Αποστολέας Θέμα: F-5E Tiger Hobby Boss 1/72  (Αναγνώστηκε 7959 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Thomas S.

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Σέρρες
F-5E Tiger Hobby Boss 1/72
« στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:00:34 μμ »
Μετά από 14 περίπου έτη, αποφάσισα την "επανένταξη" στον μικρόκοσμο που δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό και την καρδιά μου. Μετά από μία πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια με το Mirage  F1 της Hasegawa στην 1/72 (όμως "I shall return") δοκιμάζω την τύχη μου με το F-5E της Hobby Boss στην 1/72 που αγοράστηκε από διαδικτυακό κατάστημα του Hong Kong σε "συμβολική τιμή".

Το μοντέλο διαθέτει ικανοποιητική χαραγμένη λεπτομέρεια, καλό κόκπιτ, σωστό σχήμα, αρκετά λεπτομερές σύστημα προσγείωσης, ανοιχτά αερόφρενα, καλύπτρα σε δύο κομμάτια (χωρίς μηχανισμό στήριξης) και καλή εφαρμογή, με ένα σκαλοπατάκι πίσω από τη δεξιά πτέρυγα.

Η πολύ χαμηλή τιμή του μοντέλου έδωσε την ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί το βελτιωτικό σετ της Eduard για το κιτ της Italeri στην 1/72 (καθώς κυκλοφορεί η άποψη ότι το κιτ είναι επανέκδοση του κιτ της Italeri) και το κάθισμα της Pavla που σε γενικές γραμμές είναι σωστότερο από αυτό του κιτ.

Επίσης το κιτ δίνει δυνατότητα για 4 επιλογές, δύο αεροσκαφών του US NAVY- MARINES, ένα της Ελβετικής και ένα της Βραζιλιάνικης αεροπορίας.

Μετά από 15 περίπου ημέρες κατάφερα να τελειώσω το cockpit και να το προσαρμόσω στην άτρακτο. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε στις φώτο. Πρέπει να σημειώσω ότι το σετ της Eduard κυριολεκτικά μεταμορφώνει το χώρο του πιλοτηρίου, αφού περιλαμβάνει μέχρι και τις μανέτες, χειρολαβές εκτίναξης, σωλήνα οξυγόνου, λεπτομερέστατο πίνακα και κονσόλες, καθώς και βελτιωτικά για το σύστημα προσγείωσης, τα αερόφρενα και τις αντίστοιχες θυρίδες. 

Ευτυχώς ή δυστυχώς τα photo etched είναι τόσο λεπτεπίλεπτα κι εγώ δεν διέθετα εμπειρία στη χρήση τους με αποτέλεσμα η πρόοδος της κατασκευής να αργήσει χαρακτηριστικά.  Δεν έχω καταλήξει ακόμη στο καμουφλάζ που θα φορά το μοντέλο, σίγουρα όμως θα είναι ένα από τα δύο που έφερε το αεροσκάφος Νο 23 του US NAVY, με επικρατέστερο, δυσκολότερο και ομορφότερο αυτό : http://www.clubhyper.com/reference/images/f5dp_12.jpg.

Λοιπόν αυτά προς το παρόν και περιμένω τα σχόλια, τις συμβουλές και τις κρίσεις σας. Οι φωτογραφίες ήταν πολύ δύσκολο να τραβηχτούν γιατί δεν διαθέτω σχετική εμπειρία φωτογράφησης τόσο μικρών θεμάτων και αυτές που ανέβασα είναι από τις πιο καθαρές από μεγάλο αριθμό φωτογραφιών.

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τη γυναίκα μου για την υπομονή και κατανόηση που δείχνει στη "λόξα" μου καθώς όλο αυτό είναι κάτι τελείως καινούργιο γι αυτήν. Παρόλα αυτά οι καθαρές φώτο τραβήχτηκαν από εκείνη.

Αποσυνδεδεμένος s-mat

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Αθήνα
  • I'll be back soon......I hope
Απ: F-5E Tiger Hobby Boss 1/72
« Απάντηση #1 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:05:58 μμ »
1ον)καλή επάνοδο στο χόμπι
2ον)η παραλλαγή που διάλεξες είναι αρκετά δύσκολη.Είσαι σίγουρος οτι θέλεις να ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο;Αν,ναι τότε εδώ είμαστε για οποιαδήποτε βοήθεια
3ον)Το κόκπιτ δείχνει καλό αν και νομίζω οτι ένα washάκι στην περιοχή του πατώματος και του καθίσματος θα του "έδινε" το κάτι παραπάνω.Αν έχεις κάνει τότε απλά δεν φαίνεται στις φωτό

καλή συνέχεια και ρώτα για οτιδήποτε

::salut::

Αποσυνδεδεμένος PanPan

• Παναγιώτης :)
  • Moderator
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • xtracolor!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Απάντηση #2 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:07:30 μμ »
Welcome back!!! ʼψογο το πιλοτήριο ::salut:: Αν θέλεις δοκίμασε να τονίσεις μερικούς διακόπτες με κόκκινο και μερικούς με κίτρινο χρώμα :wink: Καλή συνέχεια!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #3 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:13:10 μμ »
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια. Το wash έχει γίνει, αλλά δυστυχώς οι φώτο το αδικούν. Το κάθισμα της Pavla είναι ότι καλύτερο, με φοβερή λεπτομέρεια και το μόνο που θα φαίνεται όταν κλέισει η άτρακτος. Οσο για τους διακόπτες στο πραγματικό αεροσκάφος, τόσο ο πίνακας όσο και οι κονσόλες δείχνουν μαύρους διακόπτες με εξαίρεση την οθόνη του Ραντάρ που τονίστηκε με clear red και το δεξί τμήμα του πίνακα που είναι light grey. Κατά τα λοιπά έγινε το σχετικό drybrushing που ανέδειξε το set της Eduard αν και θα φαίνονται ελάχιστα με το κλείσιμο της ατράκτου

Αποσυνδεδεμένος stathis_am

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Xalandri 4
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #4 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:20:33 μμ »
Φοβερο !!! καλη συνεχεια!!!

παντος δες και τα F-5E tis VFC-111 sundowners...

αν θες κατι διαφορετικο... και ομορφο !!

Καλη συνεχεια και παλι!!

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #5 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:24:26 μμ »
Δεν ειμαι εμπειρος αλλα παρατηρισα οτι το καθισμα ειναι πολυ μακρια απο το χειριστηριο...

Μηπως να το πας λιγο μπροστα??

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #6 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:29:53 μμ »
Νοιώθω λίγο αμήχανα με το να εκτίθεμαι αλλά ταυτόχρονα έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι μεταξύ φίλων. Θέλω να ευχαριστήσω τον dkakos που αμέσως προσφέρθηκε να "δωρήσει" το μηχανισμό ανύψωσης της καλύπτρας από το spare box του. Οσο για το καμουφλάζ και τα σήματα, ήδη είναι υπέρ αρκετά κατά την άποψή μου τα όσα παράχει το κιτ. Δεν σου κρύβω stathis, ότι την εν λόγω καρτέλα με τα σήματα των sundowners την είχα βάλει στη shopping list του Hannant's, αλλά κρίση έχουμε, ας αρκεστούμε σε κάτι λιγότερο.
Οσο για το κάθισμα, δεν είναι κολημένο, απλά τοποθετήθηκε για τη φωτογράφηση

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #7 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:34:36 μμ »
Ωραια τοτε!!! καλη συνεχεια!!

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #8 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:37:54 μμ »
Ενα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισα και συνεχίζω, είναι ότι το light grey της Humbrol με το οποίο βάφηκε το εσωτερικό και το κάθισμα δε στεγνώνει με τίποτε. Αφήνει μία περίεργη υφή, είτε το ψεκάσω είτε το βάψω με πινέλο. Νοιώθεις ότι είναι νωπό, χωρίς να αφήνει όμως χρώμα ή δαχτυλιές. Δε συμπεριφέρεται ως ματ χρώμα, κάτι που ισχύει και για το λευκό

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #9 στις: Σεπτεμβρίου 20, 2012, 11:47:11 μμ »
μηπως ειναι satin ή gloss???  περνατο ενα ματ βερνικακι...  και εμενα το ασπρο παντα μ γυαλιζει περιεργα... :  .

