Αποστολέας Θέμα: BLUENOSE II By Artesania Latina  (Αναγνώστηκε 29016 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Δημήτρης
BLUENOSE II By Artesania Latina
« στις: Μαρτίου 04, 2014, 06:57:12 μμ »
Καλησπέρα, μετά απο απουσία 8 μηνών απο την πρώτη μου προσπάθεια (λόγω δουλειάς ) με το swift 1805 της ίδιας εταιρείας και αφού ο γιος μου το έκανε κομμάτια μόλις είχα τελειώσει την γάστρα.....
Μετά το εγκεφαλικό... είπα να φτιάξω το bluenose II (θα παραθέσω φωτο παρακάτω)...
Έχω μια ερώτηση και θα ήθελα την βοηθειά σας. Τα basswoods για το ʼ πέτσωμα, είναι μικρότερα του μήκους του πλοίου.
Τι να κάνω ? Να πάω να αγοράσω καινούργια πιο μακριά; Η να τα κολήσω μισά-μισά?

Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος GeZo

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Athens
  • Γιώργος Ζώης
Απ: BLUENOSE II Artesiana Latina
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 04, 2014, 08:52:36 μμ »
Καλησπέρα.

Το Bluenose II είναι ένα απο τα αγαπημένα μου πλοία που θα ήθελα κάποια στιγμή να κατασκευάσω. Σου εύχομαι καλή αρχή  ::salut::

Αν δεν κάνω λάθος στο συγκεκριμένο πλοίο σου δίνεται η δυνατότητα για δύο περιπτώσεις κατασκευής όσον αφορά την γάστρα. Η μία περίπτωση είναι να βαφτεί η γάστρα, οπότε δεν τοποθετείς Β' πέτσωμα και η περίπτωση που δεν θα βαφτεί η γάστρα, οπότε τοποθετείς και το Β' πέτσωμα. ʼρα μπορείς να κολλάς τα σανιδάκια του Α' πετσώματος μισά-μισά, τα οποία θα εφάπτονται σε κάποιο μεσαίο νομέα. Στην πρώτη περίπτωση(βαφή γάστρας) ούτως ή άλλως θα πρέπει να στοκάρεις ώστε να εξαφανιστούν σχεδόν όλα τα κενά πριν περάσεις στο στάδιο της βαφής. Τέλος, αν ακολουθήσεις την δεύτερη περίπτωση τοποθετώντας το Β' πέτσωμα, το Α' πέτσωμα δεν θα φαίνεται καθόλου.

Από τις φωτογραφίες δεν μπορώ να διακρίνω την προετοιμασία των νομέων πριν από το πέτσωμα γι' αυτό επίτρεψέ μου κάποιες μικρές αλλά σημαντικές συμβουλές.
Πρέπει να διαμορφώσεις τους νομείς της πλώρης και της πρύμνης με λοξό τρίψιμο για να πατήσουν όσο το δυνατό καλύτερα τα σανιδάκια του Α' πετσώματος.
Θα πρέπει να ελαττωθεί το πάχος του διαμήκη νομέα σε πλώρη και πρύμνη στα σημεία όπου θα εδράσουν τα σανιδάκια του Α' και του Β' πετσώματος. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό γιατί τα ποδοστήματα σε πλώρη και πρύμνη αντίστοιχα έχουν το ίδιο πάχος με τον κεντρικό-διαμήκη νομέα. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα έχεις σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σκαλοπάτι μεταξύ ποδοστημάτων και πετσώματος.

Περίμενε και τις συμβουλές από κάποιους άλλους συμφορουμίτες με μεγαλύτερη εμπειρία απο εμένα και συνέχισε  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 04, 2014, 09:32:54 μμ »
 Gezo ευχαριστώ, προτιμώ το βάψιμο, νομίζω έχει καλύτερο αποτέλεσμα.Θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη σου ! Εχω και καποια basswood για πέτσωμα 1 mm πιο πλατιά που κάνουν τι λές; Ευχαριστώ για τις συμβουλές!!! 2 φωτό με το τρίψιμο πλώρη και πρύμνη!

Αποσυνδεδεμένος GeZo

• Scale 1/72
  • *
  • Γιώργος Ζώης
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 04, 2014, 10:22:31 μμ »
Ναι,...και 'μένα θα μου άρεσε να βαφτεί η γάστρα, αλλά αυτά είναι γούστα έτσι κι αλλιώς.
Για τα σανιδάκια 1mm πιο φαρδιά που λες, δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, μια χαρά θα κάνεις τη δουλειά σου.
Εφόσον κατάλαβες τι εννοώ με την διαμόρφωση των νομέων στο προηγούμενο μήνυμά μου, κάνεις αρκετές δοκιμές με τα ποδοστήματα και τα σανιδάκια για όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή πριν κολλήσεις οτιδήποτε και αν όλα είναι εντάξει τότε συνεχίζεις.

Υπάρχει ένα πολύ καλό περιοδικό που ονομάζεται "Κατασκευάζοντας ξύλινα ιστιοφόρα" και περιέχει την κατασκευή του Blue Nose II από τον ʼγγελο Λουρίδα. Προσπάθησε να το βρεις και να το διαβάσεις, θα σε βοηθήσει αρκετά.
Καλή συνέχεια  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 04, 2014, 10:59:24 μμ »
Σε ευχαριστώ και πάλι !!! Θα το μελετήσω πολύ πριν κάνω κολήματα!!! Το βιβλίο το έχω.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 05, 2014, 04:18:26 μμ »
Και μερικές φωτο ακόμη απο την διαδικασία του πετσώματος!!
Όποιες παρατηρήσεις και βοήθεια είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 05, 2014, 07:53:52 μμ »
Καλησπέρα , έχω φτάσει μέχρι εκεί που δείχνουν οι 2 πρώτες φωτό.Η τρίτη φωτο ειναι οι οδηγίες που λένε να ξεκινήσω απο το keel
και να κατεβαίνω αλλά για ν απω την αλήθεια δεν πολυκαταλαβαίνω το πηχάκι που είναι στον αέρα που θα πατάει στο τέλος κάτι δεν μου κολάει... Για αυτό χρειάζομαι την βοηθειά σας.
Ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 05, 2014, 11:12:21 μμ »
Καλησπέρα , έχω φτάσει μέχρι εκεί που δείχνουν οι 2 πρώτες φωτό.Η τρίτη φωτο ειναι οι οδηγίες που λένε να ξεκινήσω απο το keel
και να κατεβαίνω αλλά για ν απω την αλήθεια δεν πολυκαταλαβαίνω το πηχάκι που είναι στον αέρα που θα πατάει στο τέλος κάτι δεν μου κολάει... Για αυτό χρειάζομαι την βοηθειά σας.
Ευχαριστώ

Δε βρίσκεται κάποιο πηχάκι στον αέρα.
Θα αρχίσεις να πετσώνεις και από την καρίνα (keel) ανεβαίνοντας προς τα παραπέτα (bulwarks) κλείνοντας έτσι σιγά-σιγά τη γάστρα (hull).
Η πρώτη σανίδα (garboard) που ξεκινά από την καρίνα θα τοποθετηθεί ανάλογα ώστε στρεφόμενη περί τον άξονα της να μπορεί να  κολληθεί τόσο στους νομείς της πλώρης και της μεσότητας όσο και στην πρυμναία καρίνα, αναλόγως.
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 05, 2014, 11:16:31 μμ »
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια , το μελετάω ... το παλεύω και απο αύριο  πιστεύω να τελειώσω το πέτσωμα.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 06, 2014, 03:13:49 μμ »
Καλησπέρα 2 φωτογραφίες απο την πρόοδο του πετσώματος.Στην καρίνα πίσω έχω αφήσει 2 κενά όπως λένε οι οδηγίες . Θα βάλω τις σφήνες στο τέλος.
Θα ήθελα την γνώμη σας.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 06, 2014, 07:23:54 μμ »
Το πέτσωμα τελείωσε , όπως και το πρώτο τρίψιμο.Σειρά έχει το στοκάρισμα όπου χρειάζεται  και πάλι τρίψιμο...
βάζω και κάποιες φωτό απο κάτω για τις παρατηρήσεις σας.

