Νομίζω ότι ένα από τα πιο σοβαρά λάθη που έκανα ήταν να χρησιμοποιήσω πολλά καρφιά.
Βέβαια, ήταν λίγο παραπλανητικό το σχέδιο της Artsania διότι έδειχνε όλες τις σανίδες καρφωμένες πάνω στους νομείς.
Η γνώμη μου είναι ότι οι σανίδες (πρώτου πετσώματος) πρέπει να κολλιούνται με κόλλα πάνω στους νομείς είτε PVA είτε Κύανο. Θα πρέπει ταυτόχρονα να κολλιούνται και μεταξύ τους με κόλλα, έτσι το πέτσωμα θα είναι πιο γερό. Μόνο με καρφιά νομίζω ότι δεν είναι καλό αν δεν χρησιμοποιηθεί και κόλλα.
Συνήθως τα καρφιά τα βάζουμε για να σταθεροποιήσουμε την σανίδα στο σημείο που θέλουμε να κολλήσει και δεν βάζουμε όλο το καρφί μέσα ώστε μετέπειτα που θα πρέπει να το βγάλουμε να μπορούμε να το πιάσουμε με κάποιο πενσάκι.
Στο δεύτερο πέτσωμα αν οι σανίδες είναι πάχους 1 χιλιοστό (δεν έχω κάνει πέτσωμα δεύτερο με λεπτότερες) νομίζω ότι καλή είναι και η κύανο και δεν ξεχειλίζει όταν χρησιμοποιείται με φειδώ, εάν βεβαίως ξεχειλίσει αφήνει ασπρίλες.
Η Caldercraft για το δεύτερο πέτσωμα συνιστά την κύανο αν και με την PVA κάνεις την δουλειά σου μειονεκτώντας στον χρόνο κόλλησης έναντι της κύανο και η κύανο όμως μειονεκτεί όταν ξεχειλίσει εν συγκρίσει με την PVA.
ʼρα ο μοντελιστής κολλάει με κόλλα που τον βολεύει και μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα. Εγώ χρησιμοποιώ και τις δύο κόλλες.
Επίσης αν θέλουμε να αναπαραστήσουμε τα καρφιά αυτό το κάνουμε στο τέλος εφόσον έχουμε ολοκληρώσει το πέτσωμα του καραβιού.
Βασίλης και Maria-Frederica