Αποστολέας Θέμα: Χρήση παρκετίνης  (Αναγνώστηκε 19408 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Μαρούσι
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
Χρήση παρκετίνης
« στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 12:12:48 μμ »
Παιδιά καλημέρα. Διάβασα κάποια πράγματα εδώ μέσα αλλά είναι μάλλον εύκολο να μπερδευτεί κανείς και να την κάνει την πατάτα. Έτσι λοιπόν θέλω να ρωτήσω.
Έστω ότι έχω να βάψω ένα μοντέλο αεροσκάφους. Το βάφω λοιπόν και θέλω να χρησιμοποιήσω παρκετίνη μετά το βάψιμο. Κατ' αρχήν όπως είναι βαμμένο και εννοείται και στεγνωμένο, βάζω τα αυτοκόλητα και μετά περνάω την παρκετίνη ώστε να τα καλύψει και αυτά και να κλειδώσει χρώμα και αυτοκόλητα. Σωστά; Μετά προχωράω στις όποιες φθορές  και μετά; Τέρμα ή θα πρέπει να περάσω και κάποιο ματ βερνίκι; Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να είναι ακρυλικό; Το wash που θα κάνω με λάδια αραιωμένα με white spirit δε θα πειράξει την παρκετίνη;
Και τέλος ποια παρκετίνη χρησιμοποιείτε; Πήγα να πάρω αλλά στο σούπερ μάρκετ είχε μόνο την overlay η οποία είναι λέει και αυτογυάλιστη αλλά από ότι είδε ρε παιδιά αυτή δεν είναι διάφανη. Είναι γαλακτώδης. Κάνει;
Συγνώμη αν σας έπρηξα...

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
Απ: Χρήση παρκετίνης
« Απάντηση #1 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 12:34:41 μμ »
Έχουμε και λέμε:

Πριν περάσουμε τα σήματα περνάμε ένα γκλος βερνίκι για να μην μας κάνουν silvering τα σήματα και για να κάτσουν καλύτερα. Μετά τα καλύπτουμε πάλι με ένα γκλος βερνίκι.

Το φινίρισμα που θα κάνεις εξαρτάται από το πραγματικό. Συνήθως τα αεροσκάφη είναι ματ.

Η παρκετίνη είναι ένα ισοδύναμο ακρυλικού γκλος βερνικιού.

Τα λάδια αραιωμένα με white spirit δεν επηρεάζουν την παρκετίνη αν έχει στεγνώσει καλά.

Η πιο κοινή παρκετίνη είναι η long shine της johnson. Τώρα τελευταία έχουν αλλάξει την ετικέτα και γράφει και pronto επάνω.

Αποσυνδεδεμένος ramfighter

• Xrepi Model Collector
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
« Απάντηση #2 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 12:37:05 μμ »
Παρκετίνη χωρίς κερί.

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Ηλιούπολη (αλλά δεν ξεχνώ τους Αμπελόκηπους)
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #3 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 12:46:11 μμ »
Πραγματικά είσαι μπερδεμένος!

Γράφω τα βήματα που ακολουθώ εγώ.

::arrowred::Βάψιμο μοντέλου
 ::arrowred:: Ψέκασμα με ακρυλικό gloss βερνίκι ( ή παρκετίνη, θα τα πούμε πιό κάτω γι αυτό...). Η δουλειά μπορεί να γίνει και με πινέλο, αλλά ενδείκνυται η χρήση αερογράφου. Το βερνίκι και η παρκετίνη έχουν το πλεονέκτημα ότι "σφραγίζουν¨το χρώμα
 ::arrowred:: Τοποθέτηση χαλκομανιών (τα...αυτοκόλητα που γράφεις). Για την καλύτερη τοποθέτηση τους χρησιμοποείς  decal   setter και decal  softer. Τα απλώνεις με πινελάκι κι όχι τις...βουρτσάρες που δίνει το μπουκάλι!
 ::arrowred:: Wash με λάδια.  Ανάλογα με το χρώμα του μοντέλου. Στην πλειοψηφεία των περιπτώσεων ένα raw umber είναι μιά χαρά. Εναλλακτικά, asphalt, ή και paynes gray ( για γκρί καμουφλάζ). Μιας και αναφέρεσαι σε αεροπλάνα δεν χρειάζεται φίλτρο ( για αυτό και δεν το αναπτύσσω).
 ::arrowred::Αφήνεις το wash μία ημέρα.  Στην συνέχεια με μια νωπή με white spirit μπατονέτα ,  ή χαρτί κουζίνας σκουπίζεις την επιφάνεια. Το περισσεύμα φεύγει και μένεις με το  wash  μέσα στα πάνελς ή γύρω από τις εξωγκωμένες επιφάνειες.  Εάν θέλεις να δώσεις μία υφή φίλτρου και post shade  στο μοντέλο την δουλειά αυτή την κάνεις με πινέλο. Πολύ πιό χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!
 ::arrowred::Ματ μετά τα παραπάνω. Ανακινείς καλά το μπουκάλι γιατί εάν δεν το κάνεις υπάρχει ο κίνδυνος απλά να μην ματάρει. Μιλά παθών :oops:

Υλικά που χρησιμοποιείς
Εάν επιμένεις στην παρκετίνη η Long Shine που γράφθηκε. Εάν θες να κάνεις καλή δουλειά, πήγαινε στην σειρά της  Winsor & Newton , πάρε Mat και  Gloss βερνικι κι ένα  Sans Odor  ( άοσμο white spirit) και είσαι κομπλέ

::salut::

type less model more

Αποσυνδεδεμένος Sernak

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Που είπες;;
« Απάντηση #4 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 01:00:26 μμ »

Υλικά που χρησιμοποιείς
Εάν επιμένεις στην παρκετίνη η Long Shine που γράφθηκε. Εάν θες να κάνεις καλή δουλειά, πήγαινε στην σειρά της  Winsor & Newton , πάρε Mat και  Gloss βερνικι κι ένα  Sans Odor  ( άοσμο white spirit) και είσαι κομπλέ

Θα συμφωνήσω με τον Guderian. Δεν έχω μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την παρκετίνη, απ' την άλλη  η W&N όντως βγάζει πολύ καλά βερνίκια. Ειδικά τα ακρυλικά της.

Παρεπιμπτόντως, η παρκετίνη που αναφέρεις - αυτή με την γαλακτώδη μορφή - πρέπει να είναι αυτή που έχει κερί μέσα.
There are only two types of aircraft, fighters and targets.

Αποσυνδεδεμένος Skylane

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Κ.Πατήσια
  • Άκης IPMS 1287
« Απάντηση #5 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 01:14:47 μμ »
Εγώ πάντος την παρκετίνη την χρησιμοποιώ  για τα γυαλίσω το πάτωμα του σπιτιού μου.
Μεχρι και πατιναζ κανει η κορη μου με τις καλτσες επειδη γλυστραει πολλή.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • I'll be back soon......I hope
« Απάντηση #6 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 01:18:55 μμ »
Και'γω δεν είμαι λάτρης της παρκετίνης...εκτός του future που για τις καλύπτρες είναι φανταστικό.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #7 στις: Ιανουαρίου 09, 2013, 01:31:45 μμ »
Πραγματικά είσαι μπερδεμένος!

Γράφω τα βήματα που ακολουθώ εγώ.

::arrowred::Βάψιμο μοντέλου
 ::arrowred:: Ψέκασμα με ακρυλικό gloss βερνίκι ( ή παρκετίνη, θα τα πούμε πιό κάτω γι αυτό...). Η δουλειά μπορεί να γίνει και με πινέλο, αλλά ενδείκνυται η χρήση αερογράφου. Το βερνίκι και η παρκετίνη έχουν το πλεονέκτημα ότι "σφραγίζουν¨το χρώμα
 ::arrowred:: Τοποθέτηση χαλκομανιών (τα...αυτοκόλητα που γράφεις). Για την καλύτερη τοποθέτηση τους χρησιμοποείς  decal   setter και decal  softer. Τα απλώνεις με πινελάκι κι όχι τις...βουρτσάρες που δίνει το μπουκάλι!
 ::arrowred:: Wash με λάδια.  Ανάλογα με το χρώμα του μοντέλου. Στην πλειοψηφεία των περιπτώσεων ένα raw umber είναι μιά χαρά. Εναλλακτικά, asphalt, ή και paynes gray ( για γκρί καμουφλάζ). Μιας και αναφέρεσαι σε αεροπλάνα δεν χρειάζεται φίλτρο ( για αυτό και δεν το αναπτύσσω).
 ::arrowred::Αφήνεις το wash μία ημέρα.  Στην συνέχεια με μια νωπή με white spirit μπατονέτα ,  ή χαρτί κουζίνας σκουπίζεις την επιφάνεια. Το περισσεύμα φεύγει και μένεις με το  wash  μέσα στα πάνελς ή γύρω από τις εξωγκωμένες επιφάνειες.  Εάν θέλεις να δώσεις μία υφή φίλτρου και post shade  στο μοντέλο την δουλειά αυτή την κάνεις με πινέλο. Πολύ πιό χρονοβόρα αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο!
 ::arrowred::Ματ μετά τα παραπάνω. Ανακινείς καλά το μπουκάλι γιατί εάν δεν το κάνεις υπάρχει ο κίνδυνος απλά να μην ματάρει. Μιλά παθών :oops:

Υλικά που χρησιμοποιείς

Παιδιά ευχαριστώγια τις απαντήσεις σας. Η σειρά που αναφέρεις (Winsor & Newton) είναι σειρά με μοντελιστικά χρώματα; Ή τα βρίσκω κάπου αλλού; Είναι ακρυλικά; Και αν ναι τι γίνεται εάν έχω βάψει με σμάλτα της Humbrol ή της Revell;

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #8 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 08:44:30 πμ »
Τα βρίσκεις στο Πλαίσιο. Τα χρησιμοποιείς είτε με ακρυλικά είτε με σμάλτα.

type less model more

Αποσυνδεδεμένος Δημήτρης Σιόλος

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αγρινιο
  • Δημήτρης Σιόλος-IPMS 1314
« Απάντηση #9 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 09:10:37 πμ »
Ακρυλικά βερνίκια της Talens έχει δοκιμάσει κανένας; Έχω ένα ματ από χρόνια και δίνει πολύ καλή υφή, κι έλεγα να το δοκιμάσω στο F-16

Αποσυνδεδεμένος than.fot

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #10 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 09:44:45 πμ »
για να μην ανοιγω νεο θεμα, βαζω μια νουμπιστικη απορια μου σχετικα με το περασμα των χαλκομανιων....Εχουμε κανει ολα τα προηγουμενα καλα, εχουμε σφραγισει και το χρωμα με βερνικι ή παρκετινη...Πειτε οτι ξαφνικα βλεπω οτι απο το σετακι μου εχει τελειωσει το 1ο υγρο decal -
1) μπορω να βαλω κατευθειαν την χαλκομανια ή να περασω τοπικα ακομα λιγο βερνικι ?
2) στη συνεχεια, χωρις να εχω περασει το 1ο υγρο decal, εχει νοημα να περασω απο πανω το 2ο ή απλα μπορω να το κλεισω με βερνικι ?

(η ουσια της ερωτησης κυριως ειναι για το σετακι αν μπορει να χρησιμοποιηθει καθε υγρο του και χωρια ή αν δεν θα εχουν αποτελεσμα)

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #11 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 12:03:37 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Θα δοκιμάσω τα βερνίκα που προτείνετε. Αυτά διαλύονται με το δικό τους διαλυτικό; Ή μπορώ να χρησιμοποιήσω και κάτι άλλο;
Επίσης, όσοι χρησιμοποιείτε παρκετίνη, την αραιώνεται ή όχι; Και αν ναι, φαντάζομαι με νερό;

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #12 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 12:16:43 μμ »
1) μπορω να βαλω κατευθειαν την χαλκομανια ή να περασω τοπικα ακομα λιγο βερνικι ?
Εφόσον έχεις περάσει γυαλιστερό βερνίκι (ή παρκετίνη), φυσικά και μπορείς.

2) στη συνεχεια, χωρις να εχω περασει το 1ο υγρο decal, εχει νοημα να περασω απο πανω το 2ο ή απλα μπορω να το κλεισω με βερνικι ?
Ναι, εφόσον χρειάζεται...

(η ουσια της ερωτησης κυριως ειναι για το σετακι αν μπορει να χρησιμοποιηθει καθε υγρο του και χωρια ή αν δεν θα εχουν αποτελεσμα)
Ναι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε συνδυασμό είτε ανεξάρτητα ανάλογα με τις ανάγκες.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #13 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 12:21:21 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Θα δοκιμάσω τα βερνίκα που προτείνετε. Αυτά διαλύονται με το δικό τους διαλυτικό; Ή μπορώ να χρησιμοποιήσω και κάτι άλλο;
Συνήθως αναφέρεται πάνω στη συσκευασία το απαιτούμενο διαλυτικό.

Επίσης, όσοι χρησιμοποιείτε παρκετίνη, την αραιώνεται ή όχι; Και αν ναι, φαντάζομαι με νερό;
Προσωπικά δεν την αραιώνω ποτέ. Πινέλα, αερογράφοι κλπ καθαρίζοναι με Azax.
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

Αποσυνδεδεμένος Guderian

• Δημήτρης Τσιτσόπουλος
  • Scale 1/35
  • *
  • SCHΝELLER ALS HEINZ
« Απάντηση #14 στις: Ιανουαρίου 10, 2013, 12:47:32 μμ »
H παρκετίνη ψεκάζεται όπως είναι και  ύστερα ο αερογράφος μπορεί να καθαριστεί με άζαξ, όπως γράφει σωστά ο ΓΚ.

Στα βερνίκια της W&N βάζω για αραίωση είτε απεσταγμένο νερό ( αυτό που χρησιμοποιείται για το σίδερο) ή άζαξ. Μερικές φορές μαζί με τα gloss βερνίκια  μπαίνει και μία σταγόνα γκρί (light grey) χρώμα  Αυτό δημιουργεί μία εικόνα fading  στην ψεκασμένη επιφάνεια :wink:

Ο πλέον σίγουρος τρόπος για να αποφευχθεί το silvering στις χαλκομανίες, είναι να περαστεί με future η χαλκομανία αφού έχει τοποθετηθεί στην επιφάνεια του μοντέλου. Υπάρχει βεβαίως και η άλλη άποψη που αναφέρει ότι το silvering εξαφανίζεται  έτσι κι αλλιώς με την χρήση   φίλτρων, wash και ματ βερνικιού.

Διαλέγεις και παίρνεις.

type less model more

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #15 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 12:39:28 πμ »
Αν δεν κάνω λάθος το future είναι επίσης παρκετίνη. Αλλά κυκλοφορεί στην Ελλάδα; Είχα την εντύπωση ότι κυκλοφορεί στο εξωτερικό μόνο. Λάθος;

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #16 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 12:26:04 μμ »
Δεν έχεις λάθος. Μόνο στο εξωτερικό και με άλλη ονομασία πλέον.
Στην Ελλάδα γίνεται εισαγωγή σε μικρές ποσότητες από το κατάστημα νομίζω στις Σέρρες.
Διαφορά πάντως με την εδώ παρκετίνη δεν έχει σε χρήση για μη διαφανή κομμάτια. Η γαλακτώδης απόχρωση, δεν μας ενοχλεί σε κάτι, ούτε θαμπώνει τα χρώματα.
Η ύπαρξή της έχει να κάνει με το ότι τα πατώματα στην Ελλάδα τα χτυπά πολύ περισσότερος ήλιος από ότι στο εξωτερικό, όπου οι παρκετίνες είναι διάφανες.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #17 στις: Ιανουαρίου 11, 2013, 02:11:25 μμ »
Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας παιδιά. Έχω πολλά χρόνια να ασχοληθώ με το αντικείμενο και τώρα που επιστρέφω ανακαλύπτω ότι εσείς που είσασταν μάχιμοι όλο αυτόν τον καιρό έχετε ανακαλύψει πολλούς τρόπους για πολλά πράγματα. Πράγμα που είναι πολύ καλό. Κρίμα μόνο που δεν υπάρχουν και τα περιοδικά που υπήρχαν παλιά. Υπάρχει όμως το ίντερνετ και έτσι έχουμε και πάλι ενημέρωση...

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #18 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 10:00:03 πμ »
Παιδιά καλημέρα και πάλι. Βρήκα τελικά χθες την LongShine που μου είπατε, αλλά και αυτή από ότι είδα είναι γαλακτώδη. Είναι η σωστή ή έχει και άλλη διάφανη;

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #19 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 10:03:10 πμ »
Δεν υπάρχει διαφανή παρκετίνη στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι ο ήλιος (νομίζω το έγραψα κάπου). Με αυτή θακάνεις τη δουλειά σου μια χαρά. Μην το φοβάσαι δεν αλλοιώνει τις αποχρώσεις...

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #20 στις: Ιανουαρίου 16, 2013, 01:28:52 μμ »
Ok, σε ευχαριστώ πολύ. Το είχες όντως γράψει παραπάνω, αλλά νόμιζα ότι η συγκεκριμένη ήταν διαφανής, Αυτή η εντύπωση μου είχε μείνει γενικότερα. Τώρα λοιπόν μένει να τη δοκιμάσω...

Αποσυνδεδεμένος picos

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 09, 2013, 03:45:53 μμ »
Συναδελφοι πριν το wash και μετα την τοποθετηση των decals δεν πρεπει να ξανασφραγισουμε το χρωμα?

Συνδεδεμένος alex83

• IPMS HELLAS 1315
  • MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Aθηνα
  • Fail to prepare is prepare to fail...
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 09, 2013, 04:32:27 μμ »
Συναδελφοι πριν το wash και μετα την τοποθετηση των decals δεν πρεπει να ξανασφραγισουμε το χρωμα?
Μπορείς να το κάνεις αλλά εγώ προσωπικά αποφεύγω να περνάω κ αλλο στρώμα παρκετίνη (συνήθως περναω 2 χερια στην αρχή) κ περναω με παρκετινη μονο τα σηματα :wink: ::salut::
Aλέξανδρος Μαρίνος
FB: AlexSMT
Instagram:alexscalemodeltherapy

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #23 στις: Ιουλίου 29, 2013, 01:36:55 μμ »
Λοιπόν! Μετά από τόσο καιρό που ξεκίνησα το post αυτό και αφού δοκίμασα και την παρκετίνη, χωρίς να ενθουσιαστώ, πήγα επιτέλους και πήρα τα βερνίκια της winsor. Οπότε ότι μπορείτε να μου πέιτε για τη χρήση τους, είναι ευπρόσδεκτο. Όπως π.χ. πως το αραιώνω, με τι κλπ.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #24 στις: Ιουλίου 31, 2013, 03:15:07 μμ »
Την κάνατε για διακοπές, ε; Καλά κάνατε. Ακολουθώ κι εγώ άμεσα...