Αποσυνδεδεμένος bill-larisa

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Λαρισα
« Απάντηση #10 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:20:40 πμ »
Καλως ξαναρθες στο χομπυ.Παρα πολυ καλο το κοκπιτ μεχρι στιγμης.
Για την παραλλαγη θα ελεγα να δοκιμασεις μια ευκολη λυση για να μπορεσεις να το πετυχεις.
Τουλαχιστον αυτο εκανα κι εγω με ενα f-5 tiger  που εβαψα με αυτο το σχεδιο σαν καμουφλαζ.(απλα  το δικο μου ηταν αλλα χρωματα)
Βαψε το σκουρο καφε πρωτα σε ολο το αεροσκαφος αφου στεγνωσει  βαλε λωριδες απο blue tak  για να αναπαραστησεις τις ριγες,και μετα απο πανω ριξε το ανοιχτο καφε.
Οταν στεγνωσει αφαιρεις το blue tak  και αυτο ηταν ολο,.Κατω  απο το  blue tak  θα εμφανιστουν ωραιοτατες λωριδες tiger.
Καλη συνεχεια.  ::salut:: ::salut::

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #11 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:26:51 πμ »
Θεωρητικά φίλε bill κατέχω την τεχνική - reverse mottling - στην πράξη δεν ξέρω τι θα πει το χέρι και ο iwata. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Θα δοκιμάσω εξαντλητικά σε παλιό κιτ και θα δούμε. Να είσαι καλά.

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #12 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 12:47:19 πμ »
Χτύπησε ο "δαίμων" του μοντελισμού. Εκλεισα την άτρακτο χωρίς να βάλω βάρος. Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι να μην κάνει "σούζες". Αλλιώς θα αναγκαστώ να το κολλήσω σε βάση.

Αποσυνδεδεμένος felix

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Aθηνα
  • The 3rd Caveman
« Απάντηση #13 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 09:33:14 πμ »
Καλη επανοδο στο χομπυ Θωμα.
Το κιτ της Hobbyboss πρεπει να ειναι ιδιο με το Trumpeter (με ελαχιστα αλλη διαταξη μερικων κομματιων των sprue) που κ αυτο ειναι νομιζω χαραγμενη επανεκδοση του Ιταλερι.
Το καθισμα οντως ειναι αρκετα πισω, βεβαια δεν φταις εσυ σε αυτο, αλλα και δεν μπορεις να κανεις και τιποτα αφου ειναι ετσι σχεδιασμενο το κοκπιτ. Ισως με λιγο τραβηγμα μπροστα, αλλα κ παλι το στικ απεχει αρκετα απο τον πινακα.
Πολυ καλη δουλεια με τα PE και το καθισμα. Αν δεν εχεις κολλησει τις εξαγωγες πεταξε λιγα βαρυδιακια ψαρεματος μεσα και αστα να κυλισουν οσο πιο μπροστα γινεται.
Καλη συνεχεια, πολυ ομορφη αλλα κ δυσκολη παραλλαγη αυτη που διαλεξες. Ανυπομονω να δω βαψιματα να δω πως φαινεται κ η γραμμωση γιατι εμενα μου φανηκε λιγο ρηχη οταν το επιασα στα χερια μου.  ::salut:: ::salut:: ::salut::
Νώντας

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #14 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 10:28:35 πμ »
Felix καλή η ιδέα, δεν έχω κολλήσει τις εξαγωγές, αλλά δεν έχουν βάθος και το κυριότερο δεν επικοινωνούν με το εσωτερικό της ατράκτου. Πάντως το F-5 φαίνεται να ισσοροπεί χωρίς βάρος ::eusa_pray::. Θα δούμε. Οσο για το κάθισμα, τοποθετήθηκε για τη φωτογράφηση, διαφορετικά σε αυτή τη θέση δεν ήταν δυνατό να χωρέσει στον περιορισμένο χώρο του Cockpit. Θα ανεβάσω σύντομα φωτογραφίες από το ενσωματωμένο πιλοτήριο και το συναρμολογημένο πλέον μοντέλο. Οσο για τη γράμμωση, μπήκα στον πειρασμό να την επαναχαράξω (να δώσω βάθος) αλλά προς το παρόν δείχνω εγκράτεια, καθώς φαίνεται ικανοποιητική, εάν δεν το παρακάνω με το βάψιμο

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #15 στις: Σεπτεμβρίου 21, 2012, 11:10:23 πμ »
μηπως ειναι satin ή gloss???  περνατο ενα ματ βερνικακι...  και εμενα το ασπρο παντα μ γυαλιζει περιεργα... :\
Είναι τελείως ματ υποτίθεται αλλά δυστυχώς τα Humbrol γκρι και λευκά έχουν ένα θεματάκι

• ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ 1974 - Α^2
  • Scale 1/48
  • *
  • ΑΘΗΝΑ
« Απάντηση #16 στις: Οκτωβρίου 03, 2012, 03:33:28 μμ »
κανα νεο ειχαμε ?

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Οκτωβρίου 03, 2012, 11:11:47 μμ »
Τελικά είμαι αρκετά πεισματάρης. Για την ιστορία αναφέρω - και αφού μεγάλο μέρος των δημοσιεύσεων χάθηκε λόγω τεχνικών ζητημάτων - ότι το αλεξίνεμο του F-5 καταστράφηκε από συνδυασμό απειρίας και κακών χειρισμών. Αγοράστηκε νέο κιτ, αποκλειστικά για την καλύπτρα και αφού πέρασαν αρκετές ημέρες ενασχόλησης με την επαναχάραξη ενός Mirage F1 της Hasegawa σε 1/72 (που θα ανεβάσω μόλις βρω χρόνο) ξαναέπιασα το "πενταράκι".
Αρχικά μασκαρίστηκε η νέα καλύπτρα, και δοκιμάστηκε στη θέση της. Αποδείχθηκε ότι οι βάσεις του σκοπευτικού ήταν μεγάλες και χρειαζόταν αντικατάσταση. Αυτό έγινε από χαλκόσυρμα και μένει μόνο η τοποθέτηση του σκοπευτικού. Το μοντέλο τρίφτηκε, επαναχαράχτηκε όπου χρειαζόταν, λειάνθηκε και είναι έτοιμο για την κόλληση του αλεξίνεμου, ένα πέρασμα compound της Tamiya για να στρώσει επιδερμίδα και αστάρωμα με το Aircraft Grey της Molak που δίνει εξαιρετικά ματ επιφάνεια (καραματ που λέει κι ο φίλος μου ο Γίωργος).
Προσεχώς κι εφόσον δεν υπάρχουν άλλες κακοτυχίες θα ακολουθήσουν φώτο. Δεν ανεβάζω προς το παρόν για το "κακό μάτι".  :lol:

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #18 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 03:27:43 πμ »
Μετά από αρκετές ημέρες, όπου λόγω δουλειάς το μοντέλο έμεινε πίσω, ξημερώματα Σαββάτου τελείωσε το αστάρωμα, με το Grey της Molak. Ομολογώ, ότι εντόπισα 2-3 ατέλειες, κύρια ατελή στοκαρίσματα, όμως δεν τολμώ να βάλω χέρι. Επίσης η αραίωση του χρώματος δεν ήταν η ιδανικότερη, κύρια στις επάνω επιφάνειες, ενώ σίγουρα ήταν σωστότερη στις κάτω. Για το βάψιμο χρησιμοποιήθηκε ο Iwata Revolution SAR, που αν και αναρόφησης, αποδίδει πολύ καλά. Σειρά έχει το preshading και πάμε για την παραλλαγή.

Περιμένω τη γνώμη σας κι ευχαριστώ για τις όποιες υποδείξεις

Αποσυνδεδεμένος CROW

• magWerVE
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: West side
    • Image
« Απάντηση #19 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 08:33:19 πμ »
Ενα τριψιμο με βρεγμενο 2000αρο ντουκοχαρτο και θα γινει πενα! :wink:

Αποσυνδεδεμένος Bandit59

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αγρίνιο - Σέρρες
  • Γιώργος
    • MODEL TIME
« Απάντηση #20 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 11:25:58 πμ »
Θωμά γίνεται πολύ ωραίο το πενταράκι. Ενα τριψιματάκι όπως είπε ο Crow και θα είναι τζάμι. Ατέλειες δεν μπορώ να δω καθόλου! ::salut:: 

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #21 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 11:54:37 πμ »
Απ' ότι μπορώ να καταλάβω, το τριψιματάκι αναφέρεται στις επάνω επιφάνειες και κύρια στις καμπύλες της ράχης. Κάτω το βάψιμο είναι αδιόρατο και δεν χρειάζεται, ενώ δε θέλω να χάσω και τη ματ επιφάνεια. Ατέλειες υπάρχουν στα σημεία που ενώνονται οι αεραγωγοί με την άτρακτο, στη βάση των πτερύγων και πίσω από τη δεξιά πτέρυγα, όπου το σκαλοπατάκι έδειχνε να έχει εξαφανιστεί, όμως ήθελε λίγο ακόμη τρίψιμο. Τα περίλαβα σήμερα το πρωϊ και τα βελτίωσα. Το βράδυ preshading από αύριο παραλλαγή. Γιώργο δεν έχω 2000 ντουκόχαρτο σου βρίσκεται στο μαγαζί? 8)

Αποσυνδεδεμένος dkakos

• Δημήτρης Κακογιαννάκος, Σύλλογος Μοντελιστών Καβάλας
  • Scale 1/48
  • *
  • Quod in Vita Agimus, In Aeternum Resonat!
    • SWAT sig
« Απάντηση #22 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 02:02:36 μμ »
ʼντε, άντε.. βάφε να δούμε.. :lol:
Τελικά θα πάρει παραλλαγή aggressor?

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #23 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 04:51:37 μμ »
Δημήτρη δε βιαζόμαστε για να μη κάνουμε μ*#@κίες. Οχι ότι δεν θα τις κάνουμε διαφορετικά, αλλά προσπαθούμε να τις περιορίσουμε. Πρέπει να βρω υσηχία, δηλ. να κοιμίσω τα κορίτσια μου και μετά να αυτοσυγκεντρωθώ, να επικαλεστώ τα πνεύματα των προγόνων, να δω το χρησμό του μαντείου, να το συζητήσω με τον αερογράφο, να ρωτήσω το κομπρεσέρ κι αν το πέταγμα των πουλιών είναι στη σωστή κατεύθυνση να ξεκινήσω.
Η παραλλαγή θα είναι aggresor, όμως κάτι πιο γήινο, γιατί δεν νοιώθω και πολύ σίγουρος για τόσο σύνθετη παραλλαγή. Μη ξεχνάς έχω ένα ακόμη ίδιο μοντέλο καβάντζα (κάμπριο φυσικά) οπότε μόλις βρω καλύπτρα ίσως να την δοκιμάσω σε εκείνο.
Η παραλλαγή θα είναι τρίχρωμη καφέ ερημί που του ταιριάζει πάρα πολύ και είναι πιο κοντά στις ικανότητές μου.
Για μία ακόμη φορά κάνω έκκληση στο μοντελιστικό κοινό που μας παρακολουθεί, σε όποιον περισσέυει μία καλύπτρα από F-5E σε 1/72 και θέλει να τη δωρίσει, ας μας διευκολύνει

Αποσυνδεδεμένος dkakos

• Δημήτρης Κακογιαννάκος, Σύλλογος Μοντελιστών Καβάλας
  • Scale 1/48
  • *
  • Quod in Vita Agimus, In Aeternum Resonat!
    • SWAT sig
« Απάντηση #24 στις: Οκτωβρίου 06, 2012, 07:31:24 μμ »
[..] Πρέπει να βρω ησυχία, δηλ. να κοιμίσω τα κορίτσια μου και μετά να αυτοσυγκεντρωθώ, να επικαλεστώ τα πνεύματα των προγόνων, να δω το χρησμό του μαντείου, να το συζητήσω με τον αερογράφο, να ρωτήσω το κομπρεσέρ κι αν το πέταγμα των πουλιών είναι στη σωστή κατεύθυνση να ξεκινήσω.[..]

Πωπώ.. κι εγώ περίπου τα ίδια κάνω, με την μόνη διαφορά οτι διαβάζω και φύλλα τσαγιού!  :lol: :lol:
χεχε... Έχω χρόνο αυτό το Σ/Κ όμως και λέω να καταφέρω να τελειώσω το Harrier με τα βαψίματά του και ίσως κάνω λίγη δουλίτσα στο MiG -15 μέχρι να έρθει το 68 και βάψω κι εκεί...

ʼντε καλά τελειώματα. ::salut::

Tags: f-5e