Αποστολέας Θέμα: Αρχαριος ερωτήσεις για ξεκίνημα με N scale  (Αναγνώστηκε 12549 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
  • modelclub.gr
Αρχαριος ερωτήσεις για ξεκίνημα με N scale
« στις: Μαΐου 14, 2012, 11:53:02 μμ »
Καλησπέρα στους φίλους του Φόρουμ.
Πρωτο post καλή αρχή.
Τον τελευταίο καιρό διαβάζω εντατικά προκειμένου να ενημερωθώ σχετικά με τον μοντελισμό τρένου που με ενδιαφέρει και λέω τώρα στα γεράματα ( αισίως 45) να ξεκινήσω.
Ο χώρος που μπορώ να χρησιμοποιήσω είναι max 120 x 160 οπότε προσανατολίζομαι στην κλίμακα Ν ώστε να έχω την ευκαιρία στο μέλλον να αναπτύξω κάποιο θέμα που να έχει λίγο περισσότερη πλοκή. Ελπίζω να συμφωνείτε με την προσέγγιση - κάθε πρόταση ευπρόσδεκτη-.
Με μια μικρή έρευνα σε καταστήματα του κέντρου αντιλαμβάνομαι ότι η αγορά μας είναι προσανατολισμένη κυρίως σε ΗΟ ενώ δεν ισχύει το ίδιο ή τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό στην Ευρωπαική.
Τα ερωτήματα μου είναι τα παρακάτω και θα εκτιμούσα την βοήθεια σας.
-Ποια σοβαρά καταστήματα θα προτείνατε για αγορά από το δίκτυο ( πρώτη ματιά έδειξε πχ LOKSHOP.COM ή http://modellbahn-kramm.com, είναι προτεινόμενα??)
-Digital starter set της Fleischmann ή της Τrix στην τάξη των 300 euro  είναι ικανοποιητικά για ξεκίνημα?
- Γενικώς προτείνεται σε εντελώς αρχάριο ξεκίνημα με κλίμακα Ν??

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την βοήθεια σας.

Φιλικά

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος Blitz-X

• ΜΑΝΟΣ ΤΖΩΡΤΖΗΣ
  • Scale 1/32
  • *
  • Τόπος: ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ
  • ΤΟ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ
Απ: Αρχαριος ερωτήσεις για ξεκίνημα με N scale
« Απάντηση #1 στις: Μαΐου 15, 2012, 12:32:04 πμ »
Καλή αρχή συμπατριώτη και καλωσήρθες στην παρέα :mrgreen:

Η Ν είναι μια χαρά και για ξεκίνημα :!:
Καθαρά προσωπική άποψη, προσανατολίσου στην Trix...
Τον Kramm τον συστήνω ανεπιφύλακτα. Έχω ψωνίσει τουλάχιστον 5 φορές και ήταν πάντα ακριβής σε αυτό που δηλώνει ότι πουλάει. Απλά συνήθως είναι λίγο αργός στις αποστολές του, αλλά αν δεν βιάζεσαι είναι μια χαρά :wink:

::salut:: ::salut:: ::salut::
ΜΦΧ

Αποσυνδεδεμένος vasgalanis

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ Μοσχάτο
  • Artificial intelligence can't beat human stupidity
« Απάντηση #2 στις: Μαΐου 15, 2012, 01:28:02 πμ »
welcome.......................

Και τα δύο "μαγαζά" είναι αξιόπιστα . Προσωπικά ψώνιζα (πλέον ο γιός δεν ενδιαφέρεται για μοντελισμό-προτιμά το BOWLING) απο LOKSHOP με visa,ΟΧΙ prepaid. Κανένα πρόβλημα.

Γενικά ΜΗ ΒΙΑΖΕΣΑΙ και προγραμμάτιζε τις αγορές σου ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ.H σωστή παραγγελία έχει πάντα μικρότερο κόστος αποστολής.  Η Trix πρέπει να είναι καλή!!!!!!!!!!!!!!!

ΥΓ: Αν τα βρείς σκούρα με την Ν , έχεις δύο λύσεις-την εξής μια : KORYDALOS :lol: :lol:
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος angkouf

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #3 στις: Μαΐου 15, 2012, 10:21:48 πμ »
Καλή αρχή και απο μένα. Εγώ δεν εχω ψωνίσει απο εδώ αλλά βλέπω καλές τιμές.
Αγγελος

http://www.modellbahnshop-lippe.com/index.asp?l=gb

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Αγία Παρασκευή
  • modelclub.gr
« Απάντηση #4 στις: Μαΐου 15, 2012, 11:24:47 πμ »
Καλώς όρισες και καλή αρχή,

Για τον χώρο που διαθέτεις νομίζω ότι η Ν είναι ιδανική για να κάνεις αρκετά πράγματα. Σε ΗΟ θα είσαι πολύ περιορισμένος.
Γενικά υπάρχουν θέματα για τη Ν στο φόρουμ και για βοήθεια και για ιδέες.

Στα 300EUR βρίσκεις διάφορα starter sets απλά θα πρέπει να σκεφτείς από τώρα αν θες να πας σε ψηφιακό, θέμα-εποχή κλπ για να κινηθείς και στην αγορά αντίστοιχου σετ.

Καλή αρχή

Αποσυνδεδεμένος dionisios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΜΟΣΧΑΤΟ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #5 στις: Μαΐου 16, 2012, 10:09:40 μμ »
Καλή αρχή και από μένα , έχω και εγώ μερικά κυμάτια μηχανών και ένα διπλό σετ της TRIX στην κλίμακα Ν σαν δήγματα γιατί βασικά ασχολούμαι με την ΗΟ.
Νομίζω ότι στο link αυτό http://www.amnizia.org/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=16&id=143146&Itemid=125 θα σε βοηθήσει ο PPANTOS που ασχολείται αποκλειστικά με Ν
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #6 στις: Μαΐου 17, 2012, 02:20:35 μμ »
Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την αμεσότητα των απαντήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι όσο διαβάζεις βρίσκεις απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα.
Βέβαια είναι δύσκολο να καλύψεις όλα τα κενά και σίγουρα είναι πολύ χρονοβόρο, γιαυτό εκτιμώ την βοήθεια σας.
Σαν αρχάριος θα ήθελα επιγραματικά να σημειώσω τα προβλήματα που με απασχολούν.
- Σωστή επιλογή προμηθευτή. Φαίνεται από το φόρουμ αλλά και από τις απαντήσεις σας ότι Lokshop, Lippe, Kramm, είναι καταστήματα αξιόπιστα που γενικώς εμπιστεύεστε. Μάλλον φτάνουν για αρχή.
- Επιλογή μοντέλων. Trix kai Fleischmann είναι οι κύριες επιλογές σας, με την πρώτη να αντιλαμβάνομαι ότι έχει ένα προβάδισμα στις προτιμήσεις σας ώς πιο ποιοτική. Καλά το έχω καταλάβει?? Από την άλλη θέλοντας να ξεκινήσω με ένα digital starter set φαίνεται ότι η Trix έχει ελάχιστη διαθεσιμότητα ενώ η Fleischmann έχει σαφώς περισσότερες επιλογές. Για παράδειγμα   http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Fleischmann/2-2-0-161205-002001-0-0-3-5-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html θεωρείτε ότι είναι αρκετό για ξεκίνημα και επεκτάσιμο για το μέλλον? Από την άλλη  http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Trix/8-2-0-80295-002001-0-0-14-5-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html θα άξιζε τα παραπάνω χρήματα αλλά και τον χρόνο αναμονής έως τον Σεπτέβρη που θα είναι διαθέσιμο?? Αλήθεια τι γνώμη έχετε για τα δύο κοντρόλερ MULTIMAUS και  Selectrix?
-Θέμα μακέτας. Ιδανικά στον χώρο που έχω προαναφέρει θα επιθυμούσα να καταφέρω να φτιάξω-χωρέσω δύο θέματα, ένα οικιστικό και ένα βιομηχανικό (πχ Διυλιστήριο) τι λέτε? τα αντέχει η διάσταση?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας, συγχωρέστε με αν ρωτώ πράγματα που ενδεχομένως έχουν απαντηθεί στο παρελθόν.

Φιλικά

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος dionisios

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΜΟΣΧΑΤΟ
  • modelclub.gr
« Απάντηση #7 στις: Μαΐου 17, 2012, 09:53:52 μμ »
Για και πάλι, θα σου πρότεινα πριν κάνεις οτιδήποτε  κάνε και μια έρευνα για την κλίμακα Τ Τ έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ανερχόμενη σε πολλές αξιόλογες εταιρίες και έχει καλύτερη λεπτομέρεια από την Ν.  Όσο για τα δυο σετ που αναφέρεις είναι διαφορετικών χωρών ,καλό θα ήταν να επιλέξεις κάτι  συγκεκριμένο  και κατά τη γνώμη μου από την αρχή ψηφιακό
carpe diem

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #8 στις: Μαΐου 18, 2012, 10:55:22 πμ »
Γιάννη καλημέρα και πάλι,
Νομίζω ότι αν φτιάξεις τη βάση για τη μακέτα σύντομα θα δυσκολευτείς πολύ να περιμένεις μέχρι το Σεπτέμβρη... Επίσης πρέπει να σκεφτείς αν θες να κάνεις θέμα με συγκεκριμένη χώρα, το ένα σετ είναι γερμανικό το άλλο γαλλικό. 

Για το να τα χωρέσεις και τα 2 θέματα που θες είναι λίγο δύσκολο αν και ρόλο παίζει και με πόση λεπτομέρεια θες να το αποδόσεις. Πάντως και οι πιο παλιοί του φόρουμ νομίζω ότι λένε να μην προσπαθούμε να τα χωρέσουμε όλα σε μια μακέτα. Ξεκίνα με το καλό και όταν βάλεις κάτω τις γραμμές θα δεις και στην πράξη αν σε παίρνει.

Και εγώ αρχάριος είμαι, ξεκίνησα να ασχολούμαι πάλι  μετά από πολλά χρόνια και μετά από 6 μήνες διάβασμα μόνο, μολις πριν 2-3 βδομάδες έφτιαξα τη βάση. Οπότε χρειάζεται υπομονή και να σου αρέσει αυτό που πας να κάνεις.

Καλή συνέχεια

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #9 στις: Μαΐου 21, 2012, 02:21:38 μμ »
Καλημέρα , καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας μέχρι τώρα. Η αλήθεια είναι ότι όσο διαβάζω αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες από τις ερωτήσεις μου έχουν εμφανιστεί πολλάκις στο φορουμ και ζητώ συγγνώμη γιαυτό. Δυστυχώς είναι τόσες πολλές οι απορίες και τόσο μεγάλη η εξεταστέα ύλη οπότε ...
Συνεχίζω.
Προσανατολίζομαι προς ένα starter set οπως αυτό http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Fleischmann/2-2-0-161205-002001-0-0-3-5-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html (τι γνώμη έχετε για την επιλογή? ) με πρόσθετες γραμμές http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Fleischmann/2-2-0-55158-007001-0-0-0-0-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html ώστε να φθάσω στο επιθυμητό μήκος των 9 μέτρων περίπου (ποια άλλη εταιρεία προτείνετε για γραμμες και παρελκόμενα αυτών ). Στο σετ περιλαμβάνονται διακλαδώσεις χειροκίνητες, το ερώτημα μου είναι αν μπορούν στο μέλλον αυτές να γίνουν ηλεκτρικές ή πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαφορετικού τύπου tournouts, ποια θα ήταν συνολικά τα απαιτούμενα υλικά σε αυτήν την περίπτωση.
Θέλοντας να βάλω και δεύτερη μηχανή αντιλαμβάνομαι ότι οι έτοιμες dcc έχουν κόστος περί τα 250 ευρω ενώ dcc ready σαφως χαμηλότερα - ακόμα και με 100 ευρώ. Είναι εύκολο για ασχετο με ηλεκτρονικά να προσθέσει decoder - υπάρχει κάποιο σημείο στο φορουμ ή αλλού που να έχει σαφείς οδηγίες.

ευχαριστώ

Γιάννης Μπ.     

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #10 στις: Μαΐου 22, 2012, 12:04:18 πμ »
Καλημέρα , καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας μέχρι τώρα. Η αλήθεια είναι ότι όσο διαβάζω αντιλαμβάνομαι ότι κάποιες από τις ερωτήσεις μου έχουν εμφανιστεί πολλάκις στο φορουμ και ζητώ συγγνώμη γιαυτό. Δυστυχώς είναι τόσες πολλές οι απορίες και τόσο μεγάλη η εξεταστέα ύλη οπότε ...ΔΙΑΒΑΣΜΑΣυνεχίζω.
Προσανατολίζομαι προς ένα starter set οπως αυτό http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Fleischmann/2-2-0-161205-002001-0-0-3-5-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html (τι γνώμη έχετε για την επιλογή? )ΚΑΛΗ,ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΤΟ ΣΕΤ ΤΗΣ SBB RH4/4 ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ με πρόσθετες γραμμές http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Fleischmann/2-2-0-55158-007001-0-0-0-0-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html ώστε να φθάσω στο επιθυμητό μήκος των 9 μέτρων περίπου (ποια άλλη εταιρεία προτείνετε για γραμμες και παρελκόμενα αυτών ). Στο σετ περιλαμβάνονται διακλαδώσεις χειροκίνητες, το ερώτημα μου είναι αν μπορούν στο μέλλον αυτές να γίνουν ηλεκτρικές NAI ή πρέπει να χρησιμοποιηθούν διαφορετικού τύπου tournouts, ποια θα ήταν συνολικά τα απαιτούμενα υλικά σε αυτήν την περίπτωση.TURNOUT MOTORS +ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΡΕΥΜΑ+ΚΑΛΩΔΙΑ+DECODERS αν είναι ψηφιακές ή control panel για αναλογικέςΘέλοντας να βάλω και δεύτερη μηχανή αντιλαμβάνομαι ότι οι έτοιμες dcc έχουν κόστος περί τα 250 ευρω ενώ dcc ready σαφως χαμηλότερα - ακόμα και με 100 ευρώ. Είναι εύκολο για ασχετο με ηλεκτρονικά να προσθέσει decoder - υπάρχει κάποιο σημείο στο φορουμ ή αλλού που να έχει σαφείς οδηγίες.Αν είναι dcc ready κανένα πρόβλημα ,αν οχι τότε χρειάζεται πολλή δουλειά ,ειδικά να βρείς χώρο για το decoder.
ευχαριστώ

Γιάννης Μπ.   
WWW.O έξυπνος παραδέχεται ,ο πονηρός ελλίσεται ,ο χαζός επιμένει και ο μ@λ@κ@ς ..................εξαιρείται.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #11 στις: Μαΐου 22, 2012, 12:37:36 μμ »
Έχε υπόψη σου ότι αυτές οι γραμμές που βλέπεις είναι flexible και είναι λίγο πιο δύσκολο για κάποιον αρχάριο να τις τοποθετήσει σε σχέση με τις κανονικές (απ' ότι έχω διαβάσει, δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ).Πιστεύω ότι καλό θα ήταν αν αποφασίσεις για κανονικές γραμμές να πας σε fleischmann για να μην παιδευτείς μετά με τη γεωμετρία ειδικά αν δεν έχεις κάποιο πρόγραμμα για να βγάλεις το σχέδιο από pc.
Όσον αφορά το σετ μια χαρά φαίνεται.

Όπως ήδη σου απάντησε ήδη ο vasgalanis μπορείς να τα κάνεις ηλεκτρικά με το ανάλογο κόστος. Τα turnout motors για παράδειγμα έχουν 20-25EUR.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #12 στις: Μαΐου 22, 2012, 04:10:01 μμ »
Φίλε vasgalanis το είδα και εγώ το σετ αλλά δεν εχει διαθεσιμότητα. Όσον αφορά στα turnouts αν γίνουν ψηφιακά φαντάζομαι ελέγχονται από το multimaus, σωστά? Γραμμές και παρελκόμενα προτείνεται άλλον εκτός της Fleischmann.
Φίλε ΚοΜο να υποθέσω ότι γεωμετρία εννοείς τις ακτίνες των στροφών? Αν ναι το έχω υποψιν μου, ήδη δουλεύω με το anyrail (έστω με το demo). Από την άλλη βέβαια οι flexi είναι η πιο οικονομική λύση με διαφορά.
Ποιες εταιρειες να κοιτάξω για turnout motors kai decoders για αυτά.
Εκτός του σετ που προανέφερα και έχοντας θέσει αρχικό budget τα 500 ευρω σκεφτόμουν και ένα δεύτερο συρμό επιβατικό αυτή τη φορά του τύπου  http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Arnold/17-2-007003-59543-0-0-0-3-10-2-0-gatt-gb-p-0/ein_produkt.html όπου μαζί με το decoder θα κοστίσει περί τα 160 ευρώ. Βλέπετε κάποια άλλη επιλογή που να κρατά το κόστος σε αυτό το επιπεδο.
Αρχικό σετ 300 ευρω + γραμμές - joints 20 ευρω + δευτερο συρμό 160 + μεταφορικά = σχεδόν 500
Τι λέτε?

Ευχαριστώ

Γιάννης Μπ.

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #13 στις: Μαΐου 23, 2012, 09:34:57 πμ »
Φίλε vasgalanis το είδα και εγώ το σετ αλλά δεν εχει διαθεσιμότητα. Όσον αφορά στα turnouts αν γίνουν ψηφιακά φαντάζομαι ελέγχονται από το multimaus, σωστά? ΝΑΙ Γραμμές και παρελκόμενα προτείνεται άλλον εκτός της Fleischmann. ΟΧΙ
Φίλε ΚοΜο να υποθέσω ότι γεωμετρία εννοείς τις ακτίνες των στροφών? Αν ναι το έχω υποψιν μου, ήδη δουλεύω με το anyrail (έστω με το demo). Από την άλλη βέβαια οι flexi είναι η πιο οικονομική λύση με διαφορά.
Ποιες εταιρειες να κοιτάξω για turnout motors kai decoders για αυτά. ΦΡΟΝΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ......ΤΗΝ ΙΔΙΑ
Εκτός του σετ που προανέφερα και έχοντας θέσει αρχικό budget τα 500 ευρω σκεφτόμουν και ένα δεύτερο συρμό επιβατικό αυτή τη φορά του τύπου  http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Arnold/17-2-007003-59543-0-0-0-3-10-2-0-gatt-gb-p-0/ein_produkt.html όπου μαζί με το decoder θα κοστίσει περί τα 160 ευρώ. Βλέπετε κάποια άλλη επιλογή που να κρατά το κόστος σε αυτό το επιπεδο.
Αρχικό σετ 300 ευρω + γραμμές - joints 20 ευρω + δευτερο συρμό 160 + μεταφορικά = σχεδόν 500
Τι λέτε? ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ

Ευχαριστώ

Γιάννης Μπ.

Γενικά, ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΑΙ.
Προγραμματίζοντας και ομαδοποιόντας τις αγορές σου  χαμηλώνεις το κόστος μεταφορικών.
Ενας κανόνας της οικοδομής λέει οτι "αν δεν περισσέψει ,δεν φτάνει". ( οχι,  δεν είμαι οικοδόμος :lol:)
Υλικά μακέτας, ( πχ. δέντρα-χόρτα-κτίρια) δεν θα χρειαστείς??? Η MiWuLa έχει προσφορές σε κτίρια κλπ κλπ.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #14 στις: Μαΐου 27, 2012, 05:57:20 μμ »
Καλησπέρα, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις.
Συνεχίζω το διάβασμα και την προετοιμασία της πρώτης παραγγελίας αλλά στο μεταξύ ξεκίνησα την κατασκευή της βάσης της μακέτας. Παρακάτω υπάρχουν φωτό της κατασκευής μέχρι τώρα.
Το ξύλο που χρησιμοποίησα είναι μελαμίνη πάχους 18 mm - το ξέρω ότι δεν είναι το καλύτερο - αλλά αυτό είχα διαθέσιμο και είπα να το αξιοποιήσω και να μην αγοράσω άλλα ξύλα εκτός του κόντρα πλακέ της επιφάνειας. Εκοψαα με το δισκοπρίονο τάβλες πλάτους 10 εκ. και μήκους 60 εκ. φτιάχνοντας 6 τελάρα 60 Χ60 ώστε οι τελικές διαστάσεις να είναι 120 Χ 180 εκ. Σκέφτομαι να μην φτιάξω πόδια και να την τοποθετήσω - ακουμπίσω σε ένα παλιό γραφείο διαστάσεων 60 Χ 120. Πιστεύω ότι λόγω βάρους δεν θα υπάρχει πρόβλημα μετατόπισης πάνω στο γραφείο αλλά και οι μεγαλύτερες διαστάσεις θα δίνουν την δυνατότητα επέμβασης στο μέλλον από κάτω. Κόντρα Πλακέ 8 mm ή 12 mm ?? Τέλος από πάνω dow 3 εκ. σωστά? Το μακετόχαρτο δεν είναι καλή επιλογή??   

ευχαριστώ
Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος JIMMY.K

• "One day the poor will have nothing left to eat but the rich"
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Πειραιεύς
  • Η πληροφορία παντού η γνώση πουθενά...
    • http://www.flickr.com/photos/my_layout_jimmyk/3019131088/
« Απάντηση #15 στις: Μαΐου 27, 2012, 08:47:59 μμ »
Καλησπέρα,

πολύ καλή δουλειά και πολύ καλή αρχή βέβαια.
Η βάση είναι το "ήμισυ του παντός" στο διόραμα και την έχεις φτιάξει σωστά.
Μπορείς άνετα να βάλεις πόδια -το οποίο και συνιστώ- διότι πρέπει να μπορείς να έχεις πρόσβαση από κάτω.
Για το κόντρα πλακέ δεν ξέρω εάν είναι απαραίτητο,όπως και για την ενιαία τάβλα.
Εάν το σχέδιο στο επιτρέπει χρησιμοποίησε ξύλα μόνο για τις διαδρομές των συρμών και τα επίπεδα κομμάτια.Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχεις τα ανισοϋψή κομμάτια που συναντάει κανείς στην φύση.

Καλή συνέχεια. ::salut::

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #16 στις: Μαΐου 27, 2012, 10:24:23 μμ »
Jimmy καταρχήν συγχαρητήρια για τα εργα σου - φαίνεται ότι  το αγαπάς πολύ το αντικείμενο.
Θα προχωρήσω σε κατασκευή ποδιών , ελπίζω το σύνολο να είναι αρκετά σταθερό. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να είναι ψηλά 75 -80 εκ ύψος μάλλον είναι αρκετά. Σωστά??
Όσον αφορά την επίπεδη επιφάνεια (κόντρα πλακέ) το θεωρώ ως δεδομένο ότι θα υπάρχει, από αυτά που έχω διαβάσει, αλλά και για ένα ακόμα βασικότερο λόγο.
Φαντάσου ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα πιάσω στα χέρια μου γραμμές και τρένα και πίστεψε με ακόμα και αν έχω ήδη ένα προσχέδιο της διαδρομής πιστεύω ότι τελικά θα πειραματιστώ αρκετά πριν καταλήξω, οπότε θεωρώ ότι ένα σημείο αναφοράς - το επίπεδο - θα μου είναι απαραίτητο.

Ευχαριστώ
Πάντα κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη.     

Γιάννης Μπ.

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαΐου 28, 2012, 09:37:05 πμ »
Jimmy καταρχήν συγχαρητήρια για τα εργα σου - φαίνεται ότι  το αγαπάς πολύ το αντικείμενο.(spam= Ισως κοιμάται μαζί του !!! :lol:)

Θα προχωρήσω σε κατασκευή ποδιών , ελπίζω το σύνολο να είναι αρκετά σταθερό. Nα δέσεις τα πόδια μεταξύ τους. Αν βάλεις μονοκόματη επιφάνεια 12mm η 14mm κόντρα πλακέ και μεταλλικά πόδια δεν είναι εντελώς απαραίτητο το δέσιμο,αρκεί να μην "πολεμάς" πάνω της

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να είναι ψηλά 75 -80 εκ ύψος μάλλον είναι αρκετά. Σωστά??  θα έλεγα 100-110 cm . Εγώ το έχω 78cm και πάω για καινούργια μέση!!!!Ασε που θα έχεις καλύτερη θέα!!!!

Όσον αφορά την επίπεδη επιφάνεια (κόντρα πλακέ) το θεωρώ ως δεδομένο ότι θα υπάρχει, από αυτά που έχω διαβάσει, αλλά και για ένα ακόμα βασικότερο λόγο.Φαντάσου ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα πιάσω στα χέρια μου γραμμές και τρένα και πίστεψε με ακόμα και αν έχω ήδη ένα προσχέδιο της διαδρομής πιστεύω ότι τελικά θα πειραματιστώ αρκετά πριν καταλήξω, οπότε θεωρώ ότι ένα σημείο αναφοράς - το επίπεδο - θα μου είναι απαραίτητο. Ναι._

Ευχαριστώ
Πάντα κάθε γνώμη ευπρόσδεκτη.     

Γιάννης Μπ.

Οσο για 3cm DOW το θεωρώ περιττό. Φελλός 2-3 mm κάτω απο τις γραμμές και είσαι ΟΚ.Με DOW θα κάνεις τα ανισο-υψή αν το φυλάξεις για αυτά.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #18 στις: Μαΐου 28, 2012, 06:32:36 μμ »
Γιάννη εγώ χρησιμοποίησα 8mm mdf και με τα πόδια έχει ύψος 90cm περίπου (τόσο μου έβγαιναν τα ξύλα που είχα στοκ ) και είναι μια χαρά. Επίσης να σκεφτείς την πιθανότητα να βάλεις ροδάκια σε περίπτωσή που το βάλεις να ακουμπάει τοίχο γιατί εγώ είπα να μη βάλω αλλά τώρα πρέπει να ζοριστώ λίγο στο τράβηγμα για να φτάσω την πίσω πλευρά.

Θα προχωρήσω σε κατασκευή ποδιών , ελπίζω το σύνολο να είναι αρκετά σταθερό. Nα δέσεις τα πόδια μεταξύ τους. Αν βάλεις μονοκόματη επιφάνεια 12mm η 14mm κόντρα πλακέ και μεταλλικά πόδια δεν είναι εντελώς απαραίτητο το δέσιμο,αρκεί να μην "πολεμάς" πάνω της
Απαραίτητο το δέσιμο

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #19 στις: Μαΐου 28, 2012, 08:23:22 μμ »
Καλησπέρα,
Φίλε ΚοΜο μου φαίνεται ότι τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται χαχα ::salut::. Χρησιμοποιησα την μια ημέρα που είχα άδεια και έφτιαξα - ολοκλήρωσα  ( φωτό) την κατασκευή.
Αγόρασα από Leroy M. MDF 10 mm  με 5 ευρω το m2 γιατί τσιγκουνεύτηκα τα 15 ευρω το m2 του
12 mm κόντρα πλακέ !!  :oops: Δεν ξέρω αν εκανα καλά, η ιστορία θα δείξει. Επίσης 4 Τάβλες διατομής 18 χ 70 mm μήκους 2,5 μετρ 3 ευρώ έκαστη. Και εμένα μου φάνηκε αρκετά ''ψηλή'' η πρόταση του φίλου Βασίλη και τις έκοψα στα 90 εκατοστά !!! Επομένως το τελικό ύψος είναι 91 εκατοστα το οποίο και αυτό μου φαίνεται οριακά καλό ( το ύψος μου είναι  1,77).
Η κατασκευή όπως βλέπετε δέθηκε και είναι σούπερ στιβαρή ( και αρκετά βαριά θα έλεγα) :lol:
Α και κάτι ακόμα το ΜDF κόπηκε στα δύο 120 Χ 90 γιατί προφανώς δεν χώραγε στο αυτοκίνητο....     

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον τώρα πρέπει να μαζέψω το χαρτζιλίκι μου να δω τι πρώτη αγορά θα κάνω. ( τα ίδια μου λέει και ο γιός μου χαχα)

Σίγουρα θα σας ξαναενοχλήσω

Γιάννης Μπ.

• Ελλάς Ελλήνων?
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #20 στις: Μαΐου 29, 2012, 12:13:31 πμ »
H αρχή έγινε. Αν όμως μείνει εκεί που είναι,  κλείνει το φώς. :twisted:
Καλό θα ήταν να ακουμπάει σε τοίχο η μακρυά πλευρά. 8)
Και το mdf καλό είναι, αλλά αν χρειαστεί να βιδώσεις πρέπει να κάνεις πρώτα τρύπα και μετα να βιδώσεις. Σιγά τα λάχανα!!!!
Οσο για το ύψος 90 cm  είναι καλά . Εγώ είπα 100-110 διότι έχω ύψος 190, και κάτι κιλάκια, .................δεν λέω .  :oops:
Σκέψου να βάλεις ροδάκια με φρένο(τουλάχιστον τα δύο).

Αναμένουμε την αγορά.

Καλορίζικα.
 ::salut::

Spoiler (hover to show)

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #21 στις: Μαΐου 29, 2012, 01:21:12 μμ »
Βασίλη πράγματι η αρχή έγινε βεβαίως τώρα η συνέχεια είναι πολύ πιο δύσκολη (και δαπανηρή) και γιαυτό θέλει μάλλον και περισσότερο κοσκίνισμα.
Τι εννοείς ότι κλέινει το φως. Ο χώρος είναι πολύ φωτεινός με μεγάλες τζαμαρίες τριγύρω. Για να καταλάβεται το δωμάτιο είναι στην ταράτσα ας πούμε σοφίτα - παλιά αποθήκη που- συνοκυρεύτηκε και αφιερώνω και σε άλλες ενασχολίσεις μου (αστροπαρατήρηση, κατασκευές diy) και σκοπεύω ενα μέρος του να χρησιμοποιήσω και στο εν λόγω αθλημα!! (μια χαρά είναι και χωρίς σοβατεπί, χαχα.. το οτι υπάρχει είναι ήδη πολυτέλεια).

Καλά που δεν σε ακούσαμε για το ύψος - θα κάναμε δουλεια σε σκαμπό  :lol:

Φιλικά

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος KoMo

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #22 στις: Μαΐου 29, 2012, 02:29:45 μμ »
ʼντε Γιάννη με το καλό να δεις και το τρένο σου εν δράση...

Μια χαρά η βάση, φαίνεται ότι έχεις δει αρκετά βίντεο για τον τρόπο κατασκευής...  :lol: (Και εγώ για τον ίδιο λόγο δεν πήρα κόντρα πλακέ)
Νομίζω ότι ο Βασίλης εννοεί ότι αν βάλεις κάποιο backdrop από πίσω η σηκώσεις κάποιο βουνο κλπ θα κλείσει το φως. Και όπως βλέπεις τα έμπειρα  μάτια παρατηρούν τα πάντα εδώ!  :mrgreen:

Τώρα υπομονή και όταν καταλήξεις στο σχέδιο να δεις σιγά σιγά τι χρειάζεσαι.

Όσο για το ύψος και εγώ κοντά στο ύψος του Βασίλη είμαι αλλά έχω και 2 περίεργα μικρά ανθρωπάκια κοντά που δε ξεπερνάνε το 1 μέτρο οπότε ...

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #23 στις: Μαΐου 29, 2012, 05:05:29 μμ »
Ένα από τα πολλά σχέδια που έχω δει και μπορώ να πω ότι μου αρέσει αρκετά ( επεμβάσεις σίγουρα θα γίνουν ) είναι στην συνημμένη φωτό - θεωρήστε ότι αναφέρομαι στο σχεδιο των γραμμών και όχι απαραίτητα στο ladscape.

Όπως βλέπετε είναι διαστασεων 120Χ150 οπότε εύκολα θεωρώ ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε 120 Χ180. Σε προηγούμενο post μου είχα πει ότι ιδανικά θα ήθελα η μακετα να έχει ένα μέρος με ΒΙ.ΠΕ. και ένα οικιστικό και μια απάντηση που πήρα από τον φίλο ΚοΜο είναι ότι πιθανόν τα πράγματα να είναι λίγο στριμωγμένα.
Ας βάλουμε λίγα μαθηματικά στο τραπέζι. ( ξέρω ότι δεν είναι όλα πάντα μετρήσιμα αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια)
Η επιφανεια που χρησιμοποιώ είναι 21.600 cm2. Τοποθετώντας στην πάνω αριστερή γωνία του σχεδίου μια Βιομηχανική Περιοχή διαστάσεων 40Χ40 cm (1.600 cm2) νομίζω ότι χωράει να αναπτύξω το θέμα. Μοντέλα της Φαλλερ για βιομ κτήρια έχουν περίπου διαστάσεις 12Χ12 (144 cm2) οπότε 3-4 κτηρια + δρόμους + περιβάλλοντας χώρος νομίζω χωρούν άνετα.
Στο κέντρο της μακέτας εντός και γύρω του κεντρικού loop  επιφάνεια 60Χ90 cm ( 5.400 cm2) οικισμός. Κάθε σπίτι έχει διαστάσεις περίπου 7Χ7 περ 50cm2 οπότε 15-20 σπίτια είναι 750-1.000cm2 να προσθέσω και τετραπλάσια επιφάνεια για το καθένα για δρόμους + περ.χωρ. δηλ. περίπου 4.000 cm2 οπότε μαζί με τα σπίτια 5.000 άντε να πω 6.000 cm 2 να είμαστε large!
Γραμμές : Υπολογίζω περί τα 9 μέτρα γραμμών μαζί με υπόστρωμα πλάτος 2cm συνολική επιφάνεια max 2.000cm2.
Να βάλω και 2.000 cm2 για διακλαδώσεις σταθμούς και άλλα. Όλα μαζί σύνολο 11.600 cm2. Λίγο παραπάνω από το μισό της επιφάνειας. Tα υπόλοιπα προφανώς βουνά, λαγκάδια κλπ
Η ερώτηση προς του πιο έμπειρους είναι αν θεωρείτε ότι η παραπάνω προσέγγιση στέκει απο απόψεως κατανομής χώρου ή είναι υπερφορτωμένη.

Σημ. Προφανώς όλα τα παραπάνω είναι σχέδια, δεν θα γίνουν αύριο, σίγουρα θέλουν πολύ χρόνο για να πραγματοποιηθούν και βεβαίως αρκετό περισσότερο χρήμα από αυτό που διαθέτω αυτή την στιγμή.   

Γιάννης Μπ.

Αποσυνδεδεμένος john67

• Scale 1/144
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #24 στις: Μαΐου 29, 2012, 11:03:20 μμ »
Επανέρχομαι. Από την θεωρία - μαθηματικά στην πράξη. Χρησιμοποίησα αντί του anyrail μονωτική ταινία :oops:, στην θέση των σπιτιών δύο κάρτες UNO (διασταση 9Χ10), αντί μπλοκ πολυκατοικιών τεσσερεις κάρτες ( 18Χ20), σταθμοί επιβατικοί οι λευκές κόλλες χαρτί, βιομηχανική περιοχή (υπερυψωμένη ) δίσκους βινυλίου ( Dire Straights - Making Movies) και ορίστε το αποτέλεσμα.

Το συνολικό μήκος γραμμών είναι τελικά κοντά στα 11 μέτρα.
Οπως έχω ξαναπεί σκέφτομαι να ξεκινήσω με το digital starter set της Fleishmann http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Fleischmann/2-2-0-161205-002001-0-0-3-5-2-0-grp-gb-p-0/ein_produkt.html και το diesel railcar της Arnold http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/Arnold/17-2-007003-59543-0-0-0-3-10-2-0-gatt-gb-p-0/ein_produkt.html  ή το electric railcar της PIKO http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/PIKO/15-2-007002-79829-0-0-0-3-10-2-0-gatt-gb-p-0/ein_produkt.html συν προσθετες φλεξι γραμμες και μερικές διακλαδώσεις τις απολύτως απαραίτητες (που για αρχή θα μείνουν χειροκίνητες). 

Περιμένω τα σχόλια σας, πως σας φαίνονται όλα τα παραπάνω??

Γιάννης Μπ.

Tags: