Καλημέρα Στέργιε,
Για να μην μπερδεύεσαι τα βερνίκια βγαίνουν σε ματ, σατινέ και γυαλιστερά και δεν είναι μόνο απλά άχρωμα. ʼρα εάν τοποθετήσεις πάνω σε μια γυαλιστερή επιφάνεια ένα ματ βερνίκι η επιφάνεια θα γίνει ματ με την απόδοση ματ που έχει το ανάλογο βερνίκι. Χρησιμοποιήσαμε το παραπάνω υλικό στις πλάκες ρωτώντας φίλο που έχει κατάστημα χρωμάτων και μας έδωσε το συγκεκριμένο. Σε δοκιμές που έκανα εγώ με πλάκες εκτός πλοίου χρησιμοποίησα και το Galleria το οποίο έκανε την ίδια δουλειά με πιο ματ απόδοση όμως. Προτιμήσαμε το 3V3 βερνίκι γιατί ήταν καθαρά και μόνο για μέταλλα.
Όσον αφορά την μακροχρόνια όψη δεν γνωρίζω όπως σου έχω ξαναγράψει, πάντως μέχρι τώρα η απόδοση του χαλκού δεν έχει αλλάξει, όμως και αν στο μέλλον αλλάξει πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα μιας και στην πραγματικότητα έτσι ήταν. Τώρα απόψεις είναι αυτές. Το Cutty Sark περάστηκε με πινέλο με το 3V3 βερνίκι σε δύο στρώσεις εφόσον η πρώτη στέγνωσε καλά. Την εργασία αυτή με το πινέλο την έκανε η σύζυγος, εγώ δεν τα καταφέρνω σε μεγάλες επιφάνειες με το πινέλο.
Το wire wool είναι σύρμα όπως αυτό που χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές αλλά υπάρχει και σε πολύ ψιλό με 4 μηδενικά 0000. Χρησιμοποιείται στην επιπλοποιεία και το χρησιμοποιούσα όταν ασχολιόμουν με τα τηλεκατευθυνόμενα χωρίς να μείνω ικανοποιημένος. Οι διαλύτες της κύανο είναι το deponder και το ασετόν, εγώ δεν γνωρίζω κάποιο άλλο. Θα προτιμούσα βέβαια deponder που είναι καθαρά για αυτή την δουλειά. Με παραξενεύει όμως η θαμπάδα σε μερικές πλάκες όπως λες και δεν ξέρω εάν αυτό οφείλεται στο ασετόν ή όχι. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις τον Εγγλέζο σχετικά με την θαμπάδα εφόσον και αυτός χρησιμοποίησε ασετόν εφόσον η κόλλα είχε ξεραθεί πλήρως. Γιατί ίσως με το τρίψιμο με το ασετόν βγαίνει η φυσιολογική πατίνα του χαλκού και θαμπώνει. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ασετόν σε πολύ λίγες πλάκες άμεσα προτού η κόλλα στεγνώσει. Δοκίμασε όμως σε μια παλιά πλάκα και το deponder και το ασετόν για να δεις το τι ακριβώς γίνεται. Εάν έφταιγε η αλοιφή τότε θα είχαν θαμπάδα όλες οι πλάκες και όχι μερικές όπως λες. Πάντως η αλοιφή αυτή την οποία χρησιμοποιήσαμε και εμείς στο Cutty Sark δεν έκανε κάποια θαμπάδα. Μπορεί η θαμπάδα που λες να πάψει να υφίσταται με το πέρασμα του βερνικιού. Δεν βλέπω όμως κάτι ανησυχητικό πάνω στις πλάκες σου εκτός από την κόλλα σε μερικά σημεία και τα υπόλοιπα που ανέφερα πιο πάνω. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ελαττώσεις την ποσότητα και να είσαι πολύ προσεκτικός με αυτού του είδους την κόλλα. Εάν είδες κάποιο βίντεο που έχω αναρτήσει πιο πάνω, ένας Αυστραλός βάζει κόλλα πάνω στο πλοίο πρώτα και μετά κολλάει την πλάκα, δοκίμασε και αυτό τον τρόπο σχετικά με το ξεχείλισμα της κόλλας.
Βασίλης