Αποσυνδεδεμένος GeZo

• Scale 1/72
  • *
  • Γιώργος Ζώης
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 06, 2014, 09:50:50 μμ »
Πολύ καλό το αποτέλεσμα. Μπράβο σου!
Πριν κολλήσεις τα ξεχωριστά κομμάτια των ποδοστημάτων και της καρίνας κάνε έναν έλεγχο για να διαπιστώσεις ότι αυτά αποτελούν φυσική συνέχεια του πετσώματος και δεν υπάρχει σκαλοπάτι μεταξύ τους.
Επίσης, τσέκαρε ότι τα καρφάκια δεν εξέχουν. Συγχώρεσέ με αν κάνω λάθος, αλλά από τις φώτο βλέπω κάποια που ίσως εξέχουν λίγο απο τα σανιδάκια.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 06, 2014, 10:01:29 μμ »
Πολύ καλό το αποτέλεσμα. Μπράβο σου!
Πριν κολλήσεις τα ξεχωριστά κομμάτια των ποδοστημάτων και της καρίνας κάνε έναν έλεγχο για να διαπιστώσεις ότι αυτά αποτελούν φυσική συνέχεια του πετσώματος και δεν υπάρχει σκαλοπάτι μεταξύ τους.
Επίσης, τσέκαρε ότι τα καρφάκια δεν εξέχουν. Συγχώρεσέ με αν κάνω λάθος, αλλά από τις φώτο βλέπω κάποια που ίσως εξέχουν λίγο απο τα σανιδάκια.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσω τα καρφάκια , μου σπάσανε τα νέύρα στο γιαλοχάρτισμα... Θα ξέρω για το επόμενο μοντέλο τουλάχιστον. Αύριο θα προσπαθήσω σιγά σιγά να τα βάλω πιο μέσα.Όσον αφορά την καρίνα στην  πλώρη θέλει λίγο προσοχή , πίσω νομίζω τα έχω φέρει σωστά.

Αποσυνδεδεμένος GeZo

• Scale 1/72
  • *
  • Γιώργος Ζώης
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 06, 2014, 10:27:16 μμ »
Και εγώ είμαι κατά των καρφιών για τα πετσώματα. Αρκετοί μοντελιστές χρησιμοποιούν καρφίτσες(μισοκαρφωμένες) για να κρατήσουν σταθερά τα σανιδάκια μέχρι να στεγνώσει η ξυλόκολλα σε συνδυασμό με τις καρφίτσες με το μεγάλο κεφάλι, τις οποίες τις καρφώνεις στον νομέα δίπλα από το σανιδάκι του πετσώματως έτσι ώστε το μισό της κεφάλι να πατάει το σανιδάκι  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 06, 2014, 11:15:05 μμ »
Και εγώ είμαι κατά των καρφιών για τα πετσώματα. Αρκετοί μοντελιστές χρησιμοποιούν καρφίτσες(μισοκαρφωμένες) για να κρατήσουν σταθερά τα σανιδάκια μέχρι να στεγνώσει η ξυλόκολλα σε συνδυασμό με τις καρφίτσες με το μεγάλο κεφάλι, τις οποίες τις καρφώνεις στον νομέα δίπλα από το σανιδάκι του πετσώματως έτσι ώστε το μισό της κεφάλι να πατάει το σανιδάκι  ::salut::

ʼσε Gezo  έκανα μεγάλη βλακεία, δεν ξέρω άμα βρω κανα κόλπο και τα βγάλω αλλά φοβάμαι μην κάνω καμιά ζημια!!!

Αποσυνδεδεμένος GeZo

• Scale 1/72
  • *
  • Γιώργος Ζώης
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 06, 2014, 11:34:44 μμ »
Νομίζω ότι είναι δύσκολο να τα βγάλεις τώρα πια. Θέλει πολλή προσοχή μην γίνει ζημιά.
Υπάρχει και ο τρόπος να τα σπρώξεις πιό μέσα με ζουμπά-καρφωτήρι http://pla.gr/catalog/product_info.php?cPath=2_78&products_id=1666

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 07, 2014, 10:20:54 πμ »
Νομίζω ότι είναι δύσκολο να τα βγάλεις τώρα πια. Θέλει πολλή προσοχή μην γίνει ζημιά.
Υπάρχει και ο τρόπος να τα σπρώξεις πιό μέσα με ζουμπά-καρφωτήρι http://pla.gr/catalog/product_info.php?cPath=2_78&products_id=1666

Eίχα αγοράσει αυτό http://pla.gr/catalog/product_info.php?cPath=2_78&products_id=2446  και δούλεψε μέχρι που κάρφωσα τα bulwarks , μετά χάλασε....

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 07, 2014, 10:27:19 πμ »
Καλημέρα, πρωί πρωί με την αυγούλα έτριψα και την στοκαρισμένη γάστρα. Παραθέτω μερικές φωτογραφίες.

Αποσυνδεδεμένος xristos2

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: peiraias
  • modelclub.gr
Απ: BLUENOSE II By Artesiana Latina
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 07, 2014, 07:15:57 μμ »
νομιζω πρεπει να την περασεις ενα γκριζο χρωμα για να φαινονται καλυτερα οι ατελειες και να επισκευασεις οπου χρειαζεται πριν συνεχισεις
περιμενε και την γνωμη αλλων....
θυμαμε ενα χρωμα πρεπει να λεγεται ασταρι;; σε γκριζο το οποιο μοιαζει με μπογια και βαφεις κανονικα με πινελο, αλλα μπορεις να το τριψεις μια χαρα με το ντουκοχαρτο και αυτο τριβεται σαν στοκος και φτιαχνει μια πολυ ομορφη επιφανεια ετοιμη για βαψιμο. το χρησιμοποιουν στον αερομοντελισμο
πουλανε παντου στα χρωματοπωλεια

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 07, 2014, 07:39:44 μμ »
νομιζω πρεπει να την περασεις ενα γκριζο χρωμα για να φαινονται καλυτερα οι ατελειες και να επισκευασεις οπου χρειαζεται πριν συνεχισεις
περιμενε και την γνωμη αλλων....
θυμαμε ενα χρωμα πρεπει να λεγεται ασταρι;; σε γκριζο το οποιο μοιαζει με μπογια και βαφεις κανονικα με πινελο, αλλα μπορεις να το τριψεις μια χαρα με το ντουκοχαρτο και αυτο τριβεται σαν στοκος και φτιαχνει μια πολυ ομορφη επιφανεια ετοιμη για βαψιμο. το χρησιμοποιουν στον αερομοντελισμο
πουλανε παντου στα χρωματοπωλεια

Σε ευχαριστώ φίλε χρήστο, ναι θα περιμένω να μου πουν και άλλοι με μεγαλύτερη εμπειρία απο μένα σχετικά με βαψίματα χρώματα και υλικά , γιατί εγώ είμαι άσχετος!!!

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 07, 2014, 07:46:23 μμ »
Και ναι, με το παρακάτω εργαλείο το οποίο ήταν μυτερό και αφού το λίμαρα για να μην γλιστράει , κατάφερα και έβαλα όλα τα καρφάκια πιο μέσα χωρίς ευτυχώς να κάνω ζημιά.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 08, 2014, 09:51:18 πμ »
Καλημέρα , μετά το τρίψιμο του στόκου στην γάστρα και τον τελευταίο έλεγχο για μικροδιορθώσεις, σειρά έχει η προετοιμασία για βαφή . Και επειδή είμαι άσχετος με χρώματα, υλικά κλπ, θα ήθελα την βοηθειά σας . Sealer νίτρου η Αστάρι για το κλείσιμο των πόρων του ξύλου;
Ακρυλικά χρώματα νερού η Enamel;  Το βάψιμο θα γίνει με αερογράφο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 08, 2014, 01:42:15 μμ »
Καλησπέρα , παραθέτω μερικές φωτογραφίες  αφού έχω βάλει τα καρφιά μέσα .Στοκαρισμένο και τριμμένο.

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Δημήτρης
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 09, 2014, 11:05:47 πμ »
Καλημέρα, το στοκάρισμα και το τρίψιμο τελείωσαν. Τα καρφάκια μου χάλασαν το νευρικό σύστημα... Ποτέ ξανά.. καρφάκια τέλος. Μερικές φωτογραφίες.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
    • coarse landscapes
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 09, 2014, 11:59:37 πμ »
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Το ωραιότερο σημείο της ξύλινης κατασκευής είναι αυτό: όταν στοκάρεις και τρίβεις για να δώσεις το τελικό σχήμα πριν το βάψιμο. Για τα καρφάκια, τι να πω. Δεν τα πολύχρησιμοποιώ αλλά δεν το βρίσκω και τόσο τραγικό πρόβλημα όταν τα τοποθετώ, αντίθετα με έχουν βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις... Ίσως την επόμενη φορά "συνεργαστούν" καλύτερα, για αυτό ποτέ μη λες ποτέ.

Tags: