Ήταν τελικά όντως δικό μας σήμα, ή την ζωγράφισαν οι γερμανοί;
Πολύ εύστοχη παρατήρηση...
Το θέμα με την αράχνη χρειάζεται ψάξιμο.
- Απο αυτά που έχουν γραφτεί κατα καιρούς και απο τα ντοκουμέντα που έχω διαβάσει (εκθέσεις πολεμικών μοιρών) δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε αράχνη. Η 21η μοίρα αναφέρεται στην έκθεση και σαν μοίρα "των λευκών αετών". Αν βλέπαμε ζωγραφισμένο αετό σε PZL θα υπήρχε σχέση, η αράχνη προς το παρόν δεν κολλάει πουθενά. Στην Ελληνική γενική αλλά και στρατιωτική κουλτούρα η αράχνη δεν παραπέμπει πουθενά. Το τσαρούχι π.χ. που ήταν ζωγραφισμένο στα Hs126 κάτι σήμαινε... Μία μοίρα διώξεως φυσικό είναι να ονομάζεται "αετοί" "γεράκια" κλπ, δύσκολο όμως να έχει το όνομα ενός μάλλον σιχαμερού εντόμου που δεν πετάει. (θηρεύει βεβαίως ιπτάμενα έντομα αλλά δύσκολο να είχε φτάσει μέχρι εκεί ο συνειρμός

) .
-Στίς φωτογραφίες των 2 PZL που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής με αράχνη ζωγραφισμένη και τα 2
δεν είναι εν ενεργεία. Υπάρχει πιθανότητα:
α)οι αράχνες να ζωγραφίστηκαν μετα τη λήξη των εχθροπραξιών απο κάποιο φαντάρο Ιταλό ή Γερμανό για να περάσει την ώρα του (και χωρίς συνέπειες μια και τα αεροπλάνα αυτά ήταν πλέον παλιοσίδερα).
β)να έχουν σχέση με τη μονάδα που κατέστρεψε το αεροσκάφος ή κατέλαβε το αεροδρόμιο.
-Στην φωτογραφία που δείχνει την αράχνη απο κοντά, η τεχνοτροπία του ζωγράφου εμένα μου θυμίζει αγιογραφία ή κάνω λάθος?
-Την αράχνη όλοι σε decals και καλλιτεχνικές απεικονίσεις την παρουσιάζουν κόκκινη, πιο λογικό δεν θα ήταν καφέ, γκρίζα ή μαύρη?