Αποστολέας Θέμα: Μισείτε τα φωτοχαραγμένα (Photo-Etched) βελτιωτικά και γιατί;  (Αναγνώστηκε 1907 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
(Και καλά, αφού τα μισείτε γιατί τα αγοράζετε, θα πει κάποιος...)
Είναι αλήθεια ότι μερικές φορές τα φωτοχαραγμένα είναι ο μοναδικός τρόπος να αποδοθεί κάποια λεπτομέρεια σε ένα μοντέλο αποφεύγοντας την πολύ -και δύσκολη πολλές φορές- δουλειά του scratch building.
Το να φτιάχνεις επιτυχώς βέβαια κάτι από το μηδέν σίγουρα δίνει την καλύτερη απόλαυση και ικανοποίηση.  Από την άλλη όμως, μερικά εξαρτήματα μεγέθους χιλιοστού ή και λιγότερο δεν μπορείς να τα δημιουργήσεις σχεδόν με τίποτα (λέω σχεδόν γιατί μερικοί έχουν ένα διαβολικό ταλέντο ακόμα και σε αυτά τα αντικείμενα μικροχιλιοστού..).
Σίγουρα όμως τα φωτοχαραγμένα εκτός από ευχή είναι και κατάρα, και σίγουρα θα ήρθε κάποια στιγμή να ομιλήσετε εις άπταιστων γαλλικήν προς τα μικροσκοπικά αυτά κομμάτια.  Τι σας έκανε να το κάνετε αυτό;
Επίσης, χρησιμοποιείτε όλα τα κομμάτια από το σετ ή μόνο μερικά, αποφεύγοντας πχ τα υπερβολικά μικρά και δύστροπα κομμάτια;

Και για να απαντήσω πρώτος... Τα μισώ κυριολεκτικά και δεν ξέρω αν θα αγοράσω ξανά.  Το κακό είναι ότι έχω ήδη πάρει το πλήρες σετ για το F18D και βλέποντας τις οδηγίες μου έρχεται να βάλω τα κλάματα...
Γιατί τα μισώ:
1. Ακατανόητες, δυσνόητες, ανόητες οδηγίες.
2. Μερικές φορές (δηλαδή πάντα!) δεν κολλάνε με τίποτα... Ούτε με κυανοακρυλική, ούτε με εποξική, με τίποτα!... Η μπορεί να δείχνουν ότι έχουν κολλήσει, να τα τραβάς με το χέρι και να μην κουνιούνται καν και όταν τα βάφεις με πινελάκι να μείνουν τα μισά πάνω στις τρίχες!!!!
3. Δεν βάφονται με τίποτα...  Απλά δεν κολλάει η μπογιά.  ʼντε να θέλουν ειδικό αστάρι... Κι' άλλο κόστος δηλαδή.
4. Και ξαφνικά εκεί που παιδεύεις εκείνο το κομματάκι, εκτοξεύεται (θα μου πείτε και το πλαστικό πετάει) και καταλήγει στο πάτωμα όπου ψάχνοντας το βλέπετε ότι το έχετε ήδη βρει και έχετε γεμίσει αίματα το χαλί...!!!
5. Εξαφανίζονται και χώνονται στα πιο κουλά σημεία.  Εδώ υπάρχουν 2 περιπτώσεις. Ή δεν θα το βρεις ποτέ, ή θα το βρεις αφού έχεις τελειώσει όλο το μοντέλο και συνήθως με τον τρόπο 4 με το αίμα να στάζει όχι στο χαλί, αλλά στο φρεσκοβαμμένο μοντέλο (!!)
(Το 5 μου έχει τύχει αλλά απλά δεν το έχω βρει...)

Γιώργος
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
Απ: Μισείτε τα φωτοχαραγμένα (Photo-Etched) βελτιωτικά και γιατί;
« Απάντηση #1 στις: Ιουλίου 29, 2012, 04:33:17 μμ »

Καταρχήν να σου πω ότι συμπάσω γιατί με το MIG-29, το οποίο είναι το πρώτο αεροπλάνο που κάνω και έχει τόσο μεγάλη χρήση φωτοχαραγμένων, έχω πήξει!

