Αποστολέας Θέμα: P-38 D-Day 1/48  (Αναγνώστηκε 2801 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος alafroiskiotos

• Scale 1/144
  • *
  • Τόπος: Athens, Ilioupoli
P-38 D-Day 1/48
« στις: Απριλίου 07, 2010, 06:39:56 μμ »
Έχοντας μάθει (?) από τα λάθη του πρώτου μοντέλου, προχωράω στο δεύτερο. Ένα P-38 της Italeri σε κλίμακα πάλι 1/48. Το αεροσκάφος θα βαφτεί με τα χρώματα του '44 κατά τον βομβαρδισμό της Νορμανδίας.
Πρώτες εντυπώσεις από το kit. Απ'ότι παρατήρησα είναι πιο δύσκολο στην κατασκευή από το Tamiya, χωρίς να έχει περισσότερες λεπτομέριες (ειδικά στο cockpit). Οι γραμμώσεις είναι αρκετά αχνές και δεδομένου ότι βάφω με πινέλο, το πιθανότερο είναι να εξαφανιστούν. Οπότε θα τις ξαναχαράξω. Ήδη έχω χαράξει μερικά κομμάτια με το hobby knife (ελπίζω να είναι ο σωστός τρόπος).
Επίσης προμιθεύτηκα χρώματα Vallejo για καλύτερο στρώσιμο και στόκο γιατί ορισμένα κομμάτια δεν εφάρμοζαν καλά. Επίσης αγόρασα ένα riveter για να κάνω τα πριτσίνια (και ο Θεός βοηθός :) )
Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου το βλέπω να προχωράει λίγο αργά αλλά σταθερά :)

Χρόνια πολλά σε όλους.

Αποσυνδεδεμένος Ορεστης

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Θεσσαλονικη
Απ: P-38 D-Day 1/48
« Απάντηση #1 στις: Απριλίου 07, 2010, 06:47:27 μμ »
Καλύτερα αργά και σταθερά παρά με βιασύνη και λάθη.Αν κατάλαβα είναι το 2ο μοντέλο σου και βουτάς στα
βαθιά με επαναχάραξη και πιρτσίνωμα.Σου εύχομαι καλή αρχή με υπομονή. ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright:: ::icon_thumright::

::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut:: ::salut::

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Sydney, AU
  • Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε...
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #2 στις: Απριλίου 07, 2010, 07:44:38 μμ »
...Ήδη έχω χαράξει μερικά κομμάτια με το hobby knife (ελπίζω να είναι ο σωστός τρόπος)...

Θα σου αντιπρότεινα ένα ειδικό εργαλείο για αυτή την δουλειά, έναν scriber.

Εγώ προσωπικά έχω "βολευτεί" με αυτόν...

...αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλοι.

Καλή συνέχεια!!!
Φιλικά,
Διονύσης

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #3 στις: Απριλίου 07, 2010, 08:08:00 μμ »
Διονύση, για το scriber της Tamiya, μήπως έχεις βρει πιο λεπτές λεπίδες; Αυτές κάνουν μια χάραξη σαν αρμό πλακόστρωσης πεζοδρομίου!  :oops:

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #4 στις: Απριλίου 07, 2010, 08:28:12 μμ »
Δεν νομίζω ότι έχει. Ωστόσο με ελάχιστη πίεση (και εφόσον δεν είναι πολυ-χρησιμοποιημένες) κάνουν γραμμή τεφαρίκι!!!
Φιλικά,
Διονύσης

Αποσυνδεδεμένος Regia Aeronautica

• Scale 1/48
  • *
  • Τόπος: Αθήνα-Κρήτη
« Απάντηση #5 στις: Απριλίου 07, 2010, 11:29:43 μμ »
Ωραιος ειναι και ο scriber της Agama παρεα με το trytool της Hasegawa (δοκιμασμενο στο Μeteor) :wink:

Spoiler (hover to show)

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #6 στις: Απριλίου 09, 2010, 07:54:23 μμ »
Περίμενα το riveting και το scribing αρκετά πιο εύκολα αλλά τελικά δεν είχα καθόλου δίκιο.
Ως πρώτη φορά που έκανα και τα δύο παραπάνω, τα λάθη που έκανα ήταν ότι μερικές σειρές από πριτσίνια βγήκαν λίγο στραβές και στο scribing σε μερικά σημεία "έφευγε" το μαχαιράκι και έκανε λεπτές γρατζουνιές. ʼντε να δούμε πως θα βγει γιατι δεν ξεκίνησα καλά.
Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από δύο κομμάτια αφού έχω κάνει riveting και scribing και τα έχω περάσει με αστάρι.

Salute  ::salut::

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #7 στις: Απριλίου 09, 2010, 08:11:39 μμ »
Φίλε μου, το πριτσίνωμα το έκανες κοιτώντας φωτογραφίες του πραγματικού; Δεν είμαι ειδικός στο συγκεκριμένο α/φ, αλλά μου φαίνεται λιγάκι χλωμό τα πριτσίνια του να είχαν τέτοια πυκνότητα και τέτοιο σχήμα.
Όσο για τις γραμμές που σου τραβήχτηκαν από λάθος, στόκαρε και τρίψ' τις και θα είναι μια χαρά. Το θέμα με τα πριτσίνια δες λιγάκι μόνο, γιατί φοβάμαι ότι το 'χεις παρακάνει λίγο.

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #8 στις: Απριλίου 09, 2010, 09:59:21 μμ »
Τα χιαστί πριτσίνια είναι λίγο εκτός...
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #9 στις: Απριλίου 10, 2010, 03:41:47 μμ »
Η αλήθεια είναι ότι οι γραμμές είναι εντελώς αυθαίρετες. Πιο πολύ ήθελα να εξασκηθώ και να δω πως γίνεται παρά να είναι πιστό στο κανονικό. Θα προσπαθήσω να καλύψω όσες μπορώ, κυρίως τις λοξές, και αν είναι εύκολο να κάνω τα πριτσίνια πιο κοντά στο πραγματικό.

Υπάρχει και διαφορετικό σχήμα στα πριτσίνια? Το εργαλείο που πήρα της Trumpeter έχει μόνο εξαρτήματα για διαφορετικό κενό μεταξύ στα δοντάκια το οποίο φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με την κλίμακα του αεροσκάφους.

Συγχωρίστε με για τις "χαζές" ερωτήσεις αλλά είμαι αρκετά αρχάριος  :oops:

Αποσυνδεδεμένος zaxos345

• Scale 1/35
  • *
  • Τόπος: Χανιά
« Απάντηση #10 στις: Απριλίου 10, 2010, 04:28:14 μμ »
   Δεν θα στο παιξω έξυπνος καθότι και εγώ πρωτάρης είμαι, παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να σου δώσω κάποιες συμβουλές - οδηγίες. Καλό θα είναι να φροντίσεις να έχεις ένα μοντέλο δοκιμών, ίσως και περισσότερα, ώστε εκεί πάνω να δοκιμάζεις ότι θέλεις για πρώτη φορά. Είναι αμαρτία να έχεις ξεκινήσει ένα μοντέλο να έχεις βάλει δουλειά και κάποια στιγμή να πειραματιστείς πάνω του και να το χαλάσεις.
   Μην αιθαιρετείς στο μοντέλο που φτιάχνεις, προσπάθησε να το φτιάχνεις όσο πιο κοντά στο πραγματικό, πάντα έχοντας κάποιο σημείο αναφοράς, εγώ για παράδειγμα έφτιαξα το P-47D έχοντας σαν αναφορά το αφος που πετούσε ένας Έλληνας με την USAAF, στο φινάλε φτιάξε αυτό του κουτιού. Έχε πάντα σαν αναφορά φωτό εποχής, ει δυνατόν, του αφους που μοντελάρεις, από όλα τα μέρη του, δόξα τω Θεώ, αν δεν βρεις κάτι από το διαδίκτυο, εδώ μέσα υπάρχουν ανθρωποι να βοηθήσουν. Τα πριτσίνια για παράδειγμα, υπάρχουν σχέδια που τα αναπαριστούν σε κάθε αφος, αν ψάξεις ή ρωτήσεις θα βρείς, έτσι ώστε αυτό που φτιάχνεις να πλησιάζει την πραγματικότητα. Το εργαλείο που έχεις, το riveter, έχει τα εξαρτήματα για τις διαφορετικές κλίμακες πιθανότατα, διαλέγεις λοιπόν την κλίμακά σου, έχεις το σχέδιο αναφοράς, έχεις και μια αυτοκόλητη ταινία από αυτες που τις χρησιμοποιούμε για να χτυπάμε γράμματα με το ειδικό μηχανάκι (μου διαφεύγει το όνομα, αν κάποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει?) και με αναφορά στο σχέδιο και με χάρακα την ταινία που θα την κολλάς στο μοντέλο θα χαράζεις σιγά και προσεχτικά με το εργαλείο τα πριτσίνια.
  Το scribing θέλει και αυτό ιδιαίτερη προσοχή, μεγάλη βοήθεια για αυτό είναι τα διάφορα templates που κυκλοφορούν με πιο διαδεδομένο αυτό της Trytool από την Hasegawa (ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος). Είναι αρκετά δύσκολο και απαιτεί ιδιαίτερη ευχέρεια να μπορέσεις μετέπειτα να σβήσεις τα λάθη σου χωρίς να κάνεις κακό στην όποια λεπτομέρεια του μοντέλου.
  Εγώ τι θα έκανα στην θέση σου? Θα κρατούσα αυτό το μοντέλο που ξεκίνησες σαν μοντέλο δοκιμών, να πειραματίζομαι, και να έχεις υπόψιν σου ότι θα πειραματιστείς πολύ αν θέλεις να μάθεις και θα έπερνα ένα άλλο να ξεκινήσω, βέβαια δεν είμαι μέσα στην τσέπη σου, εσύ αποφασίζεις για τη συνέχεια.
  Αυτά για την ώρα, απλά να έχεις πάντα στο νού σου ότι ότι και να θελήσεις είτε έχει αναφερθεί εδώ μέσα, όπότε ψάχνεις και το βρίσκεις, είτε ρωτάς και εδώ μέσα όλοι θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, εγώ τους έχω ζαλίσει στην κυριολεξία και κανείς δεν αρνήθηκε, καλό θα είναι όμως πρώτα να ρωτάς και μετά να πειραματίζεσαι και ενεργείς, ελπίζω να σε βοήθησα λίγο, Γιάννης
FLY LOW HIT HARD....    S.L.U.F.F.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #11 στις: Απριλίου 10, 2010, 05:40:06 μμ »
Μιας που γενικά μου αρέσει αυτό το αεροσκάφος, θα το συνεχίσω για να εξασκηθώ τουλάχιστον σε ορισμένες τεχνικές και μετέπειτα θα το ξαναπάρω σίγουρα για να το φτιάξω καλύτερα.
Ευχαριστώ πάντως όλους για τις απόψεις σας.

Αποσυνδεδεμένος nasos79

• Scale 1/35
  • *
  • Mind the wrench...
« Απάντηση #12 στις: Απριλίου 10, 2010, 08:22:01 μμ »
Ωραία, αφού είσαι αποφασισμένος να το τελειώσεις, ρίξε ένα γερό τρίψιμο να φύγουν τα πριτσίνια. Οι γραμμώσεις θα μείνουν και αν χρειαστεί τους περνάς ένα χάραγμα από πάνω πάλι. :)

Αποσυνδεδεμένος ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

• Scale 1/72
  • *
  • Τόπος: ΒΟΛΟΣ
« Απάντηση #13 στις: Απριλίου 10, 2010, 09:55:58 μμ »
Spoiler (hover to show)

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #14 στις: Απριλίου 11, 2010, 07:17:49 μμ »
Ωραία, αφού είσαι αποφασισμένος να το τελειώσεις, ρίξε ένα γερό τρίψιμο να φύγουν τα πριτσίνια. Οι γραμμώσεις θα μείνουν και αν χρειαστεί τους περνάς ένα χάραγμα από πάνω πάλι. :)

Σωστή ιδέα. Αυτό θα κάνω.
Έπιασα τώρα το cockpit και θα ανεβάσω φωτογραφίες σύντομα.
Στη συνέχεια, σειρά έχει τρίψιμο  :lol:

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #15 στις: Απριλίου 11, 2010, 09:10:39 μμ »
Τελείωσα σήμερα το cockpit και σας παραθέτω μερικές φωτογραφίες. Έγινε wash και chipping αλλά δεν ξέρω κατά πόσο φαίνονται.
Επίσης επειδή το κάθισμα είχε ένα αντιαισθητικό κενό στη θέση του μαξιλαριού, έβαλα λιωμένο κερί και το έβαψα.
Οι εντυπώσεις μου από τα Vallejo? Οι καλύτερες. Στρώνανε άψογα και με ένα μόνο χέρι βγαίνει super.

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #16 στις: Απριλίου 12, 2010, 06:25:58 μμ »
Σύμφωνα με αυτή  ::arrowdown::

την φωτογραφία που βρήκα, φαίνεται να είναι σωστά τα πριτσίνια που έκανα αυθαίρετα. Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο έγκυρη είναι η φωτογραφία αυτή. Έχει κάποιος από εσάς κάποια εμπειρία από το συγκεκριμένο αεροσκάφος?

Αποσυνδεδεμένος DIO

• Scale 1/35
  • *
    • Dio's Scale Models
« Απάντηση #17 στις: Απριλίου 12, 2010, 08:17:30 μμ »
Φίλε μου,

Τα πριτσίνια αντιστοιχούν στους νομείς της ατράκτου, κάτω από το υλικό επικάλυψης, ή στην περιφέρεια συγκεκριμένων πανελς πρόσβασης.
Επειδή λοιπόν οι νομείς της ατράκτου, ειδικά στις πτέρυγες δεν τέμνονται (διαγώνια), είναι μάλλον απίθανο να βρεις και πριστσινώματα που να τέμνονται αντίστοιχα.

Αν παρατηρήσεις στο σχέδιο που επισυνάπτεις, τα πριτσίνια είναι κυρίως παράλληλα προς την χορδή της πτέρυγας, ενώ στο κέντρο αντιστοιχούν στην βασική δοκό της.
Φιλικά,
Διονύσης

• Scale 1/144
  • *
« Απάντηση #18 στις: Αυγούστου 06, 2010, 11:55:53 μμ »
Έπειτα από αρκετό καιρό αποχής από το "άθλημα" λόγω υποχρεώσεων, επιτέλους τελείωσα το συκγεκριμένο kit.
Το αποτέλεσμα δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα αλλά από την αρχή ήταν ένα kit που ήθελα να δοκιμάσω νέα πράγματα για εμένα.
Οι εντυπώσεις μου δεν ήταν και οι καλύτερες καθώς μερικά τμήματα με ταλαιπώρησαν (τουλάχιστον δεν ήταν τόσο εύκολο όσο το προηγούμενο tamiya).
Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι έπρεπε να προσθέσεις μόνος σου βάρος στο ρύγχος του αεροσκάφους. Το κακό είναι ότι το είδα αργά οπότε του άνοιξα δύο τρύπες, το γέμισα με  καλάι και ξανακόλλησα τα κομμάτια.

Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ::arrowred:: εδώ

Όπως και να έχει, κρατάω τις εμπειρίες και προχωράω για το επόμενο μοντέλο.

Tags: p-38 d-day stripes