Αποστολέας Θέμα: Bon Retour By Artesania Latina  (Αναγνώστηκε 12174 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΝΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
Απ: Bon Retour By Artesania Latina
« Απάντηση #50 στις: Απριλίου 13, 2011, 08:34:03 μμ »
Σωστά Βασίλη. Είδα το καράβι του Γιώργου, και πραγματικά δεν έχει αντένες. Τώρα γιατί το λέει έτσι, ποιός ξέρει.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Γιώργος
« Απάντηση #51 στις: Απριλίου 13, 2011, 09:57:43 μμ »
Προφανώς παιδιά πρόκειται περί λάθους της Artesania...

Τέλος πάντων!  :mrgreen:

Έτριψα από την αρχή όλο το σκαρί, αρχικά με γυαλόχαρτο 50άρι, μετά με 80άρι και τέλος με 120άρι.
Στη συνέχεια, αφού έκανα ξανά όλη την αγγαρεία :roll: αραίωσα ξυλόστοκο με λίγο νερό και το πέρασα όλο με ένα πινελάκι. Θα περιμένω να στεγνώσει καλά, ώστε να το τρίψω και να το ασταρώσω με πολύ λίγο, αυτή τη φορά, primer σε spray! Ελπίζω να μην έχω ξανά σκασίματα.

Αν έχετε να προτείνετε κάτι διαφορετικό, είμαι όλος αυτιά!  8)
 ::salut::
................|........|.......|
...............)_)....)_)....)_)
..............)___).)___).)___)\
.............)____)____)_____)\\  ......._____|____|____|____\\\__  -------\___________________/

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #52 στις: Απριλίου 14, 2011, 08:50:35 πμ »
Γιώργο προσωπικά δεν έχω να σου προτείνω κάτι διαφορετικό, δηλαδή η διαδικασία είναι η ίδια όταν θέλεις να το βάψεις, αστάρωμα (είτε με sealer είτε με primer και το sealer είναι primer), βάψιμο και σφράγισμα χρώματος με το κατάλληλο βερνίκι. Αυτά μπορείς να τα κάνεις με αερογράφο ή με πινέλο.
Τουλάχιστον στα forum που παρακολουθώ αυτή η διαδικασία ακολουθείται και όσον αφορά τα χρώματα ο καθένας χρησιμοποιεί αυτά που νομίζει καλύτερα και αυτά προφανώς που έχει δοκιμάσει και τον ικανοποιούν.
Γράφεις ότι πέρασες αραιωμένο με νερό ξυλόστοκο, το έκανες αυτό έχοντας κάτι στο νου σου;
Πιστεύω ακόμα ότι δεν θα έχεις πρόβλημα, τώρα γιατί σου έγινε αυτό όπως σου είπα δεν γνωρίζω την ακριβή αιτία, εάν πάλι κάτι σου πάει στραβά (κάτι που από καρδιάς δεν θέλω να σου γίνει) θα φταίει κάποιο από τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει.
Βασίλης
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #53 στις: Απριλίου 14, 2011, 09:27:13 πμ »
Καλημέρα σας!

Βασίλη αυτό με τον αραιωμένο ξυλόστοκο το διάβασα εδώ στο φόρουμ και το έκανα για να καλύψω κάποιες μικροατέλειες και μικρές ρωγμές που πιθανόν να υπάρχουν και να μην καλύπτονται με τον στόκο στην κανονική του μορφή! Ίσως και να είναι λάθος προσέγγιση!
.............)____)____)_____)\\  ......._____|____|____|____\\\__  -------\___________________/

Αποσυνδεδεμένος pgpelect

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Χανιά 90% - Χαλάνδρι 10%
« Απάντηση #54 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:01:51 πμ »
Καλημέρα! Συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα κατασκευή και καλό κουράγιο για την συνέχεια. Συγχωρέστε με που επεμβαίνω. ʼσχετος με τα πλοία και δή με τα ξύλινα (αν και με εντυπωσιάζουν πολύ), διαβάζοντας το πόστ και σχετικά με το yard του οποίου τον λόγο ύπαρξης φαίνεται να μην γνωρίζι κανείς, μήπως, λέω μήπως ο άσχετος, ήταν "ανταλλακτικό" για κάποιο απο τα υπάρχοντα; Δεν έχω ιδέα, πιθανότατα είμαι πολύ μακριά απο την πραγματικότητα (εκατομμύρια ναυτικά μίλια..) αλλά αυτό μου πέρασε απο το μυαλό... Και πάλι συγνώμη για την κουταμάρα που πέταξα και καλή συνέχεια!
Παναγιώτης

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #55 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:28:17 πμ »
Καλημέρα! Συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα κατασκευή και καλό κουράγιο για την συνέχεια. Συγχωρέστε με που επεμβαίνω. ʼσχετος με τα πλοία και δή με τα ξύλινα (αν και με εντυπωσιάζουν πολύ), διαβάζοντας το πόστ και σχετικά με το yard του οποίου τον λόγο ύπαρξης φαίνεται να μην γνωρίζι κανείς, μήπως, λέω μήπως ο άσχετος, ήταν "ανταλλακτικό" για κάποιο απο τα υπάρχοντα; Δεν έχω ιδέα, πιθανότατα είμαι πολύ μακριά απο την πραγματικότητα (εκατομμύρια ναυτικά μίλια..) αλλά αυτό μου πέρασε απο το μυαλό... Και πάλι συγνώμη για την κουταμάρα που πέταξα και καλή συνέχεια!
Τα Yard είναι αυτά που έχουμε εξηγήσει πιο πάνω και ονομάζονται για παράδειγμα ως Crossjack yard, Spritsail yard κ.λ.π. ανάλογα με την τοποθέτησή τους (Κύριο κατάρτι, μπροστινό ή πίσω κατάρτι).
Το όλο θέμα προέκυψε διότι η Artesania Latina αναφέρει κάτι ως Yard το οποίο δεν στέκει μιας και στο συγκεκριμένο καράβι δεν υπάρχει yard και Γι'' αυτό ψαχνόμαστε να δούμε τι είναι.
Τουλάχιστον από δύο βιβλία που έχω αυτά γνωρίζω.
Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #56 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:34:18 πμ »

Καλημέρα και σε σένα φίλε και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Όσο για το yard... επειδή δεν βλέπω να βγαίνει άκρη, αλλά να μπερδεύει πιο πολύ, θα το ξεχάσω!!!  :D

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #57 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:57:40 πμ »
EchiDNA. Χαιρετώ και μπράβο για την μέχρι τώρα δουλειά σου.
Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω την γνώμη μου για την αντένα....
Αυτή χωρίς να είναι "λάθος" αλλά επιπλέον επιλογή και εάν το σχέδιο την αποδίδει σωστά, θα μπορούσε να είναι πολλά....
Αντένα μιάς μαϊστρας...αντένα ενός μόνου παπαφίγκου (top sail)...αντένα του "αράπη" (πρώτος εσωτερικός φλόκος)....και αντένα του φλισιού.
Κατά την γνώμη μου και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα όμοια-παρόμοια Γαλλικά αλιευτικά σκάφη (φωτο  Le Camaret) θα πρέπει να είναι αντένα φλισιού που υπήρχε στο σκάφος ως μία επιπλέον βοηθητική ιστιοφορία.
Για το μοντέλο είναι μία επιλογή που αφήνεται στην διάθεση του μοντελιστή.
Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #58 στις: Απριλίου 14, 2011, 02:27:58 μμ »
EchiDNA. Χαιρετώ και μπράβο για την μέχρι τώρα δουλειά σου.
Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω την γνώμη μου για την αντένα....
Αυτή χωρίς να είναι "λάθος" αλλά επιπλέον επιλογή και εάν το σχέδιο την αποδίδει σωστά, θα μπορούσε να είναι πολλά....
Αντένα μιάς μαϊστρας...αντένα ενός μόνου παπαφίγκου (top sail)...αντένα του "αράπη" (πρώτος εσωτερικός φλόκος)....και αντένα του φλισιού.
Κατά την γνώμη μου και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα όμοια-παρόμοια Γαλλικά αλιευτικά σκάφη (φωτο  Le Camaret) θα πρέπει να είναι αντένα φλισιού που υπήρχε στο σκάφος ως μία επιπλέον βοηθητική ιστιοφορία.
Για το μοντέλο είναι μία επιλογή που αφήνεται στην διάθεση του μοντελιστή.
Thx

Φαίνεται ότι είσαι απόλυτα σωστός φίλε Θανάση!

Η φωτογραφία που παραθέτεις μοιάζει πάρα πολύ με το bon retour. Οπότε όλα δείχνουν ότι το yard στο συγκεκριμένο σκαρί είναι βοηθητικό (επιπλέον επιλογή)

Απορώ όμως πως ξέφυγε από όλους όσους το κατασκεύασαν!!!

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!

Αποσυνδεδεμένος Thanasis

• Καραβομαραγκός
  • Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Βόλος
« Απάντηση #59 στις: Απριλίου 14, 2011, 02:51:20 μμ »
Μπορεί να παραλείφθηκε απο πολλούς , αλλά όχι απο αυτόν τον Γάλλο.... :wink:
http://www.laroyale-modelisme.net/t446-bon-retour-au-1-50e-par-l-ancien-artesania-latina

Thx
There are no good or bad modelmakers.There are more or less experienced.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #60 στις: Απριλίου 14, 2011, 08:21:42 μμ »
 ::thanx:: ::thanx:: ::thanx::

Μπορεί να παραλείφθηκε απο πολλούς , αλλά όχι απο αυτόν τον Γάλλο.... :wink:
http://www.laroyale-modelisme.net/t446-bon-retour-au-1-50e-par-l-ancien-artesania-latina

Thx

Δυστυχώς έχω άσχημα νέα! Αφού στέγνωσε ο χτεσινός στόκος, σε όλο το πέτσωμα παρουσιάστηκαν και πάλι ρωγμές! Ειλικρινά δεν ξέρω τι να κάνω!  :( :( :(

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #61 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:29:08 μμ »
Γιώργο τι στόκο έχεις βάλεις; αν μπορεις ανέβασε μια φωτογραφία.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #62 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:47:40 μμ »
Γιώργο τι στόκο έχεις βάλεις; αν μπορεις ανέβασε μια φωτογραφία.

Τον έχουν όλα τα μαγαζιά! Σε φυσικό χρώμα.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #63 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:49:29 μμ »
Ξυλόστοκος είναι , για δείξε μας και λίγο τις ρωγμές που λες.
Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #64 στις: Απριλίου 14, 2011, 10:58:31 μμ »
Όσο μπορεί να φανεί στη φωτογραφία! Πάντως έχει τέτοιες μικρές ρωγμές όπου υπάρχει σανίδα!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #65 στις: Απριλίου 14, 2011, 11:08:33 μμ »
Γιώργο ειναι σίγουρα ρωγμές; ή μήπως έχουν ένα ελαφρό κενό οι σανίδες μεταξύ τους;
Εκεί που είναι το βέλος τερματίζει και μετά αρχίζει η επόμενη σανίδα; Γιατί εάν είναι αυτό τότε δεν είναι  ρωγμή αλλά κενό.
Πριν από το στοκάρισμα το είχες αυτό; και αυτό όλο το λευκό που βλέπω στόκος είναι; Εάν είναι στόκος νομίζω ότι το έχεις παρακάνει λίγο εκτός και με γελάει από την φωτογραγία.
Μόλις έτριψες τον στόκο παρουσιάστηκαν οι ρωγμές;
Συγγνώμη που σε ρωτάω τόσα πράγματα αλλά προσπαθώ να καταλάβω.
Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #66 στις: Απριλίου 14, 2011, 11:16:09 μμ »
Κανένα πρόβλημα οι ερωτήσεις Βασίλη!  :wink:

Όπως είπα και χτες έχω περάσει όλη την καρίνα με αραιωμένο στόκο σε μια πολύ λεπτή στρώση. Δεν το έτριψα ακόμα. Αν το τρίψω οι ρωγμές δεν φαίνονται. Είναι στο σημείο που η μία σανίδα συναντά την άλλη.

Έτσι έγινε και την προηγούμενη φορά, μετά το τρίψιμο δεν φαινόταν τίποτα, αλλά εμφανίστηκαν στα ίδια με τώρα σημεία, μετά την εφαρμογή του primer!

Αποσυνδεδεμένος blackglaze

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Χριστουπολη - Πορτο...πηγαινε ελα.
« Απάντηση #67 στις: Απριλίου 14, 2011, 11:22:10 μμ »
Καλησπερα!

Γιωργος εχεις αραιωσει το στοκο? για να το περασεις με πινελο?

Δικαιολογημενα σου κανει εκει τις γραμμες γιατι καθως στεγνωνει συρικνωνεται και εχεις αυτο το αποτελεσμα.
Γνωμη μου να το περασεις με σπατουλα για να υπαρχει μια πιεση που θα κλεινει τις ενωσεις και οχι αραιωμενο. (με το τριψιμο θα το φερεις εκει που θελεις)

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #68 στις: Απριλίου 14, 2011, 11:24:07 μμ »
Καλησπερα!

Γιωργος εχεις αραιωσει το στοκο? για να το περασεις με πινελο?

Ναι το έκανα μήπως και στρώσει καλύτερα αυτή τη φορά!  :oops:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #69 στις: Απριλίου 14, 2011, 11:38:15 μμ »
ʼρα αυτό που βλέπω είναι αυτό που σου δείχνω με το βελάκι στην παρακάτω φωτογραφία;
Γιώργο θα πρέπει να φύγει ο στόκος από τις σανίδες.
Δεν ξέρω πόσο τις έχεις τρίψει μέχρι τώρα και αν υπάρχουν περιθώρια ακόμα για τρίψιμο.
Θα πρέπει να τρίψεις με ψιλό γυαλόχαρτο από 220 μέχρι και 320 μέχρι να εξαφανιστεί όσο γίνεται πιο πολύ ο στόκος και να κοιτάξεις καλά εάν σε εκείνο το σημείο έχεις μεγάλο κενό, το οποίο εάν είναι μεγάλο καλό είναι να βάλεις μέσα σε αυτό PVA κόλλα και από πάνω να τρίψεις ξυλάκι και τα πριονίδια να πάνε εκεί που έχεις βάλει την κόλλα. Ίσως εάν είναι μεγάλο το κενό με τις συστολές και διαστολές του ξύλου στην προηγούμενη φάση που το είχες ασταρώσει να έσκασε ο στόκος και να πήρε μαζί του και το αστάρι.
Γιατί όμως λες ότι άμα το τρίψεις δεν βλέπεις τίποτε; ούτε κενό βλέπεις;
Επίσης όταν τρίβεις η σκόνη πέφτει και κλείνει τις ρωγμές, το σκουπίζεις να δεις τι γίνεται;
Εάν σε κείνο το σημείο βάλεις λίγη πίεση με το δάκτυλό σου υποχωρεί η σανίδα; Εάν ναι τότε γίνεται και ζημιά με την συστολή και διαστολή και θα πρέπει να τις κολλήσεις.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #70 στις: Απριλίου 14, 2011, 11:48:20 μμ »
Χτες έτριψα πάρα πολύ μέχρι που σχεδόν πουθενά δεν υπήρχε στόκος!

Πάντα όταν τελειώνω την κάθε πλευρά από τρίψιμο, την καθαρίζω με καθαρό πανάκι. Φύσηξα και με σπρέι αέρα την επιφάνεια, αλλά δεν μπόρεσα να διακρίνω κάποιο κενό μεταξύ των σανίδων.

Στο σημείο επαφής των σανίδων υπάρχει κόλλα, από το πέτσωμα! Οι σανίδες δεν υποχωρούν καθόλου με την πίεση, είναι πάρα πολύ συμπαγής η κατασκευή.

Πιθανόν τα κενά μεταξύ των σανίδων (είναι γεμισμένα με κόλλα) να ανοίγουν από την συστολή διαστολή, όπως λες Βασίλη! Μήπως πρέπει με κάποιο τρόπο να αφαιρέσω την κόλλα μεταξύ των σανίδων;  :(

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #71 στις: Απριλίου 15, 2011, 12:05:30 πμ »
Εννοείς στα μεγάλα κενά ότι έχεις βάλει κόλλα έτσι; Πιστεύω ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα στην κόλλα δηλαδή (το έχω κάνει και γω αυτό χωρίς πρόβλημα) γιατί θα έχει γίνει ένα με τις σανίδες εφόσον έχεις πει ότι έχεις βάλει μέσα και πριονίδι από τα ξυλάκια.
Ίσως δεν έπρεπε να αραιώσεις τον ξυλόστοκο με νερό και αυτό που σου είπε ο blackglaze είνα σωστό.
Θα πρέπει όμως ούτως η άλλως να τρίψεις και πάλι τον στόκο και να το κάνεις κατά την γνώμη μου με ψιλό γυαλόχαρτο και ας σου φάει αρκετό χρόνο, η επιφάνεια που θα φτιάξεις με το ψιλό γυαλόψαρτο θα είναι πολύ καλή, αρκεί να υπάρχουν περιθώρια στις σανίδες (δηλαδή να μην τις έχεις τρίψει πολύ τις προηγούμενες φορές), τρίψε πολύ προσεκτικά μέχρι να δεις τα σανιδάκια και όπου τα βλέπεις μην τρίβεις πάνω σ΄αυτά.
Αυτοί οι στόκοι νομίζω ότι είναι έτοιμοι για τρίψιμο μετά από τέσσερεις με έξι ώρες αν κρίνω από αυτά που γράφουν στο κουτί αυτοί που χρησιμοποιώ εγώ.
Χωρίς να το έχω στα χέρια μου αυτό που φτιάχνεις και απ' ότι τουλάχιστον έχω διαπιστώσει αυτό που θα έκανα θα ήταν το παραπάνω τρίψιμο με το ψιλό γυαλόχαρτο.
Φίλε Γιώργο πιστεύω να βοηθήσουν και άλλοι μοντελιστές για να βγάλουμε άκρη σ΄αυτό το πρόβλημα.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #72 στις: Απριλίου 18, 2011, 02:03:58 μμ »
Καλησπέρα σε όλους!  8)

Έτριψα προσεκτικά, κατά τις υποδείξεις του φίλου Βασίλη, όλο το στόκο μέχρι που έφτασα στις σανίδες.
Σκούπισα προσεκτικά όλο το σκαρί και εξέτασα όλο το πέτσωμα με το μάτι, για τυχών ρωγμές στις ενώσεις. Το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, μιας και δια γυμνού οφθαλμού δεν παρατηρήθηκε κάποιο ελάττωμα!

Πέρασα ένα πάρα πολύ λεπτό στρώμα primer σε spray, από μεγάλη απόσταση. Εκεί κατά την εφαρμογή παρουσιάστηκαν κάποια κενά στο πέτσωμα.
Αν ρίξω κι άλλο primer θα καλυφθούν, αλλά φοβάμαι μην παρουσιαστούν μετά από μερικές μέρες ξανά!

Το θέμα τώρα είναι: τρίβω για άλλη μια φορά, στοκάρω κανονικά αυτή τη φορά και συνεχίζω με τρίψιμο του τόκου και αστάρωμα; Ή συνεχίζω το αστάρωμα ως έχει ρισκάροντας να εμφανιστούν οι ρωγμές σε μια βδομάδα;
Υπάρχει περίπτωση να φταίει ο στόκος ή το primer; Να δοκιμάσω με άλλες μάρκες;

Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια!  ::salut::

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #73 στις: Απριλίου 18, 2011, 02:24:57 μμ »
Γιώργο νομίζω ότι δεν φταίει ο στόκος και το αστάρι, μιας και ο στόκος που χρησιμοποιείς είναι για ξύλο.
Δεν ξέρω τι εννοείς κενά εάν είναι μεγάλα ή μικρά. Εάν είναι μεγάλα δεν νομίζω ότι το αστάρι θα μπορέσει να τα κλείσει. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις αυτά τα κενά με ξυλόστοκο, τρίβοντας πρώτα ελαφρά το αστάρι. Μετά με σπάτουλα και ξυλόστοκο κλείνεις τα κενά, στεγνώνει ο στόκος, τρίβεις τον στόκο με ψιλό γυαλόχαρτο μέχρι να έχεις μια επιφάνεια λεία και χωρίς κενά και μετά ασταρώνεις. Το αστάρι το βάζουμε ώστε να δούμε τις ατέλειες που υπάρχουν και να στοκάρουμε εκεί όπου χρειάζεται, επίσης για να πιάσει καλά το χρώμα.
Ανέβασε μια φωτογραφία να δούμε λίγο αυτά τα κενά που λες.
Ρωγμές εννοούσες αυτά τα κενά που υπάρχουν μεταξύ των σανίδων του πετσώματος;
Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #74 στις: Απριλίου 18, 2011, 02:34:46 μμ »
Γιώργο αυτό που κάνω εγώ εάν θέλω να βάψω το καράβι είναι το εξής, έχει δεν έχει κενά μεταξύ των σανίδων ή μικρές τρύπες.
Στοκάρω με ξυλόστοκο και σπάτουλα όλη την γάστρα.
Στην συνέχεια τρίβω μέχρι να εμφανιστούν οι σανίδες.
Μετά ασταρώνω και εάν δω ότι υπάρχουν κενά ακόμα ή μικρές τρυπίτσες που δεν έκλεισαν με την πρώτη φορά, στοκάρω και πάλι με ξυλόστοκο και στη συνέχεια αστάρι.
Κοίταξε αυτές τις δύο φωτογραφίες, η πρώτη είναι με τον στόκο και η δεύτερη μετά το τρίψιμο.
Την διαδικασία αυτή την ακολουθώ επίσης και σε πλοία που δεν βάφονται αλλά μόνο στο πρώτο πέτσωμα, στο δεύτερο πέτσωμα είμαι πιο προσεκτικός μιας και ο στόκος πολλές φορές είναι εμφανής.

Tags: