Αποστολέας Θέμα: Χρήση παρκετίνης  (Αναγνώστηκε 19643 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος SHAGRATHI

• Ανθλγός (ΜΧ) Σαουρίδης Δημήτριος
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Florida
  • Civil Engineer - Project Manager
Απ: Χρήση παρκετίνης
« Απάντηση #75 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 05:12:55 μμ »
Ρε παιδιά έχει προσέξει κανείς αν λήγει το προϊόν (παρκετίνη);

αδερφέ το μέλι, η ζάχαρη, το αλάτι και καμιά 5-6 προϊόντα δεν χαλάνε ποτέ, όλα τα άλλα έχουν ημερομηνία λήξης.
21ος ΛΜΧ, 21η ΤΘΤ Κομοτηνή.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #76 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 05:17:41 μμ »
αδερφέ το μέλι, η ζάχαρη, το αλάτι και καμιά 5-6 προϊόντα δεν χαλάνε ποτέ, όλα τα άλλα έχουν ημερομηνία λήξης.
Η παρκετίνη δεν έχει ενεργά συστατικά όμως... Τι να λήξει;
Στο μπουκάλι πάντως δεν αναγράφεται ούτε ημερομηνία λήξης αλλά ούτε και τίποτα σχετικό.
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος gkontog

• Scale 1/24
  • Τόπος: Αθήνα
  • Τόσα πολλά μοντέλα, τόσος λίγος χώρος...
« Απάντηση #77 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 05:19:39 μμ »
Στο μπουκάλι πάντως δεν αναγράφεται ούτε ημερομηνία λήξης αλλά ούτε και τίποτα σχετικό.
Ακριβώς, αν έληγε κάποια στιγμή ο κατασκευαστής θα ήταν υποχρεωμένος να το αναφέρει για να μπορέσει να την πουλήσει στην ΕΕ. Τώρα αν κρατάει 120+ χρόνια δεν το ξέρω...
Τα πιο διάσημα τελευταία λόγια στο σύμπαν: Σβήστα, έχω πάρει backup!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #78 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 05:22:44 μμ »
και τα βερνίκια δεν έχουν ημερομηνία λήξης αλλά μετά από 15-20 χρόνια αλλοιώνεται η χημική τους σύσταση. Να στείλω σε όποιον θέλει ένα humbrol matt & satin που είναι 18 το πουλάκι μου και πετάει κομμάτια ο αερογράφος, να μου πει μετά αν λήγει ή όχι.  :lol:

Αποσυνδεδεμένος orck

• .
  • Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: .
« Απάντηση #79 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 07:23:12 μμ »
και τα βερνίκια δεν έχουν ημερομηνία λήξης αλλά μετά από 15-20 χρόνια αλλοιώνεται η χημική τους σύσταση. Να στείλω σε όποιον θέλει ένα humbrol matt & satin που είναι 18 το πουλάκι μου και πετάει κομμάτια ο αερογράφος, να μου πει μετά αν λήγει ή όχι.  :lol:

Spoiler (hover to show)
.

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #80 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 10:47:54 μμ »
αμα λήξει η παρκετίνη, την πουλάνε τώρα με το μνημόνιο πιο φτηνά σαν τα τρόφιμα ή μπα;

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #81 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 11:21:58 μμ »
Spoiler (hover to show)

ήταν αγορασμένα αυτά τα humbrol από τον πατέρα μου από τον Κλαουδάτο στη Θεσσαλονίκη (όταν υπήρχε) και λειτουργούσε μάλλον ως πολυκατάστημα. Στο ένα μπουκαλάκι η τιμή υπάρχει ακόμα 850 δρχ. Οι παλιοί μπορεί να θυμούνται εποχή. Με σημερινά δεδομένα θα έκανε 2,5 ευρώ ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πλέον κάνει 5,5-6 ευρώ.

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #82 στις: Σεπτεμβρίου 07, 2013, 11:27:37 μμ »
 ::ontopic::

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: Αθήνα - Μαρούσι
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #83 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 01:16:47 πμ »
Παιδιά επανέρχομαι μιας και στο μεταξύ προχωράω σε δοκιμές και φτιάχνω ένα μοντέλο. Έχει εναφερθεί σε αυτό το ποστ, αλλά θέλω να σιγουρευτώ. Παρκετίνη ή ακρυλικό βερνίκι περνάμε ανεξάρτητα από το αν το χρώμα που χρησιμοποιήσαμε είναι σμάλτο ή ακρυλικό; Θέλω να δοκιμάσω την παρκετίνη συγκεκριμένα.

Αποσυνδεδεμένος melpas1013

• Διαχειριστής
  • Scale 1/24
  • Τόπος: Όπου αργεί να ξημερώσει NOT! Όπου δεν θα ξημερώσει ποτέ...
  • Στούμπανος Κώστας
    • Image
« Απάντηση #84 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 01:45:42 πμ »
Το τι βερνίκι θα χρησιμοποιήσεις δεν έχει να κάνει με τον τύπο του υποκειμένου χρώματος αλλά με το τι wash θα χρησιμοποιήσεις στη συνέχεια. Ετσι για enamel wash περνάς ακρυλικό βερνίκι και αντίστροφα.

Αντώνη πρέπει να το κοιτάξεις αυτό, που δεν θυμάσαι τι ρωτάς πριν από 10 ημέρες και μετά το ξαναρωτάς. Ή αυτό, ή μας κάνεις πλάκα και μάλιστα αίσχιστου είδους. Δηλαδή έλεος... :evil: :evil: :evil: :evil:

Αποσυνδεδεμένος Kostis Pap

• Scale 1/35
  • *
    • coarse landscapes
« Απάντηση #85 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 09:31:14 πμ »
Παιδιά επανέρχομαι μιας και στο μεταξύ προχωράω σε δοκιμές και φτιάχνω ένα μοντέλο. Έχει εναφερθεί σε αυτό το ποστ, αλλά θέλω να σιγουρευτώ. Παρκετίνη ή ακρυλικό βερνίκι περνάμε ανεξάρτητα από το αν το χρώμα που χρησιμοποιήσαμε είναι σμάλτο ή ακρυλικό; Θέλω να δοκιμάσω την παρκετίνη συγκεκριμένα.
Ναι, περνάμε ανεξάρτητα από το υπόστρωμα και ανάλογα με το τι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στο wash. Αν βάλεις παρκετίνη, στο wash θα χρησιμοποιήσεις σμάλτα ή λάδια.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #86 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 09:33:01 πμ »
Φίλε melpas1013 δεν έχω καμία διάθεση να σας κάνω πλάκα και μάλιστα αισχίστου είδους. Όπως βλέπεις στο τελευταίο ποστ, το λέω ότι έχει ήδη αναφερθεί εδώ μεσα, αλλά ήθελα να σιγουρευτώ. Ο λόγος έιναι ότι κοιτάζοντας και σε άλλα ποστ βλέπω ότι γίνεται εκετενής αναφορά για χρήση της παρκετίνης με σμάλτα, αλλά όχι και τόσο με ακρυλικά. Εγώ έβαψα με ακρυλικά και ήθελα να σιγουρευτώ για το αν μπορώ να βάλω παρκετίνη ή όχι. Δεν είναι θέμα απώλειας μνήμης ή πλάκας.
Απλά ή ανησυχία και αμφιβολία του πρωτάρη μιας και πρώτη φορά χρησιμοποιώ τέτοια υλικά αλλά και αερογράφο.
Συγνώμη πάντως από όποιον του έγινα βάρος... Ίσως να είναι καλύτερα να κάνω δοκιμές πάνω στα ίδια τα μοντέλα.

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #87 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 09:34:24 πμ »
Ναι, περνάμε ανεξάρτητα από το υπόστρωμα και ανάλογα με το τι θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε στο wash. Αν βάλεις παρκετίνη, στο wash θα χρησιμοποιήσεις σμάλτα ή λάδια.

Σε ευχαριστώ πολύ. Ούτως ή άλλως τα wash τα κάνω συνήθως με λάδια. Οπότε θα χρησιμοποιήσω παρκετίνη.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #88 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 09:54:59 πμ »
Φίλε Αντωνη ,καλημέρα ....να πω και εγώ μερικά πράγματα μήπως και βοηθήσω στους προβληματισμούς σου.....
Είμαι φαν της παρκετίνης και μπορώ να πω οτι τις περισσότερες φορές μου λύνει τα χέρια.Εχω πειραματιστεί πάρα πολύ με δαυτην και στην παρούσα φάση δεν την αντικαθηστώ με κανένα γκλος βερνίκι!
Είτε βάψεις με σμάλτο είτε με ακρυλικό άπαξ και περάσεις παρκετίνη είσαι στην ίδια αφετηρία για τα περαιτέρο που χρειάζεται το μοντέλο...κάποια από τα ακρυλικά ας πούμε οτι είναι της ίδιας βάσης με την παρκετίνη αφού και τα δυο μπορούν να αραιωθούν με νερό ,οταν όμως τα ακρυλικά στεγνώσουν καλά ,κανένα άλλο ακρυλικό ,ή άλλο υλικό με την ιδια βάση δεν μπορεί να τα αλλοιώσει.....

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #89 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 09:59:31 πμ »
Κατάλαβα. Γιατί έκανα το εξής: Πέρασα το μοντέλο (ένα παλιό στο οποίο κάνω κάποιες δοκιμές) με ακρυλικό spray της Humbrol. Το άφησα να στεγνώσει για 1,5 μέρα και μετά πέρασα την παρκετίνη με τον αερογράφο. Αυτό που παρατήρησα είναι ότι σε κάποια σημεία ήταν σαν να ξέβαψε λίγο. Όταν στέγνωσε όμως και η παρκετίνη, όλα φαίνονταν μια χαρά. Οπότε μάλλον θα πρέπει να αφήνω το χρώμα να στεγνώνει για πάνω από 2 μέρες.

Αποσυνδεδεμένος c.nemo

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Κερκυρα ...Τόπος των απήδαλων πλοίων των Φαιακων.
  • σταμάτης άνθης
« Απάντηση #90 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 10:03:55 πμ »
Σπρέι τέτοιο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ...επίσης εγώ την περνάω με πινέλο ,άρα έχω μεγαλύτερη πίεση στην επιφάνεια .....χρώμα ακρυλικό ή σμάλτο δεν μου έχει κουνηθεί......πολλές φορές 4-5 ώρες αφού βάψω ,περνάω την παρκετίνη ...με τα παραπάνω αποτελέσματα που σου ανέφερα πάντα!!!

"Νίκησα; Νικήθηκα; Τούτο μονάχα ξέρω: είμαι γεμάτος πληγές και στέκομαι όρθιος."
Ν. Καζαντζάκης, 1883-1957

Αποσυνδεδεμένος galant

• Scale 1/72
  • *
  • Γαλενιανός Αντώνης
    • ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ
« Απάντηση #91 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2013, 11:46:51 πμ »
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Το spray το χρησιμοποίησα γιατί το μοντέλο θα είναι μονόχρωμο. Οπότε είναι πιο γρήγορο και βολικό. Σε γενικές γραμμές θα βάφω με σμάλτα μιας και έχω πολλά.