Από εκεί και πέρα όμως....
1. Φωτογραφίες!ʼπειρες!Λεπτομερείς και μεγάλης ευκρίνειας είναι η μόνη λύση.
2. ʼπειρη προσοχή στο βάψιμο-πιάσιμο και ελάχιστη κόλα γιατίαλλιώς λιμνάζει και αργεί να στεγνώσει!
3. Με το κλασσικό αστάρι φαίνονται κομπλέ τα δικά μου....
4. Ισχύει!Χθες έφυγε ένα μηχανισμός κίνησης των flaps τον οποίο βρήκα για να ξαναχάσω οριστικά μετά από 1 λεπτό γιατί εκτινάχθηκε από την πίεση της τσιμπίδας.  :evil: :evil: :evil: :evil: Πάλι καλά που είχα 2ο σετ με κοινά κομμάτια.
5. Ισχύει...Μάλλον σε άκυρο χρόνο θα βρω το κομμάτι που έγραψα πριν...

Όμως κάνουν παππάδες!!!!!Προσθέτουν άπειρη λεπτομέρεια στο κιτ ενώ βοηθούν και στην βελτίωση της υπομονής και της εγκράτειας.
Αυτό γιατί με τον καιρό βλέπεις ότι τα "γαλλικά" δεν πιάνουν και γιατί αν βλέπεις πως μόνο αν είσαι ήρομες θα βγει η δουλειά...

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος HARTMANN7

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Αθήνα
  • In Cats We Trust
« Απάντηση #2 στις: Ιουλίου 29, 2012, 06:51:06 μμ »
Δεν  μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με τον Γιώργο...Χρήση P/E έκανα στο F-14 και ακόμα θέλω να δείρω άνθρωπο...
Και δεν μου έφτανε αυτό...πήρα και για το F-105 το οποίο απ ότι διαφαίνεται πάει να με......

Τέσπα η αλήθεια είναι οτι στα Α/Φ δεν είναι τόσο τρομερά όσο στα πλοία που εκεί πραγματικά απογειώνει ένα μοντέλο...

Απο εδώ και πέρα βέβαια θα προσπαθώ να κάνω ότι μπορώ απο μόνος μου ή μόνο ρυτίνες!!!!

Με αυτές τα πάω καλά!!!!
Η αλήθεια είναι πάντως οτι δεν έχω και την πλέον μεγάλη εμπειρία στα P/E..Οπότε δεν είμαι και ο καλύτερος κριτής.

Παρόλα αυτά όσοι χρησιμοποιούν ένα κάρο P/E τους βγάζω το καπέλο!!!!!
Γιώργος Γιαννόπουλος.
IPMS 1282

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #3 στις: Ιουλίου 29, 2012, 08:16:21 μμ »
Τα PE δουλεύονται πιο άντε αν έχεις τα παρακάτω ερεγαλεία...
http://www.hobbytools.com.au/prod820.htm
και...
http://www.hobbytools.com.au/prod819.htm
Το κακό είναι πως είναι ακριβούτσικα.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #4 στις: Ιουλίου 29, 2012, 11:39:11 μμ »
Τα φωτοχαραγμένα είναι θέμα συνήθειας κι εξοικείωσης με το υλικό... με λίγη υπομονή και μεθοδικότητα όλα γίνονται...  :wink: :wink: :wink:

Τα προαναφερθέντα εργαλεία  κατ' εμέ είναι βολικά αλλά δεν αξίζουν ούτε το 1/3 της τιμής τους...  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος Symeon

• MC crew
  • Scale 1/35
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ - Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
« Απάντηση #5 στις: Ιουλίου 29, 2012, 11:59:17 μμ »
Όπως πολύ σωστά λέει και ο Νίκος
Τα φωτοχαραγμένα είναι θέμα συνήθειας κι εξοικείωσης με το υλικό... με λίγη υπομονή και μεθοδικότητα όλα γίνονται...  :wink: :wink: :wink:
Τα συγκεκριμένα τα έχω πάρει από το  the small shop http://thesmallshop.com/index.php?main_page=product_info&cPath=3&products_id=11
http://thesmallshop.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2&products_id=7
είναι πολύ βολικά και πίστεψε με Νίκο για την ποιότητα των υλικών και την κατασκευή τους τα αξίζουν και με το παραπάνω τα λεφτά τους,
 σε σύγκριση με κάτι άλλα που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς.

Αποσυνδεδεμένος dive

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Πειραιάς
  • Βελετάς Δημήτριος - Γεννημένος λάθος εποχή
« Απάντηση #6 στις: Ιουλίου 30, 2012, 01:50:17 πμ »
δυσκολα τοποθετουνται....... εμενα  μου αρεσουν περισσότερο απο τις ανθυγειινες ριτίνες.....
και δινουν αξια και ομορφια σε οτι και να κανεις.

I WALK THE PATH OF THE DARK SIDE

Αποσυνδεδεμένος Ernst Barkman

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #7 στις: Ιουλίου 30, 2012, 04:30:47 πμ »
Μισω και λατρευω τα φωτοχαραγμενα για ολους τους ανωτερω λογους αλλα πιο πολυ απεχθανομαι τα post αυτου του ειδους (χωρις παρεξηγηση) κι επειδη εχουμε φισκαρει απο αυτα τωρα τελευταια π.χ. ποια κολλα θεωρειτε τη καλυτερη,ποιο βερνικι,ποσα πινελα εχετε,τι εφαγα σημερα,σε τι συνθηκες φταρνιζεσθε κτλ...θερμη παρακληση:Οχι αλλο καρβουνο!!!

::glossa:: ::glossa:: ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος mirrage

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #8 στις: Ιουλίου 30, 2012, 08:55:44 πμ »

Τα προαναφερθέντα εργαλεία  κατ' εμέ είναι βολικά αλλά δεν αξίζουν ούτε το 1/3 της τιμής τους...  ::salut::

Σίγουρα είναι πανάκριβα αλλά είναι χρήσιμα.

Παναγιώτης Ελ Σισι

Αποσυνδεδεμένος arcadios

• Ignorantia juris non excusat.
  • Διαχειριστής
  • Scale 1/35
  • Τόπος: Athens-Downtown
    • MC Hellenic Modelling Community
« Απάντηση #9 στις: Ιουλίου 30, 2012, 10:20:49 πμ »
Μισω και λατρευω τα φωτοχαραγμενα για ολους τους ανωτερω λογους αλλα πιο πολυ απεχθανομαι τα post αυτου του ειδους (χωρις παρεξηγηση) κι επειδη εχουμε φισκαρει απο αυτα τωρα τελευταια π.χ. ποια κολλα θεωρειτε τη καλυτερη,ποιο βερνικι,ποσα πινελα εχετε,τι εφαγα σημερα,σε τι συνθηκες φταρνιζεσθε κτλ...θερμη παρακληση:Οχι αλλο καρβουνο!!!

χαλαρά με το κάρβουνο...  κανει και ζέστη σήμερα  ::glossa::

Αποσυνδεδεμένος giwrgosd

• Δορκοφίκης Γιώργος IPMS 1271
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
  • Κατά φαντασίαν πιλότος...
    • IPMS Hellas Facebook Official page
« Απάντηση #10 στις: Ιουλίου 31, 2012, 06:42:30 μμ »
Ε, λοιπόν, εγώ παρεξηγήθηκα!!!  ::glossa:: :lol: :mrgreen:
Βρε να μην μπορούμε να μοιραστούμε τον πόνο μας με τους συνχομπίστες...  :evil: :lol:
Για μερικά θέματα έχεις δίκιο, για το ποια κόλλα, βερνίκι, χρώμα, αερογράφο κλπ χρησιμοποιείτε εγώ τα βρίσκω σχετικά χρήσιμα γιατί βλέπω τι προτιμούν οι περισσότεροι (άρα δεν μπορεί να κάνουν λάθος) και γιατί.
Αν η διαχείριση θεωρεί ότι πρέπει να κλειδώσει και αυτό το θέμα, εκείνοι έχουν τα κλειδιά.  :mrgreen:
 ::salut::
Οποιοδήποτε σχόλιο, τοποθέτηση, δήλωση στο παραπάνω μήνυμα αποτελεί προσωπική άποψη και μόνο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται.

Tags: