Γεια και πάλι.
Χθες είχα αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου, οπότε προχώρησα ένα στάδιο ακόμα αρχίζοντας τα πιρτσίνια.
Ενότητα λοιπόν:
Πιρτσίνια:Πριν γράψω οτιδήποτε, να τονίσω ότι ενώ έχω πολλάκις χαράξει γραμμώσεις, δεν είχα ποτέ ξαναφτιάξει πιρτσίνια. Ως "θαρραλέος" (κατά άλλους ίσως & μ@λ...) έχω την συνήθεια να πειραματίζομαι πάνω σε αυτό που φτιάχνω. Ευτυχώς ξέρω πολλές βρισιές και δεν γίνομαι μονότονος αν κάποιος είναι δίπλα και ακούει.

Εργαλεία:
Τα εργαλεία που χρησιμοποίησα είναι τα παρακάτω:

Το κάτω εργαλείο είναι o "πιρτσινωτής" της TRUMPETER, ο οποίος δίνει 4 δίσκους, από τους οποίους χρησιμοποίησα τον "Β".
Το πάνω είναι μια ιδέα του Γιάννη Δόξα. Είναι η σκληρή ταινία που χτυπάγαμε πάνω γράμματα και τα κολλάγαμε στα κουδούνια! Έχει το απίστευτο πλεονέκτημα ότι κολλάει πολύ γερά και ξεκολλάει πολύ εύκολα (χωρίς να αφήνει ίχνη), άρα με σωστή τοποθέτηση είναι ένας "πακτωμένος" και πολύ καλός οδηγός. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί 2-3 φορές το κάθε κομμάτι, αλλά μετά χάνει και την κολλητική του ικανότητα και την ευθεία του άρα το άλλαζα.
Το παρόν αποτελεί πλέον για μένα τον καλύτερο οδηγό και για γραμμώσεις (ευθείες) και το κόστος του είναι περίπου 2,5EUR. "Κυκλοφορεί" στα βιβλιοποωλεία σε χρώματα ΟΣΦΠ, ΠΑΟ και μαύρο.
Σε σχέση με τα χαρακτικά γραμμώσεων, το εργαλειάκι αυτό έχει το μειονέκτημα ότι το "κυλάς" για να κινηθεί το γρανάζι του με αποτέλεσμα:
α. Να μπορεί πιο εύκολα να "χάσεις το δρόμο"*
β. Αν φρακάρει στιγμιαία, χαράζει αντί να φτιάχνει πιρτσίνια και μάλιστα χαράζει "άκομψα".
ʼρχισα λοιπόν με την άτρακτο.
Και πάμε στην ιδιομορφία του μοντέλου.
Αν δείτε την 2η φωτό του 1ου ποστ, θα διαπιστώσετε ότι τα πιρτσίνια είναι οριζόντια και κατακόρυφα.
Διαπίστωσα λίγο μετά την έναρξη, ότι είναι αδύνατον να αναπαραστήσεις και τις 2 "φορές" των πιρτσινιών λόγω κλίμακας. ʼρα πρέπει σε αυτό το σημείο να πάρετε την απόφαση που θα πιρτσινώσετε οριζόντια και που κατακόρυφα.
Επίσης θα πρέπει να αγνοήσετε την ποσότητα των γραμμών μιας και στην πραγματικότητα είναι περίπου μια παλάμη, άρα στην 1/72 είναι αδύνατον να τα φτιάξουμε όλα (ειδικά αν είμαστε "πρωτάρηδες" στο πιρτσίνωμα)
Πρώτο τμήμα πίσω από την θύρα εισόδου μέχρι την επόμενη πόρτα αριστερά.
Η πρώτη γραμμή έγινε στο μέσο των τζαμιών.
Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα με τον * παραπάνω, προτείνω να μην κάνετε μονοκόματες γραμμές αλλά
από την πρώτη κάθετη γραμμή μετά την πόρτα ως το πρώτο παράθυρο, από το παράθυρο στο επόμενο και από το επόμενο στην γραμμή που δίνει το μοντέλο πριν την δεύτερη πόρτα**.
Εγώ δεν το έκανα έτσι στην αριστερή μεριά και κάποιες φορές "έχασα το δρόμο".
Μετά από εκεί, μέτρησα και έφτιαξα παράλληλες γραμμές ανά 3 χιλιοστά πάνω και κάτω, φτιάχνοντας συνολικά είκοσι γραμμές.
Στις δύο χαραγμένες από το μοντέλο γραμμές άφησα επίσης 3 χιλιοστά πάνω και κάτω.
Λίγες φωτό:
Στην συνέχεια και αφού περάστηκαν πιρτσίνια και στην πίσω πόρτα, πήγα στην περιοχή αριστερά από την cargo door. Εδώ, επειδή στην πραγματικότητα τα πιρτσίνια αλλάζουν φορά στο 1/4 της περιοχής, ακολουθώντας την γωνία της πόρτας, θεώρησα πιο σωστό να κάνω την "χάραξη" κάθετα. Οι αποστάσεις επίσης 3 χιλιοστά μαρκάροντας κάθε φορά με μολύβι την αρχή της επόμενης και τοποθετώντας την ταινία παράλληλα με την προηγούμενη. Η πρώτη γραμμή έγινε με "οδηγό απόστασης" την γραμμή που είχα κλείσει πριν με στόκο.
Το αποτέλεσμα είναι πιο καλό (νομίζω) και η χάραξη έγινε πιο εύκολα. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις αν θα έπρεπε και τα προηγούμενα να χαραχτούν κάθετα.
Τελικά, ξεκινώντας και την άλλη μεριά, και αφού διαπίστωσα ότι φαίνεται με ποια φορά πιρτσίνωνα, αποφάσισα ότι καλώς έπραξα, απλά θα πρέπει στην άλλη μεριά να ακολουθήσω την ιδέα με το **.
Μια φωτό από το αποτέλεσμα:
Οι περιοχές στην ένωση της ατράκτου με τις πτέρυγες και των φωλεών του Σ/Π δεν έγιναν. Εκεί θα χρησιμοποιηθεί πιο μεγάλος δίσκος, μιας και τα πιρτσίνια είναι πιο αραιά και πιο μεγάλα.
Στο τέλος, έγινε πολύ ελαφρύ τρίψιμο με 1000άρι για να φύγει η ανεπαίσθητη ανωμαλία που δημιουργεί η χάραξη, χωρίς να χαθούν τα πιρτσίνια.
Έχω ξεκινήσει και την άλλη μεριά όπως είπα και δουλεύοντας γίνεται και πιο εύκολο μιας και παίρνει σιγά σιγά το χέρι μπροστά.
Ακολούθησαν μερικά πιρτσίνα στην ουρά, που λόγω ευθείας ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα. Εδώ δεν πρέπει να το παρακάνετε γιατί δεν είναι πάρα πολλά τα πιρτσίνια στην πραγματικότητα εκεί
Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πτέρυγες.
Πριν κλείσω το ποστ να πω και κάτι άλλο:
Στα πρώτα λάθη που έκανα, έτριψα με 800αρι, στόκαρα με υγρό στόκο και ξαναέτριψα.
Διαπίστωσα λοιπόν ότι ο στόκος δύσκολα καλύπτει τέτοιες μικρές επιφάνειες και χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή στο τρίψιμο, για να μην χάσεις προγούμενη δουλειά που έχει κάνει (3 χιλιοστά απόσταση είναι αυτή).
Επιπλέον, η δουλειά που καλύπτεις φαίνεται και σε μπερδεύει στο μάτι όταν πας να ξαναχαράξεις.
Στην άλλη μεριά λοιπόν, στο 1ο λάθος (που ήταν και το τελευταίο μιας και όπως είπα συνηθίζω σιγά σιγά) έκανα το εξής.
Έξυσα απαλά την περιοχή με την μύτη της λεπίδας μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το αποτέλεσμα. Αυτό και δεν επηρέασε την μορφή της ατράκτου και εξαφάνισε τελείως το αποτέλεσμα και ήταν μακράν πιο εύκολο.
Συστήνω λοιπόν αυτόν τον τρόπο για να διορθωσετε τα λάθη σας.
Επίσης!! Το εργαλείο όταν χαράζετε, να το κινείτε ΜΟΝΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ γιατί αν το γυρίσετε πίσω μπορεί να αγγίξει ελάχιστα πιο πέρα και να τα κάνει σκ...

Το είδα και αυτό το έργο κάποια στιγμή
Παρακαλώ, σχόλια παντός είδους!!

-=Manwlo=-