Αποστολέας Θέμα: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft  (Αναγνώστηκε 88758 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
Απ: HMS Snake 1797 1:64 Scale - Caldercraft
« Απάντηση #625 στις: Φεβρουαρίου 09, 2014, 10:49:47 μμ »
Χαιρετώ την παρέα.
Μιας και εισέρχομαι στη διαδικασία τοποθέτησης της αρματωσιάς για τα κανόνια ήθελα να κάνω 2-3 σύντομες ερωτήσεις:
1] πως υπολογίζουμε τη διάμετρο κάποιου σχοινιού/κλωστής όταν δε τη γνωρίζουμε προκαταβολικά;
2] σε τι αναλογία δημιουργείτε μια αραιωμένη σε νερό ξυλόκολλα;
3] μιας και προσπαθώ να δω ποια τεχνική μου ταιριάζει καλύτερα για να δέσω και να ασφαλίσω (seizing) το κάτω σχοινί (breeching rope) στους κρίκους των εσωτερικών παραπέτων (βλ φώτο, όπου έχω σχηματίσει κάποιο πρόχειρο οδηγό για τη διαδικασία αυτή), έχετε κάποια τεχνική που ακολουθείτε για να μου προτείνετε;
Ευχαριστώ.

Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
« Απάντηση #626 στις: Φεβρουαρίου 09, 2014, 11:02:15 μμ »
Για την διάμετρο της κλωστής μπορείς να την συγκρίνεις με κάτι που ήδη γνωρίζεις την διάμετρο, π.χ. τα τρυπανάκια σου ή κάτι αντίστοιχο. Το παχύμετρο δεν βολεύει, μικρόμετρο ίσως αλλά είναι ακριβό.

Η ξυλόκολλα, ακόμα και σε αναλογία 80 νερό 20 κόλλα πιάνει. Ένα μείγμα 70-30 είναι αρκετά ρευστό, ενώ αν θες κάτι με ενδιάμεσο χρόνο στεγνώματος πήγαινε σε 60-40.

Τώρα για την τρίτη ερώτησή σου, λογικά έκαναν θηλιές στους κρίκους το σχοινί, για να μην λύνει εύκολα. Αλλά καλύτερα να σου πει κάποιος σχετικός.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #627 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 05:53:24 μμ »
Καλησπέρα, μια ερώτηση για τους "παλαιότερους":
υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στη χρήση κυανοακρυλικής κόλλας (έναντι της λευκής) για τη "σφράγιση" κόμπων που κάνουμε στα σχοινιά κλπ;
Ευχαριστώ.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος xristos2

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: peiraias
  • modelclub.gr
« Απάντηση #628 στις: Φεβρουαρίου 24, 2014, 06:10:43 μμ »
 :Dκαλησπερα δεν ειμαι παλιος.........
ομως το καλοκαιρι εβγαλα ολα τα σκοινια απο ενα πλαστικο cutty shark 1/120  της imai που ειχα φτιαξει πριν 25 χρονια περιπου...... :oops:
τα σκοινια που ειχα κολλησει με κυανοακρυλικη σπαγαν ακριβως εξω απο τα ορια της σταγονας που ειχα βαλει. περιμενε και την αποψη των αλλων γιατι εγω δεν εχω εμπειρια :mrgreen:

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #629 στις: Φεβρουαρίου 26, 2014, 01:14:08 μμ »
Καλημέρα Στέργιε,
Τα μειονεκτήματα της κύανο σε σύγκριση με την λευκή κόλλα είναι δύο. Πρώτον η κύανο αφήνει λεκέ και θα πρέπει να προσέχεις σε πιο σημείο την βάζεις και το δεύτερο είναι αυτό που σου λέει πιο πάνω ο Χρήστος. Όσον αφορά το δεύτερο πιστεύω ότι όταν τελειώσει το πλοίο θα μπει κάπου που δεν θα έχει κάποιος πρόσβαση να πειράζει τα σχοινιά (βιτρίνα).

Τώρα προσωπικά σε πάρα πολλά σημεία βάζω κύανο (στα περισσότερα), καράβι που έχω εδώ στο σπίτι κατασκευασμένο πριν από 15 χρόνια (όλοι οι κόμποι έχουν κολληθεί με κύανο) δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο περίεργο φαινόμενο.
Βέβαια όπως είπα πιο πάνω η κύανο εάν δεν προσέξεις σε πιο σημείο να την βάλεις (πρέπει το σημείο να μην είναι τόσο εμφανές) τότε θα κάνει έναν μικρό λεκέ. Από την άλλη όμως ξεμπερδεύεις πιο εύκολα με την κόλληση.

Μερικοί απ' όσο έχω διαβάσει βάζουν βερνίκι διαφανές αντί κάποιας κόλλας, μερικοί δεν βάζουν τίποτε, το τίποτε το έχω δοκιμάσει σε σχοίνινες σκάλες, το αποτέλεσμα ήταν να μου λύνονται οι κόμποι, τον λόγο δεν τον ξέρω, ίσως έκανα κάπου λάθος.
Την επιλογή λοιπόν θα την κάνεις εσύ δοκιμάζοντας κάπου τις κόλλες ώστε να αποφασίσεις ποιος τρόπος είναι για σένα ο καλύτερος.

Βασίλης

P.S. Εάν τα σχοινιά είναι πλήρως συνθετικά τότε δεν ενδείκνυται η κύανο.
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #630 στις: Φεβρουαρίου 26, 2014, 08:48:08 μμ »
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
θα προσπαθήσω να "σφραγίσω" όσους κόμπους χρειασθεί με λευκή ξυλόκολλα για καλύτερη ασφάλεια, σε ειδικές περιπτώσεις όμως θα βάλω κύανο.
Στην παρούσα φάση ολοκληρώνω σύντομα το σχοινί οπισθοδρόμησης (breeching rope) των εξτρά 18 αγορασμένων 32''s κανονιών του μοντέλου.
Θα ακολουθήσουν οι πλάγιες αρματωσιές (tackles) για κάθε κανόνι.

ΥΓ: Τα σχοινιά που χρησιμοποιώ είναι νομίζω φυσικά, είτε της Caldercraft είτε κάποια της Amati που πρόσφατα βρήκα σε ελαφρώς καλύτερες τιμές και με καλύτερους χρόνους αποστολής, εδώ:  http://www.radekshipmodels.cz/en/list-of-kits-and-accessories/accessory---amati-rope
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #631 στις: Φεβρουαρίου 26, 2014, 09:04:21 μμ »
Τα σχοινιά των Amati, Mantua, Caldercraft τα οποία χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια δεν έχουν πρόβλημα με την κύανο. Να θυμάσαι ότι κόμποι κ.λ.π. δεσίματα είναι εκτός κλίμακας και θα πρέπει να ρίξεις πολλή δουλειά για να καταφέρεις να είσαι ίσως μέσα στην κλίμακα, μοντέλο όμως είναι και πολλά υλικά που περιέχουν τα κιτ είναι εκτός κλίμακας.

Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #632 στις: Μαρτίου 10, 2014, 04:45:54 μμ »
Προσωρινή τοποθέτηση ενός 32 lbs κανονιού από τα συνολικά 18 που αγοράσθηκαν εξτρά.
Σκοπός ο υπολογισμός του πόσο θα πρέπει ή όχι να εξέχει η μουσούδα του από την κανονόπορτα.

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος xristos2

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #633 στις: Μαρτίου 10, 2014, 11:06:19 μμ »
ωραιο δειχνει!! :D
σχετικα με την κλιμακα και τα σκοινια εχω να πω και εγω οτι συχνα ειναι πολυ μικροτερα απο αυτα που θα επρεπε να εχουν τα μοντελα μας. για αυτο και εγω σχεδον παντα βαζω πιο χοντρα κοιτοντας και φωτογραφιες.
για το μετρημα του παχους τους μπορουμε ευκολα να τυλιξουμε ενα σκοινι 10 στροφες γυρω απο οποιοδηποτε κυλινδρικο ξυλο και να μετρησουμε το μηκος που σχηματιζει αυτη η περιελιξη. μετα διαιρουμε το μηκος με το 10 και βρισκουμε το παχος.πχ σκοινι 1 χιλιοστο εαν το κανουμε 10 περιελιξεις γυρω απο εναν αξονα, κανει μηκος 10 χιλιοστα αρα 10  δια 10 = 1 χιλιοστο.
για πιο ψηλα σκοινια  μπορουμε να κανουμε οσες περιελιξεις εμεις θελουμε για να μετραμε πιο ευκολα. ειναι οπως με το βιβλιο που δεν μπορουμε να μετρησουμε το παχος της σελιδας, ομως μετραμε το παχος σε 100 σελιδες πχ και μετα διαιρουμε με το 100 και βγαζουμε ποσα δεκατα ας πουμε του χιλιοστου ειναι η μια σελιδα η μετραμε σε 20 η σε 50 κτλ

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #634 στις: Μαρτίου 11, 2014, 11:22:36 πμ »
ωραιο δειχνει!! :D
σχετικα με την κλιμακα και τα σκοινια εχω να πω και εγω οτι συχνα ειναι πολυ μικροτερα απο αυτα που θα επρεπε να εχουν τα μοντελα μας. για αυτο και εγω σχεδον παντα βαζω πιο χοντρα κοιτοντας και φωτογραφιες.
για το μετρημα του παχους τους μπορουμε ευκολα να τυλιξουμε ενα σκοινι 10 στροφες γυρω απο οποιοδηποτε κυλινδρικο ξυλο και να μετρησουμε το μηκος που σχηματιζει αυτη η περιελιξη. μετα διαιρουμε το μηκος με το 10 και βρισκουμε το παχος.πχ σκοινι 1 χιλιοστο εαν το κανουμε 10 περιελιξεις γυρω απο εναν αξονα, κανει μηκος 10 χιλιοστα αρα 10  δια 10 = 1 χιλιοστο.
για πιο ψηλα σκοινια  μπορουμε να κανουμε οσες περιελιξεις εμεις θελουμε για να μετραμε πιο ευκολα. ειναι οπως με το βιβλιο που δεν μπορουμε να μετρησουμε το παχος της σελιδας, ομως μετραμε το παχος σε 100 σελιδες πχ και μετα διαιρουμε με το 100 και βγαζουμε ποσα δεκατα ας πουμε του χιλιοστου ειναι η μια σελιδα η μετραμε σε 20 η σε 50 κτλ
Πράγματι, είναι ένας χρήσιμος κανόνας μέτρησης που πρακτικά αποδίδει. Ευχαριστώ.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #635 στις: Μαρτίου 15, 2014, 10:23:35 πμ »
Τοποθέτηση του πρώτου κανονιού και δέσιμο του.
..
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος dtselios

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: ΑΘΗΝΑ
  • Δημήτρης
« Απάντηση #636 στις: Μαρτίου 15, 2014, 10:41:09 πμ »
Τοποθέτηση του πρώτου κανονιού και δέσιμο του.

Πολύ όμορφη δουλειά.

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #637 στις: Μαρτίου 15, 2014, 05:24:08 μμ »
Πολύ όμορφη δουλειά.
...το δέσιμο είναι προσωρινό.
Πειραματίζομαι στην περιέλιξη (λεγόμενο "frapping") του σταθερού εξαρτισμού (stading rigging).
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος vagelischantziaras

• Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #638 στις: Μαρτίου 15, 2014, 06:30:36 μμ »
Στέργιο  γεια σου
Πολύ καλή η  προσπάθεια  ,σου λέω  μόνο  ότι το σκοινί  του κανονιού  έχει  χάσει  την σωστή στρέψη
 ( κοινώς ξεφτίσει) και φαίνεται  μεγάλο  σε σχέση  με την κλίμακα .
Προσπάθησε  όταν κάνεις  την περιέλιξη να μην πειράζεις την στρέψη του .
Βαγγέλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #639 στις: Μαρτίου 15, 2014, 07:06:08 μμ »
Στέργιο  γεια σου
Πολύ καλή η  προσπάθεια  ,σου λέω  μόνο  ότι το σκοινί  του κανονιού  έχει  χάσει  την σωστή στρέψη
 ( κοινώς ξεφτίσει) και φαίνεται  μεγάλο  σε σχέση  με την κλίμακα .
Προσπάθησε  όταν κάνεις  την περιέλιξη να μην πειράζεις την στρέψη του .
Βαγγέλης
Χαίρε Ευάγγελε
αν αναφέρεσαι στο σχοινί της οπισθοδρόμησης (breeching rope) είναι διαμέτρου 1 χιλ. της amati και εσκεμμένα θέλησα να είναι πιο μεγάλο μετά από ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα φόρουμ, αντίστοιχες  φωτογραφίες και προσωπικό γούστο

Για το ξέφτισμα έχεις σχετικό δίκιο, από τα διάφορα σχοινιά που δοκίμασα αυτό ήταν το πιο πρέπον στη διάσταση αυτή.
Καθυστερημένα ανακάλυψα τα σχοινιά τύπου monorope και για μοντέλα, αλλά είχα ήδη κάνει τους εξαρτισμούς στα κανόνια, οπότε ίσως, κι αν κάνω 3ο μοντέλο, θα τα χρησιμοποιήσω.
Αν έχεις κάποια άποψη ή συμβουλή βελτιωτική (πχ κέρωμα κλπ) αναμένω τη συμβουλή σου. Ευχαριστώ

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #640 στις: Μαρτίου 15, 2014, 07:09:27 μμ »

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #641 στις: Μαρτίου 30, 2014, 08:44:19 μμ »
Ολοκληρώνεται η τοποθέτηση του οπλισμού του καταστρώματος.
Θα ακολουθήσει το tackling (πλάγιος εξαρτισμος ?) τους.
..
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος xristos2

• Scale 1/72
  • *
  • modelclub.gr
« Απάντηση #642 στις: Μαρτίου 30, 2014, 08:49:16 μμ »
εχει δοκιμασει κανεις τα monorope  απο εδω;;http://home.foni.net/~agondesen/left.htm
για αυτα μιλατε;; ειναι ρεαλιστικα;; ακριβα;; ::glossa::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #643 στις: Μαρτίου 30, 2014, 08:53:53 μμ »
ΕΥΓΕ!!!!!! Στέργιε,
Μια παρατήρηση, εκείνα τα μπρούτζινα σαν βίδες γιατί δεν τα έχεις βάψει;
Πολύ καλή δουλεια ξανά Εύγε.

Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #644 στις: Μαρτίου 30, 2014, 09:02:14 μμ »
εχει δοκιμασει κανεις τα monorope  απο εδω;;http://home.foni.net/~agondesen/left.htm
για αυτα μιλατε;; ειναι ρεαλιστικα;; ακριβα;; ::glossa::
Δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά έχω διαβάσει πως είναι πολύ καλύτερης αντοχής κι αισθητικής
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #645 στις: Μαρτίου 30, 2014, 09:10:51 μμ »
ΕΥΓΕ!!!!!! Στέργιε,
Μια παρατήρηση, εκείνα τα μπρούτζινα σαν βίδες γιατί δεν τα έχεις βάψει;
Πολύ καλή δουλεια ξανά Εύγε.

Βασίλης
Βασίλη γεια σου
προβληματίστηκα πολύ πριν αποφασίσω να αφήσω τις ανυψωτικές βίδες (elevation screws) των κανονιών, άβαφες.
Σκεφτόμουν αρχικά να τις μαυρίσω χημικά για να έχουν πάνω τους μια όψη φθοράς χρήσης. Μετά από αρκετή συζήτηση που έγινε σχετικά σε άλλο ξενόγλωσσο φόρουμ και δύο αρχαιότερους [κι όχι επιπόλαιους] "snakeάδες" που τις άφησαν έτσι, όπως και αρκετές φώτο από πλοία εποχής http://postimg.org/image/his97pyot/ αποφάσισα να κάνω το ίδιο.
Ίσως είναι το μόνα μεταλλικά fittings που θα μείνουν άβαφα πάνω στο μοντέλο.....
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #646 στις: Μαρτίου 30, 2014, 09:16:20 μμ »
Τις αντίστοιχες λαβές στη βάση των βιδών τις μαύρισα χημικά για να έχουν μια όψη υπέρχρησης....

Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #647 στις: Μαρτίου 30, 2014, 09:56:44 μμ »
Ok,
Συνέχισε δυναμικά, μόλις το δεύτερο κιτ που φτιάχνεις και η εργασία σου είναι πρώτον μελετημένη, δεύτερον προσεκτική και τρίτον παρόλα κάποιες μικρούλες ατέλειες (δεν νομίζω να υπάρχει μοντέλο δίχως ατέλειες) είναι πάρα πολύ ωραία και θα πρέπει να είσαι περήφανος γι' αυτό.
Πιστεύω στο επόμενο, στα στάδια που υστερείς, να μάθεις από τα λάθη σου και να τα διορθώσεις.
Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ το κατάστρωμα και μόλις μπουν οι επόμενες κατασκευές θα είναι επιβλητικό.
Βασίλης

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #648 στις: Μαρτίου 30, 2014, 10:30:21 μμ »
Ok,
Συνέχισε δυναμικά, μόλις το δεύτερο κιτ που φτιάχνεις και η εργασία σου είναι πρώτον μελετημένη, δεύτερον προσεκτική και τρίτον παρόλα κάποιες μικρούλες ατέλειες (δεν νομίζω να υπάρχει μοντέλο δίχως ατέλειες) είναι πάρα πολύ ωραία και θα πρέπει να είσαι περήφανος γι' αυτό.
Πιστεύω στο επόμενο, στα στάδια που υστερείς, να μάθεις από τα λάθη σου και να τα διορθώσεις.
Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ το κατάστρωμα και μόλις μπουν οι επόμενες κατασκευές θα είναι επιβλητικό.
Βασίλης
Βασίλη σε ευχαριστώ για τα σχόλια. Έχεις παρακολουθήσει από πολύ κοντά την όλη πορεία αυτού του μοντέλου και η γνώμη σου είναι καλοδεχούμενη και απαραίτητη.  ::thanks_smilie::
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #649 στις: Μαρτίου 30, 2014, 11:58:03 μμ »
Καλό βράδυ σε όλους.
Ήθελα να ξαναρωτήσω σχετικά με τα spray καθαρισμού που απομακρύνουν σκόνη κλπ, αν το υγρό που εξέρχεται από αυτά (και εξατμίζεται σχεδόν άμεσα) επηρεάζει τα χρώματα, βερνίκια κλπ
Ο Μπάμπης νομίζω είχε παλιά απαντήσει κάτι, αλλά δε βρίσκω την ανάρτησή του...
Ευχαριστώ.
Τώρα
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Tags: hms snake