Ένα από τα πολλά σχέδια που έχω δει και μπορώ να πω ότι μου αρέσει αρκετά ( επεμβάσεις σίγουρα θα γίνουν ) είναι στην συνημμένη φωτό - θεωρήστε ότι αναφέρομαι στο σχεδιο των γραμμών και όχι απαραίτητα στο ladscape.

Όπως βλέπετε είναι διαστασεων 120Χ150 οπότε εύκολα θεωρώ ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε 120 Χ180. Σε προηγούμενο post μου είχα πει ότι ιδανικά θα ήθελα η μακετα να έχει ένα μέρος με ΒΙ.ΠΕ. και ένα οικιστικό και μια απάντηση που πήρα από τον φίλο ΚοΜο είναι ότι πιθανόν τα πράγματα να είναι λίγο στριμωγμένα.
Ας βάλουμε λίγα μαθηματικά στο τραπέζι. ( ξέρω ότι δεν είναι όλα πάντα μετρήσιμα αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια)
Η επιφανεια που χρησιμοποιώ είναι 21.600 cm2. Τοποθετώντας στην πάνω αριστερή γωνία του σχεδίου μια Βιομηχανική Περιοχή διαστάσεων 40Χ40 cm (1.600 cm2) νομίζω ότι χωράει να αναπτύξω το θέμα. Μοντέλα της Φαλλερ για βιομ κτήρια έχουν περίπου διαστάσεις 12Χ12 (144 cm2) οπότε 3-4 κτηρια + δρόμους + περιβάλλοντας χώρος νομίζω χωρούν άνετα.
Στο κέντρο της μακέτας εντός και γύρω του κεντρικού loop επιφάνεια 60Χ90 cm ( 5.400 cm2) οικισμός. Κάθε σπίτι έχει διαστάσεις περίπου 7Χ7 περ 50cm2 οπότε 15-20 σπίτια είναι 750-1.000cm2 να προσθέσω και τετραπλάσια επιφάνεια για το καθένα για δρόμους + περ.χωρ. δηλ. περίπου 4.000 cm2 οπότε μαζί με τα σπίτια 5.000 άντε να πω 6.000 cm 2 να είμαστε large!
Γραμμές : Υπολογίζω περί τα 9 μέτρα γραμμών μαζί με υπόστρωμα πλάτος 2cm συνολική επιφάνεια max 2.000cm2.
Να βάλω και 2.000 cm2 για διακλαδώσεις σταθμούς και άλλα. Όλα μαζί σύνολο 11.600 cm2. Λίγο παραπάνω από το μισό της επιφάνειας. Tα υπόλοιπα προφανώς βουνά, λαγκάδια κλπ
Η ερώτηση προς του πιο έμπειρους είναι αν θεωρείτε ότι η παραπάνω προσέγγιση στέκει απο απόψεως κατανομής χώρου ή είναι υπερφορτωμένη.
Σημ. Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι σχέδια, δεν θα γίνουν αύριο, σίγουρα θέλουν πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθούν και βεβαίως αρκετό περισσότερο χρήμα από αυτό που διαθέτω αυτή την στιγμή.
Γιάννης Μπ.