Παιδιά καλησπέρα, γνωρίζω ότι αρκετοί από εμάς, όπως και σε άλλα φόρα, είμαστε στην αναζήτηση για ένα βερνίκι που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τα γούστα μας σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα.
Λοιπόν, όπως πιθανόν να γνωρίζετε οι περισσότεροι η Alclad2 έβγαλε στην κυκλοφορία 6 καινούρια βερνίκια, gloss, light seen, semi-matt, matt, flat, όλα αυτά Λακερ, και τελευταία και ένα gloss ακρυλικό, αντίστοιχο από ότι λένε στα ξένα φόρα του Future.
Πρόσφατα αγόρασα τα τρία λακερ από τα παραπάνω και συγκεκριμένα τα semi-mat, matt, και flat.
Παράλληλα στην τελευταία μου βόλτα στην Αθήνα προμηθεύτηκα και το ακρυλικό βερνίκι της Xtracrylix flat varnish.
Με την άφιξη των βερνικιών της Alclad και με δεδομένο το γεγονός ότι όσο και αν έψαξα στο internet δεν βρήκα μια παρουσίαση της προκοπής που να συνοδεύεται και από ένα αντίστοιχο εμπεριστατωμένο review, ώστε να μπορώ να διαπιστώσω την υφή τους, αποφάσισα να το κάνω εγώ αυτό, μιας και είχα τα υλικά, προσθέτοντας στην παρουσίαση αυτή και το αντίστοιχο ματ βερνίκι της Xtracrylix και να σας παρουσιάσω αυτή την σύγκριση προς κρίση και σχολιασμό, γνωρίζοντας ότι σε λίγο διάστημα θα βρίσκονται και στα μοντελιστικά μαγαζιά της Αθήνας αν δεν έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Να προσθέσω ότι τα της Alclad είναι 120ml και ψεκάζονται κατευθειαν χωρίς αραίωση.
Το προς έλεγχο μοντέλο ήταν ένα κορσεράκι, δεν θυμάμαι καν ποιας εταιρίας, που το έχω για τέτοιου είδους δουλειές.
Τα εργαλεία για το εγχείρημα

και τα προς δοκιμή βερνίκια

Λοιπόν αρχικά, αφού οριοθετήθηκαν οι περιοχές πάνω στο μοντέλο για την δοκιμή, ψεκάστηκε το olive drab 41 της white ensign (ευκαιρία να το δώ και αυτό το χρώμα), αραιωμένο με το διαλυτικό της Xtracolor. Αφέθηκε να στεγνώσει 1 μέρα και τρίφτηκε με Micromesh 8000 βαθμών
Όπως πιθανότατα να διαπιστώνετε και από τις φωτό, το χρώμα ψεκάστηκε άψογα, με πολύ όμορφη υφή και μηδέν κόκκο.
Στην συνέχεια περάστηκε με future... πίεση 15 psi, 2 χέρια, απόσταση 6-7 εκ. Απίστευτο γυαλισμα και υφή!!!

Αφέθηκε να στεγνώσει για περίπου 5 ώρες και στην συνέχεια περάστηκε με τα βερνίκια... πίεση 15 psi, 2 χέρια, ίδια απόσταση. Να προσθέσω ότι σε 10 λεπτά μπορούσες να τα ακουμπήσεις άφοβα, παρόλα αυτά συνίσταται να τα αφήσεις να στεγνώσουν 1 μέρα, μέχρι που να μην μυρίζουν (το τέστ της μύτης

)
ALCLAD2
SEMI MATT

MATT

FLAT

Και τέλος το XTRACRYLIX

Εδώ να σας αναφέρω ότι οι φωτό είναι χωρίς φλάς, όλες. Είχα αντίκρυ ένα φως για να μπορώ να αποδόσω την υφή καλύτερα.
Η άποψή μου? Το semi matt της Alclad πιστέυω ότι γκλοσίζει λίγο παραπάνω για σατέν βερνίκι, ομοίως και το Xtracrylix που κατά την ταπεινή μου άποψη μόνο ματ δεν είναι, περισσότερο για σατέν το κόβω. Ίσως για κάνα βρετανικό ή για μεταλλικό φινίρισμα να είναι ιδανικά.
Το ματ της Alclad πιστεύω ότι είναι ότι καλύτερο για ένα overall βερνίκι, είναι κάτι μεταξύ σατέν και ματ, νομίζω ότι με το αντίστοιχο weathering θα αποδίδει πολύ καλά αυτό που οι περισσότεροι ζητάμε, αλλά αυτό είναι η δική μου άποψη.
Το flat της Alclad είναι τελείως ματ, μου θυμίζει αυτό της Gunze ή το dullcoat της Testors, ή ακόμα και αυτό της Winsor and Newton (αν το γράφω καλά), ίσως λίγο έξω από το ζητούμενο για κάποιους, ίσως το ιδανικό ματ για κάπιους άλλους.
Παιδιά εγώ κάπου εδώ τελείωσα, περιμένω τα σχόλιά σας και τις απόψεις σας, περισσότερο από τους εμπειρότερους εδώ μέσα για να μαθαίνουμε και εμείς οι νεώτεροι. Μιλώντας για μένα η εμπειρία μου είναι ελάχιστη για να μπορέσω να κρίνω ποιο είναι καλύτερο και για ποια δουλειά ώστε να διαλέξω και το σωσ΄το στην κάθε περίπτωση.
Καλό βράδυ,
Γιάννης