Αποστολέας Θέμα: Bon Retour By Artesania Latina  (Αναγνώστηκε 12162 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Λάρισα
  • Γιώργος
Bon Retour By Artesania Latina
« στις: Μαρτίου 28, 2011, 11:12:11 μμ »
Σας καλησπερίζω κι από το παρόν θέμα!

Το Bon Retour είναι το πρώτο μου ξύλινο πλοίο. Το ξεκίνησα το 2006 και αφού τέλειωσα το πέτσωμα το 2007, το εγκατέλειψα λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Όμως, με περίμενε υπομονετικά, μέχρι πριν λίγες μέρες, οπότε και το ξανα-έπιασα στα χέρια μου! Μετά χαράς μου ανακάλυψα το forum, όταν το πρωτο-ξεκίνησα δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, αν θυμάμαι καλά, και οι μοναδικές πηγές πληροφόρησης ήταν κάποια ξένα forum. Δύσκολα πράγματα ειδικά για κάποιον εντελώς ερασιτέχνη στα ξύλινα πλοία.

Για να μη σας ζαλίζω άλλο, θα συνεχίσω με μερικές φωτογραφίες και με κάποια πολύ σοβαρά λάθη!

Το καραβάκι μου, φιλοδοξεί να γίνει έτσι:
................|........|.......|
...............)_)....)_)....)_)
..............)___).)___).)___)\
.............)____)____)_____)\\  ......._____|____|____|____\\\__  -------\___________________/

Αποσυνδεδεμένος gtdeath13

• Moderator
  • Scale 1/32
  • Τόπος: Boavista
Απ: Bon Retour By Artesania Latina
« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 28, 2011, 11:19:54 μμ »
Ωραία επιλογή για πρώτο πλοίο.. Αυτά τα καραβάκια είναι μεγάλο σχολείο...  :wink:

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 28, 2011, 11:21:55 μμ »
Χωρίς να το έχω σχεδιάσει για παρουσίαση, έχω μερικές φωτογραφίες από κινητό, από την εποχή λίγο πριν το αφήσω.

.............)____)____)_____)\\  ......._____|____|____|____\\\__  -------\___________________/

Αποσυνδεδεμένος Vasilis-Frederica

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
  • Βασίλης και Μαρία-Φρεντερίκα
    • Μεταφραστικό Γραφείο Σπάρτης
« Απάντηση #3 στις: Μαρτίου 29, 2011, 11:53:46 πμ »
Καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Τα λάθη είναι μέσα στο πρόγραμμα (όλοι μας κάνουμε), εγώ το πρώτο το πέταξα.
Απλά θα πρέπει να προσέχεις περισσότερο στο πέτσωμα και να μην αφήνεις κενά.
Σίγουρα το πρώτο μοντέλο είναι περισσότερο για εκμάθηση και γι΄αυτό ξενκινάμε από μοντέλα φτηνά και όχι ακριβά.
Παρόλα τα λάθη που κάνουμε δεν απελπιζόμαστε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε όσο γίνεται περισσότερο.
Ότι βοήθεια θέλεις πιστεύω ότι θα την έχεις από αυτό το forum.
Καλή συνέχεια,
Βασίλης και Maria-Frederica
Βασίλης & Μαρία-Φρεντερίκα

Η Ιστοσελίδα μας: ΞΥΛΙΝΑ ΠΛΟΙΑ    Το κανάλι μας: BINTEO στο YouTube

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #4 στις: Μαρτίου 29, 2011, 10:11:07 μμ »
Αρπάζω την ευκαιρία να ρωτήσω τους πιο έμπειρους του φόρουμ αν υπερτερεί στο πέτσωμα σε κάποιο τομέα η στερέωση των σανίδων με καρφιά στους νομείς συγκριτικά με μια καλή ΚΑ κόλλα.
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #5 στις: Μαρτίου 29, 2011, 10:40:33 μμ »
Νομίζω ότι ένα από τα πιο σοβαρά λάθη που έκανα ήταν να χρησιμοποιήσω πολλά καρφιά.
Βέβαια, ήταν λίγο παραπλανητικό το σχέδιο της Artsania διότι έδειχνε όλες τις σανίδες καρφωμένες πάνω στους νομείς.

Αποσυνδεδεμένος kapten bisbics

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αιγάλεω
  • Νίκος
« Απάντηση #6 στις: Μαρτίου 30, 2011, 12:28:59 πμ »
Καλησπέρα
σχετικά με το:
Αρπάζω την ευκαιρία να ρωτήσω τους πιο έμπειρους του φόρουμ αν υπερτερεί στο πέτσωμα σε κάποιο τομέα η στερέωση των σανίδων με καρφιά στους νομείς συγκριτικά με μια καλή ΚΑ κόλλα.

Αν και δεν είμαι τόσο έμπειρος.Σε δοκιμές που έχω κάνει, αν δοκιμάσεις να κολήσεις με τις λεπτές σανίδες του πετσώματος με κυανοακριλλική αν στην συνέχεια θελήσεις να περάσεις με οποιουδήποτε είδους βερνίκι θα έχει σαν αποτέλεσμα να σου αφήνει ''ασπρίλες'' και να μην καλύπτει το βερνίκι όπως θα έπρεπε, δηλαδή να ''θρέψει'' 'η να τονίσει το χρώμα του ξύλου. Τώρα αν στην περίπτωση που τοποθετηθεί κυανοακριλλική στο πέτσωμα και ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθεί βερνίκι αλλά κάποιο χρώμα τότε πρόβλημα δεν θα υπάρξει με την κυανοακριλλική και θα καλύψει μια χαρά το χρώμα χωρίς πρόβλημα.
Και για να είμαστε και  ::offtopic:: απο τα λάθη μαθαίνουμε και ξέρουμε τι λάθος δεν θα κάνουμε με το επόμενο μοντέλο που σκοπεύουμε να φτιάξουμε.
Για να διορθωθεί το πρόβλημα με τα καρφιά εγώ προσωπικά θα χρησιμοποιούσα γυαλλόχαρτο 80, 100 και μετά 120 για να αποκτήσει ''λεία'' επιφάνεια χωρίς εξωγκόματα.Έπειτα με ξυλόκολλα θα συνέχιζα το πέτσωμα με τις λεπτές σανίδες του ξύλου αν γράφουν κάτι τέτοιο οι οδηγείες, ή σε διαφορετική περίπτωση με το βάψιμο του μοντέλου...

Καλή συνέχεια
Με εκτίμηση
kapten bisbics
Η δημιουργική στιγμή είναι σαν την ερωτική εξομολόγηση,
ΠΟΤΕ δεν προσχεδιάζεις πότε θα γίνει...

• Οι καλοί άνθρωποι δε χρειάζονται νόμους που να τους υποδεικνύουν πως να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ενώ οι κακοί άνθρωποι θα βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τους νόμους προς όφελός τους. [Σωκράτης]
  • Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: I normally live in Sparta Greece, but I very often stay in Witney United kingdom, too
« Απάντηση #7 στις: Μαρτίου 30, 2011, 11:58:39 πμ »
Νομίζω ότι ένα από τα πιο σοβαρά λάθη που έκανα ήταν να χρησιμοποιήσω πολλά καρφιά.
Βέβαια, ήταν λίγο παραπλανητικό το σχέδιο της Artsania διότι έδειχνε όλες τις σανίδες καρφωμένες πάνω στους νομείς.

Η γνώμη μου είναι ότι οι σανίδες (πρώτου πετσώματος) πρέπει να κολλιούνται με κόλλα πάνω στους νομείς είτε PVA είτε Κύανο. Θα πρέπει ταυτόχρονα να κολλιούνται και μεταξύ τους με κόλλα, έτσι το πέτσωμα θα είναι πιο γερό. Μόνο με καρφιά νομίζω ότι δεν είναι καλό αν δεν χρησιμοποιηθεί και κόλλα.
Συνήθως τα καρφιά τα βάζουμε για να σταθεροποιήσουμε την σανίδα στο σημείο που θέλουμε να κολλήσει και δεν βάζουμε όλο το καρφί μέσα ώστε μετέπειτα που θα πρέπει να το βγάλουμε να μπορούμε να το πιάσουμε με κάποιο πενσάκι.
Στο δεύτερο πέτσωμα αν οι σανίδες είναι πάχους 1 χιλιοστό (δεν έχω κάνει πέτσωμα δεύτερο με λεπτότερες) νομίζω ότι καλή είναι και η κύανο και δεν ξεχειλίζει όταν χρησιμοποιείται με φειδώ, εάν βεβαίως ξεχειλίσει αφήνει ασπρίλες.
Η Caldercraft για το δεύτερο πέτσωμα συνιστά την κύανο αν και με την PVA κάνεις την δουλειά σου μειονεκτώντας στον χρόνο κόλλησης έναντι της κύανο και η κύανο όμως μειονεκτεί όταν ξεχειλίσει εν συγκρίσει με την PVA.
ʼρα ο μοντελιστής κολλάει με κόλλα που τον βολεύει και μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα. Εγώ χρησιμοποιώ και τις δύο κόλλες.
Επίσης αν θέλουμε να αναπαραστήσουμε τα καρφιά αυτό το κάνουμε στο τέλος εφόσον έχουμε ολοκληρώσει το πέτσωμα του καραβιού.

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΝΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
« Απάντηση #8 στις: Μαρτίου 30, 2011, 06:19:46 μμ »
Συμφωνώ με τον Βασίλη. Το καρφώνουμε, ή χρησιμοποιούμε καρφίτσες, αφου βέβαια βάλουμε κόλα. Προσωπικά χρησιμοποιώ ξυλόκολα Ατλακόλ κρυσταλιζέ (με πράσινη ετικέττα). Στεγνώνει σχετικά γρήγορα, και είναι διαφανής όταν στεγνώσει, έτσι και να σου τρέξει δεν πειράζει.Όταν τελειώσω το πέτσωμα, περνάω την γάστρα πάλι με αραιωμένη ατλακόλ, με αποτέλεσμα, και πιό γερή να γίνετε, αλλά και να ρουφίξει το ξύλο, ώστε να μην θελει πολλά χέρια λούστρο.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #9 στις: Μαρτίου 30, 2011, 06:30:24 μμ »
Μερικές ακόμα απορίες!

Για το κόψιμο των ξύλων χρησιμοποίησα έναν κόπτη καλωδίων, το αποτέλεσμα ήταν τα άκρα να έχουν γωνίες κοπής. Τα πέρασα ελαφρά από ντουκόχαρτο για να έρθουν στα ίσια τους, αλλά χάθηκαν κάποια ελάχιστα μικρόμετρα. Ίσως έως και ένα χιλιοστό. Το πρόβλημα ήταν στην συναρμογή για την κατασκευή κάποιων λεπτομερειών του καταστρώματος (καπάκια κλπ), τα οποία είτε δεν ταίριαζαν μετά σωστά είτε είχαν μικρά κενά.
Τι προτείνετε για την κοπή και για την συγκόλληση μικρών κομματιών (κάποιο κόλπο ίσως)  :D

Επίσης, στο πέτσωμα του καταστρώματος είχα χρησιμοποιήσει κύανο, η οποία "πότισε" κάποια σημεία. Όπως διάβασα σε άλλα θέματα, θα μου παρουσιάσει πρόβλημα στο λουστράρισμα. Τι κάνω τώρα;;;  :roll:

Ευχαριστώ πολύ όλους!  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος ΠΑΝΟΣ

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: ΠΑΤΡΑ
« Απάντηση #10 στις: Μαρτίου 30, 2011, 08:10:56 μμ »

Ενα τέτοιο σετάκι θα σου φανεί χρήσιμο γιά το κόψιμο και την επεξεργασία των σανίδων. Προσοχή στο τραπεζομάντηλο. Έχω χαράξει πολλά.

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #11 στις: Μαρτίου 30, 2011, 08:24:42 μμ »
Γνωστό μου φαίνεται το σετάκι.Από Carfour το πήρες; Το έχω πάρει κι εγώ και δεν το δοκίμασα για να δω αν αξίζει έστω και τα λίγα Ε.

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #12 στις: Μαρτίου 30, 2011, 09:06:26 μμ »
Μερικές ακόμα απορίες!

Για το κόψιμο των ξύλων χρησιμοποίησα έναν κόπτη καλωδίων, το αποτέλεσμα ήταν τα άκρα να έχουν γωνίες κοπής. Τα πέρασα ελαφρά από ντουκόχαρτο για να έρθουν στα ίσια τους, αλλά χάθηκαν κάποια ελάχιστα μικρόμετρα. Ίσως έως και ένα χιλιοστό. Το πρόβλημα ήταν στην συναρμογή για την κατασκευή κάποιων λεπτομερειών του καταστρώματος (καπάκια κλπ), τα οποία είτε δεν ταίριαζαν μετά σωστά είτε είχαν μικρά κενά.
Τι προτείνετε για την κοπή και για την συγκόλληση μικρών κομματιών (κάποιο κόλπο ίσως)  :D

Επίσης, στο πέτσωμα του καταστρώματος είχα χρησιμοποιήσει κύανο, η οποία "πότισε" κάποια σημεία. Όπως διάβασα σε άλλα θέματα, θα μου παρουσιάσει πρόβλημα στο λουστράρισμα. Τι κάνω τώρα;;;  :roll:

Ευχαριστώ πολύ όλους!  ::salut::

Τρίψε περισσότερο το κατάστρωμα χωρίς βέβαια να υπερβάλεις μήπως και τρίψεις πολύ τα σανιδάκια και άμα είσαι τυχερός δεν θα έχεις πρόβλημα.
Πάντα να κόβεις λιγάκι περισσότερο για να έχεις το περιθώριο διόρθωσης.
Επίσης όταν θέλουμε να κόψουμε μια σανίδα την σημαδεύουμε και το μέρος που κρατάμε είναι η  αριστερή πλευρά. Το σχήμα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις.

Εκτός των άλλων εργαλείων που σου επισήμανε ο ΠΑΝΟΣ  μερικά ενδιαφέροντα πράγματα είναι και αυτά στις παρακάτω φωτογραφίες, ειδικά ο κόπτης κόβει σε διάφορες γωνίες με ακρίβεια.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #13 στις: Μαρτίου 30, 2011, 09:53:17 μμ »
To set που πρότεινε ο Πάνος το έχω (μια πολύ φτηνή εκδοχή του από το Praktiker), το οποίο είναι άθλιο. Τα εξαρτήματα δεν κάθονται σωστά μέσα στις λαβές, έχοντας πολύ τζόγο και επίσης το μέταλλο τους έχει σπάσει σε μερικά απ' αυτά όταν έκοβα τα καφέ ξύλα! Θα πρέπει να πάρω κάτι πιο καλό, μιας και είναι εργαλείο απαραίτητο!

Βασίλη πολύ ωραία εργαλεία! Θα τα χρειαστώ σίγουρα στο επόμενο, συν ένα ηλεκτρικό κολλητήρι για το στράβωμα των σανίδων!

Αποφάσισα να περάσω τη γάστρα με αστάρι και το κατάστρωμα με λούστρο σε ένα δύο τόνους πιο σκούρο από το φυσικό χρώμα! Θα ανεβάσω σχετικές φωτογραφίες!

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #14 στις: Μαρτίου 30, 2011, 10:06:20 μμ »
Να και μερικές φωτογραφίες, όπως το ξανα-άρχισα. Ο πολύς στόκος είχε μπει παλιά! Αλλά τον έφαγα!!!  :mrgreen:

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #15 στις: Μαρτίου 30, 2011, 10:13:38 μμ »
Προφανώς πας για βάψιμο και καλό είναι να στοκάρεις μερικές μικροατέλειες στη γάστρα και στο πίσω μέρος.

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #16 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:12:07 μμ »
Πέρασα χτες ένα λούστρο στο κατάστρωμα και ένα χέρι primer.
Μετά το primer αποκαλύφθηκαν κάποιες ατέλειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Δείτε μια μικρή ρωγμή στην τελευταία σανίδα του πετσώματος.
Σκοπεύω να περάσω αρκετά χέρια με το primer ώστε να καλυφθούν οι όποιες μικρο-ατέλειες και να έχω μια όσο το δυνατόν πιο λεία επιφάνεια.

Η ερώτησή μου είναι τώρα που θα περάσω το δεύτερο χέρι, θα πρέπει πριν, να τρίψω και να στοκάρω την ρωγμή ή θα καλυφθεί από τα επόμενα χέρια primer;
Επίσης, πρέπει να τρίξω ελαφρά την πρώτη στρώση για να πιάσει πιο καλά η δεύτερη κ.ο.κ.???

Έβγαλα τις φωτογραφίες με διαφορετικό φωτισμό ώστε να τονιστούν οι ατέλειες!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #17 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:29:43 μμ »
Με τι primer το έχεις περάσει;
Με κάθε στρώση primer που το περνάς θα πρέπει να κάνεις και αποχαρτάρισμα (ελαφρύ τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο) και να αφήνεις το primer να στεγνώνει καλά.
Εάν έχεις περάσει primer ξύλου όπως η βελατούρα κάνει ο στόκος ξύλου.
Την ρωγμή που λες δεν την βλέπω καλά, όμως το primer δεν καλύπτει ρωγμές και χρειάζεται στοκάρισμα.
Υπόψην ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμα θέλεις και primer σε spray.
Βασίλης

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #18 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:37:26 μμ »

Αποσυνδεδεμένος Stergios T

• Τ
  • Scale 1/48
  • *
« Απάντηση #19 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:40:26 μμ »
Να ρωτήσω κι εγώ τι είναι το primer ??
Τώρα
HMS Snake 1797 1:64 Scale (Caldercraft)
Στη μαρίνα
Mare Nostrum

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #20 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:45:02 μμ »
Primer= υπόστρωμα=αστάρι 

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #21 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:48:11 μμ »
Με τι primer το έχεις περάσει;
Με κάθε στρώση primer που το περνάς θα πρέπει να κάνεις και αποχαρτάρισμα (ελαφρύ τρίψιμο με ψιλό γυαλόχαρτο) και να αφήνεις το primer να στεγνώνει καλά.
Εάν έχεις περάσει primer ξύλου όπως η βελατούρα κάνει ο στόκος ξύλου.
Την ρωγμή που λες δεν την βλέπω καλά, όμως το primer δεν καλύπτει ρωγμές και χρειάζεται στοκάρισμα.
Υπόψην ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις άμα θέλεις και primer σε spray.
Βασίλης
Βασίλη ευχαριστώ για τις απαντήσεις πρώτα απ' όλα! Το κάναμε σεμινάριο το θέμα!  :D

Το primer είναι σε spray. Το ήθελα έτσι για να επιτύχω πολύ λεπτές στρώσεις. Κάνει για ξύλο, αλλά και για άλλα υλικά!

• Scale 1/35
  • *
« Απάντηση #22 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:53:14 μμ »
Καλά έκανες και έβαλες spray για να το κάνεις ωραίο, απλά το χρώμα που θα βάλεις από πάνω να είναι συμβατό με το διαλυτικό του spary δηλαδή το χρώμα να μην έχει ισχυρότερο διαλύτη γιατί έτσι μπορεί να σηκώσει το primer.
Βασίλης

Αποσυνδεδεμένος KWSTAS

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: PERISTERI_ATHENS
  • There are no perfect models but we will keep tryin
« Απάντηση #23 στις: Μαρτίου 31, 2011, 09:53:34 μμ »

Αστάρι αδερφέ.Τουτέστιν ένα χέρι χρώμα ας πούμε ( που μπορεί να είναι και στόκος σε σπρέυ ) που το ρίχνουμε στο μοντέλο για να ενοποιήσουμε τα ετερόκλητα υλικά και τα επιμέρους τμήματα , να εντοπίσουμε ατέλειες κατασκευαστικές που δεν φαίνονται στα "γυμνά" υλικά και κατά κόρον να δημιουργήσουμε ένα υπόστρωμα για το κυρίως βάψιμο ( preshading κλπ κλπ ).

Αποσυνδεδεμένος EchiDNA

• Keep modeling!
  • Scale 1/144
  • *
  • Γιώργος
« Απάντηση #24 στις: Μαρτίου 31, 2011, 11:23:28 μμ »
Τελικά γέμισα την ρωγμή με ένα μίγμα κόλας και σκόνης από το τρίψιμο! Χάθηκε τελείως και δεν μπορώ καν να εντοπίσω που βρισκόταν!

Εντωμεταξύ βρήκα ένα περίεργο σημείο στα σχέδια, το οποίο δεν αναφέρεται πουθενά αλλού, ούτε καν στο τελειωμένο καραβάκι στο mobileshipworld, αλλά ούτε και στις φωτογραφίες της ίδιας της Artesania. Θα ανεβάσω σχετική φωτογραφία μήπως και καταλάβει κανείς τι μπορεί να είναι!

Λοιπόν... είναι αυτό που εικονίζεται στη φωτογραφία και συνδέεται στα σημεία που δείχνω με βέλος. Τι μπορεί να είναι και γιατί δεν το έχει κανείς στην κατασκευή του;

Στον πίνακα που υπάρχει στο set, αναφέρεται ως Yard και πρέπει να είναι Φ4Χ150 από ramin wood

Tags: