Καλημέρα Στέργιε,
Τα μειονεκτήματα της κύανο σε σύγκριση με την λευκή κόλλα είναι δύο. Πρώτον η κύανο αφήνει λεκέ και θα πρέπει να προσέχεις σε πιο σημείο την βάζεις και το δεύτερο είναι αυτό που σου λέει πιο πάνω ο Χρήστος. Όσον αφορά το δεύτερο πιστεύω ότι όταν τελειώσει το πλοίο θα μπει κάπου που δεν θα έχει κάποιος πρόσβαση να πειράζει τα σχοινιά (βιτρίνα).
Τώρα προσωπικά σε πάρα πολλά σημεία βάζω κύανο (στα περισσότερα), καράβι που έχω εδώ στο σπίτι κατασκευασμένο πριν από 15 χρόνια (όλοι οι κόμποι έχουν κολληθεί με κύανο) δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο περίεργο φαινόμενο.
Βέβαια όπως είπα πιο πάνω η κύανο εάν δεν προσέξεις σε πιο σημείο να την βάλεις (πρέπει το σημείο να μην είναι τόσο εμφανές) τότε θα κάνει έναν μικρό λεκέ. Από την άλλη όμως ξεμπερδεύεις πιο εύκολα με την κόλληση.
Μερικοί απ' όσο έχω διαβάσει βάζουν βερνίκι διαφανές αντί κάποιας κόλλας, μερικοί δεν βάζουν τίποτε, το τίποτε το έχω δοκιμάσει σε σχοίνινες σκάλες, το αποτέλεσμα ήταν να μου λύνονται οι κόμποι, τον λόγο δεν τον ξέρω, ίσως έκανα κάπου λάθος.
Την επιλογή λοιπόν θα την κάνεις εσύ δοκιμάζοντας κάπου τις κόλλες ώστε να αποφασίσεις ποιος τρόπος είναι για σένα ο καλύτερος.
Βασίλης
P.S. Εάν τα σχοινιά είναι πλήρως συνθετικά τότε δεν ενδείκνυται η κύανο.