όταν θελήσεις να τα χρησιμοποιήσεις με αερογράφο, με πινέλο δε στρώνουν πάρα πολύ καλά ειδικά σε μικρές επιφάνειες. Σίγουρα με τις δοκιμές με διάφορα χρώματα θα καταλήξεις και σε κάποια μάρκα που εσύ θα κρίνεις ότι με αυτήν τα καταφέρνεις καλύτερα και χωρίς προβλήματα.
Παρεμπιπτόντως δοκίμασε και την ταινία της Tamiya, την οποία και αφαιρείς (όπως και τις υπόλοιπες μάρκες) μετά από κανά δύωρο από το βάψιμο του μοντέλου (μπορείς να την αφαιρέσεις και σε πιο λιγότερο χρόνο).
Τα Vallejo θα έχουν στεγνώσει επιφανειακά από 1 - 3 ώρες και εις βάθος σε μια μέρα.  ʼρα βάφεις το πρωί και την επόμενη μέρα συνεχίζεις με το άλλο χρώμα. Εάν κάποια στιγμή χρησιμοποιήσεις Vallejo model colour δεν χρειάζεται να πάρεις το διαλυτικό της εταιρείας, έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την ίδια την εταιρεία και μου έχουν πει ότι μπορώ να τα διαλύσω και με απεσταγμένο νερό χωρίς πρόβλημα, αυτό κάνω και στα δικά μου χρώματα.
Να θυμάσαι το σημαντικότερο, ποτέ δεν προσπαθούμε μια επιφάνεια όταν βάφουμε με τον αερογράφο να την καλύψουμε με το πρώτο πέρασμα, καλύτερα περισσότερα περάσματα ώστε να έχουμε και καλύτερο αποτέλεσμα και ας είναι το χρώμα μαύρο το οποίο καλύπτει σχεδόν αμέσως, ειδικά για κίτρινα και λευκά ίσως χρειαστεί να τα περάσεις πάνω από 5 χέρια. Όταν βάφεις λευκό καλύτερα είναι να έχεις χρησιμοποιήσει και λευκό αστάρι, θα χρειαστείς έτσι λιγότερα περάσματα απ' ότι να έχεις ασταρώσει το μοντέλο σου με γκρι αστάρι. Πλεονέκτημα στο γκρι αστάρι είναι ότι μπορείς να δεις με περισσότερη ευκρίνεια τις ατέλειες που θα έχει η επιφάνεια που θέλεις να βάψεις, ώστε να μπορέσεις να τις εξαλείψεις. Επίσης μην απογοητεύεσαι με τις προσπάθειες που κάνεις στο βάψιμο, προσωπικά έχω βάψει και ξεβάψει μοντέλο πάνω από 6 φορές μέχρι να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα.

Βασίλης

Βασίλη σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθειά σου . Tελικά τυγχάνει να έχουμε συναντηθεί με τα αεροπλάνα...;

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #182 στις: Μαρτίου 31, 2014, 09:50:54 μμ »
Νομίζω πως όχι, γιατί σε αυτό το μοντελοδρόμιο δεν έχω πάει.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #183 στις: Απριλίου 01, 2014, 12:33:42 πμ »

Βασίλης
Θέλω να προσθέσω τη μικρή σχετικά εμπειρία μου για τα χρώματα vallejo και τη χρήση πινέλου.
Ακόμη και σε μεγάλες σχετικά επιφάνειες με πινέλο φυσικής τρίχας 10-12άρι, davinci, τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #184 στις: Απριλίου 01, 2014, 04:41:14 μμ »
Θέλω να προσθέσω τη μικρή σχετικά εμπειρία μου για τα χρώματα vallejo και τη χρήση πινέλου.
Ακόμη και σε μεγάλες σχετικά επιφάνειες με πινέλο φυσικής τρίχας 10-12άρι, davinci, τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά.

Καλησπέρα , σε ευχαριστώ στέργιο. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #185 στις: Απριλίου 01, 2014, 07:27:03 μμ »
Καλησπέρα,  η ίσαλος γραμμή στέγνωσε , χάρτωσα και σειρά έιχαν τα ύφαλα,τα έβαψα και μετά απο 1 ώρα αποχάρτωσα , και ευτυχώς όλα ήταν οκ !! Viva Espana (vallejo). Model air αναλογία 10 σταγόνες χρώμα 2 σταγόνες διαλυτικό της vallejo , ούτε πιτσιλίσματα ούτε μπουκώματα του αερογράφου σε όλο το εύρος της σκανδάλης (Αν και το διαλυτικό της πρέπει να είναι άζαξ με διπλάσιο αμμωνιαζόλ). Ευχαριστώ όλους σας για τα tips... Θα ήθελα και την γνώμη σας άλλωστε .. :lol: ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #186 στις: Απριλίου 01, 2014, 11:48:51 μμ »
Καλησπέρα  , δεν θέλω να σας ζαλίζω πάλι, αλλά πρέπει να πω τι συμβαίνει για να μην την πάθει και κάποιος άλλος με την δική μου εμπειρία...... Αφου είχα τρίψει πολύ καλά όλο το σκαρί και ετοιμαζόμουν για το βάψιμο με τα vallejo , και ενώ τα αραίωνα με το διαλυτικό τους , που όπως λέω πιο πάνω μυρίζει azax με αμμωνία.... Είχα ένα κρυφό φόβο μην κάνουν αντίδραση με το απο κάτω χρώμα που είχε μείνει.... Οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν και καλά να πάθω αφού πρώτα δεν τεσταρα την όποια αντίδραση.... χαχαχα απλα τα γράφω όπως είπα για τους ανθρώπους με την δική μου εμπειρία στον μοντελισμό και δη στα ξύλινα καράβια. Το χρώμα έσκασε σε πολλά σημεία (ρωγμες και απο κάτω ακριβώς βασίλευε το gunze). Για να μην παρεξηγηθώ,δεν λέω ότι φταίνε τα χρώματα , εγώ φταίω 100%. Και επειδή τα πήρα στο κρανίο(sorry για την έκφραση) καθώς σήμερα μου έκλεψαν και το τηλέφωνο , αποφάσισα να το ξεβάψω όλο , να το περάσω ασταρι πάλι ,να το στοκάρω ,να το ξαναβάψω και να πετυχω το τελικό αποτέλεσμα που θέλω.. Επόμενη φωτό που θα βάλω, θα το έχω βαμένο 3 ημέρες για να είμαι σίγουρος .. :lol: :lol: (Απο τα νεύρα μου γελάω) . Εγώ πάλι θα σας ευχαριστήσω όλους για τις πολύτιμες συμβουλές και βοήθειες που μου παρείχατε απλόχερα.  ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #187 στις: Απριλίου 02, 2014, 12:03:24 πμ »
Σε έχω χάσει τι ακριβώς έχεις κάνει με τα χρώματα και τα διαδοχικά τριψίματα...
Διαλυτικό γιατί έβαλες στα Vallejo Air αφού είναι έτοιμα; Και άντε και έβαλες, γιατί δεν έβαλες νεράκι; Μήπως δεν φταίει το διαλυτικό και απλα δεν είχαν στεγνώσει εντελώς τα Gunze από κάτω οπότε κρακελάρισε το χρώμα; (δηλαδή το αποπάνω στέγνωσε και τέντωσε ενώ το αποκάτω δεν είχε στεγνώσει; Στις τελευταίες φωτό έμοιαζαν όλα να είναι μια χαρά... Κρίμα! Τέτοιες καταστροφές γίνονται συνέχεια πάντως (δύο χρώματα που δεν ταίριαξαν, ένα βερνίκι που τα πήρε και τα σήκωσε όλα τα αποκάτω κλπ.). Στη δική σου περίπτωση είναι μικρό το κακό γιατί ξεβάφει σχετικά εύκολα, λόγω απλής επιφάνειας. Φαντάσου να ήταν κανά πολεμικό πλοίο πλαστικό με μικρολεπτομέρειες στο κατάστρωμα κλπ.

Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια!

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #188 στις: Απριλίου 02, 2014, 12:16:11 πμ »
Σε έχω χάσει τι ακριβώς έχεις κάνει με τα χρώματα και τα διαδοχικά τριψίματα...
Διαλυτικό γιατί έβαλες στα Vallejo Air αφού είναι έτοιμα; Και άντε και έβαλες, γιατί δεν έβαλες νεράκι; Μήπως δεν φταίει το διαλυτικό και απλα δεν είχαν στεγνώσει εντελώς τα Gunze από κάτω οπότε κρακελάρισε το χρώμα; (δηλαδή το αποπάνω στέγνωσε και τέντωσε ενώ το αποκάτω δεν είχε στεγνώσει; Στις τελευταίες φωτό έμοιαζαν όλα να είναι μια χαρά... Κρίμα! Τέτοιες καταστροφές γίνονται συνέχεια πάντως (δύο χρώματα που δεν ταίριαξαν, ένα βερνίκι που τα πήρε και τα σήκωσε όλα τα αποκάτω κλπ.). Στη δική σου περίπτωση είναι μικρό το κακό γιατί ξεβάφει σχετικά εύκολα, λόγω απλής επιφάνειας. Φαντάσου να ήταν κανά πολεμικό πλοίο πλαστικό με μικρολεπτομέρειες στο κατάστρωμα κλπ.

Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια!

Σε ευχαριστώ πολύ Κωστή, ίσως να έχεις δίκιο, αλλά ενω τα model color μια χαρά τα ψεκάζει ο αερογράφος μου αραιωμένα με απιονισνένο νερό , με τα air δεν γίνεται το ίδιο ,χωρίς αραίωςη φτύνουν και με λιγη γενικότερα με δυσκολεύουν, με λίγο απο το διαλυτικό τους δουλεύουν μια χαρά.! Μπορεί να φταίω και εγω , ο αερογράφος δεν νομίζω ... Καλά να είμαστε και να τα βλέπουμε και λίγο με χιούμορ να ξεχνιόμαστε!!!! (Για μένα το λέω να το ακούω) ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #189 στις: Απριλίου 02, 2014, 11:50:30 πμ »
Τα Model Air πριν ψεκαστούν με τον αερογράφο θέλουν και αυτά αραίωση και ας λένε ότι είναι έτοιμα προς χρήση. Εάν τα ψεκάσεις με αερογράφο και μπεκ 0,5 δεν χρειάζονται αραίωση και δεν εννοώ τους αερογράφους για μοντελιστική χρήση, αλλά τα πιστόλια βαφής-αερογράφοι όπως για παράδειγμα τα φτηνά της Asturo.
Την αντίδραση που αναφέρεις δεν μπορώ να την καταλάβω γιατί τα Gunze περιέχουν και διαλύονται με σκληρότερο διαλύτη από ότι τα Vallejo, άρα φυσιολογικά δεν έπρεπε να γίνει αυτό, εκτός και δεν είχε στεγώσει εντελώς το Gunze.
Αυτό που λες να κάνεις το θεωρώ το πιο σωστό απ' όλα, διαδικασία πάλι από την αρχή και θα σου επιστήσω και για άλλη μια φορά την προσοχή να μην προσπαθήσεις με ένα πέρασμα να βάψεις την επιφάνεια και στο μαύρο χρώμα ακόμα, καλύτερα τα λεπτά περάσματα και θα διαπιστώσεις ότι η βαφή θα βγει πολύ πιο καλύτερη εφόσον όλα είναι ρυθμισμένα σωστά.
Εάν ξαναβάλεις αστάρι Vallejo θα σου πρότεινα μόλις αυτό στεγνώσει εις βάθος μετά από μία μέρα να το τρίψεις όχι με γυαλόχαρτο νερού αλλά να το τρίψεις με σιλερόχαρτο 400 βαθμών, εάν μπορέσεις και βρεις περισσότερων βαθμών ακόμη καλύτερα. Θα κάνεις απλώς αποχαρτάρισμα στο αστάρι ώστε η επιφάνειά του να αγριέψει λίγο (κάτι που ίσως δεν θα φανεί με το μάτι) ώστε το χρώμα που θα περαστεί να έχει καλή πρόσφυση.
Δεν γνωρίζω τι μάρκα χρώματος θα περάσεις, εάν όμως περάσεις Vallejo έχω να σου προτείνω και ένα καινούργιο βερνίκι της εταιρείας αυτής το οποίο θα προστατεύσει το χρώμα πολύ καλύτερα, δεν γνωρίζω όμως εάν αυτό το βερνίκι υπάρχει σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα.
Εύχομαι καλή επιτυχία,

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #190 στις: Απριλίου 02, 2014, 12:14:04 μμ »
Τα Model Air πριν ψεκαστούν με τον αερογράφο θέλουν και αυτά αραίωση και ας λένε ότι είναι έτοιμα προς χρήση. Εάν τα ψεκάσεις με αερογράφο και μπεκ 0,5 δεν χρειάζονται αραίωση και δεν εννοώ τους αερογράφους για μοντελιστική χρήση, αλλά τα πιστόλια βαφής-αερογράφοι όπως για παράδειγμα τα φτηνά της Asturo.
Την αντίδραση που αναφέρεις δεν μπορώ να την καταλάβω γιατί τα Gunze περιέχουν και διαλύονται με σκληρότερο διαλύτη από ότι τα Vallejo, άρα φυσιολογικά δεν έπρεπε να γίνει αυτό, εκτός και δεν είχε στεγώσει εντελώς το Gunze.
Αυτό που λες να κάνεις το θεωρώ το πιο σωστό απ' όλα, διαδικασία πάλι από την αρχή και θα σου επιστήσω και για άλλη μια φορά την προσοχή να μην προσπαθήσεις με ένα πέρασμα να βάψεις την επιφάνεια και στο μαύρο χρώμα ακόμα, καλύτερα τα λεπτά περάσματα και θα διαπιστώσεις ότι η βαφή θα βγει πολύ πιο καλύτερη εφόσον όλα είναι ρυθμισμένα σωστά.
Εάν ξαναβάλεις αστάρι Vallejo θα σου πρότεινα μόλις αυτό στεγνώσει εις βάθος μετά από μία μέρα να το τρίψεις όχι με γυαλόχαρτο νερού αλλά να το τρίψεις με σιλερόχαρτο 400 βαθμών, εάν μπορέσεις και βρεις περισσότερων βαθμών ακόμη καλύτερα. Θα κάνεις απλώς αποχαρτάρισμα στο αστάρι ώστε η επιφάνειά του να αγριέψει λίγο (κάτι που ίσως δεν θα φανεί με το μάτι) ώστε το χρώμα που θα περαστεί να έχει καλή πρόσφυση.
Δεν γνωρίζω τι μάρκα χρώματος θα περάσεις, εάν όμως περάσεις Vallejo έχω να σου προτείνω και ένα καινούργιο βερνίκι της εταιρείας αυτής το οποίο θα προστατεύσει το χρώμα πολύ καλύτερα, δεν γνωρίζω όμως εάν αυτό το βερνίκι υπάρχει σε κάποιο Ελληνικό κατάστημα.
Εύχομαι καλή επιτυχία,

Βασίλης

Βασίλη καλησπέρα και ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές σου. Θα τις εφαρμόσω κατα γράμμα . Το κόκκινο που πέρασα εχθές χρειάστηκε 4 ελαφριά χέρια για να πιάσει καλά(σε μερικά σημεία ίσως να έβαλα και λίγο περισσότερο χρώμα). Με τα vallejo θα ξαναβάψω , μου άρεσε πολύ η υφή τους. Έχω πάρει ένα βερνίκι άχρωμο ματ της ίδιας εταιρείας , αλλά στείλε μου το όνομα και αυτού που λες να το δοκιμάσω, εαν είναι το παραγγέλνω και από έξω. Ευχαριστώ και πάλι.  ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #191 στις: Απριλίου 02, 2014, 01:12:53 μμ »
Είναι η καινούργια γκάμα της Vallejo, για δε το βερνίκι γίνεται κυριολεκτικά πέτρα και με αυτά βάφουν κράνη κ.λ.π.
Δεν γνωρίζω το βερνίκι που έχεις πάρει, προφανώς θα είναι αυτό το ματ που είναι σαν γάλα, εγώ αυτό θα το απέρριπτα για την χρήση με τον αερογράφο και μιλάω πάντα προσωπικά χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω.
Στην παρακάτω φωτογραφία αριστερά είναι ο διαλύτης και δεξιά είναι το βερνίκι (σατινέ), εσύ μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο γυαλιστερό, σατινέ ή ματ, δεν θα διάλεγα το γυαλιστερό με τίποτε. Η συσκευασία βγαίνει 60ml και 200ml, όσον αφορά τα 200ml δεν είμαι απόλυτα σίγουρος και θα πρέπει να το κοιτάξω.
ʼκου τώρα τι μπορείς να κάνεις.
Φτιάξε μια επιφάνεια με ξυλάκια που έχουν περισσέψει (σαν αυτά που πέτσωσες την γάστρα), η επιφάνεια αυτή να είναι λίγο μεγάλη (60 ή 70 εκατοστά), για παράδειγμα τοποθέτησε ξυλάκια σαν να πετσώνεις ένα κατάστρωμα, μετά τρίψε, μετά στοκάρισε και ξανατρίψε. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις στο καράβι και δες το αποτέλεσμα. Εάν αυτό είναι εντάξει προχώρησε την διαδικασία αυτή και στο καράβι. Μόνο τότε θα καταλάβεις το τι μπορεί να πήγε στραβά, επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν θα πειραματίζεσαι πλέον πάνω στο μοντέλο, γιατί βλέπω ότι έχεις χρησιμοποιήσει διάφορες μάρκες υλικών όσον αφορά την βαφή.
Την γάστρα μπορείς να την βάψεις, να την ξεβάψεις και να την ξαναβάψεις, εάν όμως χρησιμοποιήσεις κάποια υλικά τα οποία δεν θα βγάλουν καλό αποτέλεσμα σε άλλα σημεία του πλοίου ίσως αυτό να είναι μη αναστρέψιμο και να απογοητευθείς.
Εφόσον όπως είπες θα αφαιρέσεις και το υπάρχον αστάρι να προσέξεις να μην φας υλικό από τις σανίδες  του πετσώματος, γιατί νομίζω ότι ήδη το καράβι είναι αρκετά ταλαιπωρημένο.
Ακόμη εάν χρειαστεί εφόσον περάσεις το καινούργιο αστάρι και δεις ότι χρειάζεται και άλλο αστάρι τότε πριν περάσεις το επόμενο κάνε ένα πάρα πολύ ελαφρύ αποχαρτάρισμα στο προηγούμενο. Για δε το χρώμα μπορείς να κάνεις ένα πάρα μα πάρα πολύ ελαφρό αποχαρτάρισμα εφόσον τα χρώματα έχουν στεγνώσει πλήρως γιατί εάν επιχειρήσεις να κάνεις αποχαρτάρισμα με γυαλόχαρτο νερού και μιας το χρώμα έχει αραιωθεί με νερό και δεν  έχει στεγνώσει πλήρως τότε θα περάσει υγρασία και θα έχεις πρόβλημα.
Τελευταία δεν είναι απαραίτητο να περάσεις βερνίκι, απλά το βερνίκι θα δώσει μια προστασία στο χρώμα χωρίς αυτό να σημαίνει όπως είπα ότι είναι και απαραίτητο.

Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #192 στις: Απριλίου 02, 2014, 02:45:13 μμ »
Είναι η καινούργια γκάμα της Vallejo, για δε το βερνίκι γίνεται κυριολεκτικά πέτρα και με αυτά βάφουν κράνη κ.λ.π.
Δεν γνωρίζω το βερνίκι που έχεις πάρει, προφανώς θα είναι αυτό το ματ που είναι σαν γάλα, εγώ αυτό θα το απέρριπτα για την χρήση με τον αερογράφο και μιλάω πάντα προσωπικά χωρίς να θέλω να σε επηρεάσω.
Στην παρακάτω φωτογραφία αριστερά είναι ο διαλύτης και δεξιά είναι το βερνίκι (σατινέ), εσύ μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στο γυαλιστερό, σατινέ ή ματ, δεν θα διάλεγα το γυαλιστερό με τίποτε. Η συσκευασία βγαίνει 60ml και 200ml, όσον αφορά τα 200ml δεν είμαι απόλυτα σίγουρος και θα πρέπει να το κοιτάξω.
ʼκου τώρα τι μπορείς να κάνεις.
Φτιάξε μια επιφάνεια με ξυλάκια που έχουν περισσέψει (σαν αυτά που πέτσωσες την γάστρα), η επιφάνεια αυτή να είναι λίγο μεγάλη (60 ή 70 εκατοστά), για παράδειγμα τοποθέτησε ξυλάκια σαν να πετσώνεις ένα κατάστρωμα, μετά τρίψε, μετά στοκάρισε και ξανατρίψε. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις στο καράβι και δες το αποτέλεσμα. Εάν αυτό είναι εντάξει προχώρησε την διαδικασία αυτή και στο καράβι. Μόνο τότε θα καταλάβεις το τι μπορεί να πήγε στραβά, επίσης με αυτόν τον τρόπο δεν θα πειραματίζεσαι πλέον πάνω στο μοντέλο, γιατί βλέπω ότι έχεις χρησιμοποιήσει διάφορες μάρκες υλικών όσον αφορά την βαφή.
Την γάστρα μπορείς να την βάψεις, να την ξεβάψεις και να την ξαναβάψεις, εάν όμως χρησιμοποιήσεις κάποια υλικά τα οποία δεν θα βγάλουν καλό αποτέλεσμα σε άλλα σημεία του πλοίου ίσως αυτό να είναι μη αναστρέψιμο και να απογοητευθείς.
Εφόσον όπως είπες θα αφαιρέσεις και το υπάρχον αστάρι να προσέξεις να μην φας υλικό από τις σανίδες  του πετσώματος, γιατί νομίζω ότι ήδη το καράβι είναι αρκετά ταλαιπωρημένο.
Ακόμη εάν χρειαστεί εφόσον περάσεις το καινούργιο αστάρι και δεις ότι χρειάζεται και άλλο αστάρι τότε πριν περάσεις το επόμενο κάνε ένα πάρα πολύ ελαφρύ αποχαρτάρισμα στο προηγούμενο. Για δε το χρώμα μπορείς να κάνεις ένα πάρα μα πάρα πολύ ελαφρό αποχαρτάρισμα εφόσον τα χρώματα έχουν στεγνώσει πλήρως γιατί εάν επιχειρήσεις να κάνεις αποχαρτάρισμα με γυαλόχαρτο νερού και μιας το χρώμα έχει αραιωθεί με νερό και δεν  έχει στεγνώσει πλήρως τότε θα περάσει υγρασία και θα έχεις πρόβλημα.
Τελευταία δεν είναι απαραίτητο να περάσεις βερνίκι, απλά το βερνίκι θα δώσει μια προστασία στο χρώμα χωρίς αυτό να σημαίνει όπως είπα ότι είναι και απαραίτητο.

Βασίλης

Βασίλη σε ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές, ναι το άσπρο βερνίκι έχω πάρει.Θα το παραγγείλω απο αγγλία μάλλον αν υπάρχει.
Αυτό που λες (αποχάρτάρισμα στο χρώμα όταν έχει στεγνώσει καλά) , τι εννοείς ;

::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #193 στις: Απριλίου 02, 2014, 06:17:59 μμ »
Για τις μεγάλες επιφάνειες, όπως η γάστρα ξύλινου σκάφους, έχω βολευτεί πολύ με τα σπρέι της Humbrol (που πάντως έχουν πολύ επιθετικό διαλύτη - τα βερνίκια μου έχουν καταστρέψει το χρώμα σε ορισμένες περιπτώσεις) και της Marabu. Με λίγη προσοχή δίνουν πολύ καλό και ανθεκτικό αποτέλεσμα.

Θα συμφωνήσω επίσης με τον Βασίλη στο θέμα των πειραματισμών, ιδίως των πειραματισμών πάνω σε ένα μοντέλο που έχουμε ρίξει πολλή δουλειά. Γενικά είναι καλό να μην πειραματιζόμαστε με πάρα πολλά υλικά ταυτόχρονα. Είναι καλύτερα να αλλάζουμε μία μία ή έστω λίγες παραμέτρους κάθε φορά για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι πήγε στραβά (αν πάει) κάθε φορά. Τελικά ο καθένας βολεύεται με ορισμένα υλικά και τεχνικές που κατέχει και παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει.

Με όλο το σεβασμό, αλλά τα Model Air μου ψεκάζονται μια χαρά χωρίς επιπλέον αραίωση με τον Iwata Eclipse HP-CS 0.3 και πίεση περίπου στο 1 bar. Βέβαια ο κάθε συνδυασμός αερογράφου-κομπρεσέρ-μοντελιστή δουλεύει διαφορετικά και καθένας βρίσκει τον δικό του τυφλοσούρτη που τον βολεύει. Προσωπικά έχω πάρει μπουκαλάκια με σταγονόμετρο και μεταφέρω εκεί τα ακρυλικά Humbrol με την κατάλληλη αραίωση (και έτσι έχω τη δική μου γκάμα Humbrol Air), που είναι πολύ βολικά όταν θέλεις λίγο χρώμα για τις λεπτομέρειες (σε οχήματα, φιγούρες κλπ).

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #194 στις: Απριλίου 02, 2014, 06:49:23 μμ »
Για τις μεγάλες επιφάνειες, όπως η γάστρα ξύλινου σκάφους, έχω βολευτεί πολύ με τα σπρέι της Humbrol (που πάντως έχουν πολύ επιθετικό διαλύτη - τα βερνίκια μου έχουν καταστρέψει το χρώμα σε ορισμένες περιπτώσεις) και της Marabu. Με λίγη προσοχή δίνουν πολύ καλό και ανθεκτικό αποτέλεσμα.

Θα συμφωνήσω επίσης με τον Βασίλη στο θέμα των πειραματισμών, ιδίως των πειραματισμών πάνω σε ένα μοντέλο που έχουμε ρίξει πολλή δουλειά. Γενικά είναι καλό να μην πειραματιζόμαστε με πάρα πολλά υλικά ταυτόχρονα. Είναι καλύτερα να αλλάζουμε μία μία ή έστω λίγες παραμέτρους κάθε φορά για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι πήγε στραβά (αν πάει) κάθε φορά. Τελικά ο καθένας βολεύεται με ορισμένα υλικά και τεχνικές που κατέχει και παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει.
Με όλο το σεβασμό, αλλά τα Model Air μου ψεκάζονται μια χαρά χωρίς επιπλέον αραίωση με τον Iwata Eclipse HP-CS 0.3 και πίεση περίπου στο 1 bar. Βέβαια ο κάθε συνδυασμός αερογράφου-κομπρεσέρ-μοντελιστή δουλεύει διαφορετικά και καθένας βρίσκει τον δικό του τυφλοσούρτη που τον βολεύει. Προσωπικά έχω πάρει μπουκαλάκια με σταγονόμετρο και μεταφέρω εκεί τα ακρυλικά Humbrol με την κατάλληλη αραίωση (και έτσι έχω τη δική μου γκάμα Humbrol Air), που είναι πολύ βολικά όταν θέλεις λίγο χρώμα για τις λεπτομέρειες (σε οχήματα, φιγούρες κλπ).

Σε ευχαριστώ Κωστή για τις παρατηρησεις , οι οποίες είναι παντα ευπρόσδεκτες. Τον αερογράφο τον πήρα απο ένα φίλο και είναι ο graphotech , και το κομπρεσεράκι δεν έχει καν μάρκα επάνω. Ο αερογράφος που χρησιμοποιείς είναι σαφως ανώτερο εργαλείο. :lol: Εκεί νομίζω είναι η διαφορά σε θέματα αραίωσης και ποιότητας αερογράφου και καλού κομπρεσέρ.Εφτιαξα ένα τελάρο με σανίδες πετσώματος για να πειραματιστώ στο τι θα γίνει τελικά. Το καράβι καθαρίστηκε πλήρως απο το χρώμα (7 ώρες μου πήρε) ,στοκαρίστηκε απο την αρχή και ξανατρίφτηκε , θέλει 1- 2 στοκαρίσματα ακόμη σε κάποια σημεία , και μετά θα περάσω το γκρι αστάρι της vallejo.Αύριο θα δω αν έχει παρουσιάσει τίποτα που να χρειάζεται πάλι στόκο και αν όχι θα βάψω την ίσαλο, πάλι με Vallejo air .Βέβαια έχω πειραματιστεί στο τελάρο πρωτα και μέχρι στιγμής είναι όλα καλά!!! ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #195 στις: Απριλίου 02, 2014, 07:10:09 μμ »

Αποσυνδεδεμένος GeZo

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Athens
  • Γιώργος Ζώης
« Απάντηση #196 στις: Απριλίου 02, 2014, 07:24:06 μμ »
Όχι ρε γμτ...όλες οι αναποδιές μαζεμένες.
Πάντως, μην "μασάς"...καλά έκανες και το ξέβαψες για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Το πιθανότερο, για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, είναι ότι το Gunze δεν είχε στεγνώσει τελείως και σε συνδιασμό με το διαλυτικό της Vallejo αντέδρασε και κρακελάρισε το Vallejo το οποίο στεγνώνει ταχύτερα από τα Gunze.
Φτου κι απ' την αρχή λοιπόν... ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #197 στις: Απριλίου 02, 2014, 07:27:35 μμ »
Όχι ρε γμτ...όλες οι αναποδιές μαζεμένες.
Πάντως, μην "μασάς"...καλά έκανες και το ξέβαψες για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Το πιθανότερο, για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, είναι ότι το Gunze δεν είχε στεγνώσει τελείως και σε συνδιασμό με το διαλυτικό της Vallejo αντέδρασε και κρακελάρισε το Vallejo το οποίο στεγνώνει ταχύτερα από τα Gunze.
Φτου κι απ' την αρχή λοιπόν... ::salut:: ::salut:: ::salut::

Σε ευχαριστώ φίλε γιώργο, δεν πειράζει καλά να είμαστε να τα φτιάχνουμε  :lol:. Δοκίμασα και στο τελάρο το δοκιμαστικό το ασταρι χωρις αραίωση με τον αερογράφο και το έστρωσε μια χαρα!!! Στο καράβι το είχα κάνει με πινέλο.  ::salut:: ::salut:: ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #198 στις: Απριλίου 02, 2014, 09:36:48 μμ »
Με τον όρο αποχαρτάρισμα εννοώ "ελαφρύ τρίψιμο με γυαλόχαρτο".

Με τον δικό μου Iwata Revolution BCR τα Model Air δεν ψεκάζονται σωστά χωρίς αραίωση.
Πάντως οι οδηγίες χρήσεως από την εταιρεία όσον αφορά την διάλυση των model air στην παράγραφο 6 αναφέρουν το εξής "Αν και δεν είναι απαραίτητο, η προσθήκη μερικών σταγόνων διαλυτικού σε αναλογία 1:3 προτείνεται. Το διαλυτικό δεν αλλάζει την ικανότητα πρόσφυσης και κάλυψης του Model Air."
Μπορεί κανείς να διαβάσει τις οδηγίες από το επίσημο site της εταιρείας εδώ:

http://www.acrylicosvallejo.com/en_US/model-air-user%E2%80%99s-guide/blog/1/39

Σε διάφορα βίντεο που έχω παρακολουθήσει στο youtube βλέπω ότι αρκετοί τα αραιώνουν και ενδεικτικά ο Δημήτρης μπορεί να παρακολουθήσει δύο βίντεο.

"από το σημείο 5:46"

"από το σημείο 6:38"

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #199 στις: Απριλίου 02, 2014, 10:06:00 μμ »
Με τον όρο αποχαρτάρισμα εννοώ "ελαφρύ τρίψιμο με γυαλόχαρτο".

Με τον δικό μου Iwata Revolution BCR τα Model Air δεν ψεκάζονται σωστά χωρίς αραίωση.
Πάντως οι οδηγίες χρήσεως από την εταιρεία όσον αφορά την διάλυση των model air στην παράγραφο 6 αναφέρουν το εξής "Αν και δεν είναι απαραίτητο, η προσθήκη μερικών σταγόνων διαλυτικού σε αναλογία 1:3 προτείνεται. Το διαλυτικό δεν αλλάζει την ικανότητα πρόσφυσης και κάλυψης του Model Air."
Μπορεί κανείς να διαβάσει τις οδηγίες από το επίσημο site της εταιρείας εδώ:

http://www.acrylicosvallejo.com/en_US/model-air-user%E2%80%99s-guide/blog/1/39

Σε διάφορα βίντεο που έχω παρακολουθήσει στο youtube βλέπω ότι αρκετοί τα αραιώνουν και ενδεικτικά ο Δημήτρης μπορεί να παρακολουθήσει δύο βίντεο.

"από το σημείο 5:46"

"από το σημείο 6:38"

Βασίλη 1000 ευχαριστώ για την βοήθεια !!! Όταν λέει 1:3,  1 χρώμα 3 διαλυτικό; η το αντίθετο; Εγω κάθε 10 σταγονες χρώμα , ρίχνω 2 σταγόνες διαλυτικό και δουλεϋει μια χαρά ..(λέω εγώ τώρα)... ::salut:: ::salut::

Tags: