Γιώργο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ Revel (νομίζω όμως πως δεν πρέπει να διαφέρουν και πολύ από τα άλλα μοντελιστικά χρώματα). Θα σου πω όμως για χρώματα που έχω χρησιμοποιήσει (enamel και ακρυλικά).
Δεν θα σου αναφέρω για τα Tamiya μιας και αυτά τα έχω περάσει με αερογράφο.
Είχα χρησιμοποιήσει πιο παλιά τα enamel της Humbrol, τα οποία περνούσα με πινέλο και με αερογράφο, δεν έκανα αραίωση για βάψιμο με πινέλο (μόνο όταν ήταν απαραίτητο και με το διαλυτικό της εταιρείας είτε με white spirit εμπορίου). Η αραίωση είναι σχετική και δεν μπορώ να σου πω αραίωσε τόσο. Εγώ μόλις πέρναγα τα humbrol (με πινέλο και όχι με αερογράφο) τα πέρναγα κατευθείαν από το κουτάκι. Απλά θα πρέπει να κοιτάξεις πως στρώνουν με το πινέλο και πράττεις αναλόγως (ίσως χρειαστούν και λίγο διάλυση). Δεν έκανα ελαφρύ τρίψιμο ανάμεσα στα στρώματα παρά μόνο εάν χρειαζόταν πολλά χέρια για να καλύψει το χρώμα, δηλαδή σε δύσκολα χρώματα όπως το κίτρινο. Προτιμότερο είναι να περνάς δύο λεπτά στρώματα παρά ένα παχύ. Εάν βάψεις με ματ αποχρώσεις ( στα καράβια είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ματ χρώματα) καλό θα είναι να σφραγίσεις και με ένα ματ βερνίκι το χρώμα, γιατί τα ματ χρώματα είναι ευαίσθητα σε πιασίματα με τα δάκτυλα κ.λ.π. Το βερνίκι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπορεί να είναι και αυτό της ίδιας εταιρείας.
Τώρα τελευταία όσον αφορά τα μοντελιστικά χρώματα χρησιμοποιώ τα Vallejo και τα Admiralty paints. Αυτά τα χρώματα στρώνουν πολύ καλά με το πινέλο και είτε τα χρησιμοποιώ αδιάλυτα είτε τα διαλύω με νερό (για αερογράφο τα Vallejo τα διαλύω με το διαλυτικό της εταιρείας). Στη συνέχεια τα σφραγίζω με βερνίκι πάντα ματ.
Όσον αφορά το αστάρι, χρησιμοποιώ εμπορίου της XΡΩΤΕΞ, χρησιμοποιώ μοντελιστικό της Vallejo (μόνο για αερογράφο), κυρίως όμως χρησιμοποιώ της ΧΡΩΤΕΞ και πάντα ασταρώνω το μοντέλο για να πιάσουν καλά τα χρώματα, όταν αυτό είναι εφικτό ασταρώνω και μικρά κομμάτια, είτε με το παραπάνω αστάρι είτε με βερνίκι πατωμάτων ενός συστατικού της Erlac (το οποίο μυρίζει και δεν ενδείκνυται για κλειστούς χώρους και για μέσα στο σπίτι), είτε και με sealer ενός συστατικού.
Το αστάρι το τρίβω με ψιλό γυαλόχαρτο από 320-600 βαθμών για να έχω καλή επιφάνεια και αν χρειαστεί βάζω και άλλες στρώσεις αστάρι τρίβοντας την κάθε στρώση με τα παραπάνω χαρτιά.
Θα σου πω για το Cutty Sark που φτιάχνει η Μαρία τι θα κάνω μιας και θα το βάψω εγώ.
Μόλις τελειώσει το δεύτερο πέτσωμα θα στοκάρω, τρίψιμο με γυαλόχαρτο Νούμερο 400, πέρασμα ένα χέρι sealer με πιστόλι βαφής, τρίψιμο ελαφρύ με Νούμερο 400, πέρασμα αστάρι, τρίψιμο με γυαλόχαρτο Νούμερο 600, πέρασμα χρώματος και σφράγισμα με βερνίκι βάσεως πολυουρεθάνης (διαλύεται με white spirit).
Επίσης κοίταξε εδώ στο κάτω μέρος της σελίδας θα ανοίξει μόνο του το Video για να πάρεις μια ιδέα.
http://www.billingboats.com/tips&hints.html.
Βασίλης